Lijst van NMBS-zones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onder een zone verstaat de NMBS een geheel van stations/stopplaatsen gegroepeerd in één tarifair punt. Het is mogelijk een treinkaart of -biljet hiervoor aan te maken.

Bij een reis van of naar die zone, mag van of naar elk station binnen die zone gereisd worden. Bovendien mag bij een standaardbiljet de hele dag onbeperkt tussen stations binnen die zone gereisd worden.[1]

Als het vertrek- en aankomststation beide dezelfde zone zijn, mag er dus de hele dag onbeperkt gereisd worden binnen die zone met een standaardbiljet enkele reis (heen- en terugbiljet niet nodig). Er mag echter niet gereisd worden via een station buiten de zone, behalve als de dienstregeling zo is, dat dit de enige reismogelijkheid is (bijvoorbeeld in de weekends). Omgekeerd geldt de regel dat het aankomst- of vertrekstation niet voorbijgereisd mag worden niet binnen een zone[2]. Voor sommige abonnementen en kaarten gelden andere regels.

Bovendien zijn er in Brussel, Luik en Charleroi stadsabonnementen te koop, die geldig zijn in de agglomeratie, waarbij bij Luik en Charleroi meer stations binnen de agglomeratie dan de zone vallen.

Lijst van zones[bewerken | brontekst bewerken]

Zone Stations[3]
Aalst Aalst, Aalst-Kerrebroek, Erembodegem
Antwerpen Antwerpen-Berchem, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Dam †, Antwerpen-Luchtbal, Antwerpen-Noorderdokken, Antwerpen-Oost †, Antwerpen-Zuid
Bergen Bergen, Nimy
Brugge Brugge, Brugge-Sint-Pieters
Brussel Anderlecht, Arcaden, Bockstael, Bosvoorde, Boondaal, Bordet, Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Brussel-Luxemburg, Brussel-Noord, Brussel-Schuman, Brussel-West, Brussel-Zuid, Delta, Diesdelle, Etterbeek, Evere, Haren, Haren-Zuid, Jette, Meiser, Merode, Moensberg, Mouterij, Schaarbeek, Simonis, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Job, Thurn en Taxis, Ukkel-Kalevoet, Ukkel-Stalle, Vorst-Oost, Vorst-Zuid, Watermaal
Charleroi Charleroi-Centraal, Charleroi-West, Couillet, Lodelinsart, Marchienne-au-Pont, Marchienne-Zône
Denderleeuw Denderleeuw, Iddergem, Welle
Dendermonde Dendermonde, Sint-Gillis
Gent Drongen, Gentbrugge, Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters, Wondelgem
Halle Buizingen, Halle, Lembeek
Hasselt Hasselt, Kiewit
Hoei Hoei, Statte
Knokke Duinbergen, Heist, Knokke
La Louvière Bracquegnies, La Louvière-Centrum, La Louvière-Zuid
Leuven Heverlee, Leuven
Luik Angleur, Bressoux, Chênée, Luik-Carré, Luik-Guillemins, Luik-Sint-Lambertus, Sclessin
Marche Aye, Marche-en-Famenne, Marloie
Mechelen Mechelen, Mechelen-Nekkerspoel
Moeskroen Herzeeuw, Moeskroen
Namen Flawinne, Jambes, Jambes-Oost, Namen, Ronet
Verviers Verviers-Centraal, Verviers-Paleis

†: voormalige stations

Uitzonderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Mortsel
Daarnaast gelden de stations Mortsel, Mortsel-Liersesteenweg, Mortsel-Oude God en Mortsel-Deurnesteenweg inwisselbaar als vertrek- of aankomststation, maar mag er niet gratis tussen die stations gereisd worden.
Charleroi
Stations Châtelet en Roux horen niet tot de zone Charleroi, maar wel tot de agglomeratie.
Luik
Stations Ans, Flémalle-Grande, Flémalle-Haute, Herstal, Jemeppe-sur-Meuse, Leman, Liers, Milmort, Pont-de-Seraing, Tilff en Trooz horen niet tot de zone Luik, maar wel tot de agglomeratie.