Gebruiker:Rasbak/Archief1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Jan, ik heb de verkeerde afbeelding verwijderd. Dat de nieuwe niet verscheen op je computerscherm kan komen dat de oude nog in de cache stond. Door een volledige refresh (CNTROL+F5 in Internet Explorer) verschijnt wel de nieuwe versie. Het artikel over blad wordt ook steeds fraaier, echt een voorbeeld voor andere artikelen, daarom heb ik het neergezet in deWikipedia:Etalage. Elly 8 apr 2004 09:08 (CEST)


Gaarne bij aardbei het [bewerken] rechtsboven weghalen.

Jan


hoi Rasbak,

ik weet dat je al een tijdje bezig bent, maar daarom niet minder : welkom!


je artikel over bladeren zit er goed uit!

Nog een vraagje: ik zag dat je bij aardbei een oranje box had gemaakt. Heb je daar een speciale reden voor? We proberen bij alle planten een groene neer te zetten, zie de rest van de lijst bij Wikipedia:Wikiproject/Planten/Lijst.

Gezien de onderwerpen waar je je mee bezig houdt, kan ik me voorstellen dat je zin hebt om aan Wikipedia:Wikiproject/Planten mee te werken, daar nodig ik je natuurlijk van harte toe uit! TeunSpaans 15 apr 2004 08:17 (CEST)

Ik wil me best conformeren aan de algemene layout. Ik vond oranje leuker, omdat dit bij de vruchtkleur past. Eigenlijk had ik lichtrood willen nemen, maar ik ken de code daarvan niet. Ik vind het dus niet erg als je de kleur veranderd.

Als je kleurcodes zoekt, wikipedia biedt hulp, zie: Kleurcodering, groeten Elly 15 apr 2004 08:51 (CEST) P.S. ik vind afstemmen van de kleurenbalkjes op het onderwerp wel mooi eerlijk gezegd.

Hallo Rasbak, Je kan de titel/naam van een artikel veranderen door te klikken op "Wijzig titel", links in beeld. Dit wordt vaak gevraagd door mensen die nieuw zijn op Wikipedia, kan je het misschien vermelden of verduidelijken op één van de hulp pagina's waar je dit zou hebben verwacht aan te treffen? Oude rotten worden een beetje blind voor dat soort zaken. Groeten, Elly 19 apr 2004 10:50 (CEST)

Struik[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb de struik wederom hersteld naar het oorspronkelijke plaatje met een wilgenstruik. Nogmaals doordat hier sprake is van een horizontale groei van takken vanaf de grond en het ontbreken van enige stamvorming is dit de klassieke struik. Een hazelaar kan als boom gekweekt worden. Deze wilg niet. GerardM 19 apr 2004 15:49 (CEST)

kleine maagdenpalm[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak,

ik begreeep dat je bijzondere belangstelling hebt voor de bedreigde plantensoorten. Volgens de Flora en fauna wet van het nederlandse ministerie van LNV valt daar ook de Kleine maagdenpalm (Vinca minor) onder. A.s. vijdag hoop ik in Zoetermeer te zijn, ik kan dan proberen om afhankelijk van weer, werk, etc in de lunchpauze een paar plaatjes te schieten van een aantal aangeplante exemplaren die ik daar een maandje geleden zag. De hoeveelheid info die ik over deze plant heb is echter tamelijk summier, niet meer dan een stubje.

Maar wanneer jij foto's van aangeplante exemplaren geen bezwaar vindt, en wanneer je er meer info over hebt als ik, zouden we er misschien samen een redelijk artikel van kunnen maken. Voel je daar iets voor?

TeunSpaans 21 apr 2004 19:04 (CEST)

Ik doe mijn best! Mocht je dit voor de lunch lezen en voorkeur hebben voor bepaalde onderdelen, laat het me dan nog even weten. Wanneer je het later leest: mak ook gerust nog evt. wensen kenbaar, ik ben waarschijnlijk maandag weer in sweet lake city.

teun

Inmiddels heb ik een beginnetje (Kleine maagdenpalm) neergezet, het was toch nog iets meer dan ik dacht. Mocht je intussen zelf een heel ander artikel in elkaar hebben gezet, plaats dat gerust over mijn artikel heen. Dan kunnen we de info altijd nog een keer in elkaar schuiven. TeunSpaans 23 apr 2004 20:39 (CEST)


Hi, nee, taxonomie is een onderdeel waar ik vrijwel niets van weet. En iedere keer dat ik denk dat ik er iets van ga snappen stuit ik op schijnbare of echte tegenstrijdigheden. Ik ga meestal bij Gebruiker:Roepers te rade.

TeunSpaans 28 apr 2004 21:17 (CEST)

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak, ik heb op veel plaatsen betoogd dat een flora geen autoriteit heeft m.b.t. taxonomie. Ik heb verder betoogd dat we op het totale wikipedia (dus alle talen) het beste een standpunt moeten kiezen mbt taxanomie. De manier waarop je de taxoboxen van beuk en eik etc aanpast vind ik verwarrender dan de inconsistentie die er is. GerardM 8 mei 2004 07:54 (CEST)

Dat je naar eer en geweten werkt, is mij duidelijk. Ik waardeer je bijdragen dan ook zeer. Het meeste belang hecht ik aan het gebruik van de messages. Wanneer we later besluiten dat een bepaalde combinatie "fout" is, kunnen we die combinaties makkelijk vinden.
Ik ben nu bezig met hommels Bombus, en ik heb geen idee wat "juist" is. Daarom werk ik nu naar hoe ik denk dat het moet zijn, en later kan eea aangepast worden. GerardM 10 mei 2004 13:19 (CEST)
Ik heb divisio aangepast. Ik zag het gewoon niet wat je zei. Nu staat er "stam" of je nu divisio of phylum gebruikt. GerardM 11 mei 2004 14:14 (CEST)

Bedreigde planten[bewerken | brontekst bewerken]

Je wilt deze pagina als "steuntje" bewaren. Kopieer de pagina naar een te maken kladblok. (zie op mijn pagina hoe je dat kunt doen. Dan kan deze pagina verder gewoon weg. GerardM 12 mei 2004 09:46 (CEST)

Lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb een lijst voor je aangemaakt. Een legenda zou fijn zijn.. :) GerardM 12 mei 2004 11:47 (CEST)~

PS Eerst in een spreadsheet stoppen, dan kolommen toevoegen voor de stuurtekens, stuurtekens inkopieeren. Exporteren naar een tekstverwerker en de tabs door spaties vervangen. (De stuurtekens vind je in een andere tabel).

Witlof[bewerken | brontekst bewerken]

De bron voor mijn opmerking bij dit artikel is 'Reussir votre potager' door Roger Basteleus ISBN2-8011-0883-9. De 'ancien membre du Conseil Superieur de l'horticulture' zegt van witloof 'fautivement denomme endive'. Toubib 14 mei 2004 21:42 (CEST)

  • Voor Belgen is gelijk hebben belangrijker dan gelijk krijgen. ;) En je foto' zijn schitterend. Toubib 26 mei 2004 23:21 (CEST)

Hallo Rasbak, Wellicht kunt u de pagina Winde familie ergens linken, dit gaat over de familie van Convolvulaceae (die ik tegenkwam bij Magnoliophyta). Zelf weet ik er veel te weinig van! groeten, Deadstar 19 mei 2004 12:59 (CEST)

Cephalium[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, je wilt vast cephalium lezen; dit is een bloemhoofd zoals die voorkomt in het geslacht Melocactus. GerardM 26 mei 2004 09:37 (CEST)


Goedendag! Mooie pagina's! Mijn interesse gaat vooral uit naar de inwendige bouw. Prima voorstel. --Pierelint 2 jun 2004 13:51 (CEST)


Overzicht beschreven planten:Wikipedia:Wikiproject/Planten/Lijst

Cronquist[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak,
Ik kan me niet vinden in de nadruk die op de indeling van Cronquist gelegd wordt. Wat hij vond is verouderd niet meer van toepassing. Ik vind de manier waarop je hem in allerlei artikellen erdoor vlecht verwarrend. Bovendien zijn er voorgangers van Cronquist die met evenveel recht, gezien hun bijdrage aan de taxonomie, vermeld mogen worden. GerardM 21 jun 2004 14:50 (CEST)


Taxonomie (Rasbak) Gerard,

Bedankt voor je reactie. Het geeft maar weer eens aan hoe weinig ik van taxonomie weet. Jij weet er duidelijk veel meer van. Als je het dus niet met mij eens bent dan zeer gaarne mijn tekst veranderen. Ik zal je daar dan verder in volgen. Mijn enigste doel was de verwarring die de verschillende indeling geven enigszins op te heffen. Niet boos worden hoor! groetjes, --Rasbak 21 jun 2004 14:58 (CEST)


Ik wil niet beweren dat ik de taxonomische waarheid in pacht heb, verre van dat. Wat ik wel vind is dat we een systeem moeten volgen. Ik vind het praktisch om en:wikipedia te volgen. Je kunt daar vragen stellen en je krijgt er een antwoord. Soms wordt je lastig gevonden maar dat hoeft ook niet verkeerd te zijn. Als je overweegt om te volgen, gebruik dan altijd een taxobox (met messages zonder msg:) en kopieer je taxonomische info van hoog naar laag. Dat werkt meestal het beste. Wanneer je dan tot een conflict komt, dan ga je leentjebuur spelen in de en: (zowiezo verwijs je naar de en: artikellen waar die zijn..) Overigens, ben ik van mening dat je veel goed werk doet. Het is alleen dit aspect waar ik mijn bedenkingen bij heb. GerardM 21 jun 2004 15:58 (CEST)

Categorie:Plant[bewerken | brontekst bewerken]

Ik snap niet wat natuurontwikkelingsvisie met de categorie:Plant te maken heeft. Dit is volgens mij vergezocht. GerardM 23 jun 2004 12:30 (CEST)


hi Rasbak, je hebt de projectlijst met planten fors uitgebreid! TeunSpaans 23 jun 2004 20:16 (CEST)

categorië:plant[bewerken | brontekst bewerken]

Categorië is niet gelijk aan categorie.

Verder ben ik van mening dat bij Albert Schweitzer de categorie:mens van toepassing is en bij Adolf Hitler ook. Wat hoop je te bereiken met al die lemma's categorie plant en dier te geven die daar niet echt iets mee van doen hebben ?? GerardM 24 jun 2004 14:45 (CEST)

Bombus[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak,
Je zult wel denken, wat heeft hij nu weer, wel: lof. Het artikel wordt steeds beter. Zozeer zelfs heb je informatie over de individuele soorten bijeengegaard, dat je kunt overwegen om er individuele artikellen van te maken.

PS Ik vind het heerlijk om iets goeds te zien. Niet te mopperen.. GerardM 25 jun 2004 19:40 (CEST)

Afbeelding:Weidehommel.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zag dat je Afbeelding:Weidehommel.jpg uit Delta's insectengids heb gehaald. Nu vallen die afbeeldingen ongetwijfeld onder auteursrecht. Heb je toestemming gekregen om die afbeelding op Wikipedia te zetten? Marco Roepers 29 jun 2004 10:44 (CEST)

Dat een afbeelding op een andere website staat, zegt in mijn ogen nagenoeg niets. Ten eerste wordt er op het internet heel veel gejat en ten tweede betekent toestemming voor een andere website niet dat er ook toestemming voor Wikipedia is. De bedoeling is dat afbeeldingen hier minimaal onder GNU/FDL vallen, wat wil zeggen dat ze met bronvermelding door anderen bewerkt mogen worden. Zie voor meer uitleg: Wikipedia:Beleid voor gebruik van afbeeldingen Het is een goed idee om toestemming te vragen. Ik ga hem niet verwijderen. Wel wil ik hem op Gebruiker:Andre Engels/Afbeeldingen zetten, wanneer je dat goed vindt. Marco Roepers 29 jun 2004 16:17 (CEST)


Inmiddels staat bovengenoemde afbeelding vermeld op Gebruiker:Andre Engels/Afbeeldingen#Rasbak.

In welke categorie hoort grasland thuis?[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zou grasland plaatsen in de categorie vegetatietype. Daar kunnen dan ook heide, bos en tropisch regenwoud in geplaatst worden. Mogelijk is de wat vagere categorie vegetatie beter. Omdat die wat heterogener zou zijn en daardoor ook meer artikelen zou kunnen bevatten. Missschien zelfs Vegetatiekunde. Marco Roepers 30 jun 2004 18:33 (CEST)

categorien[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het categoriseren van planten zou ik kunnen denken aan de verschillende taxonomische niveaus, dus een [[category:familie]], [[category:geslacht]], [[category:familie]]etc.

Ik kan me ook een onderverdeling naar bloem - struik - boom - kruid etc voorstellen. Wat vinden Gerard en Marco ervan?

TeunSpaans

Volgens mij zijn beide indelingen zinnig. Marco Roepers 1 jul 2004 10:03 (CEST)

hm, on seconds thoughts, een categrorie geslacht, die alle geslachten zou weergeven en een categorie soort die alle soorten zou weergeven lijkt me toch niet zo goed. Beter is boom, struik, kruidachtige etc.. Marco Roepers 1 jul 2004 10:41 (CEST)

[(c)-info-prob][bewerken | brontekst bewerken]

De afbeelding(en) Hommelnest_binnenkant.jpg, Weidehommel.jpg is/zijn op de verwijderlijst geplaatst omdat deze niet voldoet/voldoen aan het beleid voor het gebruik van afbeeldingen. Dit komt misschien onsympatiek over. Ter vermindering van de administratieve last wordt er echter gebruik gemaakt van de verwijderlijst. Voelt u zich vrij om de beschrijving zo aan te passen dat blijkt dat de afbeelding voldoet aan het beleid voor het gebruik van afbeeldingen. Vergeet wel niet de afbeelding dan van de verwijderlijst te halen! Meestal is het probleem dat je gewoon vergeten bent wat bij te vermelden bij de afbeelding (zoals: 'zelf gemaakt' of 'is publiek domein en op die website gevonden'). In dat geval: pas de pagina van de afbeelding(en) gewoon aan zodat deze informatie er wel bijstaat, en haal de afbeelding(en) van de verwijderlijst. WilinckxBot 4 jul 2004 00:51 (CEST)

Wat betreft Weidehommel.jpg, zie discussie hierboven, Willem.

[(c)-info prob]: probleem met een afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Beste, de afbeelding Afbeelding:Tapetum_van_jonge_meeldraad.jpg is op de verwijderlijst geplaatst omdat deze niet voldoet aan het afbeeldingenbeleid. Dit houdt meestal in dat er niet genoeg informatie bij de afbeelding bij staat (zoals auteur, ...). Bij zelfgemaakte afbeeldingen komt het vaak voor dat er niet bijgeschreven staat dat de afbeelding zelf gemaakt is (waardoor de vermelding bron ontbreekt). De oplossing bestaat dan ook uit het gewoonweg bijschrijven bij de afbeelding dat deze zelfgemaakt is. Als de afbeelding is opgelost (meestal door eenvoudigweg de noodzakelijke informatie bij de afbeelding te schrijven), gelieve deze dan te schrappen uit de de verwijderlijst.
Het direct plaatsen op de verwijderlijst komt misschien onsympathiek over, maar anders is er een te grote administratieve last. Het is dan ook de bedoeling dat de afbeelding van de lijst geschrapt wordt zodra het probleem opgelost is. WilinckxBot 6 jul 2004 21:48 (CEST)

[(c)-info prob]: probleem met een afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Beste, de afbeelding Afbeelding:Akkerhommel_donkere_vorm_op_wijnbes.jpg is op de verwijderlijst geplaatst omdat deze niet voldoet aan het afbeeldingenbeleid.
Er zijn drie mogelijkheden:
1. De copyrights zijn niet in orde. In dit geval moet de afbeelding verwijderd worden. Geef dan aan op verwijderlijst dat de copyrights niet in orde zijn.
2. De copyrights zijn wel in orde, maar er staat niet genoeg informatie bij de afbeelding, zoals wie de auteur is, etc. Bij zelfgemaakte afbeeldingen volstaat het om gewoon bij de afbeelding "zelf gemaakt" bij te scrijven. Als de informatie bij de afbeelding toegevoegd is, geef dan op de verwijderlijst aan dat het in orde gebracht is, zodat de afbeelding zeker niet verwijderd wordt.
3. U kan er niet aan uit. Het is mogelijk dat u de copyrightregeling en de werking van de verwijderlijst niet snapt. Dit is geen probleem: laat een berichtje achter op de overlegpagina van Wilinckx en hij zal het wel regelen voor u. WilinckxBot 7 jul 2004 10:26 (CEST)


Hallo Rasbak,
Ik las net het artikel over de hommelsoorten. Een prima begin... maar zou je geen apart artikel per soort maken, in plaats van alle hommels in één artikel. Een artikel per soort heeft zo zijn voordelen met het linken. Misschien is het verstandig de titel te wijzigen van hommelsoorten in hommel, óók vanwege het linken.
groeten, Rik 13 jul 2004 15:51 (CEST)

P.S. Ik zie nu dat er al een artikel hommel (insect) bestaat, dat ook veel hommels beschrijft.
Rik

Mooie foto[bewerken | brontekst bewerken]

Rasbak, mooie foto Afbeelding:Aardhommel kleine.jpg! Wilinckx 15 jul 2004 13:00 (CEST)


Bloem (biologie)[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb dit artikel ten volle gewaardeerd. Goed geschreven. Gepaste en mooie afbeeldingen.

