Erich Kempka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Erich Kempka
Algemeen
Geboortedatum 16 september 1910
Sterfdatum 24 januari 1975
Geboorteplaats Oberhausen
Plaats van overlijden Freiberg am Neckar
Functie
Zijde Vlag van Duitsland Duitse Rijk
Organisatie NSDAP, SS
Speciale functie Chauffeur van Adolf Hitler
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Erich Kempka (Oberhausen, 16 september 1910 - Freiberg am Neckar, 24 januari 1975) was een Duitser die bekend is geworden als de chauffeur van de Duitse dictator Adolf Hitler.

Kempka werd geboren als zoon van een mijnwerker, in een grote familie met tien kinderen. Na tot elektricien te zijn opgeleid, werkte hij enige tijd bij DKW. Kempka was vanaf 1930 lid van de NSDAP en de SS en werd op aanbeveling van een andere NSDAP'er in 1932 chauffeur van Hitler. Vanaf 1936 was hij Hitlers enige chauffeur.

Kempka was aanwezig in de zogenoemde Führerbunker, waar Hitler zijn laatste dagen doorbracht en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Op 30 april 1945 werd hem gezegd 200 liter benzine naar de bunker te brengen. In de bunker aangekomen kreeg hij te horen dat Hitler en zijn kersverse echtgenote Eva Braun dood waren. Kempka hielp de lijken naar buiten te dragen en was getuige van de crematie ervan, die gebeurde met behulp van de 200 liter benzine die hij naar de bunker had gebracht.

Kempka bleef in de bunker tot 1 mei 1945, vluchtte toen maar werd opgepakt door het Amerikaanse leger. Vervolgens werd hij door de Amerikanen tot 1947 vastgehouden.

In 1976 verschenen postuum onder de titel Die letzten Tage mit Adolf Hitler zijn memoires in boekvorm.

Bronnen, noten en/of referenties