Portaal:Auto/Persoon uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
01 Adam Opel
02 Enzo Ferrari
03 Gottlieb Daimler
04 Henry Ford
05 Hub van Doorne
06 Louis Renault
07 Ferdinand Porsche
08 Karl Benz
09 Ferruccio Lamborghini
10 Wilhelm Maybach
11 Carroll Shelby
12 Soichiro Honda

Adam Opel (9 mei 1837 – 8 september 1895), was een Duits industrieel en oprichter van het automerk Opel. Hij werd geboren en stierf in Rüsselsheim.

Adam Opel begon zijn loopbaan, net als twee broers, als leerling slotenmaker in de werkplaats van zijn vader. In de daaropvolgende jaren reisde hij onder andere naar Parijs, waar hij in een naaimachinefabriek werkte. Terug in zijn thuisplaats richtte hij in 1862 een eigen naaimachinefabriek op die 18.000 stuks per jaar bouwden, en legde daarmee het begin van het bedrijf Opel.

In 1868 trouwde Opel met Sophie Scheller. Vanaf 1886 begon Opel met de fabricage van fietsen. De firma Opel ontwikkelde zich al snel tot de grootste fietsfabriek van Duitsland.

Na zijn dood (in 1895 als gevolg van de tyfus) nam zijn weduwe, Sophie Opel-Scheller samen met haar vijf zonen Carl, Wilhelm, Heinrich, Fritz en Ludwig de leiding over de fabriek over.

Drie jaar later (in 1898) begon de familie Opel met de productie van auto's.

bewerk

Enzo Ferrari (Modena, 18 februari 1898 – aldaar, 14 augustus 1988) was een Italiaans autobouwer en -coureur.

Ferrari begon op 21-jarige leeftijd te racen bij het kleine CMN. In 1920 stapte hij over naar het raceteam van Alfa Romeo. Na een overwinning op het Saviocircuit in 1923, stelden de ouders van graaf Francesco Baracca hem voor om de afbeelding van een paard op zijn wagen te zetten. Hun zoon vloog in de Eerste Wereldoorlog namelijk met een zwart paard op zijn vliegtuig. Ferrari vond het een goed idee, maar het duurde nog tot 1932 voor het logo op een wagen zou verschijnen. De "cavallino rampante", oftewel het steigerende paard, is sindsdien het kenmerk van Ferrari. De gele achtergrond is afkomstig van het wapen van Modena.
Voor zijn prestaties ontving Enzo Ferrari in 1927 van Benito Mussolini de titel Commendatore.

Na zijn vele successen als coureur in vooral lokale races richtte Ferrari in 1929 in Modena de Scuderia Ferrari (renstal Ferrari) op, een team dat als satelliet-renstal van Alfa Romeo fungeerde. Hijzelf besloot als coureur te stoppen in 1932, nadat in januari van dat jaar zijn zoon Alfredo geboren was.

bewerk

Gottlieb Daimler (1834–1900) was een hoofdrolspeler in de ontwikkeling van de benzinemotor en het uitvinden van de automobiel.

Daimler ontwikkelde in het Duitse Bad Canstatt 's werelds eerste soort motorfiets in 1885. Hij ontwikkelde in 1886 als eerste een vierwielig motorvoertuig.

Daimler zou op basis van dit voertuig een bedrijf opzetten voor de productie van auto's. Samen met Wilhelm Maybach, die veel van de techniek uitvond, bouwde hij zijn auto's. Hij noemde de auto's Daimler. De Daimler auto's dienden vaak als basis voor andere fabrikanten. De auto's waren zeer populair in Zuid-Frankrijk, waar een Oostenrijk-Hongaarse consul, Emil Jellinek, veel van zijn auto's verkocht. Hij stond er op dat de auto's Mercedes gingen heten.

bewerk

De industrieel Henry Ford (1863–1947) begon in 1902 zijn autofabriek. Zijn eerste auto produceerde hij overigens reeds in 1892. Hij richtte de Detroit Automobile Company op, maar ging er al gauw failliet mee. Ook met de Henry Ford Company die hij daarna oprichtte wist hij de markt niet te veroveren, en de aandeelhouders dwongen hem het bedrijf te verlaten. Pas met zijn derde bedrijf, de Ford Motor Company, had hij succes, te beginnen met de T-Ford.

Voordat Ford de T-Ford produceerde had hij al meerdere modellen gemaakt: van A tot en met S gingen ongeveer tien modellen de T voor. Over de T-Ford zei hij dat deze auto in alle kleuren te verkrijgen was, zolang het maar zwart was.

