Wikipedia:Opinielokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom in het Opinielokaal

Overzicht beheerpagina's
Stemmen en peilenIn het Opinielokaal kunnen de peilingen van de Nederlandstalige Wikipedia gehouden worden. Een peiling is informeel, dus niet bindend. De afgesloten peilingen staan in het Opinielokaal/Archief. Alle subpagina's van het opinielokaal kunnen hier worden bekeken.
1. Voor de coördinator
 • Een peiling kan verlopen volgens Wikipedia:Opiniepeiling.
 • Maak een subpagina van het Opinielokaal aan. Bijv. Wikipedia:Opinielokaal/MijnPeiling.
 • Het sjabloon {{Opiniepeiling}} staat ter beschikking.
 • Zet de subpagina in Wikipedia:Opinielokaal boven de oudere peilingen. Bijv. {{/MijnPeiling}}.
 • Wanneer de peiling start maak je deze bekend zoals beschreven op Mededelingen#Peiling.


2. Voor de gebruikers
 • Iedereen kan deelnemen aan een peiling, ook anonieme gebruikers.
 • Een stem is de handtekening van een gebruiker (hekje en vier tildes: #~~~~).
 • Zolang de termijn van de peiling niet verstreken is, mag een gebruiker zijn stem veranderen.
 • Er kan gecontroleerd worden op misbruik van sokpoppen via de Checkuser.

Snelpeiling: geschiedenissectie op nieuwe hoofdpagina[bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp over hoeveel de sectie geschiedenis op de hoofdpagina
Stelling het huidige aantal punten in de geschiedenis-sectie op de hoofdpagina moet een gelijke grootte houden als in de bestaande hoofdpagina
Begindatum 26 februari 2015 10:00
Einddatum 28 februari 2015 23:59
Keuzes optie a: huidige omvang behouden
optie b: slechts 3 punten tonen
Coördinator Romaine
Overleg/opmerkingen
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Iedere dag wordt er op de hoofdpagina in de sectie 01 maart in de geschiedenis een overzicht getoond van welke historische gebeurtenissen er op de datum van vandaag in de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Dagelijks zijn dat ongeveer 8 of 9 punten die een divers beeld van deze dag in de geschiedenis proberen te geven om zo de lezer via die weg te brengen naar de artikelen in Wikipedia.

De geschiedenis-sectie van de hoofdpagina van vandaag en andere dagen is te bekijken op Wikipedia:Dag uit de geschiedenis.

Achtergrond[bewerken]

Het uiterlijk van de hoofdpagina gaat op 1 maart gewijzigd worden als gevolg van de onlangs gehouden stemming. In het stemvoorstel was een punt opgenomen waar zowel vooraf als achteraf bezwaren tegen zijn aangetekend, namelijk dat de sectie dag in de geschiedenis drastisch zou worden ingekort zonder dat de gemeenschap daar de mogelijkheid toe heeft gehad zich specifiek over uit te spreken. Er is noch voorafgaand, noch achteraf, de mogelijkheid geweest voor gebruikers om effectief over dit onderdeel aan te geven wat ervan gevonden wordt. In de stemming kon er alleen gekozen worden voor de oude hoofdpagina of voor de nieuwe hoofdpagina en was er geen mogelijkheid hier over te stemmen.

Juist in de afgelopen jaren is er veel werk besteed om van deze sectie de kwaliteit te verbeteren en uit te breiden. Mij lijkt het gewenst dat als er gemeend wordt dat dat vele werk van de voorbije jaren vernietigd moet worden, dat we daar dan ook echt de mogelijkheid toe hebben om ons daarover uit te spreken.

Beide opties zijn technisch prima in de nieuwe hoofdpagina mogelijk.

Met die achtergrond daarom nu deze snelpeiling, die korter duurt dan normaal, omdat reeds op 1 maart de uitrol ervan gepland staat.

Persoonlijk[bewerken]

Mij persoonlijk maakt de uitkomst niet uit. Ik vind enkel dat als er voorgesteld wordt om in één klap een grote berg werk mogelijk weg te gooien, dat dat niet tussen neus en lippen gedaan wordt, maar dat daar de mogelijkheid toe bestaat om dat met elkaar te bespreken en er voor dat specifieke punt draagvlak is.

De vraag van deze peiling[bewerken]

Hoeveel punten moet de de sectie geschiedenis op de nieuwe hoofdpagina gaan tonen?

Geef bij voorkeur ook argumenten waarom je voor die optie bent en welke afweging je gemaakt hebt.

