Brusselsepoort (buurt in Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ErikvanB (overleg | bijdragen) op 31 mei 2013 om 23:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Brusselsepoort
Wijk van Maastricht
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°51'12"NB, 5°39'47"OL
Oppervlakte 90 ha.  
Inwoners 4.774
Koningin Emmaplein met Sint-Lambertuskerk

Brusselsepoort is de naam van een wijk gelegen ten westen van het stadscentrum van Maastricht. De naam Brusselsepoort is afgeleid van de stadspoort die tot ±1870 aan het eind van de Brusselsestraat stond.

Ligging

Brusselsepoort grenst in het oosten aan het centrum (Koningin Emmaplein) en het natuurgebied Hoge Fronten (ook wel Linie van Du Moulin genoemd), onderdeel van de wijk Frontenkwartier. Aan de zuidzijde van Brusselsepoort liggen de wijken Mariaberg en Belfort, in het westen grenst het aan Pottenberg, in het noordwesten aan Malpertuis, in het noorden aan Caberg.

Het Koningin Emmaplein, de Brouwersweg, de Beeldsnijdersdreef, de Porseleinstraat en de Nobellaan vormen de grens met de andere wijken. De Sint Annalaan, de Via Regia en de Brusselseweg zijn grote doorgaande straten.

Architectuur en stedenbouw

Brusselsepoort bestaat uit een aantal deelgebieden uit verschillende bouwperiodes.

Het oudste deel verrees tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog op de geslechte vestingwerken van Maastricht. Het bestaat uit herenhuizen aan de straten rondom de Lambertuskerk (Victor de Stuersstraat, Pastoor Habetsstraat) en eenvoudigere huizen rondom het Orleansplein. Ook het voormalige Sint Annadalziekenhuis is gedeeltelijk vooroorlogs.

Het nieuwere deel ten westen daarvan, bestaat deels uit hoogbouw (onder andere Sterflat Via Regia), deels uit eengezinswoningen en verder de zogenaamde woonschool De Ravelijn uit 1956.

Aan de achterzijde van het oude ziekenhuis Sint Annadal verrees in de jaren 90 een nieuwbouwwijk, op wat voorheen de parkeerplaats was van dit ziekenhuis.

Verreweg het meest imposante gebouw in de wijk is de Neo-byzantijnse Sint-Lambertuskerk van architect Hubert van Groenendael. Deze monumentale kerk uit 1914 is momenteel wegens renovatiewerkzaamheden niet toegankelijk. Na jaren van leegstand en verval wordt de kerk nu grondig gerestaureerd. In 2012 worden de werkzaamheden afgerond en zal er een nieuwe bestemming worden gegeven aan dit karakteristieke monument.

Voorzieningen

Brusselsepoort heeft een groot aantal voorzieningen, waarvan een aantal regionale of interregionale betekenis heeft. In het voormalige Annadalziekenhuis is de rechtbank van Maastricht gevestigd. In een ander deel van hetzelfde gebouwencomplex is de Maastrichtse campus van de van oorsprong Japanse Teikyo University gevestigd. De Hogeschool Zuyd heeft een vestiging aan de Brusselseweg (opleiding leraar basisonderwijs). Aan de Eenhhoornsingel is de VMBO-sector van het Bonnefanten College gevestigd. De wijk heeft een groot overdekt winkelcentrum (Brusselse Poort geheten), dat bezoekers uit de wijde omgeving aantrekt. Ook liggen er een moskee en een Evangelische kerk.

Op wijkniveau is er onder andere de rooms-katholieke parochiekerk Sint Anna, een basisschool (Odaschool) en diverse horecavoorzieningen.

Brusselsepoort is per openbaar vervoer en per auto goed bereikbaar. De wijk grenst direct aan de drukke singels en wordt doorsneden door een van de belangrijkste uitvalswegen naar België, de Via Regia. Parkeren is door de nabijheid van het centrum, het winkelcentrum Brusselse Poort en de vele andere voorzieningen, vaak problematisch.

Externe links

Zie de categorie Brusselsepoort (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.