VfL Wolfsburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf VFL Wolfsburg)
VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg
Naam Verein für Leibesübungen
Wolfsburg-Fußball GmbH
Bijnaam Die Wölfe
Opgericht 1945
2001
Plaats Wolfsburg
Stadion Volkswagen Arena
Capaciteit 30.000
Voorzitter Vlag van Duitsland Frank Witter
Eigenaar Vlag van Duitsland Volkswagen AG
Algemeen directeur Vlag van Duitsland Tim Schuhmacher
Sportief directeur Vlag van Duitsland Sebastian Schindzielorz
Technisch directeur Vlag van Duitsland Marcel Schäfer
Trainer Vlag van Oostenrijk Ralph Hasenhüttl
(Hoofd)sponsor Vlag van Duitsland Volkswagen
Kledingmerk Vlag van Verenigde Staten Nike
Competitie Vlag van Duitsland Bundesliga
Thuis
Uit
Geldig voor 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

VfL Wolfsburg is een Duitse voetbalclub, opgericht op 12 september 1945 en uitkomend in de Bundesliga. De club speelt zijn thuiswedstrijden in de Volkswagen-Arena.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Wolfsburg ontstond in 1938 nadat er voor arbeiders van de nieuwe Volkswagenfabriek woningen werden gebouwd. De eerste voetbalclub die gelieerd was aan de stad, BSG Volkswagenwerk Stadt des KdF-Wagen, speelde in de eerste divisie van de Gauliga Osthannover tussen 1943 en 1945. Op 12 september 1945, na de Tweede Wereldoorlog, werd er een nieuwe club opgericht genaamd VSK Wolfsburg. Deze ploeg ging spelen in het groen met wit, de kleuren die VfL Wolfsburg vandaag de dag nog draagt. Slechts enkele maanden later, in december 1945, ging de club door een crisis toen op één na alle spelers de overstap maakten naar 1. FC Wolfsburg. De enige overgebleven speler, Josef Meyer, werkte met Willi Hilbert aan het samenstellen van een nieuw team onder een nieuwe naam; VfL Wolfsburg. In november 1946 speelde de club een oefenwedstrijd tegen topclub Schalke 04 in het stadion dat eigendom was van Volkswagen, hierdoor werd VfL de natuurlijke opvolger van BSG als de door Volkswagen gesponsorde club.

Opklimmen[bewerken | brontekst bewerken]

De club groeide gestaag in de seizoenen die volgden. Zo werden ze kampioen op verschillende amateurniveaus in het Duitse voetbal, maar waren niet in staat om de promotie-playoffs door te komen. In 1954 lukte het ze eindelijk om door de stoten naar de Oberliga Nord na een 2-1 overwinning op Heider SV. Het lukte ze echter niet om een stabiele club te worden op het hogere niveau. Zo misten ze ieder seizoen maar net degradatie, totdat de club in 1959 alsnog een divisie zakte. Toen in 1963 de Bundesliga werd opgericht kwam Wolfsburg uit in de Regionalliga Nord (II), nadat ze net uit de Verbandsliga Niedersachsen (III) waren gepromoveerd.

2. Bundesliga[bewerken | brontekst bewerken]

Wolfsburg handhaafde zich in de jaren die volgden op het tweede niveau, met als beste resultaat een tweede plaats in 1970. Dit zorgde er voor dat het team deel mocht nemen aan de playoffs om promotie naar de Bundesliga, maar het wist geen goed resultaat neer te zetten. Van midden jaren zeventig tot begin jaren negentig speelden Die Wölfe in de Oberliga Nord. In 1991 en 1992 eindigde de club beide op de eerste plaats. In 1992 wist de club vervolgens via de playoffs te promoveren, waardoor deze in het seizoen 1992/93 uit kwam in de 2. Bundesliga.

Ook daarna werden goede resultaten behaald. Zo plaatste het team zich in 1995 voor de finale van de DFB-Pokal (die verloren ging met 0-3 tegen Borussia Mönchengladbach) en promoveerde het dankzij een tweede plaats in 1997, voor het eerst in de clubgeschiedenis, naar de Bundesliga.