Toch een lichte kritiek. In uw plaats had ik de tekst meer ingedeeld in paragrafen, zodat de leesbaarheid verhoogt (zoals in dit berichtje).

Verder had ik opsommingstekens gebruikt, om verschillende categorieën beter aan te duiden.

Ik geef een voorbeeldje hoe jou tekst er zou kunnen uitzien :

De meeldraden kunnen als volgt ingeplant zijn :

  • epipetaal (meeldraden tegenover kelkbladen)
  • episepaal (meeldraden tegenover kroonbladen)
  • obdiplostemoon (binnenste krans van meeldraden tegenover kroonbladen en buitenste tegenover kelkbladen)
  • diplostemoon (binnenste krans van meeldraden tegenover kelkbladen en buitenste tegenover kroonbladen).

Ik heb de belangrijkste termen hier vet afgedrukt, maar ze zouden evengoed schuin mogen zijn.

Bekijk even je hele tekst opnieuw en probeer het even uit.

Het lezen ervan zal dan veel gemakkelijker gebeuren en de lezer een groter genot verschaffen. JoJan 15 jul 2004 20:10 (CEST)

=Gewone melkdistel[bewerken | brontekst bewerken]

hi Rasbak, misschien wil je even naar de zin:

  • Heeft weke, dofgroene stengelbladen met spitse oortjes aan de bladvoet en vormt een penwortel.

kijken - de zin mist een onderwerp TeunSpaans 17 jul 2004 00:24 (CEST)


Planten voor industrieel gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb het even vluchtig bekeken. Er is nog veel werk aan. Heb al enkele wijzingen aangebracht. Zodra ik tijd vind, komen er nog meer. JoJan 17 jul 2004 11:41 (CEST)

Hommels[bewerken | brontekst bewerken]

mooie foto's Snoop 19 jul 2004 19:07 (CEST)

Beste Rasbak, hoe zit het met de correspondentie over Afbeelding:Tapetum_van_jonge_meeldraad.jpg? Ik denk dat die afbeelding moet worden verwijderd zolang er geen positief antwoord van de rechthebbende is gekomen. Fransvannes 21 jul 2004 13:59 (CEST)

Nog steeds geen reactie gehad. Blijkbaar vinden ze het niet belangrijk. Ik zou daarom willen voorstellen de afbeelding te laten staan. Bij een eventueel protest kan ik terugverwijzen naar emails.--Rasbak 21 jul 2004 14:06 (CEST)

Dat vind ik wel een beetje de omgekeerde wereld. Het is voor ons "nee, tenzij" als het om afbeeldingen gaat: men is niet verplicht te reageren. Als men dat wel doet, is dat een gunst aan ons. Hoe vaak we ook om die toestemming gevraagd hebben: niet gekregen is niet gekregen. En zolang moeten we het (auteurs)recht niet in eigen hand nemen. Fransvannes 21 jul 2004 14:58 (CEST)


Het tweede plaatje van de kroonkurk was niet echt nodig en bevordert de lay-out van de pagina niet. Avanschelven 4 aug 2004 19:09 (CEST)

Ik trof op mijn gebruikerspagina jouw antwoord op deze opmerking aan. Niet voor mij bedoeld, lijkt me. Zou je trouwens in een volgend geval mijn overlegpagina willen gebruiken in plaats van mijn gebruikerspagina zelf? Fransvannes 4 aug 2004 20:58 (CEST)

Jouw foto van boerenwormkruid is uitstekend en lijkt mij voldoende voor het artikel. Ik upload nog wel iets anders. ;) Toubib 19 aug 2004 17:01 (CEST)


Hi Rasbak,

naar aanleiding van je stukje bij Waerth was ik op zoek naar wijzigingen van jou die door GerardM waren teruggedraaid. Die zocht ik via jouw lijst met wijzigingen, maar werd afgeleid door de Hommelsoorten. Werkelijk schitterende foto's! Wat voor camera heb je daarvoor gebruikt? Ik heb een simpele ricoh caplio g3, aardig, maar wanneer ik daarmee foto's probeer te maken van vlinders, bijen of hommels kan ik wel een close up maken, maar die *****beesten zijn altijd weer weggefladderd voor ik een goeie opname heb kunnen maken.

Die camera is trouwens een verhaal apart: vorig najaar gekocht bij de media markt, ging hij vlak voor de zomervakantie kaduuk. Het was even een twijfel geval of het garantie was of niet, maar de service afdeling zou het ter beoordeling opsturen. Ik kreeg voor noppes een vervangend toestel mee tijdens de reparatie, en nog wel van het zelfde type!

Dat toestel gebruik ik nu, twee maanden later, nog steeds. Nu lag er een brief van de media markt dat de importeur voorstelde om het om te wisselen voor een G4. Dat noem ik nog eens service!

Ik heb je reactie bij waerth gelezen, maar reageer nog even niet, en wil het nog even laten bezinken - ik wil in een goede sfeer samenwerken, en niet door overhaast schijven verhoudingen kapot maken.

Vanwege onze boerenwormkruidoorlog (ben op 't moment bij defensie gedetacheerd) was ik op de engelse wiki aan het rondkijken, om daar eventueel naar uit te wijken, en merkte dat ze daar gerards internationale taxobox in een nieuwe vorm hadden gegoten. Zie bijvoorbeeld w:en:Polygonaceae en w:en:Wikipedia:WikiProject Tree of Life. TeunSpaans 21 aug 2004 12:08 (CEST)

Problematiek ??[bewerken | brontekst bewerken]

Als je problemen hebt, dan lijkt mij dat de beste weg is om er met de persoon in kwestie over te praten. Hoe kan je aan anderen om bemiddeling vragen als je niet eerst contact met de persoon in kwestie spreekt.

Als je van mening bent dat iets in de categorisatie anders zou moeten, dan zijn er om te beginnen een aantal opmerkingen van mij uit.

Ten eerste is de hele categorisatie aan discussie onderhevig; er is geen eensluidend standpunt. Hier gaat over gestemd worden. Als het over artikelen gaat, dan kan het je opgevallen zijn dat ik me nog weinig met planten ed bemoei. De reden is dat ik van mening ben dat je geen gehoor geeft aan opmerkingen die ik over bijvoorbeeld hommel gemaakt heb. Dat is je goed recht, voel je vrij. Echter als er dingen zijn waar ik me een mening over gevormd heb, dan zie ik niet dat ik zomaar moet doen wat jij ambieert. Ik las vandaag dat je om hulp mbt mij gevraagd hebt, ik praat liever direct me je. GerardM 21 aug 2004 12:31 (CEST)

Gerard, graag een beetje dimmen - Rasbak en ik proberen een ruzie op te lossen, en mischien ligt het aan mij, maar dit komt nogal heetgebakerd over. Het spijt me te horen dat je je nog weinig met planten bemoeit. Ik heb je gemailed. TeunSpaans 21 aug 2004 14:31 (CEST)
Goedendag rasbak, ik zag je reactie op mijn overlegpagina, bedankt. Ik zal proberen een amicabele oplossing voor zowel jou als Teun te vinden omtrent Boerenwormkruid en Signatuurleer. De discussie met GerardM moet je op het moment zelf aangaan. Maar ik volg dit wel Waerth 21 aug 2004 15:14 (CEST)

Bemiddelingspoging[bewerken | brontekst bewerken]

Zie:Overleg:Boerenwormkruid#Bemiddelingspoging Waerth 21 aug 2004 16:53 (CEST)

hi Rasbak, dank voor je reactie op mijn overleg pagina - ik heb daar geantwoord om te voorkomen dat de discussie nogal versplinterd raakt. TeunSpaans 21 aug 2004 20:20 (CEST)

hi Rasbak,

ik denk dat het nuttig is wanneer we elkaar even bellen. Ik probeerde je m'n tel.nrn te mailen, maar kreeg de melding Deze gebruiker heeft geen geldig e-mailadres opgegeven of heeft deze functie uitgeschakeld. Zou je mij even willen mailen? TeunSpaans 23 aug 2004 21:38 (CEST)

"Blijkbaar komt mijn boodschap niet over. Ik heb mijn hele ziel en zaligheid in de hommels gelegd en zal dan ook niet toestaan dat deze pagina verknipt wordt. "

Beste Rasbak, hier is mogelijk toch sprake van een fundamenteel misverstand. Auteurs worden zeer gewaardeerd (!) maar een artikel is op geen enkele wijze jouw eigendom zelfs al heb je het 100% zelf geschreven. Als je daar niet mee kunt leven dan is wikipedia misschien niet de juiste uitlaatklep voor jouw creativiteit. Het is normaal om trots te zijn en een neiging tot bescherming van je artikel te voelen, maar je kunt daar geen rechten aan ontlenen. In de hoop dat je toch aan het hommelproject wilt blijven meewerken, Evanherk 26 aug 2004 09:46 (CEST)

Blijkbaar denkt GerardM daar anders over, want hij draait continu veranderingen van anderen terug. (Zie bijvoorbeeld Nederlandse Rode lijst (planten). Ook al vinden meerdere wikipedianten dat niet juist. Natuurlijk onderschrijf ik dat binnen Wikipedia niets mijn eigendom is. Ik ga volledig accoord met de voorwaarden, maar niet met veranderingen die mijns inziens afbreuk doen aan het artikel. Zelf respecteer ik bijdragen van anderen zodanig dat als het niet fout is ik het altijd laat staan ook al is dat in mijn ogen niet nodig. Ik verwacht hetzelfde respect terug te krijgen.--Rasbak 26 aug 2004 12:19 (CEST)

Gehommel[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb ook even een reactie gegeven op Hommel. Ik hoop dat je blijft .... wat ik begrijp is dat mensen jouw bijdragen zeer waarderen en jouw kennis NIET ter discussie stellen. Het is meer omtrent de layout. Ik heb net als Teun en Flyingbird aangedrongen op een afkoelingsperiode. Waerth 30 aug 2004 22:55 (CEST)

Beste Rasbak (Jan?) kan je me even prive mailen? waerth apestaart yahoo punt com Waerth 31 aug 2004 23:47 (CEST)
Ik ben begonnen me te verdiepen in conflictbeheersing, omdat ik merk dat ik niet de enige ben die soms ergens tegen aanloop en zoals je inmiddels wel gemerkt hebt me daarbij zeer opwindt. De pagina mediation is een goed begin. Daarnaast denk ik dat we de pagina conflict beter moeten invullen, vooral ook met o.a. hoe voorkom je dat er een conflict ontstaat.Rasbak 1 sep 2004 13:24 (CEST)

Rasbak, ik ben blij dat je ondankt bovengenoemd "gehommel" Wikipedia niet de rug toe hebt gekeerd. Fijn dat je er (weer) bent! Fruggo 1 sep 2004 19:15 (CEST)

Ik ben ook blij dat je er weer bent! Ik heb overigens een opmerking op de overleg pagina van conflict gezet. Misschien dat je daar even naar wilt kijken? TeunSpaans 1 sep 2004 19:37 (CEST)

Text over plaatjes heen.[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi
Goed dat je er nog bent, wanneer je text over plaatjes hebt, kan een refresh van het scherm (F5) helpen. Bij mij werkt dat eigenlijk altijd. GerardM 1 sep 2004 20:30 (CEST)

bij mij helaas niet. af en toe maakt IE er een puinhoop van, soms alleen opera, maar meestal beiden. TeunSpaans 1 sep 2004 20:53 (CEST)

knopige duizendknoop[bewerken | brontekst bewerken]

hi, ik heb de knopige duizendknoop even gemaltraiteerd. Ik neem aan dat je het stukje over vogels van het perzikkruid gekopieerd had, omdat ik geen bevestiging op internet vond heb ik dat weggehaald, better to err on the safe side.

verder het plaatje naar onderen verplaatst, dat is een van de suggesties die ik van gerardm heb overgenomen. Nu ik het een tijdje gebrikt heb, vind ik het inderdaad iets netter dan alles onder elkaar in de taxobox, maar als het je niet bevalt draai je het gewoon terug.

Oh ja, de bloemen kunnen volgesn mijn info ook nog steenrood zijn.

TeunSpaans 1 sep 2004 20:53 (CEST)

Hallo Rasbak, De spelling is (ook volgens het Groene Boekje) herfsttijloos (herfst-tij-loos), wat zou slaan op het nog geen bladeren hebben bij de bloei. Evanherk 3 sep 2004 15:22 (CEST)

You have mail! Wae®thtm©2004 7 sep 2004 15:41 (CEST)

hallo Rasbak, bedankt voor je voorzet bij de Zwarte nachtschade. Ik heb er een foto van de zwarte bessen bijgeplaatst, omdat dat een makkelijk kenmerk is om hem van de Donsnachtschade te onderscheiden. Maar ik ben niet erg gelukkig met m'n foto, hij is rechts wat overbelicht waardoor de groene bessen geel lijken - wat nou net verwarring sticht. Heb jij een betere foto van de zwarte besjes? Gooi de mijne in dat geval gewoon op de verwijderlijst. TeunSpaans 7 sep 2004 22:03 (CEST)

Nee hoor, wat mij betreft werken we zo prima samen, je loopt me niet voor de voeten. Die klit zal ik van de week even bekijken, ik ga zo afnokken. TeunSpaans 7 sep 2004 22:45 (CEST)

beschrijving afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak! Wat een prachtige foto dat je gevonden hebt. (Afbeelding:Klette01.jpg) Uw uitleg erbij was wel nogal beprekt, dat hij van de Duitse wiki komt. Ik heb er interwiki-links naar de Duitse beschrijvingspagina geplaatst, de vermelding dat het het een GNU/FDL afbeelding is enzo. Het vermelden van die informatie is van groot belang. Anders zou het kunnen dat die afbeelding later gewist zal worden. Walter 8 sep 2004 11:33 (CEST)

dterminatie[bewerken | brontekst bewerken]

hi rasbak,

helaas durf ik niets zinnigs te zeggen over de determinatie van je klit. Misschien dat je op de overleg pagina wat kenmerken kunt vermelden als afmeting van de bloemen, vorm en beharing van de omwindselbladen, hoogte van de plant, shaduw of zon, of de bladsteel van de onderste bladen hol is, etc. Ik vermoed dat je met die gegevens in de hand Roepers om raad kunt vragen. TeunSpaans 8 sep 2004 21:16 (CEST)

Plaatsen plaatjes[bewerken | brontekst bewerken]

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Picture_tutorial hier staat wat uitleg voor als je problemen hebt met de opmaak ivm met plaatjes (Kristof vt 10 sep 2004 12:13 (CEST)).

