Help:Helpdesk/Archief/jul 2007

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inhoud

Dee Dee York[bewerken]

Ik heb een pagina aangemaakt die direct genomineerd werd voor verwijdering. Ik zag dat deze pagina beter geplaatst had kunnen worden als biografie. zou de pagina in deze categorie wel mogen?

Zoals op de pagina aangegeven, kan je met vragen/opmerkingen over verwijdernominaties hier terecht. De pagina is niet genomineerd omdat deze in een verkeerde categorie stond, maar omdat de artiest te onbekend is om een plaats op Wikipedia te krijgen. Zie Wikipedia:Relevantie voor wat richtlijnen hierover. Mocht de artiest om een of andere reden, die nu nog niet in het artikel staat, relevant zijn; dan kan je het beste het artikel bewerken en er melding van maken op [pagina]. CaAl[o] 2 jul 2007 10:35 (CEST)

Verwijderen pagina merford[bewerken]

Geachte heer / mevrouw,


Ik heb zojuist een pagina gemaakt over ons bedrijf Merford. Vlak daarna wordt deze pagina al aangemerkt om te verwijderen, omdat het "reclamedumptekst" zou zijn. Het artikel doet echter geenszins onder voor veel andere bedrijfsteksten die op internet staan (bijvoorbeeld Siemens). Bestaan er voor verschillende bedrijven verschillende regels??????? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Melkor (overleg · bijdragen)

De reclameregels zijn voor iedereen hetzelfde. Het artikel over Siemens AG is een neutrale beschrijving van een wereldwijd bekend bedrijf. Uw artikel was een wervend artikel over een veel minder bekend bedrijf. Lees aub de links even door die medegebruiker Zanaq op uw overlegpagina geplaatst heeft.
Groet, CaAl[o] 2 jul 2007 10:57 (CEST)


Ik vind het een beetje kinderachtig dat zomaar de tekst bij merford wordt verwijderd. In mijn opinie was de tekst geheel niet wervend geschreven; het was een feitelijke beschrijving van wat Merford doet en welke producten we hebben. Mocht er toch een wervend gedeelte tussenstaan dan had je dat toch gewoon aan kunnen passen?

Natuurlijk zijn we niet zo groot als een Siemens, maar ik vind het een slechte zaak als alleen de bedrijfsgrootte bepaald of iemand in de Encyclopedie staat. Er wordt hier echt letterlijk met twee maten gemeten en dat is zeer teleurstellend.

Veel succes met uw machtspelletjes! Ik hoef al niet eens meer in de encyclopedie als het zo moet!

--Melkor 2 jul 2007 11:12 (CEST)

Beste Melkor, er zijn vele wikipedianen, met allerhande meningen. Ik ken uw bedrijf uit de verte en heb het artikel wat verbeterd, neutraler gemaakt, en hoop dat het zo kan blijven bestaan. Ik vond niet dat het veel reklame bevatte. Ik hoop vooral dat u terugkomt van uw besluit, en meer gaat schrijven over wikipedia. Vooral over de technische akoestiek ontbreekt nog heel veel. Elly 2 jul 2007 13:30 (CEST)

verkeerde externe link[bewerken]

In artikelRaymond Chandler is de eerst externe link fout. Hij gaat naar een artikel over HTTP. Kan iemand dat verbeteren? Ik weet niet hoe dat moet. Dank. 86.83.145.83 2 jul 2007 19:46 (CEST)

Gedaan. hier kun je zien wat ik gedaan heb. Bedankt voor de tip! Groeten, Koen Reageer 2 jul 2007 19:48 (CEST)

Lijsten A B C D[bewerken]

Hallo,

ik vroeg me af of het ook mogelijk is om lijsten te maken met a b c d i.p.v. nummers. Ik zie dit er namelijk niet bij staan bij: http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Tekstopmaak#Lijsten

Bij voorbaat bedankt --Wouser Overleg 2 jul 2007 12:37 (CEST)