Bundesliga[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk werd er niet veel verwacht van de club op het hoogste niveau, maar VfL wist zich te ontwikkelen tot stabiele middenmoter op het hoogste niveau. In het seizoen 1998/99, onder leiding van hoofdtrainer Wolfgang Wolf, stond de club op een vijfde plek in de competitie na 33 speelronden en hoopten ze op een vierde plaats als eindklassering. Die plek zou recht geven op Champions League voetbal. Maar door met 6-1 te verliezen van MSV Duisburg in de laatste speelronde eindigde ze op een zesde plaats, waardoor ze zich plaatsten voor de UEFA Cup. Wolfsburg plaatste zich ook voor de Intertoto Cup in 2000, 2001, 2003, 2004 en 2005, waarin ze in 2003 zelfs de finale wisten te bereiken. Eric Gerets was nog enige tijd trainer van de club in die jaren. Vervolgens volgden enkele minder succesvolle jaren voor Die Wölfe, zo ontweken ze maar net degradatie door als vijftiende te eindigden in 2005/06 en 2006/07.

Het profvoetbal was van oudsher een afdeling van de omnisportvereniging "Verein für Leibesübungen Wolfsburg e.V.", die ook afdelingen heeft voor onder andere basketbal, hockey en volleybal. In 2001 werd het profvoetbal ondergebracht in een vennootschap die daarna door de omnisportvereniging voor 90% aan hoofdsponsor Volkswagen werd verkocht. Eind 2007 heeft de vereniging de resterende 10% aan Volkswagen verkocht.

Voor het seizoen 2007/08 stelde de club oud-Bayern München hoofdtrainer Felix Magath aan, die de club leidde naar een vijfde plaats op de ranglijst. De beste prestatie tot dan toe voor Wolfsburg. Hierdoor plaatste de club zich voor de tweede keer in haar bestaan voor de UEFA Cup. Het daaropvolgende seizoen was het meest succesvolle uit de clubgeschiedenis. De club werd voor het eerst in haar bestaan kampioen van de Bundesliga door Werder Bremen met 5-1 te verslaan op 23 mei 2009. Ze evenaarde de langste winstreeks in een Bundesliga seizoen met tien opeenvolgende overwinningen net na de winterstop. Ook werden ze het enige Bundesliga team dat twee aanvallers met meer dan twintig doelpunten in een seizoen had; de Braziliaan Grafite (28) en Bosniër Edin Džeko (26). Zvjezdan Misimović had een recordaantal assists (20). Door het landskampioenschap kwalificeerde ze zich voor het eerst voor deelname aan de Champions League.

Magath verliet de club na het kampioenschap. Zijn opvolger Armin Veh werd net na de winterstop ontslagen door een gebrek aan goede resultaten en een tiende plaats op de ranglijst. In de Champions League werden ze derde in de groepsfase, achter Manchester United en CSKA Moskou. Hierdoor ging ze verder in de Europa League. Hierin versloegen ze Villarreal en Rubin Kazan, maar werden ze in de kwartfinale verslagen door de latere finalist Fulham.

Na afloop van het seizoen werd Steve McClaren, die net de Nederlandse landstitel had gewonnen met Twente, aangesteld als hoofdtrainer. Hij was de eerste Engelse trainer die een Bundesliga-club ging coachen. Iets langer dan een halfjaar bleef hij in dienst van Wolfsburg. Pierre Littbarski moest de club omhoog helpen, maar verloor vijf wedstrijden en daalde af naar de degradatiezone. Uiteindelijk werd succestrainer Magath teruggehaald als hoofdtrainer en technisch directeur, slechts twee dagen nadat hij ontslagen was door Schalke 04. Magath wist de club naar een veilige plaats te leiden en eindigde het seizoen erop, ondanks grote investeringen, in de middenmoot. Nadat ze slechts vijf punten uit acht wedstrijden haalden werd het contract van Magath in het najaar van 2012 ontbonden. Oud-Nürnberg hoofdtrainer Dieter Hecking werd aangesteld als zijn opvolger.

