Millingen aan de Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 16 aug 2010 om 22:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Millingen aan de Rijn
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Millingen aan de Rijn
Wapen van de gemeente Millingen aan de Rijn
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51°52'1"NB, 6°3'0"OL
Algemeen
- water Fout in uitdrukking: niet verwachte operator round. km²
Inwoners
(1 januari 2024)
?
(Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /. inw./km²)
Bestuurscentrum Millingen aan de Rijn
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:N-wegNL (Heerbaan)
Politiek
Burgemeester (lijst) Marianne Schuurmans-Wijdeven (VVD)
Overig
Postcode(s) 6566
Netnummer(s) 0481
CBS-code 0265
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.millingen.nl

Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Waarschuwing Foutief gebruik van Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. De volgende parameters dienen niet handmatig te worden ingevoerd:
oppervlakte, oppervlakte land, oppervlakte water, inwoners, datum inwoners en dichtheid.

Millingen aan de Rijn (uitspraak) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt Sjabloon:Inwonertal NL gemeente inwoners (Sjabloon:Inwonertal NL datum) en heeft een oppervlakte van 10,35 km². Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente Millingen aan de Rijn maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

De toevoeging "aan de Rijn" heeft niet altijd bestaan. Feitelijk is het zelfs onjuist. Het water waaraan Millingen ligt heet het Bijlandsch Kanaal. Vanaf de Duitse grens tot de vertakking in de Waal en het Pannerdensch Kanaal heeft het de naam van Graaf Bijland (spreek uit Bieland), die ooit opdracht gaf het kanaal te graven (de loop van de rivier de Rijn was destijds anders).

Geschiedenis

De dorpskernen in het riviergebied zijn meestal gelegen op oude rivierduinen. Daar is een vast grondslag en de wat hogere ligging biedt enige bescherming tegen hoogwater. Deze vestigingsplaatsen werden in de loop van de tijd versterkt door het maken van kunstmatige plaatselijke ophogingen: de terpen of pollen. In Millingen wordt een bijzondere plaats ingenomen door de Heerbaan, de hoofdontwikkelingsas deel uitmakend van een tracé van Leiden tot Keulen. Deze route stamt uit de Romeinse tijd en is ouder dan de huidige loop van de rivier. Millingen is gelegen op een Romeins oeverwallensysteem, waarvan tussen 200 en 500 veel is weggeslagen. Eind Merovingische tijd (7e - 8e eeuw) werd het gebied weer bewoond. Deze vroege vestiging is ook overspoeld, getuige de overloopgeulen op de oeverwal. Het middeleeuwse stratenpatroon van het dorp is daarop gebaseerd. Het dorp is gelegen in het centrum van de Duffelt, hart van de Gelderse Poort.

Verenigingsleven

De Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn

Het aantal verenigingen in Millingen is relatief groot. Dat heeft twee redenen:

  • De inwoners waren door de ligging van het dorp altijd voornamelijk op elkaar aangewezen en verenigden zich in talloze clubs.
  • Van sommige soorten verenigingen zijn er twee: Dröge en Natte. Dit door een splitsing van de schutterij (in OEV en OEV I) begin 20e eeuw. Die splitsing veroorzaakte de verdeling van de inwoners in twee "kampen" De Natten en de Drögen. Die verdeling zette zich door in andere verenigingen, zoals de beide fanfares. Hoewel een eeuw later de kou wel uit de lucht is bestaat er nog steeds een scheidslijn die je ziet binnen clubs, middenstand en soms zelfs families.

Gemeenteraad

Evenementen

  • Het Historisch Vervoer vindt elk jaar plaats op de 1e zondag van juli.

Trivia

De "Heen en Weer V" veerpont in het Bijlandsch Kanaal bij Millingen aan de Rijn
  • Millingen aan de Rijn is begin- en eindpunt van etappes van het Pieterpad.
  • De katholieke Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen, een neogotisch ontwerp van architect Wolter te Riele uit 1913, beschikt over bijzondere biechthokjes. Aangezien de werknemers van de scheepswerf in het dorp door hun werk in de lawaaiïge fabriekshallen en aan de schepen vaak hardhorend waren en gewend waren zeer luid te spreken, zijn er dubbele deuren in de biechtstoelen gezet, zodat de biecht toch nog vertrouwelijk kon worden afgenomen.
  • Men zegt dat bij Lobith de Rijn Nederland binnenkomt. In Millingen denkt men daar anders over. De Rijn kómt Nederland eigenlijk niet binnen. Vanaf de grens met Duitsland heet het water Bijlandsch Kanaal. Maar mocht dit feit genegeerd worden, zou de Rijn bij Millingen Nederland pas binnen zijn. Bij de gemeentegrens van Millingen, wat ook de rijksgrens is, is pas het hele water Nederlands. Daarvoor stroomt de Rijn voor de (zuidelijke) helft door Duits grondgebied.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Lingewaard              Rijnwaarden 
           
 Ubbergen    
           
 Kranenburg (D             Kleef (D

Zie ook