Dat kan voor zover ik weet inderdaad niet. Succes! — Zanaq (?) 2 jul 2007 13:25 (CEST)
Je kunt wel HTML gebruiken voor dit doeleinde, of dat wenselijk is weet ik niet.
 1. Dit is een voorbeeld
 2. van een lijst
 3. blablablablabla
 4. Lorem ipsum

<ol type="A">
<li> Dit is een voorbeeld
<li> van een lijst
<li> blablablablabla
<li> Lorem ipsum
</ol>

82.169.159.161 3 jul 2007 15:41 (CEST)

In een artikel lijkt me dit niet wenselijk, althans daar dienen we mi te streven naar zo'n simpel mogelijke opmaak zonder veel tierelantijnen. Je zou wat kunnen prutsen met het * opsommingsteken en daar handmatig abcd bij zetten? «Niels» zeg het eens.. 3 jul 2007 16:00 (CEST)

Privégegevens[bewerken]

MoiraMoira verwijderde hier een stukje tekst omdat het privégegevens zouden zijn. Echter, zoals je hier en hier kunt zien is de geboorte van die zoon door meerdere nieuwsdiensten gemeld, dus zo privé lijkt het mij niet. Ik heb al meerdere malen gezien dat dergelijke informatie verwijderd wordt onder het mom van "het is privéinformatie" (niet door deze gebruiker trouwens) en ik vind dat onterecht, zeker wanneer diezelfde informatie ook door andere bronnen gemeld wordt (tenzij het op specifieke adresgegevens of telefoonnummers gaat). Tukka 3 jul 2007 13:00 (CEST)

Wat is je vraag? (Of waar heb je hulp van de helpdesk bij nodig?). Johan Lont (voorbehoud) 3 jul 2007 13:25 (CEST)
Mijn vraag is of er een richtlijn voor dergelijke informatie is opgesteld. Tukka 3 jul 2007 14:06 (CEST)
Volgens mij is er geen richtlijn, maar het lijkt mij dat de info over Meurders gewoon kan worden geplaatst (iig van dat kind, de woonplaats hoeft voor mij dan weer niet, dat kan ook makkelijk veranderen). PatrickVanM 3 jul 2007 14:09 (CEST)
Ik heb even rondgekeken. Die richtlijn is er volgens mij niet. Er is een pagina Wikipedia:Privacybeleid, maar die gaat over privacy van gebruikers van de Wikipedia-website.
Een richtlijn of een centrale pagina voor de discussie lijkt me erg nuttig. Er komen van tijd tot tijd verzoeken of eisen van mensen die willen dat bepaalde informatie over henzelf of familieleden wordt verwijderd. Soms verlangt men dat het hele artikel wordt verwijderd, omdat men geen publiciteit wenst. Roddels en geruchten mogen in elk geval niet in een artikel als feit genoemd worden, maar ook een zin als "Er waren sterke geruchten dat deze persoon X een verhouding had met Y", zal meestal niet op zijn plaats zijn in deze encyclopedie.
Ik zou het nuttig vinden als een richtlijn aangaf wanneer het voor een biografie wel/niet wenselijk is om levenspartner en/of kinderen van de beschreven persoon te noemen. Zelf doe ik dat wel eens [1].
Een verwante discussie is of slachtoffers, verdachten en veroordeelde personen bij name genoemd moet worden. Zie daarvoor:
Een andere invalshoek is "Relevantie" (Zie Wikipedia:Relevantie). Wanneer is een bepaald gegeven relevant? Bijvoorbeeld, de volgende informatie in een artikel over "Directeur X van multinational Y" zal niet als relevant gezien worden:
X woont aan de Rembrandtsweg 28 te Tupperen. Zijn telefoonnummer is...
Maar voor een artikel over een monumentaal kasteel, zou relevant kunnen zijn wie de huidige bewoner is.
Misschien moet daar een centrale discussiepagina (te zijner tijd desgewenst een richtlijn) voor komen. Bijvoorbeeld Wikipedia:Privégegevens in artikelen. Ik zal eerst eens voorzichtig beginnen op Gebruiker:Johan Lont/Privégegevens in artikelen. Johan Lont (voorbehoud) 3 jul 2007 14:37 (CEST)
Kijk, dat is een goed idee. Ik zal die pagina volgen. Tukka 3 jul 2007 14:38 (CEST)