Hecking leidde de ploeg naar een tweede plaats op de ranglijst aan het einde van het seizoen 2014/15. Met André Schürrle in de gelederen, die eerder werd overgenomen van Chelsea, wist de club in 2015 de DFB-Pokal te winnen door Borussia Dortmund met 3-1 te verslaan. Het was de eerste bekerwinst voor Die Wölfe. Op 1 augustus 2015, voor aanvang van het seizoen 2015/16, versloeg Wolfsburg landskampioen Bayern München in de strijd om de DFL-Supercup na strafschoppen. Aan het einde van de transferperiode werd voetballer van het jaar Kevin De Bruyne verkocht aan Manchester City voor een clubrecordbedrag van 75 miljoen euro.

In het seizoen 2015/16 reikte de club tot in de kwartfinale van de Champions League, waarin het werd uitgeschakeld door Real Madrid. In de competitie eindigde ze op een achtste plaats. Het seizoen erop had de club het moeilijk. Zo wisselde het enkele keren van hoofdtrainer en eindigde ze uiteindelijk op een zestiende plaats met slechts 37 punten, waardoor ze veroordeeld waren tot het spelen van playoffs tegen Eintracht Braunschweig. Deze strijd wisten ze over twee wedstrijden met 2-0 te winnen, wat ervoor zorgde dat ze nog een jaar op het hoogste niveau uit zouden komen. Maar ook het seizoen erna was een enorme deceptie voor het team. Ze werden wederom zestiende en moesten het ditmaal opnemen tegen Holstein Kiel. De ploeg van Bruno Labbadia won de playoffs met 3-1 en 1-0.[1]

Wolfsburg wist daarna de weg omhoog weer te vinden. Zo eindigde het in 2018/19 op een zesde plaats in de competitie, waardoor ze deel mochten nemen aan de Europa League. Ze wisten zich uiteindelijk niet voor het hoofdtoernooi te plaatsen doordat ze in de playoff-ronde werden verslagen door AEK Athene. Aan het einde van het seizoen 2019/20 greep Wolfsburg net naast Europees voetbal door als zevende te eindigen. Onder leiding van trainer Oliver Glasner wisten ze zich het seizoen erop te manifesteren in de hoogste regionen van de Bundesliga. Uiteindelijk werden ze vierde, wat recht gaf op deelname aan de Champions League. Glasner vertrok hierna naar Eintracht Frankfurt waar hij de naar Mönchengladbach vertrokken Adi Hütter opvolgde.[2]

Glasner zelf werd opgevolgd door Mark van Bommel voor het seizoen 2021/22, die samen met zijn assistenten Kevin Hofland en Vincent Heilmann en videoanalist Alex Abresch een twee-jarig contract tekende.[3][4] Na dertien wedstrijden nam de club al weer afscheid van Van Bommel, mede omdat er acht wedstrijden op rij niet werd gewonnen.[5] Enkele dagen later werd zijn vervanger Florian Kohfeldt aangesteld.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Bundesliga 1x 2009
DFB-Pokal 1x 2015
DFL-Supercup 1x 2015
Oberliga Niedersachsen-Ost 3x 1952, 1954, 1963
Oberliga Nord 2x 1991, 1992
Niedersachsenpokal 3x 1962, 2002, 2003

