Gebruiker:Kalta2/Werkruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The World Is Not Enough
Regie Michael Apted
Producent Barbara Broccoli, Michael G. Wilson
Scenario Neal Purvis, Robert Wade
Hoofdrollen Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle, Denise Richards
Muziek David Arnold, Garbage
Cinematografie Adrian Biddle
Distributie MGM Distribution
Première 8 november 1999
Genre Actiefilm
Speelduur 128 minuten
Taal Engels, Russisch
Land Groot-Brittannië, Verenigde Staten
Budget 135 miljoen dollar
Voorloper Tomorrow Never Dies
Vervolg Die Another Day
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The World Is Not Enough is de negentiende spionnenfilm in de serie van James Bond-films die geproduceerd worden door EON Productions. Pierce Brosnan speelt in deze film voor zijn derde keer James Bond, de fictieve geheim agent die bij MI6 werkt. De James Bond-film is uitgebracht in 1999, als opvolger van Tomorrow Never Dies die twee jaar eerder het licht zag. The World is samen met GoldenEye, Tomorrow Never Dies, Die Another Day en Licence To Kill de enige film die niet op een boek gebaseerd is. Het is de laatste film met Desmond Llewelyn als Q, hij overleed een maand na de première aan de gevolgen van een auto-ongeluk. In de volgende film neemt John Cleese het ook dan van hem over.

The World Is Not Enough is een verwijzing naar de Latijnse spreuk Orbis niet sufficit, de spreuk die geopenbaard wordt in het boek On Her Majesty's Secret Service en ook in de verfilming van het boek als de spreuk van de familie Bond. De plot van de film draait om de moord van Renard op Sir Robert King en de daaropvolgende opdracht op zijn dochter, Elekra King, te beschermen. Tijdens de opdracht van Bond komt Bond erachter dat Renard en Elektra onder een hoedje spelen en dat ze proberen te zorgen dat alle pijplijnen naar het westen uit te schakelen behalve die van Elektra.

Ondanks gemengde reacties van critici was de opbrengst van de film 361.832.400 dollar wereldwijd.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin speelt zich af bij een Zwitserse bankier. Die wordt vakkundig in de nek getroffen met een mes door een vrouw die Bond eerst een sigaar aanbood. Hij gaat op zoek, gaat naar MI6 waar Sir Robert King vermoord wordt. Hij gaat op zoek naar de moordenaar maar achtervolgt de Cigar Girl eerst met de Q-boot. De Cigar Girl blaast zichzelf op en 007 breekt hierdoor zijn sleutelbeen. Ze komen erachter dat een terrorist genaamd Renard achter aanslag zit. M heeft ooit het executiebevel gegeven om Renard te vermoorden. De aanslag was mislukt en Renard loopt met een kogel in zijn hoofd rond. Hierdoor zal hij langzaam sterven maar hij voelt geen pijn meer. Bond krijgt de opdracht de dochter van Robert, Elektra te beschermen. Ze is een nieuwe oliepijplijn aan het aanleggen door de Bosporus. Als Bond en Elektra een aanslag door parahawks weten te overleven gaat Bond op onderzoek uit. Hij vindt een vermoorde Russische kernfysicus en hij vertrekt naar een opslagplaats voor Russische kernkoppen. Hier ontmoet hij atoomgeleerde Dr. Christmas Jones (Denise Richards). In de opslagplaats ontdekt hij Renard en zijn kornuiten die een kernkop stelen. Ze weten te ontsnappen met de splijtstof uit de bom. Bond en Jones keren terug naar het hoofdkwartier van Elektra King.

Daar komt naar voren dat Renard een pijpinspectievoertuig heeft gestolen en de kernkop erop gemonteerd heeft. Bond en Jones zetten de achtervolging in. Jones ontdekt dat de kernkop maar de helft van de splijtstof bij zich draagt. Ze wil de bom onschadelijk maken maar Bond verhindert dat. De bom ontploft en dan blijkt dat Elektra King achter alles zat. Ze neemt M gevangen in de veronderstelling dat Bond dood is.