Spierbloeding[bewerken]

Ik las in een artikel dat men niet wist wat een spierbloeding was. Mijn echtgenoot heeft recent een spierbloeding gehad in haar onderbuik.Men heeft het niet zo gemakkelijk kunnen constateren twee huisdartsen van de huisartsenpost dachten dat ze een volle blaas had en zouden dat wel "even" aftappen. Maar er kwam niet meer uit dan een vingerhoed. De tweede huisarts heeft mijn vrouw doorgezonden naar het ziekenhuis, daar heeft men na eerst een foto gemaakt te hebben, wat geen uitslag bracht, besloten een scan te maken. Toen bleek dat zij een sierbloeding had gehad. Zeer pijnlijk. Mijn echtgenoot gebruikte bloedverdunners en de huisarts had voor de griep die mijn vrouw kreeg, anti biotica voorgeschreven. De apotheek had het niet door gegeven aan de trmbosedienst met het gevolg dat het bloed veel te dun was geworden. Inplaats van 2,5 - 3,5 was het 8,5 zo dun als water en dat heeft tot gevolg gehad dat er een spierbloeding was opgetreden. Ze heeft 12 dagen in het ziekenhuis gelegen van 31 maart tot 11 april 2007. De behandelende spacialist dr v.d. Berg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen vertelde dat het niet veel voorkwam, mijn vrouw had pech gehad. Tot op heden functioneert ze nog steeds niet optimaal ze is nog erg vermoeid en depressief.Graag zou ik wel iets meer over de spierbloeding willen weten.

Er is nog geen artikel over spierbloeding op wikipedia. U kunt eventueel via Google artikelen zoeken, zie http://www.google.nl/search?source=ig&hl=nl&q=spierbloeding&meta=. Elly 4 jul 2007 11:49 (CEST)

Infobox[bewerken]

Hallo,

Ik heb een infobox voor pretparken gemaakt, zie Sjabloon:Infobox pretpark. Maar ik wou hem net gaan invoegen op de pagina Gardaland komt er weinig in de infobox te staan maar er staat meer in al kijk je bij Bewerk. Kan iemand er even naar kijken misschien zodat hij het wel goed gaat doen?

Groetjes, Liveshop 4 jul 2007 18:13 (CEST)

Hallo Liveshop, ik wilde de door jou gemaakte infobox op de pagina Efteling plaatsen en daar gebeurt precies hetzelfde als wat jij hier vertelt. Groeten --MW007 4 jul 2007 18:43 (CEST)

De 'parameters' zijn case-sensitive; in het sjabloon gebruik je bijvoorbeeld 'Plaats', maar op Gardaland 'plaats'. Je zal 1 van de 2 moeten veranderen (mijn voorkeur is geen hoofdletters). CaAl[o] 4 jul 2007 18:47 (CEST)
Het probleem is verholpen. Bedankt voor jullie hulp, groetjes Liveshop 4 jul 2007 19:06 (CEST)

Fout in sjabloon[bewerken]

Ik ben gister en vandaag bezig geweest met Sjabloon:Jaar3 A tot en met Sjabloon:Jaar3 G en nog wat andere sjablonen. Ik heb er weeknummers aan toegevoegd. Heeft veel moeite gekost, maar het ziet er fantastich uit, mag je best wel even je petje voor afnemen.

Maar nu krijg ik een bericht van Gebruiker:Rembert Andy. Bij hem is het helemaal niet fantastisch. Hij krijgt de melding "Expression error: Unrecognised punctuation character "{".