Eerste Elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Naam Nationaliteit Geb. datum Sinds Contract Vorige club
Doelmannen
1 Koen Casteels Vlag van België België 25-06-1992 2015 2024 Vlag van Duitsland Hoffenheim
12 Pavao Pervan Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 13-11-1987 2018 2024 Vlag van Oostenrijk LASK
30 Niklas Klinger Vlag van Duitsland Duitsland 13-10-1995 2019 2025
35 Philipp Schulze Vlag van Duitsland Duitsland 29-01-2003 2021 2026
Verdedigers
2 Kilian Fischer Vlag van Duitsland Duitsland 12-10-2000 2022 2027 Vlag van Duitsland Nürnberg
3 Sebastiaan Bornauw Vlag van België België 22-03-1999 2021 2026 Vlag van Duitsland Köln
4 Maxence Lacroix Vlag van Frankrijk Frankrijk 06-04-2000 2020 2025 Vlag van Frankrijk Sochaux
8 Nicolas Cozza Vlag van Frankrijk Frankrijk 08-01-1999 2023 2027 Vlag van Frankrijk Montpellier
20 Ridle Baku Vlag van Duitsland Duitsland 08-04-1998 2020 2025 Vlag van Duitsland Mainz 05
25 Moritz Jenz Vlag van Duitsland Duitsland 30-04-1999 2023 2027 Vlag van Frankrijk FC Lorient
33 Cédric Zesiger Vlag van Zwitserland Zwitserland 24-06-1998 2023 2027 Vlag van Zwitserland Young Boys
42 Felix Lange Vlag van Duitsland Duitsland 13-03-2004 2023 2025 Vlag van Duitsland Braunschweig
Anselmo García Mac Nulty Vlag van Ierland Ierland 19-02-2003 2021 2024
Middenvelders
6 Aster Vranckx Vlag van België België 04-10-2002 2021 2025 Vlag van België Mechelen
27 Maximilian Arnold Aanvoerder Vlag van Duitsland Duitsland 27-05-1994 2012 2026
31 Yannick Gerhardt Vlag van Duitsland Duitsland 13-03-1994 2016 2025 Vlag van Duitsland Köln
32 Mattias Svanberg Vlag van Zweden Zweden 05-01-1999 2022 2027 Vlag van Italië Bologna
36 Lukas Ambros Vlag van Tsjechië Tsjechië 05-06-2004 2022 Vlag van Tsjechië Slavia Praag
38 Bartol Franjić Vlag van Kroatië Kroatië 14-01-2000 2022 2027 Vlag van Kroatië Dinamo Zagreb
40 Kevin Paredes Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 07-05-2003 2022 2026 Vlag van Verenigde Staten DC United
Aanvallers
7 Václav Černý Vlag van Tsjechië Tsjechië 17-10-1997 2023 2027 Vlag van Nederland FC Twente
10 Lukas Nmecha Vlag van Duitsland Duitsland 13-12-1998 2021 2025 Vlag van Engeland Manchester City
11 Tiago Tomás Vlag van Portugal Portugal 16-06-2002 2023 2027 Vlag van Portugal Sporting CP
16 Jakub Kaminski Vlag van Polen Polen 05-06-2002 2022 2027 Vlag van Polen Lech Poznań
17 Maximilian Philipp Vlag van Duitsland Duitsland 01-03-1994 2021 2025 Vlag van Rusland FC Dinamo Moskou
18 Dzenan Pejcinovic Vlag van Duitsland Duitsland 15-02-2005 2022 2027 Vlag van Duitsland Augsburg
23 Jonas Wind Vlag van Denemarken Denemarken 07-02-1999 2022 2026 Vlag van Denemarken Kopenhagen
39 Patrick Wimmer Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 30-05-2001 2022 2027 Vlag van Duitsland Arminia Bielefeld
Ulysses Llanez Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 02-04-2001 2021 2024 Vlag van Verenigde Staten La Galaxy

Laatste update: 22 juli 2023

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Nationaliteit Functie Sinds Contract Vorige club
Technische Staf
Niko Kovač Vlag van Kroatië Kroatië Hoofdtrainer 2022 2025 Vlag van Monaco Monaco
Robert Kovač Vlag van Kroatië Kroatië Assistent-trainer 2022 2025 Vlag van Monaco Monaco
Walter Gfrerer Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Conditietrainer 2022 - Vlag van Monaco Monaco
Aaron Briggs Vlag van Engeland Engeland Wedstrijdanalist 2022 - Vlag van Monaco Monaco
Pascal Formann Vlag van Duitsland Duitsland Keeperstrainer 2017 2025 Vlag van Engeland Charlton

Laatste update: 21 januari 2023

Overige elftallen[bewerken | brontekst bewerken]

VfL Wolfsburg II[bewerken | brontekst bewerken]

VfL Wolfsburg II was het tweede elftal van de club. Het team kende haar grootste succes door tweemaal kampioen te worden in de Regionalliga Nord in 2013/14 en 2015/16 waardoor ze kans maakten op promotie naar de 3. Liga. Het team nam ook viermaal deel aan het toernooi om de DFB-Pokal; in 2001/02, 2002/03, 2003/04 en 2005/06. In 2001/02 en 2003/04 werd de tweede ronde bereikt door respectievelijk Borussia Dortmund en Energie Cottbus te verslaan in de eerste ronde.

