Sytebuorren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sytebuorren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sytebuorren
Sytebuorren
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 54′ OL
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Sytebuorren (taal: Fries, ook wel: Sitebuorren) is een buurtschap in de Nederlandse provincie Friesland en ligt in de gemeente Smallingerland. Het wordt aan drie zijden begrensd door water. In het noorden vormt de Geeuw de grens met het Nationaal Park De Alde Feanen. Ten zuiden bevindt zich de Sytebuorster Ie en ten westen vormt het kanaal De Grêft tevens de gemeentegrens, met aan overzijde het eiland De Burd, behorende bij Grouw.

Bereikbaarheid[bewerken]

De buurtschap valt onder het dorpsgebied van Oudega en is alleen bereikbaar via een (voor autoverkeer) doodlopende weg, vanaf de brug bij de Hooidammen. In de zomermaanden kan ter plekke De Grêft worden overgestoken via fiets- en voetveer "De Snoekcbears" (een woordspeling op de familienaam Snoekc, wonend bij het veer). Op deze wijze is er vervolgens via veerpont De Burd ook een verbinding met het dorp Grouw.

Bewoning[bewerken]

Volgens de Schotanusatlas stonden rond 1700 in het gebied zeven boerderijen, elk op een eigen terp. Deze huisterpen zijn alle afgegraven en de grond is gebruikt als bemesting van de veenbodem. Nu staan er nog vier boerderijen, ter weerszijden van De Grêft. Door gemeentelijke herindeling resteren voor Sytebuorren nog slechts twee boerderijen, staande ten oosten van De Grêft.

Trivia[bewerken]

De Friese schrijfster Auck Peanstra bracht haar jeugd door in Sytebuorren. In 2007 verscheen haar (Friestalige) roman: Sitebuorren, myn eigen paradys. Van haar broer Oane verscheen eveneens een boekje: Herinneringen aan Sitebuorren.