Quo Vadis (1951)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Quo Vadis (Latijn voor: Waarheen ga jij?) is een epische film uit 1951 van de regisseur Mervyn LeRoy, met muziek van Miklós Rózsa. De film werd door Sam Zimbalist geproduceerd voor MGM in Technicolor. De belangrijkste acteurs in de film zijn Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn, Peter Ustinov, Finlay Currie, Felix Aylmer en Abraham Sofaer.

Titel[bewerken]

De titel van de film verwijst naar de ontmoeting tussen Petrus en Jezus Christus op de Via Appia. Petrus was op de vlucht voor Keizer Nero, en kreeg een visioen van Christus aan wie hij vroeg "Domine, quo vadis?".

Verhaal[bewerken]

De film speelt zich af in Rome in de jaren 64-68, gedurende de heerschappij van Keizer Nero. Het onderwerp is het geschil tussen het christendom en de corruptheid van de Romeinse overheid. De personages en gebeurtenissen zijn een mix van fictie en non-fictie.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film vertelt het verhaal van een Romeinse generaal, Marcus Vinicius (Robert Taylor), die terugkeert van de oorlog. Hij wordt verliefd op een christelijke vrouw, Lygia (Deborah Kerr), en raakt geïntrigeerd door het christendom. Ook al is Lygia de geadopteerde dochter van een generaal en dus een Romeinse burger, in alle opzichten is ze een gijzelaar van het keizerrijk. Marcus haalt Nero over hem haar te geven. Lygia wil eerst niets van hem weten, maar later wordt ze toch verliefd op hem. Ondertussen worden Nero's acties steeds gekker. Als hij brand sticht in Rome en de christenen de schuld geeft, trekt Marcus erop uit om Lygia en haar familie te redden. Nero gooit Marcus en de christenen voor de leeuwen, maar ze worden gered door Ursus (Buddy Baer), de loyale bediende van Lygia.

Cast[bewerken]

Externe links[bewerken]