Bond en Jones komen erachter dat Elektra en Renard het plan hebben bedacht om een Russische kernonderzeeër te laten ontploffen in de haven van Istanboel om zo de haven radioactief te besmetten. Hierdoor zal al het scheepvaartverkeer (met name de olietankers) stil komen te liggen en moet alle olie uit Rusland via de pijplijn van Elektra King getransporteerd worden.

Bond wordt gevangen door Elektra die hem op een middeleeuws martelwerktuig plaatst. Bond weet dankzij een vriend te ontsnappen en geeft Elektra de keuze het plan af te blazen. Ze weigert en Bond schiet haar dood. Dan weet Bond aan boord van de kernonderzeer te komen en hij probeert Renard tegen te houden. Renard is ondertussen begonnen met de andere helft van de splijtstof van de kernbom een plutonium splijtstofstaaf te fabriceren en hij steekt deze in de kernreactor die kritiek begint te worden. Bond weet op een knop te drukken en de splijtstofstaaf te lanceren die vervolgens Renard doorboort.

Oorsprong titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel The World Is Not Enough verwijst naar het boek en de film On Her Majesty's Secret Service, waaruit blijkt dat het het motto is van de familie Bond. Er is ook een stukje dialoog over gemaakt. Wanneer Elektra Bond in haar macht heeft, ontstaat volgende dialoog:

Elektra: I could have given you the world.
Bond: The world is not enough.
Elektra: Foolish sentiment.
Bond: Family motto.

Slechts weinig mensen weten dat 'the world is not enough' het familiemotto van de Habsburgers was die voor 1918 nog regeerden over Midden- en Oost-Europa. Wilhelm von Habsburg droeg, toen hij in augustus 1947 door de Sovjets werd opgepakt, een Omega-horloge. Daardoor droeg James Bond een Omega Seamaster-horloge en was het motto van zijn fictieve familie 'de wereld is niet genoeg'.

Filmlocaties[bewerken | brontekst bewerken]

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Pierce Brosnan James Bond
Samantha Bond Miss Moneypenny
Desmond Llewelyn Q
Judi Dench M
Sophie Marceau Elektra King
Robert Carlyle Renard
Denise Richards Christmas Jones
John Seru Gabor
Goldie Mr Bullion
Joe Don Baker Jack Wade
Michael Kitchen Bill Tanner
John Cleese R
Colin Salmon Charles Robinson
Ulrich Thomsen Sasha Davidov

[[Categorie:James Bondfilm|World is not enough]] [[Categorie:Film uit 1999|World is not enough]] [[Categorie:Britse film|World is not enough]] [[Categorie:Avonturenfilm|World is not enough]] [[ca:The World Is Not Enough]] [[cs:Jeden svět nestačí]] [[cy:The World Is Not Enough]] [[da:The World Is Not Enough]] [[de:James Bond 007 – Die Welt ist nicht genug]] [[en:The World Is Not Enough]] [[es:The World Is Not Enough]] [[fi:Kun maailma ei riitä]] [[fr:Le monde ne suffit pas]] [[he:העולם אינו מספיק]] [[hr:Svijet nije dovoljan]] [[id:The World Is Not Enough]] [[it:Agente 007 - Il mondo non basta]] [[ja:007 ワールド・イズ・ノット・イナフ]] [[ka:მსოფლიოც არ არის საკმარისი]] [[lt:Viso pasaulio negana]] [[no:The World Is Not Enough]] [[pl:Świat to za mało]] [[pt:The World Is Not Enough]] [[ru:И целого мира мало]] [[sr:Свет није довољан]] [[sv:Världen räcker inte till]] [[th:พยัคฆ์ร้ายดับแผนครองโลก]] [[tr:Dünya Yetmez]] [[uk:І цілого світу мало (фільм)]] [[zh:新鐵金剛之黑日危機]]