Vlas[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, ik laat je even weten dat ik je gegevens over lijnzaadolie naar een apart lemma heb verplaatst. Vind je het goed? BenTheWikiMan 10 sep 2004 14:28 (CEST)

M'n reactie op je vraag op mijn overleg geef ik even hier, dan zie je tenminste meteen een melding. Mijn antwoord: ik weet het niet, sorry. Volgens mij is een asynchrone draaistroommotor een motor zoals die in centrifuges, grasmaaier en vroeger in wasmachines zat. Dan wordt met een condensator een faseverdraaiing aangebracht en er is altijd wisselstroom voor nodig. Een stappenmotor is ook borstelloos, maar gebruikt magneten. Ik wist niet beter dan dat in de modelbouw servomotoren worden gebruikt. BenTheWikiMan 10 sep 2004 14:57 (CEST)

Bloem[bewerken | brontekst bewerken]

Het was ook mijn opzet om bloem (biologie) wat overzichtelijker en helderder te maken. Kennelijk is dat gelukt. Het kan echter nog beter. Ik heb wat vragen gezet op Overleg:bloem (biologie). Wil je daar eens naar kijken? Johan Lont 10 sep 2004 15:24 (CEST)

Leuk dat je de paprika er bij hebt gezet! TeunSpaans 10 sep 2004 19:36 (CEST)

Lamsoor[bewerken | brontekst bewerken]

Ik citeer uit het artikel over de zeeaster: "De echte lamsoor is echter een andere plant met als latijnse naam Limonium vulgare." GerardM 13 sep 2004 08:04 (CEST)

In de bonen[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Rasbak, de bonen zijn nu ineens helemaal duidelijk. Heb meteen de rode bonen uit Mitch gelinkt naar de boon. Hettie van Nes 27 sep 2004 10:50 (CEST)

externe link naar Engelse pagina[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Rasbak,

vandaag heeft een anonymus op Weefselleer een link opgenomen naar een Engelstalige site - met prachtige plaatjes, dat wel. Wat vind jij daarvan? Jij weet iets van bio, geloof ik. Biedt deze site zoveel meerwaarde dat dat opweegt tegen de anderstaligheid?

Als ik het zo bekijk is het op Wiki-Nl niet de bedoeling dat er al te veel gelinkt wordt naar buiten. Ok. Daar zou ik dan aan willen toevoegen: als je naar buiten linkt, doe het dan naar Nederlandstalige sites. Links naar Engelse pagina's horen in een Engelstalige Wikipedia - in principe.

Misschien zijn er soms uitzonderingen. Een site waar heel veel heel belangrijke informatie te halen is, die beslist niet in het Nederlands te vinden is. Of die ook zonder tekst duidelijk is, of zo....

Mijn vraag is:
a) hoe kijk jij daar i.h.alg. tegenaan?
het belangrijkste: b) hoe beoordeel je dit geval?

groet, Dick Bos 1 okt 2004 21:44 (CEST)


Beste Dick,
In het algemeen ben ik voorstander om alleen te linken naar Nederlandstalige pagina's. Anders moet je maar naar de Engelstalige Wikipedia gaan.
In dit geval zou er eerst gekeken moeten worden wat op de Engelstalige Wikipedia staat. Anders een waarschuwing opnemen dat het om Engelse tekst gaat. De plaatjes zijn namelijk wel erg mooi en veel Nederlanders kunnen Engels lezen. Zelf heb ik op sommige pagina's over plantenweefsels ook een Engelstalige link vanwege de mooie plaatjes opgenomen.Rasbak 2 okt 2004 11:23 (CEST)

Bedankt![bewerken | brontekst bewerken]

Rasbak, hierbij even een bedankje voor je schitterende bijdragen. Je artikelen zien er keer op keer gelikt uit. Ga zo door, ze worden zeer gewaardeerd. Ch®isE 3 okt 2004 19:49 (CEST)

Heggeduizendknoop[bewerken | brontekst bewerken]

hi Rasbak, ik ben zo vrij omde genoemde plant iets te wijzigen - ben je het met de wijziging eens? Zo niet, gewoon terug draaien, dit leek me consequenter. TeunSpaans 7 okt 2004 22:26 (CEST)

Wegdistel[bewerken | brontekst bewerken]

Heb je wel een foto van een wegdistel? Zo niet, dan moet ik even in m'n archief neuzen, ik moet er een van dit voorjaar hebben liggen. TeunSpaans 8 okt 2004 22:09 (CEST)

Staking[bewerken | brontekst bewerken]

Bedankt, maar deze opmerking heeft me dus wel recht in mijn ziel geraakt. Je mag me uitschelden, felle discusissie's met me aangaan. Maar beschuldig me nooit, zeker niet in een generaliserende term van machtsmisbruik. Op dat moment wordt ik vreselijk kleinzierig en ben ik zo stijfkoppig als gewapend beton. Ik doe geen moderatorwerk meer totdat de persoon die de beschuldigingen geuit heeft die publiekelijk terugtrekt. Als mensen vinden dat een moderator over de schreef gaat (heb je mijn mail nog gelezen?) moet er een ontslagstemming begonnen worden, maar dit slingeren met zo een opmerking raakt me recht in mijn ziel. Zeker daar ik altijd geprobeerd heb mensen bij te staan en een aantal keren heb geprobeerd te bemiddelen. Wae®thtm©2004 dit is geschreven als gebruiker en niet als machtsmisbruikende moderator. 10 okt 2004 10:45 (CEST)

Ragwort[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak,

zou je je foto's van het Jacobskruiskruid aan en:Ragwort willen toevoegen? Ik probeer daar een soort voorbeeld artikel te creeren van alle aspecten waar je bij een plant aan kunt denken, en daar horen m.i. foto's van verschillende plantendelen en een foto van de plant als geheel ook bij.

alvast bedankt, TeunSpaans 13 okt 2004 22:18 (CEST)

Appelbanaan[bewerken | brontekst bewerken]

hoi rasbak, zou jij eens naar appelbanaan n.a.v. overleg:appelbanaan kunnen kijken? dank! oscar 20 okt 2004 10:48 (CEST)

Prachtige foto[bewerken | brontekst bewerken]

Hi Rasbak, wat een prachtige foto van het Kleverig koraalzwammetje :) Pethan 22 okt 2004 21:29 (CEST)

banaan en banaan (plant)[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak,
Ik heb het artikel banaan (plant) bekeken, en wat aangepast, maar naderhand zag ik dat er ook een artikel Banaan is. Is dat een vergissing, of heb je daar een bedoeling mee? Johan Lont 26 okt 2004 14:17 (CEST)

Nee dat is niet een vergissing. Er zijn inmiddels meer artikelen over banaan. Banaan dat over de vrucht gaat, Banaan (plant) over de plant, Musa over rassen en genetische achtergrond en verder Rode banaan, Appelbanaan, Babybanaan en Rasbak 26 okt 2004 19:36 (CEST)
Nu zie ik het. Ik begrijp dat je de structuur nog niet helemaal gereed had, toen ik het voor het eerst bekeek. Ik vind dit wel een goede opzet. Alleen de eerste zin van het artikel Banaan (fruit) moet nog worden aangepast. Ik zal eens een poging doen... Johan Lont 27 okt 2004 09:54 (CEST)

Musa[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak, ik wilde even opmerken dat "Musa" ook de Arabische (en dus islamitische) naam is voor Mozes. Er is dan wel nog geen lemma "Musa" maar die komt misschien ooit nog. Is een doorverwijspagina (nu dan naar Musa en Mozes) een idee? Martijn 28 okt 2004 14:19 (CEST)

Inderdaad. Op de Engelstalige hebben ze al een doorverwijspagina. Ik denk echter dat die er pas moet komen als er een lemma voor Mozes Musa is. Voel je echter vrij om een doorverwijspagina te maken als je dat nodig vindt. Rasbak 28 okt 2004 14:25 (CEST)
Nee, je hebt gelijk. Als er een lemma "Musa" is, maken we wel een doorverwijspagina. Misschien ga ik die "Musa"-pagina binnenkort wel maken. Martijn 28 okt 2004 14:29 (CEST)

paddestoelen[bewerken | brontekst bewerken]

Hi Rasbak, bij Steeltjeszwammen zag ik dat jij een andere taxonomie hanteert dan degene die ik tot nu toe heb toegepast. Volgens Index fungorum, die ik tot nu toe gevolgd heb valt het geslacht Psilocybe onder de familie Strophariaceae van de Agaricales. De ondertussen aanvaarde naam is volgens de index Hypholoma fasciculare. En er komt geen subklasse Hymenomycetidae voor. De Duitse wikipedia is in deze niet betrouwbaar. Zij zeggen de index te volgen, maar doen dit zeker niet consequent. Welke systematiek volg jij? Kunnen we tot afspraken komen, dat lijkt nu nog simpel nu wij de enige twee zijn die zich hiermee bezig houden. Pethan 31 okt 2004 20:43 (CET)

Hai Pethan. Ik nam gewoon de Duitse over en heb geen voorkeur. Dus wil ik graag jou volgen. Als ik dat niet doe verander het maar gewoon.Rasbak 1 nov 2004 00:09 (CET)

raadselachtige plant op Texel[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak,

Die foto van die plant op texel die je gefotografeerd hebt, ik weet niet welke plant het is. Het is voor mij een groot raadsel. Het doet mij denken aan een lipbloemige, de stengel is vierkant, de bloem tweelippig en oo de bloeiwijze lijkt er in te passen, maar ik kan geen lipbloemige bedenken die aan zee groeit! Het is geen zeepostelein, dat is mij wel duidelijk. Maar wat dan wel? Marco Roepers 6 nov 2004 22:46 (CET)

Bedankt voor je reactie. Ik zoek verder. Rasbak 7 nov 2004 10:46 (CET)

Die paddestoel weet ik helaas niet zo. Maar ik heb zelf ook veel foto's die ik niet kan determineren. Paddestoelen zijn zo lastig! Overigens goed dat jij aan Paddestoel begonnen bent met verbeteren ! De taxonomie die er staat slaat nergens op. Ik ben van plan om het artikel fors te herschrijven. Wanneer ik de inhoudsopgave klaar heb zal ik die eerst voorleggen aan jou, misschien dat we er dan samen iets moois van kunnen maken. Al onze paddestoelartikelen verwijzen hier immers naar Pethan 7 nov 2004 21:48 (CET)

Rode lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik heb de rode lijsten zojuist even van naam veranderd, zodat ze nu allemaal Nederlandse Rode lijst (...) heten. Ik hoop niet dat je het gevoel hebt dat ik in je vaarwater zit, want je doet heel goed werk door al die rode lijsten hier in te brengen! - Puck 9 nov 2004 14:27 (CET) PS. Ik heb je toevoeging "Nederlandse en Belgische" weer uit de introzin van de opsomming van de rode lijsten verwijderd, omdat ook best andere rode lijsten beschreven zouden mogen gaan worden, zoals de Rode Lijst voor bedreigd cultureel erfgoed in Latijns-Amerika... Als in de introzin "Nederlandse en Belgische" zou staan (wat nu volkomen terecht is), zou dat misschien iemand tegen kunnen houden.

Maïswortelboorder / Maiswortelkever[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, het zojuist aangemaakte artikel Maiswortelkever lijkt op dat van de Maïswortelboorder. Als het niet over hetzelfde diertje gaat, dan is wellicht een link naar elkaar gewenst. --Robotje 11 nov 2004 10:34 (CET)

Plant op Texel[bewerken | brontekst bewerken]

Zou je Texelse plant Satureja kunnen zijn, S. acinos wellicht?. Komt ook in duingebied voor. (Zelf ben ik niet zo wijs, maar één van mijn biologenvrienden wel :)) Pethan 14 nov 2004 22:32 (CET)

Bedankt. Voor zover ik kan nagaan heb je me op het juiste spoor gezet. steentijm Rasbak 15 nov 2004 09:43 (CET)


Herfststijlloos?[bewerken | brontekst bewerken]

ik heb mijn flora uitgeleend, maar wat is het nou?

Google geeft 75 hits voor Herfststijlloos en 1400 voor Herfsttijloos en 22 voor Herfsttijlloos.

Het is herfsttijloos, volgens mij. Google heeft gelijk. loze plantjes in het hertfsttij (herfstseizoen) Evanherk 15 nov 2004 11:58 (CET).

Volgens Heukels is het Herfsttijloos. Een echte bekkebreker. Rasbak 15 nov 2004 15:34 (CET)

Groente of fruit?[bewerken | brontekst bewerken]

Is een tomaat een groente of een fruit?

Het hangt er van af hoe u het bekijkt : plantkundig of tuinbouwkundig of volgens gebruik in de keuken.

  • Volgens de tuinbouw worden groenten geproduceerd door een kruidachtige plant en fruit door een houtachtige plant.
  • Tuinbouwkundig gezien is tomaat een groente omdat ze op een kruidachtige

plant groeit, een meloen een groente omdat ze op een kruidachtige plant groeit en een kers een fruit omdat die op een houtachtige plant groeit.

  • Aarbeien zijn een uitzondering op deze regel. Hoewel die strikt tuinbouwkundig gezien tot de groenten behoort, is het een kruidachtige plant.

In de plantkunde kan een fruit enkel een vrucht of een schijnvrucht zijn terwijl een groente een vrucht (tomaat, komkommer...), een bloem (bloemkool, broccoli), een blad (sla), een stengel (asperge), een knol (knolselder) of een schijnvrucht (aardbei) enz... kan zijn. Fruit is altijd een vrucht of een schijnvrucht geproduceerd door een plant.


Ten slotte is er nog de indeling volgens de keuken :

  • Alles wat gegeten wordt als voorgerecht of hoofdschotel is groenten,
  • alles wat gegeten wordt als dessert is fruit.

Dus voor aardbei is dit fruit, voor meloen echter : kan voorgerecht zijn, kan ook nagerecht zijn.

Besluit : Tuinbouwkundig gezien is tomaat een groente Plantkundig gezien is tomaat een vrucht Volgens keukengebruik is tomaat een groente.

bron

Moraal van dit verhaal: aan iedere zaak zit meer dan één kant. Jij bekeek de zaak vanuit een tuinbouwkundig standpunt, ik vanuit een plantkundig standpunt. Een kok zou het vanuit een culinair standpunt bekijken. - Quistnix 15 nov 2004 16:12 (CET)

Nog een moraal: Hoe meer je leert des te minder weet je. Overigens bedankt voor de heldere uiteenzetting. Dus twee categoriën toevoegen? Rasbak 15 nov 2004 20:01 (CET)

Wikipedia:Wikiproject planten[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Rasbak, ik heb Wikipedia:Wikiproject/Planten nogal ingrijpend gewijzigd. Zou je willen kijken of je het er mee eens kunt zijn? Pethan 15 nov 2004 20:06 (CET)

Pethan. Bedankt voor je vele werk om de boel op te knappen. In het begin heb ik dit ook al eens geprobeerd maar ondervond toen veel weerstand en heb toen Plantae maar aangepast. Ik ben groot voorstander om overal dezelfde indeling te gebruiken en het lijkt me goed om de nieuwste taxonomische indeling hiervoor te gebruiken. Ik neem aan dat je de taxobox hebt gebruikt die de voorkeur van de meeste Wikipedianen geniet. Rasbak 15 nov 2004 20:14 (CET)
Er zijn twee enigszins controversiële beslissingen:
  • Alleen geslacht en soort cursief. Dit gaat tegen de opiniepeiling in. Maar Fedor heeft opgemerkt dat je daar eigenlijk geen keus hebt. Elke taxonomist past dit zo toe. Ik heb dat nagevraagd en dat blijkt zo te zijn.
  • Ik zet de Latijnse naam eerst en link daarop, met de Nederlandse naam tussen haakjes. Dit lijkt me logisch omdat lang niet altijd Nederlandse namen voorhanden zijn.
Voordat ik allerlei taxoboxen ga aanpassen wacht ik dus nog een week of twee, totdat iedereen de kans heeft gehad om te reagerenPethan 15 nov 2004 21:38 (CET)

Regenworm[bewerken | brontekst bewerken]

Het artikel Regenworm is mooi geworden!. Complimenten. Overigens het woord belangrijkheid lijkt me een beetje ongelukkig, misschien ligt het aan mij, maar: belang -> belangrijk -> belangrijkheid, wat is het volgende, belangrijkheidig? Taka 18 nov 2004 10:16 (CET)

Genetische manipulatie -> Genetische modificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, je naamsverandering van genetische manipulatie heeft een kleine discussie op gang gebracht hier: Overleg:Genetische modificatie. Misschien kan je daar de naamsverandering toelichten... Taka 19 nov 2004 10:44 (CET)

Kaardebol of Kaardenbol[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, nog zo'n vraagje over naamgeving van planten. Er bestaat Grote kaardebol, een anonieme gebruiker maakte een nieuwe pagina Kaardenbol aan (met alleen een externe link, dus dat was niks. Op Magnoliophyta is sprake van de Kaardebolfamilie en een link naar Grote kaardenbol (lekker konsekwent). Wol linkt naar kaardenbol. Ik neem aan dat het Kaardebol is.