Wat is hier verkeerd gegaan? Handige Harrie 5 jul 2007 18:03 (CEST)

Hij gebruikt Firefox zie ik, en ik ook, maar ik heb nergens last van. Ook in Internet Explorer 6 ziet het er goed uit. Tukka 5 jul 2007 18:12 (CEST)
Ziet er bij mij goed uit. Misschien kan Rembert aangeven of hij nu nog steeds problemen ziet, en zo ja wat nauwkeuriger aangeven wat en waar. Zo in den blinde is het lastig zoeken. RToV 5 jul 2007 18:22 (CEST)
Dit krijg ik in zowel IE7 als FF: Rembert vragen? 5 jul 2007 23:38 (CEST)
Ik denk dat jij rechtstreeks in Sjabloon:MaandR 29 Do en soortgelijke sjablonen kijkt. Maar dat sjabloon is helemaal niet bedoeld om in te kijken - je moet het aanroepen vanuit een ander artikel en daarbij de juiste parameters opgeven. In de oorspronkelijke versie van het sjabloon (niet van mij) leeft het ook van de foutindicaties.
Hoe ziet Sjabloon:Jaar3 A er bij jou uit? Handige Harrie 5 jul 2007 23:47 (CEST)
De jaarsjablonen zijn prima, maar in de oorspronkelijke sjablonen zaten toch geen errormeldingen hoor. Maar het zij zo. Dergelijk foutmeldingen zouden toch opgevangen moeten worden als je het mij vraagt. Rembert vragen? 7 jul 2007 22:49 (CEST)
Het meegeven van de juiste parameters is de verantwoording van degene die het sjabloon plaatst. Dat geldt voor ieder sjabloon. Doe je iets fout, dan krijg je een puinhoop te zien en weet je dat er iets mis is met je sjabloonaanroep. Herstel je fout en het is opgelost. RToV 7 jul 2007 23:00 (CEST)

Logo linksboven[bewerken]

Kan er iemand mij vertellen waar je het (in dit geval logo van wikipedia) logo linksboven kan veranderen? Dit is niet voor wikipedia, maar voor een andere wiki waar ik aan meewerk. Als je dit liever niet via wikipedia vertelt mag je mij ook altijd mailen: warddr At Sign Nimbus.svg wikipedia.be - Warddr (overleg) 7 jul 2007 18:53 (CEST)

Het logo is Afbeelding:Wiki.png volgens mij. Die aanpassen krijg je een ander logo. «Niels» zeg het eens.. 7 jul 2007 18:55 (CEST)
Op de website van mediawiki (kijk [http:\\www.mediawiki.org hier]) is een handleiding te vinden (in wikiformaat) over het inrichten van je eigen wiki. In een profilebestandje kun je opgeven waar het logo staat wat je wilt gebruiken. Kijk eens naar configuratie setting. PatrickVanM 7 jul 2007 19:01 (CEST)
Het pad en de naam van het plaatje staan in LocalSettings.php, variabele is $wgLogo. Caseman 7 jul 2007 19:05 (CEST)

Reclame of informatie?[bewerken]

Geachte redactie, ik probeer een artikel te plaatsen over een cabaretgroep die cabaret op maat maakt voor congressen, onder de naam Gemeentereiniging. Elk artikel hierover wordt verwijderd, omdat het reclame zou zijn. Mijn inziens is dat het niet. Wat te doen? - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Leomarius4 (overleg|bijdragen) op 7 juli 2007 23:33 (CEST).

De opgegeven reden is: schending auteursrechten. Tip: lees de welkomsbanner op je overlegpanie voor tips voor het schrijven van een goed artikel. Succes! RToV 7 jul 2007 23:45 (CEST)

Kinks[bewerken]

Goedenavond,

Hoe zit het met vertalingen?

Bijv. Over een bepaalde popgroep staat er op de Nederlandse site een klein stukje en op de Engelse site een heel uitgebreid verhaal ? Wordt dit dan niet automatische vertaald ? Of moet de fan dit zelf doen ?