In zijn fabrieken introduceerde hij het principe van de lopende band, een principe dat hij had afgekeken van grote slachterijen. Deze innovatie maakte massaproductie van auto's en speciaal zijn T-Ford mogelijk. Dit was een revolutie in de industriële productie.

Henry Ford was lange tijd een overtuigd antisemiet. Hij was zelfs een grote inspiratiebron voor Hitler.

bewerk

Hubert Jozef (Hub) van Doorne (1 januari 1900 – 23 mei 1979) was oprichter van Van Doorne's Aanhangwagenfabriek en later Van Doorne's Automobielfabriek (DAF), samen met zijn broer Wim van Doorne.

Van Doorne werd geboren in America bij Horst (Limburg), als zoon van een smid. Het gezin verhuisde naar Deurne, waar de vader overleed toen Van Doorne 11 jaar was. Na de Eerste Wereldoorlog kwam hij in dienst bij de arts Hendrik Wiegersma als chauffeur en monteur, en daarna bij brouwerij De Valk. Met steun van de brouwer begon Van Doorne op 1 april 1928 de Machinefabriek en Reparatie-inrichting Hub van Doorne, die vanaf 1932 voornamelijk aanhangwagens ging produceren onder de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. Later ontwikkelde de fabriek zich tot producent van vrachtwagens en personenauto's.

bewerk

Louis Renault, naamgever en stichter van het gelijknamige automerk en industrieel concern Renault, werd geboren in Parijs op 12 februari 1877 en overleed op 24 oktober 1944. Als jongste van vijf kinderen had hij twee zusters en twee broers. Zijn vader Alfred was zakenman en verdiende zijn geld met de verkoop van stoffen en knopen.

Op zijn twintigste begaf Louis Renault zich in de wereld van de automobielen. Hij had zijn driewielige De Dion-Bouton omgebouwd naar een exemplaar met vier wielen en had deze tevens uitgevoerd met een versnellingsbak, iets wat een absolute primeur was in de tijd van de automobielpioniers.

bewerk

Ferdinand Porsche (Maffersdorf, Bohemen, 3 september 1875 – Stuttgart 30 januari 1951) was een Oostenrijkse autobouwer.

Ferdinand was een pientere veelbelovende jongen en werd erfgenaam van de metaalsmederijen van zijn familie. De ouders van Ferdinand stuurden hem naar de Keizerlijke Technische School in Reichenberg. Daarna zou Porsche voor verschillende autobedrijven werken. Hierna richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op.

Ferdinand Porsche stond aan de wieg van Volkswagen en het automerk Porsche en behoorde tot de Oostenrijkse school van auto-ontwerpers. In de Tweede Wereldoorlog ontwierp Porsche een aantal tanks die geen van alle een succes waren, waaronder de enorme Maus. Daarnaast ontwierp hij ook militaire voertuigen die wél een succes waren, zoals de Kübelwagen, de Schwimmwagen e.d. Later zou hij zijn eigen automerk oprichten, genaamd Porsche.

bewerk

Karl Friedrich Benz (Karlsruhe, 25 november 1844 – 4 april 1929) was een Duits uitvinder en technicus.

Benz startte zijn bedrijf Benz & Co. in 1883 in Mannheim om industriële machines te produceren. Hier ontwikkelde hij diverse tweetaktmotoren. Later hoorde hij van Gottlieb Daimler (1834–1900), die bezig was met een wagen op vier wielen te ontwikkelen. Dit inspireerde hem om zelf te werken aan een motorwagen met een viertaktmotor. Het werd een watergekoelde motor op een driewielerbasis met één cilinder. De auto reed voor het eerst in 1885. Hij reed in de zomer van 1886 door Mannheim met het voertuig. Zijn vrouw Bertha Benz zou in 1888 een autorit maken van Mannheim naar Pforzheim.

Op 29 januari 1886 ontving hij een patent op zijn vinding en in juli introduceerde hij het eerste benzinemotorvoertuig. Zijn naam leeft voort in het merk Mercedes Benz. bewerk

Ferruccio Lamborghini (Renazzo, 28 april 1916 – Perugia, 20 februari 1993) was een Italiaans autofabrikant.

Ferruccio Lamborghini werd geboren in een boerengezin. Hij had echter niet de passie voor het landleven als zijn ouders, en was al vroeg geïnteresseerd in technologie en mechanica. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij een bedrijf dat oude militaire voertuigen ombouwde tot tractors. De productie van het bedrijf breidde zich in 1959 uit tot branders en airco's.

