Oscar voor beste animatiefilm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Academy Award voor beste animatiefilm (ook bekend als de Oscar voor beste animatiefilm) is sinds 2001 een jaarlijkse prijs van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De prijs wordt gegeven aan de beste animatiefilm van het betreffende jaar. De Oscar voor beste animatiefilm wordt alleen gegeven als er minstens acht animatiespeelfilms meedingen naar de prijs. Alleen films met een minimumlengte van 70 minuten worden gezien als speelfilms. Als er meer dan 16 films meedingen naar de prijs in deze categorie, dan zal de winnaar van een shortlist van 5 films gekozen worden, anders zullen er maar 3 films op de shortlist staan.

Trivia[bewerken]

Met het invoeren van een categorie voor beste animatiefilm werd in eerste instantie gehoopt dat animatiefilm meer in de schijnwerpers zouden worden gezet, wat moest leiden tot hogere opbrengsten en dus tot de productie van meer animatiefilms. Door sommige critici werd het invoeren van de nieuwe categorie echter bestempeld als een manier om te voorkomen dat animatiefilms gelijk zouden worden getrokken met live-action film en de producers van die films de kans ontnam een Oscar te winnen. Deze kritiek ontstond opnieuw bij de bekendmaking van de Oscarnominaties in 2009, waarbij de film WALL•E wel genomineerd was in de categorie 'Beste animatiefilm', maar niet in de lijst voor 'Beste film' stond, terwijl WALL•E bij zijn release unaniem lovende kritieken kreeg en in talloze eindejaarlijsten verscheen als een van de beste films van 2008. Dit leidde tot veel controverse en riep de vraag op of WALL•E al dan niet bewust was genegeerd door de Academy. Filmcriticus Peter Travers zei hierover: "If there was ever a time where an animated feature deserved to be nominated for Best Picture, it's WALL-E".

De computeranimatiestudio Pixar heeft veruit de meeste Oscars en nominaties op zijn naam staan. Enkel in de jaren 2002, 2005 en 2011 zat er geen Pixar-film tussen de genomineerden voor 'Beste animatiefilm'. Van de negen Pixar-films die een nominatie kregen, hebben er zeven de Oscar ook daadwerkelijk gewonnen. Deze films waren respectievelijk Finding Nemo uit 2003, The Incredibles uit 2004, Ratatouille uit 2007, WALL•E uit 2008, Up uit 2009, Toy Story 3 uit 2010 en Brave uit 2012. De andere films waren Monsters, Inc. uit 2001 en Cars uit 2006.

De studio die na Pixar de meeste nominaties op zijn naam heeft staan is DreamWorks Animation. De films Shrek uit 2001 en Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit uit 2005 wonnen beide een Oscar. De films Spirit: Stallion of the Cimarron uit 2002, Shark Tale en Shrek 2 uit 2004, Kung Fu Panda uit 2008, How to Train Your Dragon uit 2010 en Kung Fu Panda 2 en Puss in Boots uit 2011 ontvingen elk een nominatie.

Sinds de invoering van deze categorie bij de Oscars, hebben de Golden Globes en BAFTA's het voorbeeld gevolgd en ook een dergelijke categorie ingevoerd.

In de jaren dat deze categorie bestaat, is de computeranimatiefilm veruit het populairst gebleken. De forse vermindering van handgetekende animatie en de hoge ontwikkeling die de computeranimatie doormaakt spelen hier uiteraard een grote rol in. De enige handgetekende animatiefilm die een Oscar won was Spirited Away uit 2002 en de enige stop-motion animatiefilm die een Oscar won was Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit uit 2005.

Beauty and the Beast uit 1991, Up uit 2009 en Toy Story 3 uit 2010 zijn de enige animatiefilms die een nominatie hebben gekregen in de categorie 'Beste film'. De Israëlische film Vals im Bashir (Waltz With Bashir) uit 2008 is de enige animatiefilm die een nominatie kreeg in de categorie 'Beste buitenlandse film'.

Lijst van winnaars en genomineerden[bewerken]

Externe link[bewerken]