Portaal:In het nieuws/Sport/2008/september

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

28 september[brontekst bewerken]

  • Wielersport - De Italiaan Alessandro Ballan wordt in eigen land de nieuwe wereldkampioen op de weg. Op het parcours te Varese springt hij twee kilometer voor van de finish weg uit de kopgroep. Paolo Bettini lukt het tijdens zijn laatste wedstrijd niet om voor de derde keer op rij de titel te grijpen. Hij mistte de beslissende slag.
  • Autosport - Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 wordt een race in de avond onder kunstlicht gehouden. De primeur heeft plaatst op het stratencircuit van Singapore dat voor het eerst toneel is van het autosportspektakel. Fernando Alonso wint voor Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Felipe Massa leek goede zaken te doen in de strijd om het wereldkampioenschap waarin hij tweede stond op 1 punt achter Lewis Hamilton. Vanaf pole nam hij een flinke voorsprong op de concurrentie. Bij een pitstop ging het echter mis; hij vertrok te vroeg en nam de brandstofslang met zich mee. Die werd even later verwijderd door zijn mecaniciens maar hij verloor teveel tijd en eindigde in de achterhoede.
  • Atletiek – Op hetzelfde parcours waarop hij vorig jaar het wereldrecord op de marathon verbeterde tot 2:04,26, doet Haile Gebrselassie er deze keer nog eens zevenentwintig seconden vanaf. Onder ideale omstandigheden finisht de Ethiopiër de marathon van Berlijn onder de Brandenburger Tor in 2:03.59 en bereikt zijn doel om als eerste hardloper de marathon binnen de 2:04 te lopen. De Keniaan James Kwambai, tot vandaag goed voor 2:10.20, weet hem nog het langst goed partij te geven en finisht in 2:05.36, voor Charles Kamathi die al eerder is teruggevallen en als derde finisht in 2:07.38.
    Bij de vrouwen brengt Irina Mikitenko de Duitse toeschouwers de gewenste verbetering van het nationaal record. Mikitenko loopt een uitstekend opgebouwde race, waarin ze in de tweede helft opstoomt van de derde naar de eerste plaats en uiteindelijk haar eigen record fors aanscherpt van 2:24.14 tot 2:19.19, de beste wereldtijd van dit jaar. Ze is de eerste Duitse winnares sinds Uta Pippig in 1995. Tweede wordt de Ethiopische Askale Tafa Magarsa in 2:21.31, derde de Keniaanse Helena Kirop in 2:25.01. Ook voor deze beiden is dat een p.r.

26 september[brontekst bewerken]

  • Atletiek – Wat zich al enkele dagen geleden leek aan te dienen, wordt werkelijkheid: op een persconferentie in Sittard kondigt Rens Blom aan dat hij stopt met topatletiek. De 31-jarige polsstokhoogspringer, die in 2005 op zijn favoriete onderdeel wereldkampioen werd en in totaal dertien Nederlandse seniorentitels veroverde, blijft te veel hinder ondervinden van hardnekkige blessures aan zijn achillespezen, een euvel waarmee hij al sinds zijn wereldtitel kampt en waarvoor hij diverse operaties onderging.

24 september[brontekst bewerken]

21 september[brontekst bewerken]

14 september[brontekst bewerken]

13 september[brontekst bewerken]

9 september[brontekst bewerken]

  • Tennis - Roger Federer wint voor de vijfde keer op rij de US Open. In de finale is hij in drie sets met 6-2,7-5,6-2 duidelijk te sterk voor de Brit Andy Murray. Hij deelt nu het aantal US Open-titels, sinds de invoering van het proftennis, met de Amerikanen Pete Sampras en Jimmy Connors. Bovendien is hij nog maar één grand slamtitel verwijderd van het record van Sampras die er in totaal veertien won.
    Negen jaar na haar eerste US Open titel slaagt Serena Williams er in om het toernooi voor de derde keer te winnen. In de finale rekent ze met 6-4, 7-5 af met Jelena Janković. Door haar prestaties verovert ze ook de eerste plaats op de wereldranglijst. Dit lukte haar eerder in 2002 toen ze de ranglijst 57 weken aanvoerde.
  • Wielersport - Verschillende Amerikaanse media melden de terugkeer van de zevenvoudig-Tourwinnaar Lance Armstrong in het profpeloton. Hij zou volgend jaar gaan rijden voor de Astana-ploeg, waar nu zijn voormalig ploegleider Johan Bruyneel de leiding voert. Het team ontkent de geruchten. Mark Higgins, zijn woordvoerder en manager, bevestigt later zijn terugkeer.

8 september[brontekst bewerken]

  • Tennis - Een verrassing op de US Open. Rafael Nadal, de nummer één van de wereld en tevens als eerste geplaatst, verliest in de halve finale van de als zesde geplaatste Brit Andy Murray. De wedstrijd begon op zaterdag, maar moest vanwege de hevige regen, een overblijfsel van de orkaan Hanna, worden gestopt bij een 2-0 voorsprong in sets voor Murray en een break achterstand in de derde set. Een dag later werd de wedstrijd uitgespeeld. Nadal pakte die derde set, maar uiteindelijk was het toch de Brit die met 3-1 de partij won. In de finale treft hij op maandag de Zwitserse titelverdediger Roger Federer die zaterdag wel al zijn partij won en dus een dag langer rust heeft.

7 september[brontekst bewerken]

6 september[brontekst bewerken]

5 september[brontekst bewerken]

3 september[brontekst bewerken]

2 september[brontekst bewerken]