Naar inhoud springen

Vlag van Portugal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Cycn (overleg | bijdragen) op 16 aug 2019 om 17:26. (Categorie:Vlag naar land verwijderd; Categorie:Nationale vlag toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vlag van Portugal
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Portugal
Details
Gebruik Vexillologisch symbool voor een nationale vlag ter zee, civiele vlag en dienstvlag te land? Nationale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 30 juni 1911
Ontwerp Een verticale tweekleur met op de grens van de banen een armillarium met het traditionele wapen van Portugal
Kleuren Groen
Rood
Geel
Wit
Blauw
Jurisdictie Portugal
Overige vlaggen
Vexillologisch symbool voor een militaire vlag te land? Oorlogsvlag van Portugal (12:13)
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Portugal bestaat uit een groene (hijszijde) en een rode verticale baan, waarvan de groene 2/5 van de breedte inneemt. Op de grens van de rode en groene baan staat een armillarium met het traditionele wapen van Portugal. De vlag werd officieel aangenomen op 30 juni 1911,[1] maar werd al sinds de Republikeinse revolutie van 5 oktober 1910 gebruikt.

Symboliek

Kleuren

De herkomst van de kleuren is onduidelijk. António de Oliveira Salazar, premier van 1932 tot de Anjerrevolutie van 1974, beweerde dat groen staat voor hoop en rood voor het bloed van de soldaten die voor Portugal gestorven zijn. Deze herkomst is de meest geaccepteerde, hoewel de waarheid hiervan onzeker is.

Anderen beweren andere betekenissen. Sommigen zeggen dat het rood staat voor de zonneschijn over de Portugese schepen tijdens hun ontdekkingstochten in de zestiende eeuw en het groen voor de oceanen. Anderen zeggen dat groen en rood de traditionele kleuren zijn van het iberisme of Iberisch federalisme, een republikeinse ideologie die aan het begin van de twintigste eeuw veel aanhangers had en pleitte voor een unie van Portugal en Spanje.

Wapenschild

Portugees wapenschild

Het traditionele wapenschild van Portugal, de escudo, staat in bijna elke Portugese vlag uit de geschiedenis. Dit is het belangrijkste Portugese symbool en een van de oudste nationale symbolen ter wereld. Het komt voor op alle Portugese vlaggen sinds 1143, maar is sindsdien wel op onderdelen gewijzigd.

De vijf witte punten in de vijf schilden staan voor de vijf wonden van Jezus. De kastelen zijn een symbool voor de Portugese overwinningen tijdens het koningschap van Alfonso III. Ze kunnen verwijzen naar de negen Moorse kastelen die de Portugezen in 1249 overwonnen, maar ook naar het emiraat Algarve, het laatste Moorse bolwerk in Portugal. Het wapen telde negen kastelen, maar koning Johan II beperkte hun aantal tot zeven.

Armillarium

Het gele geheel achter de vlag is een armillarium; dit verving de kroon uit de laatste vlag van het koninkrijk. Het vertegenwoordigt het Portugese koloniale rijk en de ontdekkingen van de ontdekkingsreizigers.

Ontwerp

Constructietekening
Constructietekening

De breedte (lengte) van de vlag is anderhalf keer zo groot als de hoogte, zodat de verhouding 2:3 is. De meest dominante kleuren van de vlag zijn donkergroen en scharlakenrood. Het groen neemt veertig procent van de breedte van de vlag in; het rood de rest.[1]

Op de grens staat een versie van het Portugese wapen, waar de laurierkrans van is weggelaten. Het wapen bestaat uit een wit omrand schild dat op een armillarium geplaatst is. De diameter van het armillarium is gelijk aan de helft van de hoogte van de vlag; het armillarium bevindt zich even ver van de bovenkant als van de onderkant van de vlag.[1]

De kleuren van de vlag zijn niet officieel vastgelegd; bij benadering gelden de volgende kleuren:[2]

Codering Rood Groen Geel Wit Blauw
Pantone 186 363 122 Safe 300
RGB 206-17-38 61-142-51 252-216-86 255-255-255 0-114-198

Geschiedenis

Portugal heeft al vanaf 1095 een eigen vlag, maar deze is herhaaldelijk gewijzigd.

Portugese vlag in de wind

Noten

  1. a b c Portal do Governo (18 februari 2007): Símbolos Nacionais, Decreto que aprova a Bandeira Nacional, info oorspronkelijk geplaatst op w:en:Flag of Portugal.
  2. Vexilla Mundi (2 februari 200720): Portugal Flag pictures, specification, pantone colors & history, info oorspronkelijk geplaatst op w:en:Flag of Portugal.