Zijn er nog andere Kaardebollen dan de Grote kaardebol? Kunnen er redirects worden aangemaakt van Kaardenbol en Kaardebol naar Grote kaardebol, of liever naar een - nog niet bestaand - artikel dat over het geslacht over de familie gaat? Taka 22 nov 2004 20:42 (CET)

Ik moet de nieuwe Heukels nog raadplegen, maar denk dat het tegenwoordig kaardenbol is. Naast de Grote Kaardenbol zijn er natuurlijk de Kleine, Weverskaarde, Slipbladige, Witte en Wilde. Rasbak 22 nov 2004 22:00 (CET)
In de Heukels van 1996 staat inderdaad Kaardenbol. Heukels geeft nog maar twee soorten de Grote en de Kleine.Rasbak 23 nov 2004 14:44 (CET)

lac[bewerken | brontekst bewerken]

Weet je zeker dat het lac operon is en niet lac-operon? De losgeschreven variant lijkt mij een anglicisme en in het Nederlands niet correct. Of is het sowieso een Engelse term? In dat geval zou het wel te rechtvaardigen zijn. Känsterle 28 nov 2004 16:27 (CET)

Ik weet het helemaal niet, maar bij het zoeken op het internet vindt ik het alleen maar losgeschreven, zowel in het nederlands als in het engels. Daarom heb ik het veranderd. Rasbak 28 nov 2004 16:49 (CET)

mispel mooi gedaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, je hebt Mispel mooi aangevuld. Mooie foto heb je gemaakt. Dat je zo'n boom weet te vinden... BenTheWikiMan 29 nov 2004 22:13 (CET)

fabales[bewerken | brontekst bewerken]

Bedoelde je deze veranderingen? Pethan 3 dec 2004 18:09 (CET)

Nu is het me weer duidelijk. Je hebt nu ook de orde in de taxobox aangepast.Rasbak 3 dec 2004 19:43 (CET)

Aardappel (amylopectine)[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, tijdens het doorlopen van de nieuwe artikelen kwam ik je artikel Aardappel (amylopectine) tegen. Ik vond de link tussen titel en artikel verwarrend. Misschien dat je er nog naar wilt kijken :) -xndr 3 dec 2004 18:43 (CET)

Ik ben er ook niet geheel gelukkig mee. Misschien Amylopectineaardappel. vgl ook zetmeelaardappel. Heb jij misschien een voorstel? Rasbak 3 dec 2004 19:43 (CET)
Misschien komt Amylopectine (aardappelzetmeel) al meer in de richting..-xndr 3 dec 2004 20:45 (CET)

Mud[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, ik hoop dat ik je niet voor de voeten liep met mud en mud (gewicht). Robotje 16 dec 2004 10:04 (CET)

Nee hoor. Je hebt me juist weer op een spoor gebracht.Rasbak 16 dec 2004 10:07 (CET)

Kerstbal[bewerken | brontekst bewerken]

Mooie foto! Kun je die misschien op Commons plaatsen? De foto van de kerstboom die daar is genomineerd als picture of the day is stukken minder dan die van jou. Quistnix 18 dec 2004 14:30 (CET)

Doe ik.Rasbak 18 dec 2004 14:33 (CET)


Nitraat in andijvie[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo, Ik heb opgenomen bij andijvie dat het een nitraatrijke groente is. Jij hebt dit verwijderd en stellig vermeldt dat dit niet waar is. Ik ben geen bioloog en jij kennelijk wel gezien je bijdragen over plantkunde e.d. maar er is mij toch altijd geleerd dat er nitraat (nitriet?) zit in andijvie. Ben je niet iets TE stellig in je vermelding? Graag een reactie terug Anja --Blaman 20 dec 2004 20:46 (CET)

In alle delen van planten zit nitraat, omdat dat de basis is voor de eiwitvorming. De plant neemt makkelijk de aanwezige stikstof uit de grond op, maar die moet er wel inzitten. Onder omstandigheden van weinig produktie van assimilaten vindt er weinig groei en eiwitvorming plaats. Op dat moment kan er veel nitraat in delen van de plant voorkomen als er veel stikstof in de grond zit. Dit verschijnsel treedt vooral op bij sla geteeld in de winter, maar ook voorjaarsspinazie kan hoge nitraatgehaltes hebben. Winterteelt van andijvie in Nederland komt weinig voor en heeft in het algemeen ook nog een lager nitraatgehalte dan sla en rechtvaardigd in mijn ogen geen dergelijke algemene opmerking. Eerder zou er een apart lemma moeten komen over nitraat in groenten.Rasbak 21 dec 2004 09:43 (CET)

Stellaria media op Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik heb een artikel gemaakt van jouw foto's op Commons, zodat ze beter te vinden zijn. Ik hoop dat je daarmee akkoord kunt gaan? Pethan 25 dec 2004 16:44 (CET)

Geen enkel probleem. Rasbak 25 dec 2004 17:01 (CET)

Verwijdering op acetyleen[bewerken | brontekst bewerken]

Op acetyleen heb je de volgende tekst verwijderd. Waarom? Is het onjuist, of...? - André Engels 30 dec 2004 18:18 (CET)

Het is inderdaad onjuist bij acetyleen. Ik heb het verplaatst naar Ethyleen waar het thuishoort.Rasbak 30 dec 2004 18:42 (CET)

Bananen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik dacht te weten dat wilde bananen niet eetbaar zijn en ook geen enkele rol meer spelen wat eetbare bananen betreft en dat staat nu nergens in één van de drie lemmas' over bananen. Toch wel interessant dat een in de natuur fatale mutatie (onvruchtbaarheid) er juist toe geleid heeft dat de banaan overal ter wereld gekweekt wordt, biologisch gezien? Nou ben ik niet zo van de planten dus misschien zit ik er wel naast.B kimmel 1 jan 2005 22:13 (CET)

Bedankt voor je reactie. De lemma's zijn inderdaad toegespitst op de eetbare bananen. Maar wat is wild? Er is een graduele overgang bij de bananen die de kleine boertjes verbouwen vooral om te koken. Bij het lemma Musa staat:De wilde planten zijn meestal diploïd, hebben weinig vruchtvlees en bevatten veel harde zaden. Eetbare bananen zouden o.a. ontstaan zijn uit de Chinese banaan en de meelbanaan door het optreden van vruchtvorming zonder bestuiving (parthenocarpie) en abnormale meiose (zie afbeelding).

Rasbak 2 jan 2005 13:56 (CET)


Rasbak, het spijt me. Je insinueert dat ik er niks van af weet. Nochtans is dat niet zo. Ik zeil en ik zweefvlieg en dat doe je dus niet zonder voorafgaande theoretische opleiding. Bij voordewindse koersen vangt het zeil wind aan de achterkant maar bij aandewindse koersen kan het zeil dit niet omdat de wind aan de voorkant op het zeil staat. Dus je stelling dat het zeil wind vangt is maar ten dele juist. Zonder Bernoulli kan je niet zeilen, en ook niet vliegen. Op de pagina vliegen is de passage waarbij Bernoulli wordt aangehaald niet verwijderd, ze is aangevuld met een tweede effect die op de pagina zweefvliegen niet aanwezig was. Ik verwerp die niet, ik heb alleen gezegd dat ik dat zou checken. Dat is de reden waarom ik Bernoulli heb teruggeplaatst. Mijn houding op wikipedia is dat ik het werk van anderen respecteer en er geen wijzigingen in aanbreng zonder voorafgaand overleg. En dat verwacht ik ook van jou. Ik ben wel vatbaar voor argumenten. Welgemeende groeten. Donderwolk 21 jan 2005 11:28 (CET)

Duidelijk een inschattingsfout over je kennis van mijnkant. Omdat ik het niet nodig vond om op de pagina's vliegtuig en zweefvliegtuig hetzelfde te vertellen had ik doorverwezen naar vliegtuig. Ik wacht het verder af. Toch ben ik van mening dat je vergelijking met zeilen niet thuishoort bij zweefvliegen.Rasbak 21 jan 2005 11:56 (CET)
Rasbak, ik zie het zo (omdat me dat door een theorieleraar is verteld): bij een zeil, net als bij een vleugel, heb je lucht die over de bolle kant stroomt. Dat is de reden waarom een zeil zo wordt vervaardigd dat het bol kan staan. En zowel bij zeilen als vliegen speelt Bernoulli. Het zeil werkt als een vleugel die je 90 graden draait. Dat zijn de argumenten die mijn mening staven en daarom trek ik de parallel tussen zeilen en vliegen :-). Neet bevestigt de stelling die ook in de mail van de anoniemeling naar voor komt, nl. dat actie en reactie meespelen. Voor mij geen enkel probleem om dit toe te voegen. Groet Donderwolk 21 jan 2005 12:59 (CET)
Bedankt voor je reactie. Zo heb ik er ook weer wat bijgeleerd.Rasbak 21 jan 2005 13:11 (CET)

Gehommel[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak een tijdje geleden heb ik je op hommel geholpen maar je bent daarna nooit meer verder gegaan met dat artikel. Ga je er nog aan verder? Wae®thtm©2004 21 jan 2005 15:02 (CET)

Dag Waerth. Nog bedankt voor je inspanningen toendertijd. Ik durf eerlijk gezegd er niet meer aan te werken, omdat ik dan de aandacht weer trek op dit lemma en ik wil niet dat het gesplitst wordt. Ik wilde deze winter besteden aan het verbeteren en heb daar ook een determinatieboekje voor aangeschaft maar laat het nu maar zitten. Ik heb nog wel veel foto's van nog niet gedetermineerde hommels. Rasbak 21 jan 2005 21:07 (CET)

Houtsoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak, ik heb een klusje voor je. Bij Houtsoorten heb ik nieuwe plaatjes van commons toegevoegd, maar ik weet vaak de nederlandse naam niet (zingana holz? kiefer holz?). Ook heb ik de layout veranderd. Kijk je er even naar? BenTheWikiMan 22 jan 2005 16:54 (CET)

En er zijn er nog meer bijgekomen... BenTheWikiMan 23 jan 2005 00:29 (CET)

Brave hendrik[bewerken | brontekst bewerken]

hoi rasbak! moet Brave hendrik niet eigenlijk Brave Hendrik heten? er onstaat dan wel een klein probleempje ivm het ander lemma; een doorverwijspagina zal dan noodzakelijk zijn vrees ik... groetjes, oscar 1 feb 2005 09:48 (CET)

Ik zal het nog nakijken.Rasbak 1 feb 2005 10:05 (CET)
thx :-) oscar 1 feb 2005 10:08 (CET)
Volgens Heukels'moet het Brave hendrik zijn. Rasbak 1 feb 2005 18:59 (CET)

Kool pictures[bewerken | brontekst bewerken]

Hi, You are an author of very nice pictures of Kool. I would like to copy them to Commons:Hoofdpagina, but need clear situation with a license, is it GFDL or PD? Regards --pl:Wikipedysta:Nova 9 feb 2005 23:23 (CET)

They are alle GFDL. I made the pictures by myself (zelfgemaakte foto of afbeelding). So feel free to use them. Also others.Rasbak 10 feb 2005 11:37 (CET)

Planten[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, een klein vraagje met betrekking tot categorisatie en jouw expertise,
Wanneer wordt een plant gezet in Categorie:Plantae en wanneer in Categorie:Plant?
Bijvoorbeeld: Zeeaster (Aster tripolium)?
Groet, Firefox\ 26 feb 2005 19:01 (CET)

Ik heb me niet erg bemoeit met het categoriseren, maar iemand heeft besloten (gebruiker Pethan? of Michiel 1972?) dat de knip op soortsniveau gemaakt moest worden. Dus in deze categorie Plantae staan de familie-, orde-, en geslachtsnamen en in Plant de soortnamen. Zeeaster (Aster tripolium) moet dus onder plant vallen.Rasbak 27 feb 2005 11:21 (CET)
Okee, bedankt. Ik zal het proberen mee te nemen in de categoriesatie. Firefox\ 28 feb 2005 06:13 (CET)

Hommelsoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak, ik wilde het artikel hommelsoorten niet verwijderen maar wel ter verbetering naar voren schuiven, want het is nu een soort invultabel geworden. Terwijl in het artikel Hommel (insect) ook al soorten beschreven worden?! Ik weet wel dat er omtrent dit artikel een flink debat gevoerd is, en heb maar niks zitten verschuiven, maar we zijn het vast met elkaar eens dat dit niet erg consequent is. Groetjes B kimmel 28 feb 2005 17:53 (CET)

Ik heb bewust gekozen voor deze opsplitsing. In Hommel (insect) worden de meest voorkomende hommelsoorten beschreven, zodat het 'grote publiek' niet in verwarring gebracht wordt door weinig voorkomende hommelsoorten. Deze laatsten heb ik dus in een apart lemma gezet voor de liefhebber alleen moet ik hier nog verder aan werken.Rasbak 28 feb 2005 19:01 (CET)
Over het onderwerp Hommel is in het verleden het nodige gezegd. Ook toen al is aangegeven dat de artikelen hoe mooi ook voorzien van plaatjes opgesplitst moet worden naar de verschillende soorten. Je enige argument is/was dat je wil dat de soorten te zien zijn op de geslachtspagina. Met de huidige galerij is dat mogelijk. GerardM 28 feb 2005 19:24 (CET)
Met de huidige indeling ben ik het helemaal eens als het maar geen twintig soorten worden. Er worden nu zes soorten beschreven in een artikel die mi allemaal apart een lemma verdienen, het is dus eerder een compliment. Ik was alleen even verbaasd toen ik de vele '...' bij hommelsoorten zag, en twee artikelen die soorten beschrijven uit hetzelfde geslacht. B kimmel 28 feb 2005 19:53 (CET)

Westerwolds raaigras[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak,

Ik zag dat je de zin over Westerwolds raaigras had aangepast op het lemma Westerwolde (streek). Volgens jou is de wetenschappelijke naam Lolium multiflorum ssp. alternativum Maar wanneer ik ga googelen op Lolium multiflorum var. westerwoldicum dan komt ook het één en ander boven water. Weet jij trouwens wat dit gras nu precies met Westerwolde te maken heeft? Hoe komt ze aan haar naam? Marco Roepers 9 mrt 2005 08:34 (CET)

Dag Marco,

Voor zover ik kan nagaan is Lolium multiflorum ssp. alternativum de officiële naam, die in de officiële kanalen binnen de EU gebruikt wordt en is Lolium multiflorum var. westerwoldicum een synoniem. Nederland is voor Lolium het genencentrum. Van nature komt er in Nederland Engels raaigras (meerjarig), Italiaans raaigras (tweejarig) en Westerwolds raaigras (eenjarig) voor. Het verschil zit voornamelijk in de meerjarigheid, maar ook de genaaldheid draagt bij voor het onderscheid. Van oudsher is van Westerwolds raaigras het Westerwolds raaigras landras bekent. De term landras wil zeggen dat het zaad afkomstig is van een bepaald gebied in dit geval het Westerwolde. Blijkbaar is dit eenjarige lolium oorspronkelijk afkomstig uit dit gebied. Rasbak 9 mrt 2005 08:51 (CET)

Hoi Rasbak, Dank je voor het antwoord. Ik had inmiddels ook al een bron gevonden die aangaf dat Westerwolds raaigras uit Westerwolde afkomstig moet zijn. Zie Overleg:Westerwolde (streek). Marco Roepers 9 mrt 2005 08:56 (CET)

Blauw walstro[bewerken | brontekst bewerken]

Een anoniem heeft iets aan bovenstaand artikel veranderd. Ook bij Gentiaanfamilie, maar die heb ik gerevert (overigens zonder verstand van zaken), daarom een oproep aan jou beide artikelen te bekijken. Bedankt pjetter 20 mrt 2005 23:16 (CET)

krentenboompjes[bewerken | brontekst bewerken]

Die krentenboompjes is een leuk serie-tje geworden! TeunSpaans 13 apr 2005 18:45 (CEST)

Bedankt voor je aardige reactie. Rasbak 13 apr 2005 18:50 (CEST)

Afbeelding:Akkerviooltje.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Hello Rasbak! Could you precise the licence of this picture? {{PD}}, {{GFDL}}... Pixeltoo 18 apr 2005 14:48 (CEST)

It is {{GFDL}}. As for all my pictures I made by myself (zelfgemaakt).Rasbak 18 apr 2005 15:54 (CEST)

Genetische modificatie/manipulatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, inmiddels ben ik een nieuw overleg gestart (in puntvorm) over de naam van het artikel. Graag jouw bijdrage op Overleg:Genetische manipulatie#Argumenten voor en tegen. Groet, gidonb 23 apr 2005 18:11 (CEST)

Witte klaverzuring[bewerken | brontekst bewerken]

hallo Rasbak,

heb jij toevallig een foto van witte klaverzuring liggen? Ik heb wel wat, maar ben niet 100% zeker van de determinatie. Of als je er geen hebt, zou je dan een kritische blik op mijn foto's willen werpen wanneer ik die upload? TeunSpaans 23 apr 2005 23:06 (CEST)

Nee, ik heb er geen foto van gemaakt, maar ze groeien wel bij mij in de buurt. Ik weet dus wel hoe ze er uit moeten zien. Ik wacht je foto's af.Rasbak 24 apr 2005 12:02 (CEST)
Helaas heb ik inmiddels het sombere vermoeden dat het geen witte klaverzuring is, het lijkt me dat de bladeren niet kloppen: Afbeelding:Witte klaverzuring 09-04-2005 17.36.28.JPG TeunSpaans 25 apr 2005 05:36 (CEST)
Ik zie ook dat je al plaatjes van de andere wikis er aan toegevoegd hebt, staat een stuk beter! Als je liever eigen fotos toevoegt: nog beter! TeunSpaans 25 apr 2005 05:50 (CEST)
PS. Zou je me willen mailen op teun.spaans AT gmail.com? alvast bedankt TeunSpaans 25 apr 2005 08:08 (CEST)
Dank je. Bosanemoon was het eerste wat mijn vrouw zei, maar doordat de bloemen nooit echt opengingen en altijd in een soort klokjesvorm bleven steken, stapte ik daar vanaf. TeunSpaans 25 apr 2005 17:19 (CEST)

Fotoster[bewerken | brontekst bewerken]

Fotoster
Fotoster

Aangezien je al een tijdje actief bent op wikipedia en nog geen ster hebt overhandig ik je met de vermoedelijk eerste fotoster voor je vele zelfgemaakte foto's en bedank ik je voor alle geleverde bijdragen (Kristof vt 24 apr 2005 22:39 (CEST))

500![bewerken | brontekst bewerken]

Goed nieuws! Wikiproject planten heeft zijn doelstelling van 500 beschreven soorten bereikt. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Rex 26 apr 2005 10:58 (CEST)

Weidechampignon[bewerken | brontekst bewerken]

Ik vroeg me af of de foto op weidechampignon niet bij anijschampignon hoort. Zie opmerking op Overleg:Weidechampignon. Johan Lont 27 apr 2005 12:25 (CEST)

Westerwolds raaigras (2)[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, Hartelijk dank voor het ophelderen van geschiedenis van het Westerwolds raaigras. Ik vind de toevoeging aan Westerwolde (streek) prachtig! Deze informatie is op het internet nergens te vinden. Het was precies waar naar ik menig uurtje op zoek ben geweest. Groeten, Marco Roepers 28 apr 2005 09:53 (CEST)

Stempel (plant)[bewerken | brontekst bewerken]

Super wat je met Stempel (plant) hebt gedaan! Er is dus toch een artike van te maken. Taka 28 apr 2005 10:43 (CEST)

en met Stijl_(plant), keep up the good work. Wezy 30 apr 2005 10:40 (CEST)

Mee doen?[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak

Mee doen? poeh, da's moeilijk. Ik heb zelfs geen foto's, alleen maar tekeningen en die staan in een determinatiegids. t.w.: Wilde planten door Peter D. Moore, vertaling en bewerking van Drs. M.J. Daan-Stiemens; Uitgegeven in 1981 door Zomer & Keunig B.V., Ede, ISBN 90 210 1013 5
(-mijn bron-)
Ik weet weinig van veel, brede interesse, maar niet diepgravend.
--Algont 28 apr 2005 17:02 (CEST)

foto-uitstapje[bewerken | brontekst bewerken]

Hi rasbak, Peter heeft inmddels bevestigd dat hij en zijn vrouw op het voorgestelde tijdstip kunnen. Weet jij al of je kunt? Ik had je gemailed, maar weet niet of je regelmatig dit emailadres checkt. TeunSpaans 29 apr 2005 22:34 (CEST)

Ondanks dat je het opnieuw verstuurd hebt, heb ik nog steeds niets binnen. Naar welk email adres heb je het verstuurd? TeunSpaans 30 apr 2005 07:39 (CEST)

Bereklauw[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik zie dat nu bereklauw een doorverwijspagina is, en onder meer verwijst naar berenklauw. Heeft die laatste plant niet een andere naam (gewone berenklauw of zoiets), zodat die doorverwijspagina naar de 'goede' spelling hernoemd kan worden? Groet, Sixtus 7 mei 2005 16:19 (CEST)

Dag Sixtus. Ik heb bereklauw veranderd in Gewone berenklauw. Bedankt voor je opmerking. Rasbak 7 mei 2005 16:34 (CEST)

Paarde(n)kastanje[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de veranderingen is dat bij dierennamen in plantennamen altijd het meervoud gebruikt moet worden dus Paardenkastanje.

Jazeker, doch niet eerder dan per 1 augustus 2006. (Overigens betreft het niet een nieuw voorschrift tot gebruik van het meervoud, doch het schrappen van de uitzondering op de tussen-n-regel.) Groet, Sixtus 7 mei 2005 22:10 (CEST).

Blauwe bosbes[bewerken | brontekst bewerken]

hallo Jan,

De Blauwe bosbes heeft op commons afbeeldingen met rode bessen, weet jij hoe dat zit? Zijn dit onrijpe exemplaren, of is hier een verkeerde determinatie, en is de getoonde foto mogelijk die van de rode bosbes of van de blauwe bes? TeunSpaans 16 mei 2005 03:27 (CEST)

Dag Teun, Het is wel een bosbes, die rode bloemen heeft. Op commons staat een foto met rode bloemen dat kan dus wel goed zijn. De vruchten moeten echter wel blauw zijn anders is het de rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) ipv de bosbes Vaccinium myrtillus. De blauwe bes of Amerikaanse bes is Vaccinium corymbosumRasbak 16 mei 2005 08:00 (CEST)
Je bent super! TeunSpaans 16 mei 2005 20:52 (CEST)
Het is wel degelijk Vaccinium myrtillus. Zie op deze foto [1] De bloemen zijn zachtroze bolronde klokjes, die na de bloei pas blauwgrijs worden. JoJan 17 mei 2005 20:55 (CEST)

Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Gefeliciteerd met de uitverkiezing van jouw foto van spruitjes tot Afbeelding van de dag op Commons!Pethan 26 mei 2005 10:30 (CEST)

Spelling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, Nederlandse planten- en dierennamen krijgen geen hoofdletter. Zie Nederlandse spelling van dieren- en plantennamen. Rex 30 mei 2005 14:00 (CEST)"

Indertijd is afgesproken bij de plantennamen hiervan af te wijken. Er is reeds eerder discussie over geweest.Rasbak 30 mei 2005 14:06 (CEST)
Kun je me een link naar die discussie geven? Ik zie namelijk geen reden om van de juiste spelling af te wijken. Rex 30 mei 2005 14:07 (CEST)
Kan dit niet terugvinden. Maar ook Heukels en vele anderen hanteren plantennamen met een hoofdletter. Wat me vaag bijstaat is bijvoorbeeld dat bij een kleuraanduiding duidelijk moet zijn of het een onderdeel van de naam is of de toestand waarin de plant zit door o.a. kou of gebrek. Teun Spaans weet het misschien nog wel.Rasbak 30 mei 2005 14:17 (CEST)
Ja, ik weet dat veel biologen en plantengidsen hoofdletters gebruiken, maar dit is niet in overeenstemming met de Nederlandse spelling. [2]. Ik kan de discussie ook niet vinden, al zie ik op Overleg Wikipedia:Wikiproject/Planten#Plantennamen iets wat erop lijkt. - Rex 30 mei 2005 14:22 (CEST)

Tormentil[bewerken | brontekst bewerken]

Wat vind jij van die twee losse foto's? De bloemen lijken daar wel wit, terwijl ze geel moeten zijn. Moeten we die wel handhaven?Pethan 1 jun 2005 15:29 (CEST)

Er blijken ook bijna witte bloemen voor te komen, maar dat is Potentilla recta. Zie:http://plants.usda.gov/cgi_bin/topics.cgi?earl=plant_profile.cgi&symbol=PORE5 Is dat een andere dan Potentilla erecta? Rasbak 1 jun 2005 15:45 (CEST)
Op diezelfde site staat een link naar classificatie. Beide soorten worden genoemd, met verschillende Engelse namen (sulphur cinquefoil en erect cinquefoil). Het gaat dus om twee soorten. Pethan 1 jun 2005 15:59 (CEST)
Ik heb de foto's verwijderd. In de beschrijving op Commons stonden ze juist vermeld, de naam van de foto's is gewoon fout Pethan 1 jun 2005 16:07 (CEST)

Letter 'ë' in Latijnse namen[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, het valt me op dat er soms een 'ë' voorkomt in de Latijnse namen van planten zoals de Hyacinthus oriëntalis en de Triëntalis europaea. Bij het artikel Belgische Rode lijst (planten) staat die plant trouwens als Trientalis europaea. Iets soortgelijks speelt bij het artikel zoöxanthellen. In het artikel bloemdier staat nu een rode link naar zooxanthellae wat mogelijk over hetzelfde onderwerp gaat. Die trema op de e of o zal wel zijn toegevoegd om duidelijk te maken hoe het woord moet worden uitgesproken maar het lijkt me dat die letter in de Latijnse naam oorspronkelijk niet voorkomt. Als het gebruikelijk is om dit zo te schrijven in Nederlandstalige naslagwerken dan lijkt het me wenselijk om dat zo te houden maar wel een redirect aan te maken voor de variant zonder trema. Robotje 2 jun 2005 07:08 (CEST)

Goede gezien Robotje! In het Latijn komen deze tekens inderdaad niet voor. Ik zal de pagina's van de twee planten herbenoemen. Van bloemdier weet ik niets, maar ik denk dat je die ook gerust kan vervangen.Rasbak 2 jun 2005 09:37 (CEST)
Bedankt voor het snelle antwoord en de snelle actie. Robotje 2 jun 2005 11:53 (CEST)
Opmerking: Een trema is toegestaan in botanishe namen. Het bekende voorbeeld is Hippophaë. Een trema is nooit verplicht. Er is geen duidelijkheid over wanneer het precies is toegestaan, en in de praktijk is het niet erg populair. Brya 15 feb 2006 10:28 (CET)

Cyathium[bewerken | brontekst bewerken]

Ha Rasbak, zou jij eens kunnen kijken of mijn beschrijving van cyathium bij Euphorbia de toets der kritiek kan doorstaan? Alvast bedankt Pethan 5 jun 2005 12:54 (CEST)

Je had het goed beschreven, maar ik er wat aanvullingen bijgezet.Rasbak 6 jun 2005 13:42 (CEST)

Standaardlijst van de Nederlandse flora 2003[bewerken | brontekst bewerken]

Goed nieuws! Deze lijst is te downloaden bij www.floron.nl Pethan 6 jun 2005 19:22 (CEST)

Klaproos[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zie dat je ook aan de klaprozen bezig bent geweest, leuk! TeunSpaans 18 jun 2005 17:29 (CEST)

Onduidelijke status afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige van jouw fotos hebben een twijfelachtige copyrightstatus, meer specifiek: Afbeelding:Abricot.jpg Kan je die verduidelijken? Anders lopen ze het risico verwijderd te worden. HennaBot 26 jun 2005 16:17 (CEST) (laat iets weten op Overleg_Gebruiker:Henna

Onduidelijke status afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak/Archief1, iemand heeft Afbeeldingen die jij hebt geupload aangeduid als onduidelijk wat betreft de licentie ervan. Het gaat specifiek om deze afbeelding(en): Afbeelding:Burdock.png,Afbeelding:Christmas_tree.jpg,Afbeelding:Citrus_maxima.jpg,Afbeelding:Cocoon_2_750px.jpg,Afbeelding:Colchique.jpg Kan je de eigenaar en licentie ervan verduidelijken? Anders lopen de afbeeldinge het risico verwijderd te worden. Het is op dit moment niet de bedoeling de afbeeldingen te verwijderen, enkel om te voorkomen dat dit op een latere datum moet gebeuren. Je kan ofwel zelf de status verduidelijken op de afbeeldingspagina, ofwel indien het veel afbeeldingen zijn die allemaal dezelfde boodschap moeten krijgen een bericht achterlaten op Overleg Gebruiker:henna om het automatisch te doen. Als er problemen zijn, laat eventueel iets weten op Overleg_Wikipedia:Probleemlijst_afbeeldingen. HennaBot 28 jun 2005 22:43 (CEST)

FOX-genen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik heb net het artikel FOX-gen aangemaakt. Ik heb het idee dat jij beter thuis bent in de genetica. Misschien zou je er naar willen kijken en zonodig correcties en aanvullingen aanbrengen. Alvast bedankt. Taka 28 jun 2005 23:05 (CEST)

Het is een goed artikel geworden, waarin ik geen fouten heb kunnen ontdekken. Ik heb het hier en daar wat aangepast met informatie van de Engelse Wikipedia. Mocht de vertaling niet geheel juist zijn of ben je het niet eens met de aanvullingen voel je vrij het te veranderen. Rasbak 29 jun 2005 14:10 (CEST)
Dank je. Ik was het begrip de laatste dagen een paar keer op verschillende plekken tegengekomen en wilde er zelf ook wel wat meer over weten, dus ik heb her en der wat informatie gevonden. Het leek me goed als iemand die beter in het onderwerp zit er nog eens kritisch naar zou kijken. Ik ben blij dat er weer een goed artikel uitgekomen is.
Overigens, een voor al het mooie werk wat je hier verzet. Ik zou liever een "petje af" plaatje hebben, dat geeft een betere uitdrukking aan wat ik wil zeggen, maar zo'n plaatje is er niet. Taka 30 jun 2005 10:18 (CEST)


kervel[bewerken | brontekst bewerken]

dag rasbak, wat is dolle kervel? groet Dijkgraaf311 7 jul 2005 20:09 (CEST)

Dolle kervel is een plant met de Latijnse naam Chaerophyllum temulum. De dolle kervel komt aan z'n naam omdat vee - dat er (voldoende) van gegeten heeft - suf wordt en zich gedraagt als zwabberende dronkaards. Rasbak 7 jul 2005 20:27 (CEST)
maar moet het niet genoemd worden bij kervel dan? groet Dijkgraaf311 7 jul 2005 20:30 (CEST)

Bloeiend gras[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, kan jij dit bloeiend gras thuisbrengen? Gewoon langs de singel in Utrecht. De bladeren die je ziet horen bij dezelfde plant. Als je nog wat informatie nodig hebt: ik weet ze nog te staan, dus ik kan wel weer gaan kijken.

Taka 8 aug 2005 22:52 (CEST)

Taka, mooie foto! Het is zeer moeilijk om een grassoort alleen aan de hand van een foto te determineren. Ik kan er dus makkelijk naast zitten, maar zover ik het kan zien ga ik voor kropaar. Kijk vooral naar het blad o.a. bladkleur is specifiek voor kropaar en ook naar het tongetje.Rasbak 10 aug 2005 09:53 (CEST)
Het tongetje klopt wel, ik ben vanmorgen nog even langsgegaan bij de plek, en het tongetje is precies als op de foto in Kropaar. Bedankt. ! Taka 11 aug 2005 13:44 (CEST)

spinazie[bewerken | brontekst bewerken]

dag, ik had 2 plaatjes verplaats, omdat een zo'n grote lap wit niet mooi vindt, maar je hebt het weer teruggezet. ?? Aleichem 14 aug 2005 18:48 (CEST)

Het probleem dat ik ermee heb is dat de plaatjes van het zaad nu bij inhoudsstoffen staan en daar niets mee te maken hebben. Een andere oplossing is voor mij ook prima zolang tekst en plaatjes maar met elkaar overeenkomen. Een lap wit is ook niet mooi.Rasbak 14 aug 2005 18:53 (CEST)

Groenknolorchis[bewerken | brontekst bewerken]

jij weet hier precies iets van, kan jij eens kijken of http://hekla.rave.org/gallery/Belgian-Seaside/100_0811 er een foto van is? (heb ik vorige week in de duinen getrokken, maar niet echt een idee wat ik getrokken heb :() Ben op zoek naar de juisten namen zodat ik ze kan opladen. henna 16 aug 2005 01:54 (CEST) nevermind, heb fotootjes gevonden online, en trekt er zelfs niet op :) henna 16 aug 2005 01:59 (CEST)

Ik denk bij die foto eerder aan de Zeeraket. Zie ook bv [3]. Taka 16 aug 2005 09:10 (CEST)

Heteluchtballon[bewerken | brontekst bewerken]

Dag Rasbak,

Misschien is het handig om te vermelden van hoeveel personen er wordt uitgegaan bij het basisbedrag.

"Een luchtballon landt op een akker of in een weiland. Sinds maart 2005 moet aan de eigenaar van het land een vergoeding van € 25 betaald worden, elke persoon meer of minder is € 2,50."

ML

Alloploïde[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak,
Het interessante artikel over de alloploïde heeft een beetje een vage openingszin. Dat komt omdat ik in eerste instantie genomen als het deelwoord van nemen las en niet als mv. van genoom. Ik heb de zin wat aangepast, maar het wil mij nog niet goed gelukken. Wil jij er nog eens naar kijken? Kun je bijv. meerdere voor genomen zetten? Dan lees je het niet meer als een deelwoord, maar dan is het wellicht biologisch onjuist.
groeten, я!k 28 aug 2005 11:39 (CEST)

Organo of organigram[bewerken | brontekst bewerken]

Rasbak,

Ben het niet eens met je wijziging van organigram naar organogram. Ik nodig je van harte uit om mijn commentaar bij dat artikel te lezen. Ben benieuwd naar je reactie! Groeten, --kwibus 5 sep 2005 19:44 (CEST)

Afbeelding genomineerd voor verwijdering[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak/Archief1,

U heeft een of meer afbeeldingen geupload op Wikipedia. Er is onduidelijkheid over de licentie of herkomst van deze afbeelding(en). Het kan bijvoorbeeld zijn dat auteursrechten worden geschonden, of dat er andere licenties worden gebruikt dan toegestaan volgens het beleid voor gebruik van media.

Op Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Geeninfo kunt u vinden over welke afbeeldingen het gaat. U vindt daar ook een toelichting. Over enkele weken zal de afbeelding verwijderd worden, tenzij u intussen meer informatie heeft kunnen toevoegen. Wellicht kan de afbeelding dan toch behouden blijven.

Voegt u deze informatie svp. toe op de afbeelding zelf, en schrijft u svp. een korte toelichting op de genoemde lijst.

WebBot 22 okt 2005 17:28 (CEST)

Levenskracht (biologisch dynamische landbouw)[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, zou je het sjabloon willen laten staan? Ik heb het artikel tenslotte genomineerd, mede om een discussie uit te lokken over dit artikel. Als je het sjabloon weghaalt, komt die discussie moeilijker op gang. Ik zal overigens de laatste zijn om te beweren dat antroposofie geen artikel verdient op Wikipedia. Dit artikel komt echter op mij over als een privéverhandeling van de auteur, die nota bene het stuk ondertekend heeft. Vandaar de nominatie. Errabee 28 okt 2005 14:12 (CEST)

Hallo Rasbak, ik heb het artikel een tikje bijgewerkt, in de hoop aan de bezwaren tegemoet te komen. Zou je eens willen kijken of je daarmee kunt leven? Zie dan ook de bijbehorende Overlegpagina; daarop heb ik mijn verantwoording geplaatst. Vriendelijke groet, BesselDekker 29 okt 2005 01:43 (CEST)
Inmiddels heeft Taka ook commentaar op die Overlegpagina geplaatst, en een link toegevoegd. BesselDekker 29 okt 2005 15:02 (CEST)

Weghalen commentaar Te verwijderen pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak. Ik vroeg me af waarom je mijn opmerking over Bataviastad weg hebt gehaald bij Wikipedia:Te verwijderen pagina's. dat is niet zo netjes en zeker niet zoals het hoort. Luijt 28 okt 2005 14:15 (CEST)

Hoi Luijt, niet zo hard van stapel lopen. De laatste tijd heeft wiki nogal wat problemen. Dit lijkt me een ongelukje bij een bewerkingsconflict, dat kan de beste overkomen. Errabee 28 okt 2005 14:20 (CEST)
Sorry, maar ik denk toch dat het een ongelukje was tijdens het opslaan van mijn commentaar bij levenskracht (biologisch dynamische landbouw). Ik heb bataviastad helemaal niet gezien.Rasbak 28 okt 2005 19:26 (CEST)

Taxoboxen[bewerken | brontekst bewerken]

hallo Jan,

Gebruiker:Brya heeft op Gebruiker:Brya/Voorstel_taxoboxen_voor_angiospermen een voorstel gedaan om ook de niveau's boven de ordes op APG II te brengen.

TeunSpaans 28 okt 2005 20:06 (CEST)

Eigen foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Ik las je gebruikerspagina nog even door. Leuk dat je ook in het Engels de status van je afbeeldingen beschrijft.

Sta je me een kleine correctie toe? Ik zou schrijven:

I declare all my pictures taken by myself ("zelfgemaakt") to be {{GFDL}}. It is possible that this sign is missing in individual pictures; neverthless they are {{GFDL}}.

'k Hoop dat je dit niet pedant vindt. Tja: eens een Engelse leraar, altijd een Engelse leraar, dit dan maar te mijner verdediging ;-). Vriendelijke groeten, BesselDekker 29 okt 2005 01:48 (CEST)

Bedankt voor je verbeteringen. Mijn talen zijn niet mijn sterkste kant.Rasbak 29 okt 2005 09:44 (CEST)
Dat was niet mijn hoofdreden tot bezoek, hoor! Heb je ook gezien wat hierboven onder het kopje Levenskracht is toegevoegd? Groet, BesselDekker 29 okt 2005 15:05 (CEST)

Hommelsoorten[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, na een opmerking op mijn overleg werd ik even geaddenteerd dat Hommelsoorten nog wiu2 had, gezien ik die neergezet had na je opemrking op het overleg, waar jij aangaf na de zomer nog verder aan zou gaan werken. Misschien dat je even kan aangeven of daar nog zin aan heb of dat algemeen aangewerkt kan worden door andere personen? Dolfy 2 nov 2005 13:47 (CET)

Dolfy, wiu2 mag van mij wel weg. Anderen mogen er natuurlijk ook aan werken. Zodra ik bij planten wat rust krijg ga ik er wel weer aan werken.Rasbak 2 nov 2005 17:52 (CET)
Oke, bij deze is wiu2 eraf gehaald, en dank voor het antwoord.. Dolfy 2 nov 2005 18:06 (CET)

Wikipedia:Kwaliteitsoffensief Biologie[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, kan je misschien naar het voorstel voor Wikipedia:Kwaliteitsoffensief Biologie kijken en eventueel commentaar leveren? Taka 13 nov 2005 10:18 (CET)

Taka, ik heb er even naar gekeken. Een probleem vind ik bijvoorbeeld de afbakening van een onderwerp en zeker het vermelden van de wetenschappelijke bronnen, het is geen wetenschappelijke publikatie. Belangrijker dan volledigheid vind ik dat wat er staat juist moet zijn. Dit is denk ik alleen te bereiken met referenten die op hun gebied specialisten zijn. Deze mensen zouden we moeten benaderen voor kritiek, waarna we dit zelf gaan inpassen.Rasbak 13 nov 2005 10:59 (CET)
Wat betreft bronvermelding, dat hoeft niet een primaire bron te zijn, het gaat me er om dat dingen expliciet verifieerbaar zijn.
Wat betreft de afbakeling van een onderwerp, dat is vaak moeilijk, maar ook iets wat bepreekbaar en beargumenteerbaar is.
Misschien ben ik te ambitieus, dat kan best. Ik ben ook benieuwd of er inmiddels voldoende mankracht en wil op de wikipedia is om de kwaliteit van artikelen aan te pakken met een gezamenlijke inspanning. Op dit moment wordt er veel goed werk gedaan, maar het ontbreekt aan een duidelijk overleg over wat "kwaliteit" precies is en wat we ook missen is bijvoorbeeld een platform om te reageren op inhoudelijke kritiek op artikelen van buitenaf, zoals in dit geval De Standaard het artikel DNA terecht bekritiseerde.
Ik kijk ook naar de activiteiten op het gebied van kwaliteit die op de Duitse en Engelse wikipedia plaatsvinden. We zijn op nl.wikipedia met minder mensen, en misschien te weinig om iets vergelijkbaars van de grond te krijgen. Maar het leek me wel een poging waard. Taka 13 nov 2005 11:24 (CET)
Als we eens met het DNA beginnen? Wat waren de kritiekpunten van de krant?Rasbak 13 nov 2005 12:32 (CET)
Zie http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=G37K7HPC en Overleg:DNA. Taka 13 nov 2005 12:42 (CET)
Super wat je met het artikel DNA aan het doen bent. Ik heb wat ideetjes op de overlegpagina gezet, want ik wilde een bewerkingsconflict voorkomen. Taka 14 nov 2005 16:26 (CET)

Maaien[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak. Ben jij op het moment nog bezig met dat artikel over 'maaien'? - Juni 25 nov 2005 15:37 (CET)

Ok, ziet er goed uit :) - Juni 25 nov 2005 15:50 (CET)

GFDL[bewerken | brontekst bewerken]

Hello Rasbak

I have uploaded my Alnus pictures to Commons under the respective names: Alnus-glutinosa-leaves.JPG, Alnus-incana-leaves.JPG, Alnus-viridis-leaves.JPG, and Alnus-cordata-leaves.JPG, so please feel free to use them (and thank you for your interest, by the way).

Gebruiker:Sten (da:)

nicotine[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, dank je voor je hulp bij de tabel, ik kreeg hem niet smaller. Pieter1 18 dec 2005 21:05 (CET)

Vlechtheg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste Rasbak,

Het lijkt me dat je opsomming van rozen in dit lemma aandacht verdient? Rosa subcaninaen zal Rosa subcanina zijn, volgens de Heukels een synoniem, dit laatste geldt ook voor Rosa dumalis en Rosa sherardii. Brya 30 dec 2005 10:49 (CET)

Het moet inderdaad Rosa subcanina zijn. Verder gooit Heukels wel veel op een hoop. In de praktijk wordt voor de aanplant wel onderscheidt gemaakt tussen de verschillende soorten. Zie Bronnen. Rasbak 30 dec 2005 11:18 (CET)

Copyright status of Aster photo[bewerken | brontekst bewerken]

Hello, I was looking for a photo of the Sea Aster and found you uploaded once a photo of Aster tripolium (Zulte) [Afbeelding:Strandasters.jpg] - but it has the photographer's name on it (2004, Malene Thyssen). So I was wondering what is the copyright status of it? Thank you in advance :) (Winston)

It is {{GFDL}}.Rasbak 6 jan 2006 10:45 (CET)

Fotosynthese[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi rasbak, de beste wensen! Ik heb m'n twijfels bij http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Fotosynthese&diff=prev&oldid=349804 maar ben geen kenner. Kun jij me helpen? Vriendelijke groeten, Dolledre overleg 11 jan 2006 01:42 (CET)

vertalen[bewerken | brontekst bewerken]

kan je ev. volgende afbeelding vertalen en dan terug uploaden? Afbeelding:Schema cuticula.jpg. T'is dat ik mij niet op het biologie-ijs waag! (vond je naam zowel in de geschiedenis van cuticula als op de "wikipedianen naar ervaring", vandaar) MADe 16 jan 2006 11:00 (CET)

Dit plaatje slaat op dieren (Metazoa) (opperhuid?) daar weet ik helaas niet voldoende vanaf. Rasbak 16 jan 2006 12:21 (CET)

Zaag[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, zaag is weer zaag. Geef een seintje als ze nog eens een plant die naam geven ;-) Groeten, Dolledre overleg 26 jan 2006 21:08 (CET)

  • Bedankt en sorry voor de overlast. Rasbak 26 jan 2006 22:32 (CET)

Fotroof[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak. Ik ben vrij zeker dat Fotroof niet bestaat en Fotroop wel... Moet jij bepalen, jij bent de kenner. Groeten, Dolledre overleg 28 jan 2006 15:19 (CET)

  • Dag Dolledre. De begrippen zijn fototroof en fototroop. Fototropie is beweging onder invloed van licht. Zie verder fototroof.Rasbak 28 jan 2006 17:22 (CET)

Aminozuur[bewerken | brontekst bewerken]

Rasbak, Ben je zeker van je laatste toevoeging aan het artikel Aminozuur? Zijn dit niet 20 AZ, waarop eventuele modificaties gebeuren door speciaal aangemaakte eiwitten en zo de zeer zeldzame AZ gemaakt worden die je wellicht bedoeld? Verder een linkje aanbrengen naar essentiële aminzuren (ipv de 7 AZ die je vernoemd) ? Annabel(overleg) 3 feb 2006 16:42 (CET)

Annabel. Ik weet niet wat je bedoelt en dit geeft meteen aan dat ik er onvoldoende van weet. Dus graag mijn toevoegingen aanpassen. Rasbak 3 feb 2006 16:52 (CET)
Ik ga er altijd van uit dat er maar 20 natuurlijke AZ zijn, waarvan er 7 niet door het menselijk aangemaakt kunnen worden. Deze 20 AZ worden ingebouwd in eiwitten. Verder weet ik dat sommige AZ gewijzigd worden na de eiwitproductie door een tweede eiwit (hoeveel dit er zijn weet ik echter niet, ik ben geen specialist biochemie). De op deze manier gemodificeerde AZ zijn zeer zeldzaam, dus ik vermoed dat je hierdoor aan het getal 80 komt. Heb je een referentie, hoe je aan dit getal 80 komt, plaats ze dan aub in de lijst met referenties. Annabel(overleg) 3 feb 2006 16:59 (CET)
Hieraan wil ik nog aan toevoegen dat al je wijzigingen zeker correct en waardevol zijn. Doe zo voort (zo steek ik zelf nog wat op 😉). Annabel(overleg) 3 feb 2006 17:05 (CET)
Nu begrijp ik je probleem. Ik doelde op alle in de natuur voorkomende aminozuren. Dus niet die alleen bij de mens voorkomen. Ik hoop dat ik het in het artikel nu duidelijker heb gemaakt.Rasbak 3 feb 2006 17:06 (CET)
Misschien toch nog iets rechtzetten: het getal 20 geldt volgens mij voor alle levende wezens. In alle organismen, zijn het dezelfde 20 AZ die voor 99,9% voorkomen. De resterende minderheid vormen dan die overige 60 AZ. Annabel(overleg) 3 feb 2006 17:25 (CET)
Opmerking in het voorbijgaan: de twintig aminozuren zijn een mythe (een versimpeling uit de schoolboekjes). Het betreft twee verschillende zaken: de twintig bouwstenen die in eiwit voorkomen en het begrip aminozuur. De definitie van aminozuur wil nog wel verschillen, maar in de tijd dat ik dit leerde waren de beroemde twintig niet allemaal aminozuren. Het voorkomen van de niet-eiwit aminozuren is ook een interessant onderwerp. Brya 7 feb 2006 20:05 (CET)
Dat is inderdaad juist, Brya. Heb je daar enige informatie over of zou je er een stukje over toevoegen? Annabel(overleg) 8 feb 2006 08:41 (CET)

Ginseng[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak, recentelijk heb ik 'ginseng' op de wenslijst gezet van het portaal dagelijks leven. Iemand heeft het artikel intussen gemaakt, maar het zou mooi zijn als je er een taxobox bij zou kunnen zetten. Alvast bedankt. Robotje 6 feb 2006 18:39 (CET)

Bedankt. Robotje 7 feb 2006 06:21 (CET)

Laten staan graag[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb de kroeg inderdaad op de verwijderlijst gezet, en hoewel dat inderdaad als grap bedoeld was wil ik iedereen verzoeken dat twee weken lang te laten staan. Steinbach Waar zijn wij nou helemaal mee bezig...? 5 mrt 2006 10:51 (CET)

Ik kan dat niet waarderen. We willen een serieuze encyclopedie zijn. Wat moeten nieuwe bezoekers wel niet denken. Weghalen dus.Rasbak 5 mrt 2006 10:53 (CET)

Foto bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, ik geloof dat jij wel verstand hebt van het bewerken van foto's omdat jij de foto van Belgische vlag lichter hebt gemaakt. Ter zijner tijd moet er een betere foto van komen, want die bloem is nogal verlept. Gelukkig wordt deze plant door de meeste tuincentra aangeboden.

