Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
3-D Reconstructie van de 67P/Churyumov-Gerasimenko's komeet uit beelden van de Hubble telescoop observations

67P/Churyumov-Gerasimenko is de benaming van een periodieke komeet waarvan de omlooptijd rond de Zon 6,6 jaar bedraagt. Deze komeet is het doelwit van de ESA ruimtesonde Rosetta, die op 2 maart 2004 gelanceerd werd.


Eigenschappen[bewerken]

diameter: 4 km
omlooptijd: 6,6 jaar
excentriciteit: 0,6
inclinatie: 7,1 graden
ontdekt in : 1969

Ontdekking[bewerken]

Deze komeet werd ontdekt door Klim Ivanovic Churyumov die beelden onderzocht die Svetlana Ivanovna Gerasimenko op 11 september 1969 genomen had op het Alma-Ata Astrophysisch Instituut om komeet 32P/Comas Solá te bestuderen. Hij vond een komeet-achtig object op de rand van de beelden, maar dacht aanvankelijk dat het om komeet Comas Solá zelf ging.

Eens terug in zijn eigen onderzoeksinstituut in Kiev, werden de beelden nogmaals grondig onderzocht. Op 22 oktober 1969, ongeveer een maand na het nemen van de beelden, kwam men tot de conclusie dat het niet om komeet Comas Solá kon gaan want dit object was ongeveer 1,8 graden verwijderd van de plaats waar men de komeet kon verwachten. Bij nader kijken vond men Comas Solá op de verwachte positie terug en hadden Churyumov en Gerasimenko dus een nieuwe komeet ontdekt.

Geschiedenis van de baan van 67P[bewerken]

De baan van Churyumov-Gerasimenko heeft een vrij interessante geschiedenis. Het gebeurt wel vaker dat de baan van een komeet verstoord wordt wanneer ze in de nabijheid van Jupiter of Saturnus komt.

Men heeft kunnen berekenen dat voor 1840 deze komeet niet te observeren was omwille van haar periheliumafstand van ongeveer 4,0 AE. Toen heeft Jupiter de komeet echter in een baan gebracht met een periheliumafstand van ongeveer 3,0 AE en nadien, in 1959 bracht een volgende ontmoeting met Jupiter de komeet in een baan met 1,28 AE periheliumafstand.

Foto's van de Hubble ruimtetelescoop[bewerken]

Ter voorbereiding van de Rosetta ruimtemissie werden de foto's van 67P die men met de Hubble ruimtetelescoop op 12 maart 2003 had genomen, grondig bestudeerd. Met deze beelden werd er een driedimensionaal model [1] van de 67P/Churyumov-Gerasimenko komeet aan de hand van foto's van de Hubble telescoop gemaakt.

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties:

Externe link: