Naar inhoud springen

RNW Media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Takken (overleg | bijdragen) op 13 dec 2012 om 19:13.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
de Wereldomroep
Het gebouw van de Wereldomroep in Hilversum
Lancering 15 april 1947
Uitzendgebied
Land Nederland
Uitzendgebied (delen van) sub-Sahara Afrika, de Arabische Wereld, Latijns-Amerika en China
[www.wereldomroep.nl Website]
Portaal  Portaalicoon   Media

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Vanaf 2013 richt de Wereldomroep zich op jongeren en jongvolwassenen in landen waar de vrijheid van meningsvorming en meningsuiting beperkt is. Het gaat om landen in Sub-Sahara Afrika, de Arabische Wereld, Latijns-Amerika en China. Daarbij concentreert de Wereldomroep zich op de thema's ‘democratie en goed bestuur’, ‘mensenrechten’ en ‘seksuele rechten’.

De informatie wordt online aangeboden via de hoofdwebsite van de Wereldomroep en diverse websites die op zichzelf staan, zoals Love Matters en Helan online. Op deze sites zijn ook audio- en videobijdragen te vinden. Mediapartners spelen een belangrijke rol bij de verdere distributie van informatie. Soms zendt de Wereldomroep ook zelf nog programma’s uit via de kortegolf.

Op de verschillende websites van de Wereldomroep is gelegenheid om te discussiëren over de maatschappelijke kwesties waarover de Wereldomroep bericht. Ook op sociale media zoals facebook en twitter zet de Wereldomroep jongeren en jongvolwassenen aan tot dialoog, bijvoorbeeld op de facebookpagina Huna Amsterdam

1. Doelgroep en focuslanden

1.1 Doelgroep

De Wereldomroep richt zich op hoogopgeleide jongeren en jong volwassenen. Naast studenten en jonge professionals (zoals docenten, journalisten, politici en ondernemers) gaat het ook om mensen die actief zijn op sociale media en daar een groot netwerk hebben.

1.2 Focuslanden

In Sub-Sahara Afrika gaat het om Burundi, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Zuid Soedan en Zimbabwe. In de Arabische Wereld gaat het om Egypte, Jemen, Libië, Marokko, Saoedi-Arabië en Syrië. In Latijns Amerika gaat het om Cuba, Mexico en Venezuela. Deze landen zijn geselecteerd aan de hand van de 'Freedom of the Press Index' van Freedom House en de 'Voice and accountability Indicator' van de Wereldbank.

1.3 Thema’s

1.3.1.Democratie en goed bestuur

De Wereldomroep jaagt discussies aan, waaraan het publiek kan meedoen. In Mexico volgt de Wereldomroep met speciale aandacht de jeugdbeweging ‘Yo soy 132’, die tijdens de afgelopen verkiezingen zeer actief was bij het initiëren van maatschappelijk debat. In debat staan onder meer mensenrechten centraal. De Chinese redactie weekt discussie over goed bestuur los door aandacht te besteden aan zorg en welzijn in Nederland. Ook het radioprogramma Africa in Progress gaat geregeld over goed bestuur en democratie. De Arabische redactie volgt de ontwikkelingen in Syrië, maar besteedt ook veel aandacht aan Egypte, Jemen, Libië, Marokko en Saoedi-Arabië. In een sterk gepolitiseerde omgeving zoekt de Wereldomroep naar de sociaal maatschappelijke kanten van het nieuws. Op de facebookpagina Huna Amsterdam praten meer dan 50.000 jongeren erover mee.

1.3.2 Mensenrechten

De Wereldomroep besteedt veel aandacht aan de universele rechten van de mens. Samen met internationale mediapartners werkt de Wereldomroep aan een digitaal platform over het internationale strafrecht. Samen bundelen zij nieuws en informatie, het meeste daarvan is gericht op Afrika. Momenteel staat onder andere de voormalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo terecht bij het Internationale Strafhof. Maar ook de Latijns-Amerikaanse redactie werkt aan dossier over dit strafhof. Chinese dissidente schrijvers in ballingschap, aangesloten bij PEN, publiceren met grote regelmaat artikelen op ‘Helan Online’. Protestmuziek en sociaal geëngageerde muziek worden hier beluisterd en besproken. Ook is er veel aandacht voor politieke gevangenen. De Latijns Amerikaanse redactie besteedt veel aandacht aan mensenrechten en ook specifiek aan de positie van vrouwen.

