Coventry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Coventry (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Coventry.
Coventry
Stad in Engeland Vlag van Engeland
EnglandCoventry.png  
Situering
Land Engeland
County West Midlands (graafschap)
Regio West Midlands
Algemeen
Oppervlakte 98,6 km²
Inwoners (2001) 300.848 (3050 inw/km²)
ONS-code 00CQ
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Coventry is een stad (city) en district in de West Midlands van Engeland. Het is de op acht na grootste stad van Engeland met een inwonersaantal van 304.746 (schatting 2002).

Coventry is sinds 1896 een centrum voor automobiel-, motor- en luchtbandenindustrie. Hier werden minder bekende merken geproduceerd zoals Coventry Motette, Great Horseless Carriage Co, Swift en bekende merken zoals Hillman, Humber, Riley en Daimler. De vervaardiging van Triumph motorfietsen begon in 1902 in een fabriek in Coventry. Hoewel de auto-industrie sterk is teruggelopen, heeft Jaguar nog steeds zijn hoofdkwartier en een fabriek in de stad. Tot 2006 was een grote Peugeot-autofabriek gevestigd in Ryton, net buiten de stad. De beroemde Londense zwarte taxi's worden ook in Coventry geproduceerd door London Taxis International (LTI).

Coventry University ontstond in 1843 als Coventry College of Design, werd later Coventry Polytechnic en is sinds 1992 erkend als universiteit. De University of Warwick, opgericht in 1965, ligt ondanks zijn naam eveneens op het grondgebied van Coventry.

Bombardement op Coventry[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op 14 november 1940 grote delen van de stad getroffen door een Duits bombardement. Ook de kathedraal werd daarbij verwoest. Later kreeg de stad nog bombardementen te verduren. De kathedraal is herbouwd naast de ruïnes van de oude en werd geopend in 1962. Bij de opening werd het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde War Requiem van de Britse componist Benjamin Britten uitgevoerd.

Trivia[bewerken]

Standbeeld van Lady Godiva
  • In de stad werden van de 14e tot de 16e eeuw ter gelegenheid van het feest van Corpus Christi door de stadsgilden de Mysteriespelen van Coventry opgevoerd.
  • De beroemdste inwoner van Coventry was Lady Godiva. Volgens de legende reed deze historische figuur naakt door de stad op een paard, als protest tegen de zware belastingen die haar man Leofric de bevolking oplegde. Een standbeeld van Godiva staat in het centrum van de stad.
  • Het industriële verleden is terug te vinden in het Coventry Museum of Transport, met een bijzondere collectie antieke fietsen, motorfietsen, auto´s, vrachtwagens en autobussen.
  • In Coventry werden de buitenopnamen gemaakt van de komische televisieserie Keeping Up Appearances (Schone Schijn).
  • Ska band The Specials werden in 1977 in Coventry opgericht. Ze waren de grondleggers van de 2 Tone-ska muziek.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren in Coventry[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties