D'Ieteren (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

D'Ieteren is een Belgische importeur en distributeur van auto's.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf is in 1805 opgericht door de koetsenbouwer Joseph-Jean D'Ieteren, zoon van de Nederlander Jean-Gaspard Dieteren (1753-1795), die zich in Brussel als wagenmaker had gevestigd.

In de begindagen van de auto bouwde het carrosserieën op chassis' van andere fabrikanten, zoals Panhard en Minerva. In de jaren dertig richtte het zich op invoer (1931) en assemblage van auto's en vrachtwagens (1935) van het merk Studebaker.

Na de Tweede Wereldoorlog verkreeg D'Ieteren de invoer en montage van auto's van de merken Volkswagen (1948) en Porsche (1950). Later volgden nog andere merken van de Volkswagengroep: Audi (1974), Seat (1984), Skoda (1992), Bentley (2000) en Lamborghini (2001).

In 1956 begon het bedrijf met het verhuren van voertuigen, wat leidde tot het in eigendom nemen als voornaamste aandeelhouder van het verhuurbedrijf Avis.

Vanaf 1975 begon ook de invoer en distributie van tweewielers van het merk Yamaha.

Vanaf 1999 werd D’Ieteren actief in de reparatie en vervanging van autoruiten, in partenariaat met Belron (bekend onder de merken Carglass en Autoglass).

Andere activiteiten zijn de verhuur van auto's (het door D'Ieteren overgenomen Avis) en de herstelling en vervanging van autoruiten, onder meer onder de namen Belron en Carglass.

De groep D'Ieteren is actief in 120 landen, stelt 26.000 personen te werk en bedient 17 miljoen klanten (cijfers 2007).

Import[bewerken]

De groep d'Ieteren importeert en distribueert in België (en soms ook Luxemburg):

  • de auto's van de merken Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche
  • de moto's Yamaha en MBK
  • sinds 2008 elektrische 'solex' voertuigen
  • de pneumatische boten Zodiac
  • de aanhangwagens Brenderup
  • Hij verhuurt auto's onder leasingcontract via zijn filiaal s.a. D'Ieteren Lease n.v.
  • Hij verkoopt tweedehandswagens door zijn netwerk My Way
  • D'Ieteren wordt gequoteerd op de beursindices BEL MID en Next 150

D'Ieteren heeft een museum gewijd aan de onderneming en aan de auto: D’Ieteren Gallery, gevestigd in de Maliestraat 50 te Elsene.

Literatuur[bewerken]

Catherine ROMMELAERE, Michel OLEFFE, Jacques & Yvette KUPELIAN, D’Ieteren. 1805-2005. 200 ans d’histoire, Bruxelles, 2005, Racine & sa D’Ieteren nv, Brussel.

Trivia[bewerken]

De La Jamais Contente werd gemaakt in de werkplaatsen van D'Ieteren. De Jamais Contente was één van de eerste auto's die het wereldsnelheidsrecords voor auto's hield.

Externe links[bewerken]