De stemming is gesloten; er kan niet meer gestemd worden.

Optie a: huidige omvang behouden[bewerken]

 1. ARVER (overleg) 26 feb 2015 10:06 (CET) Het is toch ook een stukje reclame voor Wikipedia zelf, door dit soort dingen krijg je de lezers terug.
 2. Lymantria nephrographa without scalebar.jpg Lymantria overleg 26 feb 2015 10:30 (CET)
 3. The Banner Overleg 26 feb 2015 12:00 (CET) Het is jammer dat de makers hier niet eerder duidelijk over gecommuniceerd hebben. Ik krijg het gevoel dat het een beetje weggemoffeld was in de hoop dat het onopgemerkt zou blijven
 4. Ik vraag me ten eerste af hoe we gaan bepalen welke drie punten weergegeven mogen worden, ten tweede is het een heel mooi overzicht van Wikipedia waar veel werk in is gestoken, zonde om dat weg te gooien. Dat de hoofdpagina daardoor iets meer uitgebalanceerd is, moeten we maar voor lief nemen. Apple logo black.svg 12345danNL - Overleg - 26 feb 2015 13:28 (CET)
 5. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 26 feb 2015 14:31 (CET)
 6. Warhoofd (overleg) 26 feb 2015 15:55 (CET) Wat is belangrijker: vorm of inhoud? En ik vraag mij af wie gaat bepalen welke drie onderwerpen er gekozen worden voor de hoofdpagina. Persoonlijk heb ik doorgaans helemaal niets met minimaal de helft van wat er onder dat kopje staat.
 7. Natuur12 (overleg) 26 feb 2015 18:16 (CET)
 8. GreenDay2 26 feb 2015 21:58 (CET) - Per Arver en 12345danNL
 9. Davinho (overleg) 27 feb 2015 11:03 (CET) - Per Arver. Ik vind dit een mooi overzicht zoals het nu is. Drie punten lijken me wel echt weinig.
 10. RonnieV (overleg) 27 feb 2015 12:46 (CET) - De geschiedenis is zo divers, dat het terugbrengen naar drie punten betekent dat heel veel diversiteit verloren gaat. Uit de verschillen in presentatie begrijp ik wel dat er sowieso werk verricht moet worden om de bestaande punten te presenteren. Een random selectie zou zorgen dat er steeds wat anders komt te staan, maar dat heeft alleen zin als de bezoeker dagelijks meerdere keren die pagina laadt. En heeft het risico, dat hij teleurgesteld is dat hij niet terug kan vinden wat hij eerder zag. In mijn ogen is het ook prima mogelijk om in plaats van een, twee of drie regels met items te presenteren. Dat verandert niets aan het ontwerp.
 11. VanBeem (overleg) 27 feb 2015 13:31 (CET) - Er kan nooit genoeg historische kennis/informatie verspreid worden.
 12. Behh (overleg) 27 feb 2015 16:16 (CET) Volledig eens met ARVER, 12345danNL, Davinho, RonnieV en VanBeem, zonde om dit verloren te laten gaan, wie doet zoiets nou?
 13. Tjako Piano 3 pedals.jpg (overleg) 28 feb 2015 00:13 (CET) Vijf zuilen, vijf wistjedatjes, vijf geschiedenisitems, vijf inhetnieuwsitems, lijkt me wat uniformer, dus beter. Oja, ook vijf recentoverledenitems.
 14. LIVE NIEUWS (overleg) 28 feb 2015 16:46 (CET) Met een gevarieerd en uitgebreide lijst historie items kan een breed publiek worden aangesproken naargelang persoonlijke interesses. In 3 punten alle rubrieken weergeven is wel zeer kort en complex te selecteren. Een uitgemergelde hoofdpagina lijkt me niet verstandig.

De stemming is gesloten; er kan niet meer gestemd worden.

Optie b: slechts 3 punten tonen[bewerken]