Aan het einde van het seizoen 2020/21 werd het team opgeheven nadat promotie naar de 3. Liga was misgelopen. De club zou zich nu gaan richten op het samenwerkingsverband met het Oostenrijkse St. Pölten.

VfL Wolfsburg Frauen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie VfL Wolfsburg (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1973 werd VfR Eintracht Wolfsburg opgericht voor vrouwenvoetbal. Deze club voegde zich in 2003 bij VfL Wolfsburg. De eerste jaren van het team bij Die Wölfe waren nog wat wisselvallig met een achtste plaats in haar eerste seizoen en een degradatie in het seizoen erop. Na een vijfde plaats in de Frauen-Bundesliga 2009/10 groeide de club uit tot serieuze titelkandidaat, zo werden ze tweede in 2011/12.

In het seizoen 2012/13 wonnen de vrouwen de UEFA Women's Champions League. Twee weken eerder werd het al voor het eerst landskampioen van Duitsland. Ze waren pas het tweede team, na 1. FFC Frankfurt, dat de treble wist te winnen doordat ze ook de beker nog wonnen dat seizoen. Dit was het eerste seizoen dat zowel een mannen en vrouwenelftal uit het zelfde land de treble wisten te winnen, met Bayern München die dat deden in het mannenvoetbal. Wolfsburg was de eerste ploeg die succesvol de Champions League titel wisten te verdedigen.

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Eindklasseringen sinds 1949[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1949 4e
    Niveau 2
  • 1950 2e
    2. Oberliga
  • 1951 1e
    2. Oberliga
  • 1952 1e
    2. Oberliga
  • 1953 2e
    2. Oberliga
  • 1954 2e
    2. Oberliga
  • 1955 14e
    Oberliga
  • 1956 14e
    Oberliga
  • 1957 14e
    Oberliga
  • 1958 11e
    Oberliga
  • 1959 16e
    Oberliga
  • 1960 3e
    2. Oberliga
  • 1961 5e
    2. Oberliga
  • 1962 3e
    2. Oberliga
  • 1963 1e
    2. Oberliga
  • 1964 9e
    Regionalliga
  • 1965 6e
    Regionalliga
  • 1966 8e
    Regionalliga
  • 1967 4e
    Regionalliga
  • 1968 3e
    Regionalliga
  • 1969 6e
    Regionalliga
  • 1970 2e
    Regionalliga
  • 1971 9e
    Regionalliga
  • 1972 3e
    Regionalliga
  • 1973 3e
    Regionalliga
  • 1974 4e
    Regionalliga
  • 1975 19e
    2. Bundesliga
  • 1976 2e
    Niveau 3
  • 1977 20e
    2. Bundesliga
  • 1978 2e
    Niveau 3
  • 1979 5e
    Oberliga
  • 1980 3e
    Oberliga
  • 1981 6e
    Oberliga
  • 1982 4e
    Oberliga
  • 1983 5e
    Oberliga
  • 1984 14e
    Oberliga
  • 1985 9e
    Oberliga
  • 1986 6e
    Oberliga
  • 1987 6e
    Oberliga
  • 1988 2e
    Oberliga
  • 1989 3e
    Oberliga
  • 1990 4e
    Oberliga
  • 1991 1e
    Oberliga
  • 1992 1e
    Oberliga
  • 1993 14e
    2. Bundesliga
  • 1994 5e
    2. Bundesliga
  • 1995 4e
    2. Bundesliga
  • 1996 12e
    2. Bundesliga
  • 1997 2e
    2. Bundesliga
  • 1998 14e
    Bundesliga
  • 1999 6e
    Bundesliga
  • 2000 7e
    Bundesliga
  • 2001 9e
    Bundesliga
  • 2002 10e
    Bundesliga
  • 2003 8e
    Bundesliga
  • 2004 10e
    Bundesliga
  • 2005 9e
    Bundesliga
  • 2006 15e
    Bundesliga
  • 2007 15e
    Bundesliga
  • 2008 5e
    Bundesliga
  • 2009 1e
    Bundesliga
  • 2010 8e
    Bundesliga
  • 2011 15e
    Bundesliga
  • 2012 8e
    Bundesliga
  • 2013 11e
    Bundesliga
  • 2014 5e
    Bundesliga
  • 2015 2e
    Bundesliga
  • 2016 8e
    Bundesliga
  • 2017 16e
    Bundesliga
  • 2018 16e
    Bundesliga
  • 2019 6e
    Bundesliga
  • 2020 7e
    Bundesliga
  • 2021 4e
    Bundesliga
  • 2022 12e
    Bundesliga
  • 2023 8e
    Bundesliga
  • Niveau 1
  • Niveau 2
  • Niveau 3
Legenda niveautijdlijn
Liga Seizoen 1963/64 t/m 1973/74 Seizoen 1974/75 t/m 1993/94 Seizoen 1994/95 t/m 2007/08 Seizoen 2008/09 tot heden Opmerking
Bundesliga Niveau I Niveau I Niveau I Niveau I
2. Bundesliga -- Niveau II Niveau II Niveau II
3. Liga -- -- -- Niveau III
Regionalliga Niveau II -- Niveau III Niveau IV
Oberliga -- Niveau III * Niveau IV Niveau V * vanaf 1978/79