Nadat Lamborghini een aardig fortuin had vergaard met zijn bedrijven, begon hij in de jaren 60 met het produceren van snelle personenwagens, de Lamborghini's. Er volgde een zeer succesvolle periode. Echter: tijdens de recessies in de jaren 70 zag Lamborghini zich genoodzaakt om in 1972 51% van zijn autobedrijf aan een Zwitserse zakenman te verkopen, en de resterende 49% volgde twee jaar later. Lamborghini legde zich voortaan weer toe op de landbouw.

bewerk

Wilhelm Maybach

Wilhelm Maybach (1846–1929) was een Duits machinebouwer en industrieel die werkzaam was in de automobielindustrie. Hij bouwde motoren en ontwierp auto's.

Vanaf het midden van de 19e eeuw werkten Maybach en Gottlieb Daimler (1834–1900) samen aan het ontwikkelen van lichtgewicht interne verbrandingsmotoren voor toepassing in elke omgeving (te land, ter zee en in de lucht). Onder hun ontwerpen waren de eerste motorfiets, de eerste auto op vier wielen, de eerste motorboot en de eerste auto in de vormgeving die wij tegenwoordig kennen (de Mercedes).

Later zou Maybach veel bedrijven oprichten en een belangrijke bijdrage leveren aan de automobielproductie. Het belangrijkste bedrijf dat hij had was het automerk Maybach. In 1940 produceerde het bedrijf zijn laatste voertuigen voor de civiele markt en na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf opgedoekt. Daimler-Benz behield echter het merkenrecht op de naam en bracht deze in 2002 weer in omloop als een super-deluxe auto.

bewerk

Carroll Shelby, 2007

Carroll Hall Shelby (11 januari 1923, Leesburg, Texas) is een Amerikaans coureur en ontwerper/bouwer van auto's.

Shelby heeft veel invloed gehad op autosport en -ontwerp gedurende de laatste vijftig jaar. Hij begon als amateurcoureur, maar werd al snel coureur voor teams van Aston Martin en Maserati in de jaren '50 en jaren '60. Na zijn carrière als coureur begon hij een racerijschool en ook de Shelby-American company. In dit bedrijf ontwierp en bouwde hij de bekende AC Cobra auto's, met het chassis van AC cars en motoren van Ford.

Door toedoen van Lee Iacocca (van de Chrysler Corporation) ging hij samenwerken met Ford. Hij hielp bij het ontwerpen van enkele als klassieke bekendstaande sportauto's, zoals: de Ford GT40, de Shelby GT350 en de Shelby GT500 en natuurlijk de Shelby Cobra. Hij vertrok bij Ford en ging werken (wederom op verzoek van Lee Iacocca) voor de andere twee van de drie grote Amerikaanse autobedrijven: Dodge, Oldsmobile. Hier heeft hij onder andere meegewerkt aan de Dodge Viper.

In 2003 ging Carroll Shelby weer samenwerken met Ford. Hij was technisch adviseur bij de Ford GT. In 2005 hield hij zich bezig met een nieuwe versie van de Shelby, wederom op basis van een Ford Mustang. bewerk

Soichiro Honda (本田宗一郎 Honda Sōichirō; 1906–1991) is de oprichter van Honda, fabrikant van motoren en auto's.

Soichiro Honda werd geboren als oudste zoon van een smid. Hij hielp zijn vader met het repareren van fietsen. Mede hierdoor werd zijn interesse gewekt voor machines. Op achtjarige leeftijd zag hij een T-Ford en hierdoor ging hij zich toeleggen op het fabriceren van racewagens.

In 1936 kreeg hij een ernstig ongeluk in één van zijn eigen voertuigen. Het jaar daarop richtte Honda een zuigerverenfabriek op, zijn studie metaalbewerking kwam hierbij goed van pas.

In 1946 richtte Honda het Honda Technical Research Institute op. Ondanks de lange en indrukwekkende naam, was het bedrijf niet meer dan een werkplaats in een houten hut. Honda verzamelde een groep medewerkers om zich heen en begon met het samenvoegen van motoren met fietsen en op 24 september 1948 richtte hij de Honda Motor Co. Ltd. op dat in de jaren '50 erg succesvol blijkt te zijn.

In 1954 komt Soichiro Honda naar Europa, aangetrokken door de TT-races op het eiland Man. Hij wilde de ervaringen die met deze races zou worden opgedaan, gebruiken om zijn producten te verbeteren. Soichiro merkte dat hij beter tot zijn recht kwam als ingenieur en schakelde Takeo Fujisawa in als manager van het bedrijf.

bewerk