1.3.3 Seksuele rechten

De Wereldomroep verzorgt websites waarop seksualiteit en liefde op journalistieke wijze worden besproken. Met ‘Love Matters’ maakt de Wereldomroep thema’s rondom seksualiteit en relaties bespreekbaar voor een breed publiek, ook in landen waar deze onderwerpen omgeven zijn door taboes, waardoor ze moeilijk openlijk te bespreken zijn. ‘Love Matters’ India – met informatie in het Hindi en Engels - bestaat al enige jaren en heeft veel inzichten en ervaring opgeleverd. Het biedt nog steeds een platform voor een groeiend publiek onder jongeren. Ruim 62.000 mensen vinden de Love Matters facebookpagina leuk. Sinds kort is er ook een Chinese versie van ‘Love Matters’. In Latijns Amerika heet de website ‘Hablemos de Amor’ en de Afrikaredactie werkt aan Love Matters Afrika.

2 De organisatie

2.1 Redacties

De grootste redacties zijn de Afrika redactie en de Arabische redactie. Zij werken op dezelfde vloer als de redactie Latijns-Amerika, de redactie China en de themaredactie. De redacties werken nauw samen met lokale mediapartners.

2.2 Financiering

Vanaf 2013 wordt de Wereldomroep gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (voorheen OCW). Het budget is van 2013 tot 2017 vastgesteld op 14 miljoen euro per jaar.

2.3 Raad van Toezicht

De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van de directie en de algemene gang van zaken binnen RNW. De raad benoemt de directie en fungeert als klankbord. De leden van de raad van toezicht worden door de Minister van OCW benoemd voor een periode van vier jaar, waarbij eenmalige herbenoeming voor een aansluitende periode mogelijk is.

Leden van de raad van toezicht: De heer dr. Ben Bot (voorzitter), mevrouw drs. A. van Heteren, de heer F. van Westerloo, de heer drs. F.K.V. Lamp, mevrouw J. van Nieuwenhoven (vice-voorzitter), de heer drs. A.P. Visser, de heer drs. R. Zunderdorp (Situatie per 1/1/2011)

2.4 Distributie

De Wereldomroep verspreidt artikelen, reportages, interviews en berichten via zijn eigen platforms. Primair via internet en sociale media, maar ook via de korte golf als dat nodig is om de doelgroep te kunnen bereiken. Lokale mediapartners spelen ook een belangrijke rol bij de distributie. Via hun (mobiele) websites, kranten, magazines, radio en televisiestations vinden Wereldomroepproducties hun weg naar een breed publiek.

3. Geschiedenis

De geschiedenis van de Wereldomroep gaat terug tot vroeg in de 20e eeuw. Nederland werkte destijds aan radioverbindingen met de koloniën en zo ontstonden radiozenders als Philips Omroep Holland-Indië(PHOHI). Op 18 juni 1927 werd PHOHI opgericht voor uitzendingen naar Nederlands-Indië, die vanaf 1928 begonnen vanaf installaties inHuizen.

Radio Oranje


In april 1940 biedt minister Van Boeyen de Tweede Kamer een wetsontwerp aan: een blauwdruk voor een verzuilde Wereldomroep. Dan breekt de oorlog uit. De Nederlandse regering besluit tot de oprichting van Radio Oranje in Londen. De BBC stelt zendtijd en faciliteiten beschikbaar. De radio was voor de Nederlandse regering in ballingschap van vitaal belang om het volk toe te spreken. Terwijl de programma's van Radio Oranje een steeds voornamere plaats innemen in bezet Nederland, denkt programmaleider Henk van den Broek aan de toekomst. Bij Koninklijk Besluit van 17 september 1944 wordt bepaald dat de radio in handen komt van de minister van Algemene Zaken, die vervolgens de verzorging van de uitzendingen zou opdragen aan de sub-sectie Radio van het militair gezag. Van den Broek, inmiddels kapitein, reist af naar bevrijd Eindhoven en start op 3 oktober 1944 de uitzendingen van 'Herrijzend Nederland'. Op 24 mei 1945 wordt het eerste 'Wereldprogramma' uitgezonden voor Nederlanders buiten het vaderland.

De zendmasten in Huizen werden uitgebreid met installaties in Lopik en Radio Kootwijk. In 1986 verhuisde de Wereldomroep voor de kortegolfuitzendingen naar zendmasten op het kortegolfzendstation Flevo bij Zeewolde. Ook kwamen er zendmasten op Bonaire en Madagaskar en werden er soms masten gehuurd.