Recente seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Competitie Niveau Eindstand Topscorer Trainer DFB-Pokal
1990/91 Oberliga Nord III 1 Vlag van Duitsland Frank Plagge (26) Vlag van Duitsland Ernst Menzel R1
1991/92 1 Vlag van Duitsland Siegfried Reich (21) Vlag van Duitsland Uwe Erkenbrecher R3
1992/93 2. Bundesliga II 14 Vlag van Duitsland Siegfried Reich (27) Vlag van Duitsland Uwe Erkenbrecher / Eckhard Krautzun --
1993/94 5 Vlag van Duitsland Siegfried Reich (14) Vlag van Duitsland Eckhard Krautzun R 2
1994/95 4 Vlag van Duitsland Siegfried Reich (11) Vlag van Duitsland Eckhard Krautzun / Gerd Roggensack F
1995/96 12 Vlag van Duitsland Siegfried Reich (7) Vlag van Duitsland Gerd Roggensack / Willi Reimann R1
1996/97 2 Vlag van Polen Piotr Tyskiewicz (9) Vlag van Duitsland Willi Reimann R2
1997/98 Bundesliga I 14 Vlag van Duitsland Roy Präger (13) Vlag van Duitsland Willi Reimann / Wolfgang Wolf R2
1998/99 6 Vlag van Polen Andrzej Juskowiak (13) Vlag van Duitsland Wolfgang Wolf 1/4 F
1999/00 7 Vlag van Nigeria Jonathan Akpoborie (12) 1/8 F
2000/01 9 Vlag van Polen Andrzej Juskowiak (12) 1/8 F
2001/02 10 Vlag van Kroatië Tomislav Marić (12) 1/8 F
2002/03 8 Vlag van Kroatië Tomislav Marić (12) Vlag van Duitsland Wolfgang Wolf / Jürgen Röber R2
2003/04 10 Vlag van Argentinië Diego Klimowicz (15) Vlag van Duitsland Jürgen Röber / Vlag van België Eric Gerets R2
2004/05 9 Vlag van Bulgarije Martin Petrov/Vlag van Duitsland Thomas Brdarić (12) Vlag van België Eric Gerets R1
2005/06 15 Vlag van Argentinië Diego Klimowicz (15) Vlag van Duitsland Holger Fach / Klaus Augenthaler R2
2006/07 15 Vlag van Duitsland Mike Hanke (8) Vlag van Duitsland Klaus Augenthaler 1/2 F
2007/08 5 Vlag van Brazilië Grafite (11) Vlag van Duitsland Felix Magath 1/2 F
2008/09 1 Vlag van Brazilië Grafite (28) 1/4 F
2009/10 8 Vlag van Bosnië en Herzegovina Edin Džeko (22) Vlag van Duitsland Armin Veh / Lorenz-Günther Köstner R2
2010/11 15 Vlag van Bosnië en Herzegovina Edin Džeko (10) Vlag van Engeland Steve McClaren / Vlag van Duitsland Pierre Littbarski / Felix Magath 1/8 F
2011/12 8 Vlag van Duitsland Patrick Helmes/Vlag van Kroatië Mario Mandžukić (12) Vlag van Duitsland Felix Magath R1
2012/13 11 Vlag van Brazilië Diego (10) Vlag van Duitsland Felix Magath / Lorenz-Günther Köstner / Dieter Hecking 1/2 F
2013/14 5 Vlag van Kroatië Ivica Olić (14) Vlag van Duitsland Dieter Hecking 1/2 F
2014/15 2 Vlag van Nederland Bas Dost (16) K
2015/16 8 Vlag van Duitsland André Schürrle (9) R2
2016/17 16 Vlag van Duitsland Mario Gomez (16) Vlag van Duitsland Dieter Hecking / Vlag van Frankrijk Valérien Ismaël / Vlag van Nederland Andries Jonker 1/8 F
2017/18 16 Vlag van Duitsland Mario Gomez/Daniel Didavi (9) Vlag van Nederland Andries Jonker / Vlag van Zwitserland Martin Schmidt /Vlag van Duitsland Bruno Labbadia 1/4 F
2018/19 6 Vlag van Nederland Wout Weghorst (17) Vlag van Duitsland Bruno Labbadia 1/8 F
2019/20 7 Vlag van Nederland Wout Weghorst (16) Vlag van Oostenrijk Oliver Glasner R2
2020/21 4 Vlag van Nederland Wout Weghorst (20) 1/4 F
2021/22 12 Vlag van Duitsland Max Kruse (12) Vlag van Nederland Mark van Bommel / Vlag van Duitsland Florian Kohfeldt R1
2022/23 8 Vlag van Duitsland Yannick Gerhardt (6) Vlag van Kroatië Niko Kovač 1/8 F
2023/24 . Vlag van Kroatië Niko Kovač / Vlag van Oostenrijk Ralph Hasenhüttl 1/8 F

