Natan (profeet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natan bestraft David

Natan (in sommige Bijbelvertalingen ook wel: Nathan) was in de Hebreeuwse Bijbel een profeet in de tijd van koning David en zijn vrouw Batseba. Zijn optreden wordt beschreven in II Samuel, I Koningen en I Kronieken.

Natan berispte David inzake zijn overspel met Batseba. Hij vertelde David dat er een rijke man was die het enige lam van zijn arme buurman nam om het aan zijn eigen gasten voor te zetten. David zei dat de rijke man hiervoor de dood verdiende. Hierop zei Natan: "Die man, dat bent u" (2 Samuel 12). De profeet kondigde vervolgens aan dat "voortaan ... moord en doodslag in [Davids] koningshuis om zich heen [zouden] grijpen". Ondanks het berouw van de koning zou het eerste kind van Batseba sterven. Dat gebeurde later in gevechten om de troon ook met Davids zonen Absalom, Amnon en Adonia.

Natan was ook degene die David de boodschap bracht dat hij voor God geen tempel mocht bouwen, omdat David te veel bloed aan zijn handen had. Zijn zoon Salomo mocht voor God een tempel bouwen. Ook toen Adonia zich tot koning uit wilde roepen greep Natan in, zodat het aan Natan te danken was dat Salomo tot koning gezalfd werd.

Zie de categorie Nathan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.