Ik wil je vragen of je van deze afbeelding de zwaardkolibrie (de bestuiver van Brugmansia en Passiflora tarminiana) zou kunnen uitknippen. Het is de vogel met de langste snavel. Groeten, Hans B. 11 mrt 2006 20:28 (CET)

zie voor uitsnede zwaardkolibrie.Rasbak 11 mrt 2006 21:19 (CET)

Tuin van der Bezinning[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ik zag dat we vandaag allebei hetzelfde idee hebben gehad.

Samenvoegen lijkt me, maar wat is nu echt de officieel correcte naam? Ik kom op internet beide tegen? pudding 21 mrt 2006 22:10 (CET)

Opgelost pudding 22 mrt 2006 00:39 (CET)

Wilde hyacint[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak,

ik begreep dat je de 2006 editie van Heukels hebt. Zou je eens willen kijken hoe dat met de Wilde hyacint zit? In de 1996 editie staat die in het geslacht sterhyacint oftewel scilla, maar in de engelse wiki zie ik die onder een ander geslacht staan, en ik ben benieuwd waaar de laatste heukels editie hem plaatst.

alvast bedankt, Teun Spaans 1 apr 2006 20:14 (CEST)

Schutblad (plant)[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, ik heb weer een verzoek. Zou jij het artikel Schutblad (plant) kunnen aanmaken? Ik denk dat jij de specialist bent op dat gebied en jij kunt dat vast veel beter dan ik. Ik voeg even twee voorbeelden toe, omdat schutbladen veel verschillende vormen kunnen aannemen. Groeten, Hans B. 2 apr 2006 18:54 (CEST)

Haaksnavelkolibrie[bewerken | brontekst bewerken]

Nog een foto-verzoekje. Zou jij de haaksnavelkolibrie uit deze foto kunnen knippen? Het gaat om de vogel met de buitengewoon kromme snavel. Groeten, Hans B. 2 apr 2006 20:27 (CEST)

  • Bedankt voor het artikel over het schutblad en de foto van de haaksnavelkolibrie. Hans B. 3 apr 2006 17:40 (CEST)

El[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, intuitief zou ik denken, dat El een eigen artikel zou kunnen krijgen, waar de door jou aan JHWH toegevoegde paragraaf de basis voor kan zijn! Dat heeft mijn voorkeur, heb je daar bezwaren tegen?Flyingbird 4 apr 2006 19:00 (CEST)

Geen probleem met een eigen artikel. Ik had de tekst weggehaald bij el, waar ik el (lengtemaat) van gemaakt heb en heb de tekst overgeheveld naar JHWH. Misschien moet je van JHWH ook nog wat gebruiken voor El (God).Rasbak 4 apr 2006 20:10 (CEST)
Zal ik doen, dank je! Flyingbird 4 apr 2006 21:01 (CEST)

Stijger[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb van jouw artikel een redirect naar bouwsteiger gemaakt. Zelf verwar ik de ei ook altijd met de ij, dus dat geeft helemaal niet. Groeten, Hans B. 4 apr 2006 21:00 (CEST)

Schorseneer[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zag dat jij die voedingstabel bij schorseneer hebt gemaakt. Hierin staat dat er maar 1 gram koolhydraat per 100 gram in zit. Klopt dat wel, vroeger werd de schorseneer als stapelvoedsel gegeten, wat doet vermoeden dat er veel meer (complexe) koolhydraten in zouden moeten zitten. Opgeteld komen de grammen bij lange na niet op 100 uit, is de rest allemaal onverteerbaar materiaal? Ik heb het gisteren nog gegeten en het vult wel. Heb je trouwens misschien ook zo'n voedingstabel voor de vergelijkbaar smakende haverwortel? Groeten, Hans B. 19 apr 2006 11:18 (CEST)

Hoe is het met je hoge drukgebied na het eten van de schorseneren? 1 gram is wel erg weinig dat heb je goed gezien. Ik had dat niet goed ingevuld, maar heb het nu aangepast. Dat je lang niet op 100 uitkomt komt door het watergehalte, vezelgehalte is ongeveer 3. Ik zal nog zoeken wat ik van haverwortel kan vinden.Rasbak 19 apr 2006 18:57 (CEST)
  • Ik had inderdaad wel last van winderigheid. De koolhydraten zullen dan wel inuline zijn en geen zetmeel. Hans B. 19 apr 2006 19:01 (CEST)

Taxobox[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Jan,

bij Anemone trifolia heeft iemand het nieuwe sjabloon taxobox bij een plant vermeld. In andere bioartikelen wordt dit op een aantal plaatsen gebruikt. Op de engelse wiki wordt het algemeen gebruikt. Daar heeft iemand een script geschreven voor een autmatische conversie. Het is nogal wat werk om alle planten met de hand te doen. Vind je het goed dat ik eens contact met hem opneem om de mogelijkheden voor de plantenhoek te onderzoeken?

Teun Spaans 25 apr 2006 17:45 (CEST)

Dag Teun, Een probleem met de nieuwe taxobox is dat er geen plaatje onder de box gehangen kan worden. Zolang dat niet kan krijgen we veel problemen als de nieuwe taxobox automatisch wordt geïmplanteerd. Als dit is opgelost heb ik geen enkel bezwaar.Rasbak 25 apr 2006 17:50 (CEST)
Bedoel je zoals bij raapzaad? Teun Spaans 25 apr 2006 20:18 (CEST)
Inderdaad. Rasbak 25 apr 2006 20:29 (CEST)
Hihi, ik had mijn vraag niet duidelijk geformuleerd. Ik bedoelde: is raapzaad zo goed? Teun Spaans 25 apr 2006 20:42 (CEST)
Niet helemaal. Het zelfde plaatje komt nu drie keer onder elkaar voor.Rasbak 25 apr 2006 20:49 (CEST)
Je hebt gelijk. Dat had ik helemaal over het hoofd gezien. 25 apr 2006 21:04 (CEST)
Hmm er is ook Brassica rapa en de:Rübsen heeft een interwiki naar beide artikelen. Taka 1 mei 2006 08:42 (CEST)

Goudsbloem[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Jan,

Ik zag dat je tuingoudsbloem hebt gehernoemd naar goudsbloem. Ik probeer een artiketle over het geslacht te schrijven, ik vermoed dat dit in Heukels anno 2006 gewoon Calendula heet. Zijn akkergoudsbloem en tuingoudsbloem op 1 hoop geschoven? Zegt de nieuwe heukels daar iets over? Teun Spaans 1 mei 2006 08:34 (CEST)

Dag Teun. Heukels kent alleen de goudsbloem met de latijnse naam Calendula officinales en geeft aan dat deze een tuinplant is. Daarnaast komt nog in Nederland voor de akkergoudsbloem C. arvensis. Het geslacht heet Goudsbloem Calendula.Rasbak 1 mei 2006 09:53 (CEST)

Dank je. Teun Spaans 1 mei 2006 11:20 (CEST)

Bergenia[bewerken | brontekst bewerken]

Hi Rasbak,

ik zag dat je de schoenlappersplant ontdekt hebt. Eigenlijk kunnen we van zo'n bekende plant best een nederlandse foto gebruiken, natuurlijk, maar dat terzijde. Wat ik me afvroeg: de engelse tekst stelt dat deze planten een en:cyme hebben, wat volgens de interwikilinks vertaald wordt als gevorkt bijscherm. Maar ik herken dat bij deze planten niet zo. Zeker niet als ik naar de foto kijk. Weet jij hoe dat zit? Teun Spaans 5 mei 2006 14:56 (CEST)

De bloeiwijze bij de steenbreekfamilie is meestal een gevorkt bijscherm. Ik denk dat het dus wel klopt.Rasbak 5 mei 2006 16:57 (CEST)

Ongeïdentificeerde plant[bewerken | brontekst bewerken]


Rasbak, weet jij welke plant dit is? Vanmiddag heb ik deze foto genomen in de Botanische Tuin TU Delft. Op een bordje bij de plant stond Veronica gentianoides, maar hij lijkt totaal niet op een ereprijs. Vermoedelijk is het bordje verwisseld. Misschien kan jij deze plant plaatsen. Ik heb trouwens nog meer foto's, die ik nog moet uploaden. Zowel tropische als subtropische planten en planten uit gematigde streken. Groeten, Hans B. 5 mei 2006 17:02 (CEST)

Dag Hans. Ik denk dat het de blauwe anemoon is. Er zijn twee soorten bladeren te zien. Het blad op de achtergrond lijkt mij het blad van een anemoon.Rasbak 5 mei 2006 17:42 (CEST)

Carex hirta[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo. Ben je zeker van je determinaties voor de foto's op het Ruige zegge-lemma? Volgens mij lijken ze sterk op een soort veldbies (Luzula campestris, misschien), met die korte bloeiwijzen en die gele meeldraden. Kijk ook 'ns hier (voor L. campestris) en hier (voor C. hirta). -- Lycaon 10 mei 2006 08:15 (CEST)

Bedankt voor de waarschuwing. Ik denk dat ik inderdaad fout zit. Ik zoek het nog na.Rasbak 10 mei 2006 10:37 (CEST)
Ik heb het aangepast. Je had inderdaad gelijk. Bedankt.Rasbak 10 mei 2006 12:41 (CEST)

koude stratificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, beetje off-topic misschien: ik heb half mei een bakje zilverzand met 30 kersenpitten uit de koelkast gehaald dat ik vergeten was. Het stond er al van half juli vorig jaar. Er waren 2 pitten ontkiemd en eentje heeft de geleidelijke blootstelling aan direct zonlicht overleefd. Is dat normaal? Groeten, Dolledre overleg 27 mei 2006 16:51 (CEST)

Ik zou me zorgen maken om de koelkast, omdat kieming meestal bij een hogere temperatuur goed verloopt. Is de temperatuur in je koelkast niet wat te hoog?Waarschijnlijk kiemen de ander pitten ook wel als je ze bij een hogere temperatuur plaats.Rasbak 27 mei 2006 17:03 (CEST)

Uw kennis m.b.t. stengelui / lente-ui[bewerken | brontekst bewerken]

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, ik trek uw biologische kennis in twijfel! Ik heb het hier over de lente-ui die u hardnekkig stengelui blijft noemen; wat zeer vreemd is want de illustratie bij het artikel laat duidelijk zien dat het hier lente-ui betreft. De naam stengelui wordt nauwelijks gebruikt en toch bent u de gene die hardnekkig de naam 'stengelui' wil hanteren. Verschillende sites laten zien dat 'stengelui' EXACT hetzelfde is als 'lente-ui'. Toch is het zo dat de naam 'lente-ui' vele malen meer wordt gebruikt dan stengelui. Mijn vraag aan u, vanwaar uw weerbarstige gedrag? Ik zal u ook waarschuwen, als u doorgaat met het vertonen van dit verdrag zal ik hier melding van doen, want uw gedrag werkt enkel averechts in de ontwikkeling van wikipedia. Ik raad u aan de volgende sites te bekijken:

http://www.xs4all.nl/~margjos/bosui.htm
http://www.langfruit.nl/proddb/products.asp?action=groupby&product=Stengelui&productgroup=Uien
http://members.home.nl/patrick.simons/pagina/ingredienten/uien.html
http://www.warenkennis.nl/groenten/productenwortelenknol.htm#7
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm (kijken bij de L.)

Een copy van mijn kritiek aan u gericht zal ik posten in het overleg van het artikel 'stengelui' maar welke ik weer zal terugveranderen naar 'lente-ui' Wobuzowatsj 29 mei 2006 20:38 (CEST)

Ik zal het beter onderbouwen op de overleg pagina van stengelui, omdat het hier om een grot misverstand gaat. Er zijn namelijk twee allium soorten in het geding Allium cepa en Allium fistulosum.Rasbak 30 mei 2006 10:02 (CEST)

Grote graslelie[bewerken | brontekst bewerken]

Rasbak, dit is pas prachtig werk: Grote graslelie. Doe zo voort!

Groetjes, Annabel(overleg) 1 jun 2006 10:15 (CEST)

Mespilus Germanica.jpg[bewerken | brontekst bewerken]

Beste gebruiker,

Je hebt de afbeelding Mespilus Germanica.jpg geüpload. Deze is op de verwijderlijst geplaatst. De reden voor de verwijdering was geeninfo, ongebruikt. Wanneer er binnen twee weken niet gereageerd wordt, kan de afbeelding worden verwijderd. Het terughalen van een afbeelding is helaas technisch niet mogelijk.

Met vriendelijke groeten, Effe iets anders 4 jun 2006 17:13 (CEST) NB: Ik heb niet genomineerd ter verwijdering, ik notifie nu alleen maar.

Idem dito voor Afbeelding:Abricot.jpg, wegens ongebruikt Effe iets anders 4 jun 2006 17:37 (CEST)
Bedankt voor de attendering. Rasbak 4 jun 2006 18:50 (CEST)

vraagje[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, weet jij misschien wat voor plant dit is? Het groeide op een vochtig grasland vlak bij zee. -x@ndr 4 jun 2006 22:14 (CEST)

De plant lijkt veel op een verwilderde duizendschoon (Dianthus barbatus).Rasbak 5 jun 2006 10:06 (CEST)
Goh, dacht ik een bijzondere plant te hebben gezien, blijkt het een weggelopen tuinplant te zijn :o(. Bedankt voor je determinatie. -x@ndr 6 jun 2006 16:57 (CEST)

Gyroscoop[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 aug 2005 voegde je op de pagina Gyroscoop een verwijzing toe naar de halter bij vliegen. Hoewel deskundigen vermoeden dat de stabiliteit bij het vliegen door de halters zou kunnen worden verbeterd, lijkt he mij wat ver gaan dit te linken aan gyroscoop.

