Station Blankenberge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Smiley.toerist (overleg | bijdragen) op 8 jan 2020 om 14:06. (Beeld erbij)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Blankenberge
Opening 16 augustus 1863
Telegrafische code FBK
Lijn(en) 51
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
1.827
1.066
1.066
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal perrons 7
Ligging
Coördinaten 51° 19′ NB, 3° 8′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Blankenberge (Belgisch spoorwegstation)
Station Blankenberge
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Blankenberge is een kopstation aan het eind van spoorlijn 51 (Brugge - Blankenberge) in de West-Vlaamse badstad Blankenberge.

Geschiedenis

Op zondag 26 juli 1863 werd de spoorlijn Brugge-Blankenberge ingereden. De aanleg had minder dan een jaar geduurd en de benodigde materialen (dwarsliggers en spoorstaven) waren per schip via de Oostendse Vaart naar Brugge aangevoerd. Omstreeks 12 uur vertrok die dag de eerste dubbeldekstrein, samengesteld uit 3 of 4 rijtuigen, naar Blankenberge. Na een kleine driekwartier kwam de eretrein in Blankenberge aan. Vanaf dinsdag 6 augustus werd de spoorlijn van Brugge naar Blankenberge geëxploiteerd. Op 12 juli 1868 werd de verlenging tot Heist in gebruik genomen. De lijn was aangelegd en werd aanvankelijk ook uitgebaat door een private maatschappij: de Chemin de fer de Bruges à Blankenberge met zetel te Brugge. In 1878 nam de Belgische staat de lijn over. De spoorlijn kende vooral in het zomerseizoen een groot succes, met het vervoer van badgasten. Daarnaast werd ze het hele jaar door ook gebruikt voor het transport van verse vis naar het binnenland en van bouwmaterialen naar de in volle ontwikkeling verkerende badplaatsen.

Via de Kusttram kan sinds 1890 vanaf het stationsplein verder naar Heist en Knokke of in de andere richting naar Oostende en De Panne gereden worden. Tussen Blankenberge en Heist liep de tramlijn parallel met de spoorlijn.

Blankenberge werd op 1 oktober 1908, met het afschaffen van de sectie Blankenberge-Zeebrugge, een kopstation. In het kader van de uitbouw van de haven van Zeebrugge was immers een nieuwe spoorlijn van Brugge naar Zeebrugge aangelegd, waarop de bestaande spoorlijn naar Heist aangesloten werd. Voortaan reden de treinen naar Heist (en later, vanaf 1920, verder naar Knokke) dus niet langer via Blankenberge, maar via Zeebrugge.

Het voormalige (en intussen gesloopte) stationsgebouw dateerde uit 1937 en bevatte invloeden van Henry Van de Velde: horizontaal-lineaire vormen en ronde hoeken. Kunsthistorici wijzen zelfs op bepaalde vormelijke gelijkenissen met het Kröller-Müller Museum in Otterlo, dat in dezelfde periode door Van de Velde ontworpen werd. In de gevel van het gebouw was het B-logo manifest aanwezig. Het station werd in L-vorm ontworpen en opgetrokken in gele baksteen. Op 3 april 1937 werd het nieuwe stationsgebouw in gebruik genomen. Men wachtte met de officiële inhuldiging echter tot 20 juli 1937. In de loop der jaren hadden verbouwingen en toevoegingen de architecturale waarde van het gebouw enigszins aangetast, maar het bleef zijn waarde als getuigenis van de interbellumarchitectuur behouden. Ondanks zijn erfgoedwaarde[2] werd het station in november 2013 (nota bene tijdens het Henry Van de Veldejaar) gesloopt. Het werd vervangen door een gloednieuw complex. Dit alles gebeurt in het kader van een opfrissingsproject van de stationsomgeving.[3] Het nieuwe stationsgebouw werd opgeleverd in 2018.[4] Boven het station zijn twee hotels gevestigd (Mercure en Ibis).

Galerij

Treindienst

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 03 Blankenberge - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid - Leuven - Landen - Hasselt - Genk 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
P Brugge - Blankenberge Tijdens de piekuren

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling

Toeristentreinen

Treintype Verbinding Dienstregeling
ICT Blankenberge - Brugge - Gent-Dampoort - Lokeren - Sint-Niklaas - Antwerpen-Centraal Tijdens de zomervakantie
ICT Blankenberge - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Dendermonde - Mechelen - Herentals - Mol - Neerpelt Tijdens de zomervakantie
ICT Blankenberge - Brugge - Lichtervelde - Moeskroen - Doornik - Saint-Ghislain - Bergen - La Louvière-Zuid - Charleroi-Zuid Tijdens de zomervakantie
ICT Blankenberge - Brugge - Gent-Sint-Pieters - Dendermonde - Mechelen - Herentals - Turnhout Tijdens de zomervakantie (Weekend)