Dierentuin van Kopenhagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
København Zoo
Hoofdingang
Hoofdingang
Geopend 1859
Locatie Frederiksberg, Denemarken
Oppervlakte 11 ha.
Lid van EAZA
Diersoorten ca. 264
Website

De dierentuin van Kopenhagen of København Zoo is een dierentuin in de Deense stad Frederiksberg, een deelgemeente van Kopenhagen. De dierentuin is 11 hectare groot en is een van Europa's oudste dierentuinen. De dierentuin heeft ongeveer 4200 dieren, verdeeld over 264 diersoorten.

Geschiedenis[bewerken]

De dierentuin van Kopenhagen werd in 1859 opgericht door Niels Kjaerbolling. Hij richtte de dierentuin op in de voormalige tuinen van Prinsesse Vilhelmines Have, welke hij kreeg van de secretaris van Kopenhagen. Tegenwoordig bestaat het Prinsesse Vilhelmines Have grofweg nog uit het parkrestaurant, het voorplein, het ooievarenverblijf en het leeuwenverblijf. Twee jaar na de opening breidde het park zich al uit en kwam het gebied recht van de huidige hoofdingang erbij, wat meerdere malen werd verlengd. De eerste dieren die de bezoekers konden bezichtigen waren een paar arenden, kippen, eenden, uilen, konijnen, een vos, een zeehond in een badkuip en een schildpad in een emmer. Later kwamen er meer diersoorten bij en werd de focus vooral gelegd op het tonen van zoveel mogelijk diersoorten. Toen het welzijn van dieren een belangrijk onderwerp werd, werd het aantal diersoorten langzaamaan afgebouwd. Sinds de jaren 1980 onderging de dierentuin veel renovaties, waarbij de oude kooien vervangen werden door nieuwe, groot opgezette verblijven, die een betere leefomgeving gaven aan de dieren en een realistischer ervaring voor bezoekers. Het olifantenhuis en het Savannegebied zijn een goed voorbeeld hiervan. Veel van de oude gebouwen van de dierentuin zijn nog wel bewaard gebleven.

Dieren[bewerken]

Dit overzicht is mogelijk incompleet; u kunt helpen door het uit te breiden.

In de dierentuin van Kopenhagen leven ongeveer 4200 dieren, verdeeld over 264 verschillende soorten. Hieronder een overzicht van de enkele diersoorten die er leven in het park.

Zoogdieren[bewerken]

Buideldieren[bewerken]


Tandarme zoogdieren

Afrotheria

Haasachtigen


Knaagdieren[bewerken]


Primaten[bewerken]


Evenhoevigen[bewerken]


Onevenhoevigen[bewerken]


Roofdieren[bewerken]


Vleermuizen[bewerken]

Reptielen[bewerken]

Schildpadden

Slangen

Hagedissen


Amfibieën[bewerken]

Vogels[bewerken]

Controversieel selecteren[bewerken]

Op 9 februari 2014 kwam de dierentuin in opspraak, nadat de jonge en gezonde giraffe Marius gedood werd, onder aanbeveling van EAZA. Zijn lichaam werd voor een deel gevoerd aan de leeuwen in het park en voor een ander deel gebracht naar een wetenschappelijk instituut voor onderzoek. Veel mensen en verschillende dierentuinen waren tegen deze actie. De dierentuin bracht naar buiten dat dit gedaan werd omdat de genen van de giraffe te veel leken op de genen van andere giraffen. Toch wouden enkele dierentuinen zoals Landgoed Hoenderdaell en Yorkshire Wildlife Park de giraffe overnemen. Deze hadden zelfs contact opgenomen met de dierentuin, maar kregen geen antwoord terug. Volgens wetenschappelijk directeur Bengt Holst was de broer van Marius aanwezig bij Yorkshire Wildlife Park, waardoor plaatsing daar al niet mogelijk was.[1] Enkele weken later werden vier leeuwen (twee volwassenen en twee 10 maanden oude welpen) gedood vanwege dezelfde reden als het doden van Marius, daarnaast kwam er een nieuwe mannelijke leeuw naar de dierentuin toe.[2]