Een bezoek aan je interessante en prachtige pagina over vliegen is natuurlijk aan te bevelen, maar het lijkt me niet zo zinnig om dat via gyroscoop te doen. Ik wil deze verwijzing dan ook graag verwijderen, met je welnemen. Reddie 6 jun 2006 10:49 (CEST)

Accoord met verwijdering verwijzing.Rasbak 6 jun 2006 15:27 (CEST)

Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand heeft twee van je foto's van de Kropaar op commons als "misidentified" aangemerkt. Lijkt me sterk dat dat een juiste actie was. Zie hier. Taka 6 jun 2006 10:57 (CEST)

Bedankt voor je berichtje. Ik heb het inmiddels weer hersteld. Het is kropaar en niets anders, maar door de groei in de schaduw is de plant wat meer gestrekt.Rasbak 6 jun 2006 15:36 (CEST)

Can Erik[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak, ken jij dit pruimenras. Het heet Can Erik en wordt aangevoerd vanuit Griekenland en Turkije. De laatste jaren komen deze pruimen die circa 2x zo groot zijn als een druif in Rotterdam op de markt. Hij lijkt uit mediterrane gebieden te komen, dezelfde streken waarvandaan ook de loquats komen die in Nederland op de markt komen. In het artikel over de pruim stond geen vermelding over deze pruim. Ik weet ook niet of deze vrucht wel tot Prunus domestica hoort. Mischien dat jij kennis hebt over dez vrucht. Groeten, Hans B. 14 jun 2006 20:09 (CEST)

Nee, ik weet niets van dit ras af. Op de Turkse pruimenwiki komt wel een ras Can voor en hier is een plaatje met de boom die wel op een pruimenboom lijkt.Rasbak 15 jun 2006 08:27 (CEST)
Nog iets meer gevonden onder de naam Can Erikleri, die behoort tot de myrobalanen of Kerspruimen ( P. Cerasifera Ehrh.).Rasbak 15 jun 2006 08:52 (CEST)
Nog een site in het turks. [4]

19-stip[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, de foto's Afbeelding:Negentienpuntlieveheersbeestje (Anisosticta novemdecimpunctata).jpg en Afbeelding:Negentienpuntlieveheersbeestje kop (Anisosticta novemdecimpunctata).jpg zijn geen 19-stippen maar een andere soort. De schildvorm, stippen en kleur van het halsschild wijken duidelijk af. Welke soort het dan wel is weet ik niet zeker; ze lijken op het Vloeivlek lieveheersbeestje (Oenopia conglobata) op stippen.nl vanwege de in het midden gefuseerde stippen en de enorme variatie van deze soort, maar ik ben niet 100% zeker. Groet B kimmel 17 jun 2006 15:49 (CEST)

Bedankt voor de opmerking.Rasbak 17 jun 2006 16:29 (CEST)
Ik heb het eens uitgezocht en sorry, ik zat ernaast... het is denk ik een wat zeldzamere vorm van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Zie ook hier en stippen.nl, onderaan staan foto's met vele exemplaren waaronder deze variatie. Op deze afbeelding staat de variatie als F02 B. Een vloeivlek is het zeker niet, het vlekkenpatroon en lichaamsvorm komen overeen met het het vAlbeestje, en deze soort heeft een typerend deukje helemaal aan de achterzijde van het schild, het is net te zien op de foto (in het midden van de achterste vlekken). B kimmel 20 jun 2006 22:26 (CEST)

kliswortel=[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak. Vandaag heb ik "burdock" gekocht in een Chinese supermarkt. Het blijkt te gaan om een soort kliswortel. Zelf denk ik dat het om de grote klis gaat omdat deze soort dacht ik vaker gekweekt wordt dan de kleine klis. Hier een afbeelding:

De wortel is 77 cm lang. Misschien dat jij met meer zekerheid weet om welke soort het gaat. Voorlopig zet ik de afbeelding om de pagina van klit. Groeten, Hans B. 1 jul 2006 17:16 (CEST)

Sorry Hans, maar ik weet niets hiervan. Wel geven de sites [5] en [6] aan dat het om de grote klit gaat.Rasbak 1 jul 2006 21:51 (CEST)

Steunblad[bewerken | brontekst bewerken]

Dank voor dit artikel. Ik wilde je al vragen om het aan te maken maar inmiddels is dat al gebeurd. Groeten, Hans B. 6 jul 2006 11:46 (CEST)

Postelein[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi! Wat voor medicinale werking heeft postelein? Groet, Sixtus 24 jul 2006 00:50 (CEST)

Ik heb het nu wat meer uitgebreid.Rasbak 24 jul 2006 07:18 (CEST)

hooi[bewerken | brontekst bewerken]

ken jij het verschil tussen hooi en stro? Aleichem overleg 25 jul 2006 11:13 (CEST)

Ja. Stro is afkomstig van de granen, zoals tarwestro, gerstestro, haverstro, roggestro. Hooi is afkomstig van alle andere kruidachtige planten. Hooi is in het algemeen afkomstig van een graslandvegetatie. Alpenhooi bestaat voor een flink deel uit andere kruiden naast gras. Daarnaast is er ook luzernehooi en graszaadhooi. Graszaadhooi is afkomstig van de graszaadteelt, waarbij het eigenlijk om het graszaad gaat en het laagwaardige hooi een bijprodukt is. Bij de teelt van erwten wordt ook over erwtenstro gesproken dat als veevoer wordt gebruikt. Rasbak 25 jul 2006 12:53 (CEST)

Vlinderfoto[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi, op commons zag ik de foto Image:Vlekstipspanner (Idaea dimidiata) (1).jpg, dat is geen spanner, maar een grasmotje. Zie bv. Agriphila tristella (grasmotje) en Grijze stipspanner (spanner) te vergelijking. Groeten, x@ndr 29 jul 2006 22:24 (CEST)

Volgens de admin van waarnemingen.nl zou het de vlekstipspanner zijn. Zie ook http://www.veluwe-insecten.nl/nachtvlinders/spanners/idaea/idaea_dimidiata_2.jpg. Wat is het nu?Rasbak 29 jul 2006 22:53 (CEST)
De foto die door de admin is gedetermineerd is deze. De andere foto 100px is van een andere vlinder. Ik weet niet welk grasmotje het exact is maar dat kunnen we op het forum na vragen. -x@ndr 29 jul 2006 23:00 (CEST)
Ik vrees dat ik twee verschillende vlinders gefotografeerd heb, terwijl ik dacht dat het dezelfde was. Ik zal het grasmotje nog navragen.Rasbak 29 jul 2006 23:02 (CEST)

Bombus anonymus[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Rasbak. Als hommel-o-loog weet je vast deze wel te benamen en van een artikeltje te voorzien

{{taxobox hommel
| afbeelding = Bumblebee - colorado.jpg
| afbeeldingtekst = 
| w-naam = Bombus anonymus
| auteur = 
| datum = 
}}

- B.E. Moeial 30 jul 2006 13:03 (CEST)

Beste Bemoeial. Ik heb me alleen verdiept in Nederlandse hommels en ik ken geen Nederlandse hommelsoorten met een zwarte achterlijfspunt.Rasbak 30 jul 2006 14:23 (CEST)

Taxobot[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo Jan,

een hele tijd geleden had ik op [Wikipedia:Verzoekpagina_voor_bots]] een verzoek gedaan of iemand een bot kon schrijven om alle taxoboxen naar de nieuwe, door Ucucha gemaakte vorm te converteren.

Sindsdien is me duidelijk geworden dat, ook al ziet raapzaad er nu goed uit, je er niet zo enthousiast over bent.

Waar zitten je bezwaren nog?

Ik denk dat het voordelen heeft om bij de engelse wiki aan te sluiten, de andere wikis muv de Duitse zullen dit waarschijnlijk ook volgen, en zou er graag op overschakelen. Maar ik wil uiteraard niet op je tenen gaan staan.

Gebruiker:Erwin85 heeft tijdens mijn vakantie gereageerd en heeft nu een opzetje gemaakt.

Ik wil het voorzichtig aandoen, en hem eerst vragen een proefconversie van een stuk of 10 door ons op te geven planten te doen. Heb je daar suggesties voor?

Teun Spaans 9 aug 2006 09:00 (CEST)

Dag Teun. Ik wil graag meerdere afbeeldingen kunnen opnemen in een taxobox, zoals in tuinboon, aardappel en tarwe, omdat dat vaak een beter beeld geeft. Bij veel planten wil ik graag bovenin de taxobox een in het oogspringende foto zoals bij gladde witbol met ook een afbeelding van meestal de totale plant. Alles in een fotogalerij, zoals bij raapzaad vind ik niet zo geslaagd, omdat de afbeeldingen daarin nogal klein zijn. Daarnaast moer er ook de auteur en het jaartal bij zoals bij eironde leeuwenbekRasbak 9 aug 2006 09:26 (CEST)
Bij Tuinboon, Tarwe en Gladde witbol zie ik geen probleem. Voor aardappel zouden we het systeem inderdaad uit moeten breiden.
Overigens vind ik veel foto's onder elkaar bij een kort artikel wat onhandig en niet zo fraai, omdat het bij afdrukken veel papier verbruikt en op het scherm veel scrollen. Zelf vind ik de gallery ook wat kleine foto's hebben, ik zsou er graag een parameter bij zien weaarmee ik de breedte in pixels kon opgeven. Zelf gebruik ik het gallery statement veel, omdat het makkelijk kopieren is tussen commons en hier. Teun Spaans 9 aug 2006 10:54 (CEST)

Pyrethrine[bewerken | brontekst bewerken]

Hoi Rasbak,

Ik zag net dat je het artikel Pyrethrine hebt aangemaakt. Ik verodnerstel dat je de tabel vanuit een voorgekauwd sjabloon hebt gemakt en :subst hebt opgegeven. Voor dergelijke tabllen met info over chemicaliën is er echter het ChemischeStof. Het voordeel van dit sjabloon te gebruiken is dat alle info een uniforme opmaak heeft en indien er iets moet aangepast worden in de tabel, dat dit ook overal gebeurt. Meer info over het gebruik vind je op de pagina van het sjabloon: sjabloon:ChemischeStof.

Groetjes, Annabel(overleg) 16 aug 2006 09:24 (CEST)

(van Overleg_gebruikers:Annabel) Sjabloon. Bedankt voor je hulp, maar waar laat ik |ADR-klasse?Rasbak 16 aug 2006 10:01 (CEST)
ADR-klasse zit er nog niet in, maar ik voeg het wel even toe, want het lijkt me essentiële info. Zodra dit gebeurt is zal er een botwijziging volgen om dit veld toe te voegen aan alle bestaande artikels die dit sjabloon reeds dragen. Dan kan de info toegevoegd worden (typ het misschien voorlopig in HTML-commertaartekst). Annabel(overleg) 16 aug 2006 10:18 (CEST)
Bedankt.Rasbak 16 aug 2006 10:20 (CEST)
Rasbak,
Erwin85 laat zijn bot lopen over de artikelen die het sjabloon bevatten. Pyrethrine is al gedaan, dus je kan zonder problemen het ADR-veld invullen.
Zou je nog even willen kijken naar de IUPAC-naam. Hetgeen er nu staat is er namelijk geen.
Groet, Annabel(overleg) 16 aug 2006 11:03 (CEST)
De lay-out problemen zijn nu aangepast. Moet je nog iets willen weten, kan je het me altijd laten weten. Veel succes. Groet, Annabel(overleg) 16 aug 2006 11:06 (CEST)

Vetkruid[bewerken | brontekst bewerken]

Jan,

weet jij iets van de sedum soorten af? Wanneer ik sedum villosum bekijk zie ik een foto die niet op de foto's lijk die ik met "google afbeeldingen" met sedum villosum krijg.

Teun Spaans 19 aug 2006 21:43 (CEST)

Teun, Het lijkt me eerder Sedum spectabile 'Herbstfreude'.Rasbak 20 aug 2006 21:41 (CEST)
Jan, ik vind het vreselijk knap (dat meen ik) dat je niet alleen de soort, maar zelfs de cv kunt aangeven. Ik zat nog te twijfelen tussen S. spectabili en S. telephium. Weet jij de verschillen tussen die twee? En hoe kom je zelfs aan de cv? Teun Spaans 21 aug 2006 05:56 (CEST)
Bedankt voor het compliment. Je twijfel is wel te begrijpen want Sedum 'Herbstfreude' of bastaardhemelsleutel is een kruising tussen de twee soorten. De bastaardhemelsleutel bloeit vanaf september wat mij op het spoor zette. Ook heeft deze plant vrij korte meeldraden, die vaak niet goed ontwikkeld zijn. Rasbak 21 aug 2006 09:28 (CEST)
Misverstandje, ik twijfelde niet aan je beoordeling, ik schreef dan ook gemeend: "dat meen ik". Wel was ik voor mijn eigen lering nieuwsgierig, vooral omdat ik de komende tijd wat meer in de sedums wil verdiepen (op commosn heb ik er een hele serie in pagina's ondergebracht ipv los in de categorie). Dus je herkende hem via bloeitijd en korte meeldraden? Teun Spaans 21 aug 2006 12:02 (CEST)
Inderdaad maar de meeldraden zijn zo ver ik kan zien afwezig in dit geval, dus niet ontwikkeld.Rasbak 21 aug 2006 12:08 (CEST)

Nu we het toch over sedums hebben: op commons:Category:Sedum staan nog een hele serie ongedetermineerde fotos van gele soorten op ijsland. Ik vermoed dat ze allemaal sedum acre, muurpeper zijn. Zie jij dingen waarin ze afwijken van sedum acre? Teun Spaans 21 aug 2006 12:13 (CEST)

Net ontdekt:http://www.floraislands.is/latlist.htm. Er komen zo te zien op ijsland twee soorten sedums voor, Sedum annuum en sedum villosum. 21 aug 2006 12:19 (CEST)
Nog een site over IJslandse planten. http://home.hetnet.nl/~thorbecke2000/determinatie/plantennamen_nz.html#s Probleem is echter dat ze genomen zijn in een botanische tuin en hoeven dus niet in het wild voor te komen op IJsland. Het hoeven ook geen sedums te zijn, maar kunnen ook andere vetplanten zijn. Ze lijken zeker niet op Sedum acre.Rasbak 21 aug 2006 13:19 (CEST)

Taxobot[bewerken | brontekst bewerken]

Jan,

zou je nog een keer je oordeel over Gebruiker:Erwin85/Klad3 willen geven?

Ik weet dat je nog bedenkingen hebt bij het neiuwe systeem ivm de afbeeldingen aan de rechterkant zoals bij aardappel. Ik heb daar nog geen uitgewerkte oplossing voor, maar ondertussne wel een idee dat ik de komende week verder hoop uit te werken. Ik denk dat we daar wel uit komen. Voorlopig laat de bot, als het goed is, taxoboxen met mer dan 4 afbeeldingen staan.

alvast bedankt,

Teun Spaans 26 aug 2006 08:09 (CEST)

Dag teun, Ik mis nog auteur, datum en w-naam cursief. Deze heb ik toegevoegd. Verder ziet het er goed uit.Rasbak 26 aug 2006 09:59 (CEST)
Pas ook op voor var. in de naam zoals bij Lactuca sativa var. romana.Rasbak 26 aug 2006 10:53 (CEST)

Hommels[bewerken | brontekst bewerken]

De afbeelding doet me meer aan een Akkerhommel (donkere vorm) denken dan aan een boomhommel? Ik heb net op hommels de foto's een beetje anders verdeeld en de dubbele eruit gehaald, het zag er zo strak uit maar da's ook maar een kwestie van smaak. B kimmel 26 aug 2006 15:51 (CEST)

Het is zo inderdaad mooier geworden. Alleen vind ik het plaatje van de tuinhommel mooier. Dus die heb ik teruggezet. De boomhommel heeft een witte achterlijfspunt en de akkerhommel een bruin tot geelrode punt. Het is dus wel degelijk een boomhommel volgens mij.Rasbak 26 aug 2006 16:04 (CEST)
Ah, niet eens op gelet... De lichtval en -sterkte bemoeilijkt volgens mij de determinatie van veel hommels, met die beharing en net iets andere kleuren. Ik probeerde er een paar te determineren op commons (cat:Bombus) maar dat viel even tegen... B kimmel 26 aug 2006 16:18 (CEST)
Wereldwijd zijn er ongeveer 300 soorten. Determinatie van een plaatje is dan zeer moeilijk als je niet weet in welk land de foto genomen is.Rasbak 26 aug 2006 16:43 (CEST)