Menselijke biologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De menselijke biologie is een academisch gebied dat zich op de studie van biologie van de mens concentreert; het is nauw verwant aan de primaatbiologie en een aantal andere gebieden.

Een menselijk wezen bestaat uit ongeveer 37,2 biljoen cellen. Als soort zijn mensen zeer verwant aan primaten. Het grootste verschil tussen mensen en primaten zijn de hoger geëvolueerde hersenen van mensen. Alhoewel mensen multicellulaire dieren zijn, is de basis van veel levensprocessen fundamenteel hetzelfde als in eenvoudige unicellulaire organismen.

Een menselijk wezen is aanvankelijk enkel één cel, maar in tegenstelling tot unicellulaire organismen splitst deze cel zich niet in nieuwe onafhankelijke organismen, maar splitst het zich om een embryo te vormen. Het vroege embryo wordt samengesteld uit stamcellen. Tijdens het proces van differentiatie worden bepaalde genen geactiveerd, terwijl andere genen worden uitgeschakeld. Dit proces is ingewikkeld geregeld. Dientengevolge zal een bepaalde cel specifieke structuren ontwikkelen en zal bepaalde functies uitoefenen. De differentiatie kan veranderingen in talrijke aspecten van celfysiologie impliceren; de grootte, vorm, polariteit, metabolische activiteit en ontvankelijkheid voor signalen kunnen alle tijdens differentiatie veranderen.

Eenmaal ontwikkeld wordt het menselijke lichaam samengesteld uit vele verschillende typen cellen, zie lijst van celtypes in het menselijke lichaam. Groepen cellen die een gelijkaardige functie uitoefenen zijn weefsels. Zo maken de spiercellen spierweefsel. De groepen weefsels die één of andere functie uitoefenen vormen organen en de groepen verwante organen vormen orgaansysteem. Het menselijke lichaam is afhankelijk van alle orgaansystemen om te overleven en te reproduceren.

Voor een opsomming van belangrijke orgaansystemen van het menselijke lichaam: zie menselijke anatomie.