The Lost World: Jurassic Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Lost World: Jurassic Park
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Something has survived
Regie Steven Spielberg
Producent Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Colin Wilson
Scenario Michael Crichton
David Koepp
Hoofdrollen Jeff Goldblum
Julianne Moore
Pete Postlethwaite
Muziek John Williams
Montage Michael Kahn
Cinematografie Janusz Kaminski
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten:
23 mei 1997
Vlag van Nederland Nederland:
25 september 1997
Vlag van België België:
22 oktober 1997
Genre Actie/sciencefiction/avontuur
Speelduur 129 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 73.000.000
Opbrengst $ 619.000.000
Voorloper Jurassic Park
Vervolg Jurassic Park III
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Lost World: Jurassic Park (ook wel Jurassic Park 2 genoemd) is een Amerikaanse film uit 1997. Het is de opvolger van de film Jurassic Park uit 1993. De film is een sciencefiction-avonturenfilm naar de roman The Lost World van Michael Crichton.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal vertelt dat er, naast het eiland waar Jurassic Park gebouwd werd (Isla Nublar), nog een tweede eiland, (Isla Sorna) "Site B", is waar dinosauriërs werden gekweekt voordat ze naar het park gingen. Nadat een orkaan "Site B" zwaar toetakelde, was men genoodzaakt de dinosauriërs vrij te laten op het eiland. Op die plek hebben ze sindsdien op natuurlijke wijze doorgeleefd.

Een Britse familie doet tijdens een cruise toevallig "Site B" aan en hun dochtertje wordt aangevallen door een groep procompsognathussen. Desondanks was de raad van bestuur van InGen, het bedrijf dat de dinosauriërs creëerde, van plan om het incident in Jurassic Park en het bestaan van "Site B" geheim te houden. Ondertussen is John Hammond immers niet meer de voorzitter van InGen. Hij kan dus niet meer verhinderen dat de raad van bestuur een expeditie naar "Site B" organiseert.

Hammond stuurt op zijn beurt een team van wetenschappers naar de plek om het eiland in kaart te brengen en een verslag te schrijven zodat de volledige wereld weet hoe de dinosauriërs die hele tijd geleefd hebben. Het team bestaat uit paleontoloog dr. Sarah Harding, fotograaf Nick Van Owen, materiaalspecialist Eddie Carr en mathematicus dr. Ian Malcolm. Malcolm is in eerste instantie tegen het sturen van een expeditie naar het eiland omdat hij vreest dat er zich een herhaling zal voordoen van de incidenten op het eerste eiland. Maar omdat Sarah Harding, waarmee hij een relatie had, al op het eiland is aangekomen besluit hij mee te reizen om haar van het gevaar te behoeden. Ook zijn dochter, Kelly, reist mee als verstekeling in een van de trailers.

Eenmaal aangekomen merken de expeditieleden dat ook het team van Peter Ludlow, die ondertussen gekozen is als nieuwe voorzitter van Ingen, ook gearriveerd is op het eiland. Dit team is echter niet van plan om de dino's te bestuderen maar is van plan ze te vangen om een nieuw park op te starten.

Op het eiland loopt er uiteraard van alles mis. De tyrannosaurussen voelen zich bedreigd nadat hun jong ontvoerd is om te gebruiken als de grote attractie in het nieuwe park, en vallen de expeditieleden aan. En daar bovenop vernietigt een kudde dinosauriërs de communicatiemiddelen. Om terug in contact te komen met de buitenwereld zien de expeditieleden zich genoodzaakt om naar het centrum van het eiland te trekken en daar te proberen met oud materiaal van Ingen het vasteland te bereiken. Maar het centrum van het eiland is de broedplaats van de gevaarlijke velociraptors.

