Efebofilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Seksuele diversiteit
Lijn

Algemeen
Seksualiteit / Gender

Verzamelbegrippen
Holebi / LGBT
Parafilie

Naar geslacht
Aseksualiteit
Biseksualiteit
Heteroseksualiteit
Homoseksualiteit
Panseksualiteit
Poliseksualiteit
Transseksualiteit

Naar rolmodel
Androgynie
Polyamorie
Queer
Transgenderisme
Travestie

Naar leeftijd
Efebofilie
Gerontofilie
Pederastie
Pedofilie

Naar object
Fetisjisme
BDSM/Sadomasochisme
Infantilisme

Detail van een Attische kom uit 480 v.Chr.

Efebofilie is de seksuele voorkeur van een volwassene voor pubers. Ongeveer vanaf twaalf jaar houdt de psychiatrische grens van pedofilie op en begint efebofilie. De seksuele voorkeur voor rijpende meisjes wordt ook wel parthenofilie genoemd. Voorwaarde is dat de oudere persoon met deze voorkeur zelf duidelijk de adolescentie ontstegen is; hij of zij moet ten minste midden twintig zijn. Efebofilie is evenals pedofilie een parafilie; of het ook een psychische aandoening betreft staat niet geheel vast.

In het algemeen wordt efebofilie evenals pedofilie maatschappelijk afgekeurd, maar dat is in mindere mate het geval dan bij pedofilie[bron?].

Nederland[bewerken]

De Nederlandse wet schrijft bij geslachtsverkeer met kinderen van twaalf tot zestien jaar aanzienlijk lagere straffen voor[1][2], en de rechter moet in elk geval zelf beslissen of de oudere partner strafbaar is (dit is bijvoorbeeld niet het geval als een puber een wat oudere vriend(in) heeft). Prostitutie van kinderen in die leeftijd (en bovendien van kinderen van 16 en 17 jaar) is wel zonder meer verboden[3], evenals pornografie[4].

De in 2014 opgeheven pressiegroep MARTIJN richtte zich op de acceptatie van efebofilie en in mindere mate op pedofilie. Zij meende dat kinderen boven de twaalf jaar in staat zijn als volwassen te oordelen over relaties[bron?]. Deze redenering wordt in de westerse samenleving en de wetenschap verworpen[bron?], alhoewel het niet wetenschappelijk aangetoond kan worden dat dergelijke relaties per definitie schadelijk zijn[bron?]. Kinderen van deze leeftijd worden geacht niet altijd in staat te zijn een helder oordeel te vellen over relaties. Eveneens achten pedagogen dat kinderen sterk beïnvloedbaar zijn door volwassenen en derhalve kans hebben op ernstige psychische problemen in dergelijke relaties.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • In sommige culturen is efebofilie wel geaccepteerd. In het oude Athene was het gebruikelijk dat volwassen mannen en adolescente jongens seksuele handelingen met elkaar verrichtten; dit stond bekend als pederastie, maar dat begrip is ruimer en valt niet samen met efebofilie.

De Nederlander Rudi van Dantzig beschreef in de autobiografische roman "Voor een verloren soldaat" (1986) een relatie met een oudere Canadese soldaat.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Artikel 244 Wetboek van Strafrecht
  2. Artikel 245 Wetboek van Strafrecht
  3. Artikel 248b Wetboek van Strafrecht
  4. Artikel 240b Wetboek van Strafrecht