Brabantse Stedenrij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brabantse stedenrij is de benaming van de metropool die de Nederlandse Brabantse steden Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Oss, tezamen met randgemeenten en tussenliggende bebouwing vormen. In het gebied liggen onder meer de kleinere steden en plaatsen Boxtel, Etten-Leur, Geldrop-Mierlo, Oosterhout, Uden, Veghel, Veldhoven, Vught en Waalwijk.

Achtergrond van de benaming[bewerken]

Deze planologische benaming heeft betrekking op het gebied dat als één grote metropool functioneert. Het gebied heeft een inwonertal van ongeveer 2 miljoen inwoners en staat bekend om haar innovatieve industriële kracht (bijvoorbeeld Philips te Eindhoven) en haar varkenshouderijen.

Alternatieve benamingen[bewerken]

De term Zandstad werd aan het einde van de twintigste eeuw bedacht om de urbanisatie van de Brabantse Stedenrij te vergelijken met de Randstad van West-Nederland. De term komt uit de koker van de architectuurhistorici van de Vrije Universiteit Amsterdam. De term wordt tegenwoordig steeds vaker in kringen van stedenbouwkundigen gebruikt om het verstedelijkende platteland van Noord-Brabant aan te duiden.

Een benaming voor een stedelijk samenwerkingsverband in het gebied is BrabantStad.

Externe link[bewerken]