Het lukt uiteindelijk om contact te maken met het vasteland en ze kunnen dus van het eiland ontsnappen. Ondertussen is een volwassen tyrannosaurus gevangen. Deze dino wordt verscheept naar San Diego om daar in het nieuwe park tentoon te stellen. Als het schip in de haven aankomt, blijkt dat iedereen die aan boord was vermoord is. Bij het openen van het luik waar de T. rex in zit, ontsnapt deze en loopt rond in de stad en laat een spoor van vernieling achter, op zoek naar zijn jong. Ian ontdekt waar het jong verblijft en steelt het. Vader en kind worden weer herenigd en ze worden beide terug verscheept naar het eiland waar ze rustig en ongestoord verder kunnen leven.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Goldblum, Jeff Jeff Goldblum Ian Malcolm
Moore, Julianne Julianne Moore Sarah Harding
Vaughn, Vince Vince Vaughn Nick Van Owen
Schiff, Richard Richard Schiff Eddie Carr
Chester, Vanessa Lee Vanessa Lee Chester Kelly Curtis Malcolm Dochter van Ian
Attenborough, Richard Richard Attenborough John Hammond Voormalig Eigenaar van InGen
Postlethwaite, Pete Pete Postlethwaite Roland Tembo
Howard, Arliss Arliss Howard Peter Ludlow Eigenaar van InGen
Jason, Harvey Harvey Jason Ajay Sidhu

Dinosauriërs[bewerken]

In deze film komen de volgende dinosauriërs voor:

Achtergrond[bewerken]

De film speelt verder in op de gebeurtenissen van de eerste film (Jurassic Park), dit keer met nog meer speciale effecten dan zijn voorganger. De regie is wederom in handen van Steven Spielberg. De muziek is ook weer verzorgd door John Williams, die bijna alle films van Spielberg voorziet van een soundtrack. Grote afwezigen zijn de hoofdrolspelers van de eerste film, Sam Neill en Laura Dern. In de derde film hebben zij wel een rol.

De film bracht wereldwijd bijna 619 miljoen dollar op en het was daarmee na Titanic de lucratiefste film van dat jaar. In de Verenigde Staten bracht de film in het openingsweekend ruim 72 miljoen dollar op, waarmee Batman Forever, die 52,8 miljoen dollar opbracht in eenzelfde periode, ruim werd overtroffen. Het record hield 4,5 jaar stand tot de première van Harry Potter en de Steen der Wijzen in 2001.

Dit tweede deel werd minder goed ontvangen door critici. Velen noemen het de slechtste film van Spielberg. Op de Internet Movie Database heeft de film momenteel een 6,3 op 10.

Prijzen en nominaties[bewerken]

De film werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Visuele Effecten maar won deze uiteindelijk niet. De film werd tevens genomineerd voor een MTV Movie Award voor de Beste Actiescène. De actiescène die bedoeld wordt is die waarin de tyrannosaurus in de straten van San Diego op zoek is naar zijn dochter.

Trivia[bewerken]

  • In feite zijn er 5 eilanden in de buurt van Costa Rica. Deze worden door de lokale indianen "De 5 Doden" genoemd. Dit berust op een oud indiaans verhaal van een krijger die ter dood veroordeeld werd en mocht kiezen welke straf hem tot de dood zou leiden. Dit wordt deels vernoemd in de film.
  • De naam van het schip dat de dinosaurus naar San Diego bracht, de "Venture", is een hommage aan het schip dat King Kong naar New York bracht in de gelijknamige films.
  • Dit is de eerste film van Universal Pictures waarbij het nieuwe logo van het bedrijf wordt gebruikt. Tot in 2010 is het logo in gebruik geweest
  • Scriptschrijver David Koepp heeft een cameo in de film, hij is de man die wordt opgegeten door de tyrannosaurus in San Diego. Bij de aftiteling wordt hij vermeld als "Unlucky Bastard" ("Ongelukkige klootzak"). Hij had eerder ook een kleine rol in de eerste film, namelijk de man die staat te wachten op Dennis Nedry op het havendok.

Externe links[bewerken]