Station Aalst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Aalst
Aalst station.JPG
Opening 9 juni 1853
Telegrafische code FLS
Aantal sporen 7
Aantal perrons 4 (3 eilandperrons)
Lijn(en) 50 - 82
Coördinaten 50° 57′ NB, 4° 2′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
7.639
2.191
1.594
Beheerder NMBS
Station Aalst
Station Aalst
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Aalst werd op 9 juni 1853 in de Oost-Vlaamse stad Aalst door de maatschappij Dender en Waas op spoorlijn 57 (Aalst - Dendermonde - Lokeren) geopend. Op 7 april 1855 werd het een spoorwegstation op spoorlijn 50 (Brussel - Gent). Op 1 juni 1876 werd Aalst via spoorlijn 82 over Burst met Zottegem verbonden. Op 12 oktober 1879 volgde de verbinding naar Antwerpen via spoorlijn 61.

Op 2 oktober 1952 werd de rechtstreekse verbinding over het Leireken met Antwerpen verbroken en op 2 juni 1957 verdween het Leireken (spoorlijn 61) geheel uit Aalst. Op 31 mei 1964 werd de verbinding (spoorlijn 57) met Dendermonde verbroken.

Stationsgebouw[bewerken]

Het stationsgebouw werd ontworpen door de Belgische architect Jean-Pierre Cluysenaar in 1852 en werd op 6 juli 1856 officieel ingehuldigd door kroonprins Leopold, de latere Koning Leopold II. De bouwstijl van het stationsgebouw is een mix van een middeleeuwse burcht met een gotisch stadhuis. Het gebouw werd opgetrokken in Boomse papensteen en blauwe hardsteen, wat doet denken aan de Tudorgotiek. De twee zijpaviljoenen en de luifel aan de perronzijde kwamen er in 1890 bij.

In 1975 was het gebouw "versleten" en op 26 augustus 1975 werd een slopingsaanvraag ingediend. Verschillende instanties en verenigingen drongen er, wegens het unieke (historisch) karakter, op aan om het buitengedeelte te bewaren. Een Koninklijk Besluit van 19 juni 1978 zorgde voor de bescherming van het oude stationsgebouw en de omgeving. In september 1990 werd het stationsgebouw dan toch afgebroken, maar zonder aan de buitengevels en de toren te raken. Het is het enige "station de ville" van Jean-Pierre Cluysenaar dat nog bestaat. De stations van Ninove en Geraardsbergen werden volledig afgebroken om plaats te maken voor een gelijkvloerse nieuwbouw.

Een schaalmodel van het Aalsterse station is te bezichtigen in de lokalen van de Oost-Vlaamse Modelbouwvereniging in Aalst.

Eind 2001 sloegen de stad Aalst, De Lijn, de NMBS, de Post en NV Amylum de handen in mekaar om de Aalsterse stationsomgeving (Project ASO) grondig te verfraaien.

Faciliteiten[bewerken]

In het station zijn een buffet en een automatische bagagebewaarplaats aanwezig, evenals een gratis fietsenstalling. Er is een parkeerterrein voor betaald parkeren. En er zijn faciliteiten voor reizigers met een beperkte mobiliteit.

Het oude busstation bevond zich op het voorgelegen Statieplein. Het nieuwe busstation ligt vlak naast het stationsgebouw in de Dokter André Sierensstraat. Er zijn 3 perrons; de bussen vertrekken er met een doorrijsysteem. Er rijden bussen naar verschillende omliggende steden.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Vanaf 14 december 2014

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 29 De Panne - Gent-Sint-Pieters - Brussel - Landen Week: 1x/u
Weekend: 1x/om de 2u
L Aalst - Brussel - Dendermonde 1x/u

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel - Tongeren 1x/u
L Aalst - Halle 1x/u
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren
P Aalst - Burst (- Zottegem) Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Lokeren - Brussel - Aalst - Gent-Sint-Pieters 1x/u
IC 29 Leuven - Brussel - Aalst - Gent-Sint-Pieters - De Panne 1x/om de 2u
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.