Frieschepalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frieschepalen
Fryske Peallen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Frieschepalen
Frieschepalen
Frieschepalen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 12′ OL
Algemeen
Inwoners 990
Foto's
Fryske Peallen
Fryske Peallen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Frieschepalen (Fries: Fryske Peallen) is een dorp in de gemeente Opsterland in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt ongeveer 990 inwoners.

Het ligt in het noordoosten van Opsterland, tegen de grens met de provincie Groningen en de dorpen Siegerswoude en Ureterp. Het dorp is gelegen aan de doorgaande weg van Bakkeveen naar de snelweg A7 van Heerenveen naar Groningen.

Frieschepalen is in de 18e eeuw als ontginningsdorp ontstaan in het hoge veengebied. Tot 1953 maakte het deel uit van het dorpsgebied van Siegerswoude.

Voorzieningen[bewerken]

In Frieschepalen zijn enkele kleine winkeltjes en diverse autohandelaren. De inwoners zijn voor de meeste inkopen aangewezen op Ureterp, Marum, Bakkeveen, De Wilp en het iets verder gelegen Drachten.

Het dorp heeft enkele sportverenigingen, zoals een rijvereniging, een voetbalclub (sv RWF). Het dorp heeft een multifunctioneel centrum, genaamd De Dobber. In de periode 2011-2013 werd het dorpshuis samen met de beide scholen en de peuterspeelzaal ondergebracht in één gebouw. Deze nieuwe brede school heet 't Byntwurk. Verder is er nog een toneelvereniging die Nij Libben heet en een brassband, genaamd de Sjofaar.

Jaarlijks wordt te Frieschepalen het Crossed Guitars Festival gehouden, het trekt bezoekers uit onder meer Engeland, Frankrijk, België en Duitsland.

Kerkelijk[bewerken]

Frieschepalen heeft een Gereformeerde Kerk, die bij de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland besloot zich met enkele andere bezwaarde Gereformeerde Kerken te verenigen in de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, en ook een Gereformeerd-vrijgemaakte Kerk met ongeveer 400 leden.

Sport[bewerken]

Bekende personen[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Lijnen van vervoerder Qbuzz:

Lijn 18 
HeerenveenLuinjeberdTjalleberdGerslootLuxwoudeTijnjeNij BeetsBeetsterzwaag • Olterterp • DrachtenUreterp (De Feart) • Frieschepalen • BakkeveenWaskemeerHaulerwijkEenNorgHuis ter HeideAssen vv.
Lijn 89/189 
Drachten, Busstation - Ureterp - Frieschepalen - Siegerswoude - De Wilp - Marum - Boerakker, Rijksweg - Midwolde, Rijksweg - Hoogkerk, Rijksweg - Groningen Overwinningsplein - Groningen CS