Naar inhoud springen

4D-film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 06:34. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voorstelling van een filmzaal voor 4D-films

Een 4D-film is een marketingterm die een entertainmentsysteem beschrijft. Hierbij wordt een 3D-film gecombineerd met één of meer fysieke effecten zoals het bewegen van de bioscoopstoelen. Als er meerdere effecten worden toegevoegd wordt soms van een 5D-, 6D-, of 7D-film gesproken.

Beschrijving

Bij een 4D-film wordt er een stereoscopische film afgespeeld en zijn er tegelijkertijd fysieke effecten in het theater, die optreden in synchronisatie met de film. Vanwege de hoge kosten van de fysieke effecten, worden 4D-films meestal alleen gepresenteerd op speciale locaties zoals in een pretpark.

Veelvoorkomende effecten die gesimuleerd worden in 4D-films, zijn regen, wind, alarmlichten en lichte bewegingen van de stoelen. De getoonde films zijn vaak van een spectaculair type. Wordt de opname gemaakt uit een achtbaan, dan bewegen de stoelen van de toeschouwers ook en voelen ze de wind. Rijdt de camera het water in, dan krijgen de toeschouwers water in hun gezicht.

Locaties

In Zuid-Korea hebben sommige gewone bioscopen de mogelijkheid om een 4D-film te vertonen, maar dit wordt veelal beperkt tot de 'topfilms', waaronder Avatar. De eerste twee bioscopen in Nederland die een 4D-filmzaal hebben zijn Pathé de Munt in Amsterdam en Pathé de Kuip in Rotterdam. Ook sommige attractieparken zijn 4D filmzalen te vinden. Zo wordt in de Efteling in de attractie PandaDroom een 4D-film vertoond. Ook in het Harderwijkse dolfinarium is een 4D-filmzaal. In België is er een attractie in Walibi waar een 4D-film wordt vertoond.