De regering beraadt zich in de jaren daarna op de toekomst van de omroep in Nederland en komt tot de conclusie dat er een scheiding moet komen tussen de Binnenlandse Omroep en de Wereldomroep. Zo ontstaat op 15 april 1947 de Stichting Radio Nederland Wereldomroep en wordt Van den Broek benoemd tot directeur. De taak van de stichting is: "Het samenstellen en voorbereiden van radioprogramma's die bestemd zijn om buiten de landsgrenzen te worden ontvangen." De radio-uitzendingen in het Nederlands, Indonesisch, Engels en Spaans van de Wereldomroep zijn officieel een feit.

In de begintijd van de Wereldomroep is er een 'Groetenafdeling', omdat telefoneren naar het verre westen moeizaam en duur is. Verder zendt de omroep nieuws, actualiteiten en cultuur uit. De uitzendingen zijn een registratie van de naoorlogse opbouwfase. In 1949 beginnen de uitzendingen in het Arabisch en Afrikaans (bestemd voor Zuid-Afrika). Twintig jaar later komt een Franse taalafdeling van de grond, terwijl in 1974 de Portugese uitzendingen voor Brazilië van start gaan.

In 1950 wordt een speciale afdeling opgericht voor de samenstelling en verspreiding van radioprogramma's naar buitenlandse stations. In dezelfde tijd wordt ook gestart met de activiteiten op muziekgebied via partnerstations in het buitenland. Ook krijgt de Wereldomroep er een belangrijke doelgroep bij: de emigranten in Australië, Nieuw Zeeland en Canada. In 1952 start de Wereldomroep met voor hen bestemde uitzendingen.

RNTC

In 1968 wordt Radio Nederland Training Centre (RNTC) opgericht voor de training van omroepmedewerkers uit ontwikkelingslanden.

In 1975 volgt een herziening van het programma-aanbod voor de kortegolfuitzendingen: er komt een zwaarder accent te liggen op nieuws- en actualiteitenprogramma's. In 1991 krijgt de Wereldomroep, als eerste organisatie in Nederland buiten de PTT, licentie om rechtstreeks via een satelliet programma's uit te zenden voor radiostations in Latijns-Amerika. In 1994 wordt de samenwerking met lokale radiostations in Latijns-Amerika, Afrika, Europa en Noord-Amerika geïntensiveerd. De televisieafdeling wordt opgericht in 1960. Onder de naam Radio Netherlands Television (RNTV), verkoopt de Wereldomroep Nederlandse televisiedocumentaires en animatiefilms op de internationale markt. Bovendien start zij in 1996, samen met de NOS, met Nederlandstalige televisie voor kijkers in Europa onder de naam Zomer-TV, de voorloper van het in 1998 opgerichte Beste van Vlaanderen en Nederland televisie (BVN).

BVN

[[BVN] is een samenwerking met de Publieke Omroep in Nederland en de VRT en Vlaamse overheid in België en is in eerste instantie te zien in Europa. In 1999 wordt het uitzendgebied uitgebreid met de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Zuidelijk Afrika wordt in 2002 aan het uitzendgebied toegevoegd. Medio 2003 komt hier geheel Australië en Nieuw Zeeland bij. Begin 2005 wordt ook Canada aan het uitzendgebied toegevoegd. Tegenwoordig is BVN bijna wereldwijd te ontvangen voor Nederlandstaligen die voor korte of langere tijd in het buitenland verblijven.

In 2011 heeft het kabinet-Rutte I besloten dat de Wereldomroep voortaan onder het ministerie van Buitenlandse Zaken valt. De omroep slankt sterk af; het budget krimpt met zeventig procent waardoor 300 van de 400 medewerkers moet ontslaan. Nederlanders in het buitenland zijn voor de Wereldomroep geen doelgroep meer. De laatste Nederlandstalige uitzending vond plaats op 11 mei 2012. Ook neemt de Wereldomroep afscheid van diverse taalgebieden - de redactie Cariben, de redactie Indonesië en de redactie Zuid-Azië staken hun werkzaamheden, evenals de redactie webworld en de redactie Muziek. Stichting BVN is vanaf 1 januari 2013 ondergebracht bij de NPO.

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Radio Nederland WereldOmroep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Zie overlegpagina