Zevenaar (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 25 aug 2010 om 22:59. (→‎Trivia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zevenaar
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Zevenaar
Wapen van de gemeente Zevenaar
Locatie van de gemeente Zevenaar (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51°55'45,98"NB, 6°4'14,02"OL
Algemeen
Oppervlakte 106,10 km²
- land 92,60 km²
- water 13,5 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
45.050?
(487 inw./km²)
Bestuurscentrum Zevenaar
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:A-wegNL Sjabloon:N-wegNL Sjabloon:N-wegNL Sjabloon:N-wegNL Sjabloon:N-wegNL
Politiek
Burgemeester (lijst) Jan de Ruiter (PvdA)
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 25.000 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 197.000
WW-uitkeringen (2014) 52 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 6900-6905, 6909, 6986-6988
Netnummer(s) 0313, 0316
CBS-code 0299
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.zevenaar.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Zevenaar
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Waarschuwing Foutief gebruik van Sjabloon:Infobox gemeente Nederland. De volgende parameters dienen niet handmatig te worden ingevoerd:
oppervlakte, oppervlakte land, oppervlakte water, inwoners, datum inwoners en dichtheid.

Zevenaar (uitspraak) (Liemers: Zaender) is een stad en gemeente in de Liemers, in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt Sjabloon:Inwonertal NL gemeente inwoners (Sjabloon:Inwonertal NL datum, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 58,13 km² (waarvan 4,34 km² water). De gemeente Zevenaar maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

De gemeente Angerlo is per 1 januari 2005 heringedeeld met de gemeente Zevenaar. De nieuwe gemeente heet ook Zevenaar en is in oppervlakte meer dan twee keer zo groot geworden.

Overige kernen

Angerlo, Babberich, Bahr, Bevermeer, Bingerden, Giesbeek, Lathum, Ooy en Oud Zevenaar.

Geschiedenis

Een oude naam voor Zevenaar is Seventer. De naam komt ook terug in het middeleeuwse kasteel Sevenaer. Kasteel Sevenaer zal vanwege de strategische ligging een cruciale rol spelen in de strijd om de Liemers. De landsheer met het goede oog voor de omgeving is waarschijnlijk Otto II van Gelre. Hij koopt op 16 juni 1256 een hof, hoeven, landerijen, weiden, visrechten, woeste gronden, enz. te Zevenaar van het kapittel van Sint-Marie in Utrecht.

De gemeente Zevenaar ligt in het hart van de Liemers. Dit gebied ligt in de driehoek van de Rijn, de zuidelijke IJsseloever en de landsgrens. Deze situering heeft in de loop der eeuwen een stempel gedrukt op de ontwikkeling van de streek. Tot in de 19e eeuw was er in de Liemers geen sprake van bestuurlijke eenheid. De hertogen van Gelre, die van Kleef en de graven van Bergh probeerden door middel van pandschappen, aankoop en huwelijkspolitiek hun verspreid liggende bezittingen aaneen te smeden. Door geldnood gedwongen verpande in het jaar 1355 de Gelderse hertog Reinoud III zijn Liemerse bezitingen aan zijn zwager graaf Jan van Kleef. Omdat de Gelderse hertogen het geleende geld niet terugbetalen gaat het Ambt de Liemers over in Kleefs bezit. In het jaar 1487 krijgt Zevenaar stadsrechten van de Kleefse hertog Johan II.

Nadat de laatste Kleefse hertog in 1609 stierf ontstond er een successieconflict waarmee ook prins Maurits zich ging bemoeien. Hij wilde geen katholieke, pro-Spaanse, opvolger in Kleef. Het conflict eindigde met de overdracht van het hertogdom Kleef aan het keurvorstendom Brandenburg dat als Brandenburg-Pruisen enkele jaren later samen ging met Pruisen.

In 1801 beloofde Pruisen te gaan onderhandelen met de Bataafse republiek over de overdracht van de zogenoemde Kleefse enclaves. Dit nieuws werd een jaar later door de bevolking met gemengde gevoelens ontvangen. Jarenlange onderhandelingen volgden. Toen in 1806 de Franse vazalstaat Koninkrijk Holland ontstond waren de onderhandelingen volledig vastgelopen. Franse troepen namen de Liemers in bezit wat tot honger onder de burgerij leidde. Een jaar later werden de onderhandelingen heropend wat ertoe leidde dat Zevenaar op 22 april 1808 deel ging uitmaken van het Koninkrijk Holland. Twee jaar later ging deze vazalstaat op in het Franse keizerrijk. De aankomst in 1813 van de prins van Oranje op het strand van Scheveningen betekende voor de Liemers inkwartiering van o.a. de Pruisen. De Zevenaar wordt opnieuw Pruisisch totdat het Wener Congres bepaalde dat het op 1 juni 1816 voorgoed Nederlands wordt.

Groei

Na de Tweede Wereldoorlog, die Zevenaar grote schade toebracht, werd de wederopbouw voortvarend aangepakt en nieuwe wijken verrezen in snel tempo rond de oude kern. In 1958 bedroeg het inwonertal van de stad Zevenaar 10.000. Het inwonertal is inmiddels gestabiliseerd rond de 31.000. Eind 2007 zal een begin worden gemaakt met het realiseren van twee nieuwe woonwijken, Reisenakker in het noord-westen en Groot Holthuizen in het oosten. Met Groot Holthuizen krijgt Zevenaar een tweede station (Zevenaar Oost). Zevenaar kent een goed voorzieningenniveau op terreinen als onderwijs, sport, gezondheid (ziekenhuis), werkgelegenheid en cultuur.

Gemeenteraad

  • Lokaal Belang 9 zetels
  • CDA 5 zetels
  • PvdA 3 zetels
  • VVD 2 zetels
  • Sociaal Zevenaar 1 zetel
  • SP 1 zetel
  • GroenLinks 1 zetel
  • D66 1 zetel

Trivia

In Zevenaar staat De Buitenmolen. De geschiedenis van deze torenmolen gaat terug tot 1408. Daarmee is het een van de oudste molens van Nederland.

Partnersteden

Voormalige partnersteden

Geboren in Zevenaar of daar woonachtig (geweest)

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Westervoort       Rheden       Doesburg
Bronckhorst 
           
 Duiven   Doetinchem 
           
        Rijnwaarden       Montferland
Emmerik (D

Zie ook