Genomica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deel van een serie artikelen over

Delende moedercellen in het stuifmeel van een Lelie (1600x)
Stuifmeelcellen in meiose
––– Algemeen –––

Chromosoom · DNA · Erfelijkheid · Genetische variatie · Genoom · Mutatie · Nucleotide · RNA


––– Onderzoek –––

DNA-analyse · Gentechnologie · Genomica · Sequencing


––– Vakgebieden –––
Epigenetica · Klinische genetica · Mendel · Moleculaire genetica · Populatiegenetica

Portaal  Portaalicoon  Genetica

Genomica (Engels: genomics) is de studie van genomen, waarbij een genoom een (sub)set van genen is van een cel of organisme. Het begrip "genen" moet hierbij breed opgevat worden: ook niet-coderende gedeelten van het DNA worden vaak tot het genoom gerekend.

Genomica-onderzoek kan gaan om genen van mens, dier, plant en micro-organismen. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar de oorzaak en het verloop van ziekten, het onderzoeken van de werking en bijwerkingen van nieuwe medicijnen, plantenveredeling en de ontwikkeling van bacteriën die nuttige stoffen maken (medicijnen, vitaminen of bouwstenen voor kunststof).

De genomica is een systeemwetenschap. Het is de eerste geweest in een serie van zogenaamde -omics, waaronder proteomics en metabolomics. Het kan beschouwd worden als een onderdeel van de systeembiologie, een stroming die organismen als geheel wil bestuderen met wetenschappelijke methoden, gebruikmakend van de enorme hoeveelheid data die de laatste jaren door alle -omics-studies beschikbaar zijn gekomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw is het vakgebied van de genomica in opkomst. Daarbij speelden verschillende factoren een rol. In de eerste plaats bleek de gedachte dat veel ziekten te herleiden zijn tot het disfunctioneren van één enkel gen veelal onjuist te zijn. Bijna altijd is er sprake van een complexe interactie van veel verschillende genen. Met genomics wil men dus niet meer alleen naar individuele genen kijken, maar ook naar de onderlinge samenhang van genen.

In de tweede plaats werden steeds meer genomen gesequencet. De DNA-sequentie van het hele genoom van steeds meer organismen werd bekend. Tienduizenden genen zijn geïdentificeerd. Door middel van DNA-microarray's kunnen deze genen met honderden tegelijk worden bestudeerd. De genomica is bedoeld om manieren te vinden om zinvolle informatie te halen uit de grote hoeveelheid data die hieruit voortkomt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • www.allesoverDNA.nl - Eenvoudige informatie over genetica en genomics voor docenten en scholieren