 1. Coldbolt Coldbolt (O/B) 26 feb 2015 10:00 (CET) Ik vindt 3 punten mooier staan op de nieuwe hoofdpagina. Ik snap dat er veel werk in is gestoken. Misschien is het een idee om een linkje te maken ergens anders naar toe met 'Meer gebeurtenissen vandaag in de geschiedenis'?
 2. Het is gelul dat er geen tijd is geweest om een en ander te bespreken. Het onderwerp "nieuwe hoofdpagina" staat al zo'n twee jaar op de agenda. Wie dat niet meegekregen heeft, heeft ofwel liggen slapen of heeft er tot nu geen interesse in gehad óf heeft zitten afwachten om op de valreep met een uiterste krachtinspanning de boel nog eens goed te frustreren. EvilFreD (overleg) 26 feb 2015 10:05 (CET)
  Waar wordt die bewering dan gedaan? Waar je op lijkt te reageren gaat niet over het onderwerp van deze peiling, maar over enkele gebruikers die elders hebben aangegeven dat ze niets van de stemming/etc wisten. Romaine 26 feb 2015 10:10 (CET)
  "Er is noch voorafgaand, noch achteraf, de mogelijkheid geweest voor gebruikers om effectief over dit onderdeel aan te geven wat ervan gevonden wordt" en "... dat we daar dan ook echt de mogelijkheid toe hebben om ons daarover uit te spreken." Die gelegenheid is er de afgelopen twee jaar meer dan voldoende geweest. Het gekozen ontwerp werd niet pal voor de stemming in elkaar gefietst, maar was één van meerdere ontwerpen waar lange tijd aan gewerkt is en waar ook behoorlijk wat aandacht voor getrokken is door verschillende gebruikers. Weinig actieve gebruikers zullen de pogingen daartoe gemist hebben en de input die daaruit voortkwam is ook in het ontwerp verwerkt, zowel voorafgaande aan de stemming als erna. Er is verder ook geen enkele reden te bedenken om nu halsoverkop een beslissing te forceren omdat er enkele gebruikers hebben aangegeven dat ze niets van de stemming wisten. Zoals de huidige pagina op punten viel aan te passen n.a.v. een uit een discussie voortkomede overeenstemming, zo valt de toekomstige pagina ook aan te passen aan danmalige wensen van de gemeenschap. Wikipedia heeft geen vaste vorm, ook de hoofdpagina niet. EvilFreD (overleg) 26 feb 2015 13:20 (CET)
 3. JurriaanH (overleg) 26 feb 2015 10:07 (CET) – Eens met EvilFreD. Daarnaast: drie punten is prima, het liefst met een zeer korte toelichting erbij als daar voldoende ruimte voor is.
 4. CaAl (overleg) 26 feb 2015 10:18 (CET) Drie lijkt me prima, dus inhoudelijk tegen optie a. Daarnaast: inleidingen bij peilingen dienen altijd neutraal geschreven. Dit neigt naar een persoonlijk pamflet van Romaine, dus principieel tegen optie a.
 5. Meerdervoort (overleg) 26 feb 2015 10:24 (CET) Wat een geneuzel. We hebben toch voor een ontwerp gekozen. Als bezwaren tegen 3 vooraf kenbaar zijn gemaakt, waren ze dat dus ook bij de stemronde. Aan de uitslag te zien maalt de meerderheid er niet om. Daarnaast: beter 3 interessante dan 9 maar matig interessante. Ook zou je jaarlijks kunnen rouleren als het zo belangrijk is.
 6. Saschaporsche (overleg) 26 feb 2015 10:44 (CET) Per Meerdervoort! Erg storend dat Romaine nu weer op het laatste moment volkomen dwars ligt en zonodig weer een peiling moet starten om zijn gelijk te krijgen.
 7. Niet het vele is goed, maar ... --JanB (overleg) 26 feb 2015 10:56 (CET)
 8. Bedankt voor je inzet. Drie is besloten, en drie is beter (al zou ik een random keuze van 3 uit de 9 die voorhanden zijn prima vinden). –Frank Geerlings (overleg) 26 feb 2015 11:08 (CET)
 9. Nietanoniem (overleg) 26 feb 2015 11:24 (CET) 3 punten voor geschiedenis en 3 punten voor in het nieuws oogt mooier, rustiger en eenduidiger. Wat Coldbolt zegt vind ik wel een mooi: een linkje naar meer geschiedenis (simpelweg springen naar de dag voor al de geschiedenispunten). Eventueel random te maken bij verversen van de pagina, zodat niet altijd dezelfde 3 punten erop staan is ook nog wel een leuk idee. De hoofdpagina moet niet te groot worden in mijn ogen. Nietanoniem (overleg) 26 feb 2015 11:24 (CET)
 10. Mbch331 (Overleg) 26 feb 2015 11:48 (CET) Bij de peiling welke variant gekozen moet worden is van begin af aan duidelijk 3 items voor de geschiedenis te zien geweest. Bij de stemming heb je dus gekozen voor een ontwerp met 3 punten. Een hoofdpagina die aan de wensen van iedereen voldoet is gewoon onmogelijk. Er is voor dit ontwerp gekozen, met alle voor en nadelen die er aan kleven.
 11. Globe.svg Druyts.t overleg 26 feb 2015 11:50 (CET) Tussen de twee peilingen zijn er concepten geweest met een kopje geschiedenis met meer dan 3 elementen. Deze hebben het uiteindelijk niet gehaald omdat er dan problemen ontstonden met de plaatsing van het kopje Over Wikipedia. Er zullen altijd wel elementen zijn waar niet iedereen mee akkoord is. Maar de gemeenschap heeft zich duidelijk uitgesproken voor de (volledige) nieuwe hoofdpagina in zijn huidige vorm.
 12. Sjoerd de Bruin (overleg) 26 feb 2015 13:30 (CET) De lezer wordt anders overspoeld met informatie, zoals nu nog met de huidige hoofdpagina het geval is.
 13. Mooi is de wereld (overleg) 26 feb 2015 14:04 (CET) Net de overvloed aan info op de oude hoofdpagina maakte haar weinig aantrekkelijk. Drie punten volstaat, al zou het wel leuk zijn als deze willekeurig geselecteerd worden uit meerdere gebeurtenissen. Zo krijg je telkens de pagina vernieuwt, nieuwe weetjes te zien.
 14. Bob.v.R (overleg) 26 feb 2015 14:18 (CET) - goed aantal.
 15. Sikjes (overleg) 26 feb 2015 15:30 (CET) - Jammer dat veel werk nu voor niets lijkt te zijn, maar soms gaat dat zo met vernieuwingen. Als het technisch mogelijk is, zou ik ook voor de mogelijkheid zijn waarbij de feiten willekeurig worden gekozen, zoals Mooi is de wereld hierboven aangeeft.
 16. Vinvlugt (overleg) 26 feb 2015 17:16 (CET)
 17. Brimz (overleg) 26 feb 2015 19:17 (CET) - Schrijven is schrappen, maar vooral ook "minder is meer".
 18. Woodcutterty|(?) 26 feb 2015 19:33 (CET) Er is naar mijn mening voldoende gelegenheid tot overleg geboden. Ik vind dat drie punten beter bij het ontwerp past, maar voel ook wel iets voor het idee van Coldbolt om iets als 'Meer gebeurtenissen vandaag in de geschiedenis' toe te voegen.
 19. Sylhouet overleg 26 feb 2015 19:50 (CET) - Per Coldbolt
 20. Trewal 28 feb 2015 23:56 (CET) - Per Coldbolt