Wolfsburg in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Europese wedstrijden van VfL Wolfsburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

VfL Wolfsburg speelt sinds 1999 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

2009/10, 2015/16, 2021/22
2009/10, 2014/15, 2019/20, 2020/21
1999/00, 2008/09
2000, 2001, 2003, 2004, 2005

Bijzonderheden Europese competities:

Bijzonderheid Datum Tegenstander Uitslag Plaats Naam Aantal
Hoogste overwinning 06-11-2008 Vlag van Nederland sc Heerenveen 5-1 Wolfsburg
06-11-2014 Vlag van Rusland FK Krasnodar 5-1 Wolfsburg
Hoogste nederlaag 03-08-2005 Vlag van Frankrijk RC Lens 0-4 Lens
Speler met meeste wedstrijden 12-04-2016 Vlag van Zwitserland Diego Benaglio 35
23-11-2021 Vlag van Duitsland Maximilian Arnold 35
Speler met meeste doelpunten 08-12-2009 Vlag van Bosnië en Herzegovina Edin Džeko 9
08-12-2009 Vlag van Brazilië Grafite 9

UEFA Club Ranking: 64 (28-08-2023)

Bekende (oud-)Wölfe[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van spelers van VfL Wolfsburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


Top-5 meest gespeelde wedstrijden
Nr. Land Naam Positie Periode Aantal
1 Vlag van Duitsland Duitsland Maximilian Arnold Middenvelder 2011–heden 404 *)
2 Vlag van Duitsland Duitsland Olaf Ansorge Middenvelder 1981–1992 381
3 Vlag van Zwitserland Zwitserland Diego Benaglio Doelman 2008–2017 321
4 Vlag van Duitsland Duitsland Uwe Otto Verdediger 1980–1992 317
5 Vlag van Duitsland Duitsland Marcel Schäfer Verdediger 2007–2017 312
Top-5 doelpuntenmakers
Nr. Land Naam Periode Aantal
1 Vlag van Duitsland Duitsland Olaf Ansorge 1981–1992 123
2 Vlag van Duitsland Duitsland Frank Plagge 1986–1992, 1993–1995 111
3 Vlag van Duitsland Duitsland Siegfried Reich 1978–1981, 1991–1996 95
4 Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina Edin Dzeko 2007–2011 85
5 Vlag van Brazilië Brazilië Grafite 2007–2011 75

stand: 04-02-2024

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van trainers van VfL Wolfsburg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]