Neutraal[bewerken]

 • Vdkdaan (Gif mo sjette) 26 feb 2015 11:44 (CET). Ik ben geneigd om een voorkeur in 3 punten te zetten wegens de lay-out. Kan dit ad random gekozen worden zodat er bij verfrissing of nieuw bezoek andere punten staan? Daarnaast kan ik me wel vinden in de inhoudelijke argumenten van 9 punten.
 • Fey|Bart - 28 feb 2015 14:26 (CET) Zoals de nieuwe hoofdpagina op het moment is ben ik geneigd om voor optie B te kiezen, er zit echter wel punt in het argument van RonnieV, namelijk dat geschiedenis een heel divers iets is en dat een verkleining van het aantal punten daar geen recht aan zou doen. Ik zou voor optie B gaan als er een manier is om dat op de nieuwe hoofdpagina (mooi) te verwerken. Ik heb echter geen flauw idee of dat er is, vandaar deze neutrale stem.
 • Wist niet eens dat die pagina bestond. Zo te zien kijken er maar heel weinig mensen naar. Kan me er ook weinig druk om maken. Timelezz (overleg) 28 feb 2015 16:58 (CET)
 • Dinosaur918 (overleg) 28 feb 2015 23:35 (CET) - Drie puntjes lijkt mij wat weinig, maar meer lijkt mij dan weer moeilijker te realiseren ivm de opmaak van de hoofdpagina. Wat dan weer wel mogelijk zou kunnen zijn, is om meerdere punten per dag te geven, maar er telkens maar drie weer te geven. Het is (net zoals gebruikt wordt bij de kop "Etalage") mogelijk om dit te doen en zorgt er daarnaast ook voor dat we niet elk jaar die punten zouden moeten veranderen omdat ze telkens automatisch veranderen. Dinosaur918 (overleg) 28 feb 2015 23:35 (CET)

Uitkomst[bewerken]

Er is grotere voorkeur voor optie b: het tonen van slechts 3 punten. Dank allen voor het kenbaar maken van je mening. Romaine 1 mrt 2015 00:22 (CET)