MVG

Peter van Hecke

Dat zal je/de fan (helaas voor jou ;-) ) zelf moeten doen. Automatische vertalingen zijn nog niet zo goed dat ze gewenst zijn. Als je gaat vertalen, misschien heb je wat aan Help:Tips voor het vertalen van een artikel vanaf een andere Wikipedia. «Niels» zeg het eens.. 8 jul 2007 01:10 (CEST)

Zwarte achtergrond sjabloon[bewerken]

Hallo,

ik wil de achtergrondkleur van de titel van dit sjabloon zwart hebben in plaats van blauw. Ik gebruik het Sjabloon:Navigatie. Iemand een idee? Tukka 8 jul 2007 17:08 (CEST)

De achtergrondkleur staat hard gecodeerd in {navigatie}. (background-color:#ccccff;) Wat je kunt doen is in {navigatie} substitueren in {24} ({subst:Navigatie|parameterlijst}) en opslaan. Daarna opnieuw bewerken en de kleur aanbassen. Lijkt me wel handig om ook een tekstkleur (color:white;) erbij te zetten. Misschien een idee om het eerst in de sjabloonzandbak te proberen. RToV 8 jul 2007 17:19 (CEST)
Maar dit is natuurlijk niet de bedoeling van het sjabloon Crazyphunk 8 jul 2007 17:22 (CEST)
Ik ben voor het gemak even uitgegaan van opportune motieven. RToV 8 jul 2007 17:23 (CEST)
Het is gelukt, bedankt. Als het niet de bedoeling is, hoe moet het dan? Tukka 8 jul 2007 17:26 (CEST)
CrazyPhunk bedoelt waarschijnlijk dat navigatiesjablonen allemaal dezelfde opmaak zouden moeten hebben. Anders wordt het een rommeltje, als er meer met verschillende opmaak bij elkaar staan. Maar voor gebruik binnen één serie artikelen, zonder andere navigatiesjablonen erbij, moet het kunnen wmb. RToV 8 jul 2007 17:32 (CEST)
Oh op die manier. Dit wordt inderdaad een serie artikelen, en een logo van de serie in de titelbalk vind ik wel mooi staan. Tukka 8 jul 2007 17:34 (CEST)

nlportal[bewerken]

kan er alstublieft die irritante nlportal weg. als ik naar wikipedia surf wil ik niet eerst kiezen of ik een of ander dialect spreek. dat moet ergens op de nederlandse hoofdpagina komen. of zoals de andere talen bij de navigatie talen kiezen.

U kunt dan het beste voor de nl-versie een favoriet aanmaken, dan komt u direct op de juiste pagina terecht. Vriendelijke groet, eVe Roept u maar! 9 jul 2007 17:27 (CEST)
Of gewoon direct nl.wikipedia.org ipv wikipedia.nl intypen natuurlijk. «Niels» zeg het eens.. 9 jul 2007 17:33 (CEST)
Ik ben het eigenlijk wel met de anonieme gebruiker eens. Wikipedia.nl zou gewoon moeten leiden naar de hoofdpagina. Maar is dat eigenlijk niet een vraagje voor Wikimedia? Josq 10 jul 2007 16:19 (CEST)
Het idee erachter is dat nl.wikipedia.org de ingang is voor de nederlandstalige wikipedia, en wikipedia.nl een portaal is voor alle in nederland wonende wikipediagebruikers. In nederland leven nu eenmaal ook mensen die wat anders dan standaard nederlands spreken, net zoals wikipedia.be doorverwijst naar de wikipedia's voor alle in belgië gesproken talen. Als je met die ene extra klik zit kun je gewoon nl.wikipedia.org als favoriet/bookmark instellen. Caseman 10 jul 2007 16:41 (CEST)

??[bewerken]

geachte mensen ik ben khalid hassan woon ik hier in holland en ik heb contact met groothandel bedrijf in kuwait het alking trade company. zij hebben interesse om suiker van jullie beroemde bedrijf naar kuwait the veelheid is 12.500 tons suiker naar al- shweikh port in kuwait de vragen is wat is de koste van een ton suiker hier en wat is de totaal bedraag van de hele quantity. en hoe lang doort alvast bedankt ik kan ook de adress van de company met de phone nummer aan je geven met vriendelijke grootjes khalid hassan

Wikipedia maakt geen suiker, volgens mij zit je hier verkeerd. PatrickVanM 10 jul 2007 14:22 (CEST)
Is een Nigeriaanse 419-fraude poging - zie 87.210.129.65 (overleg | bijdragen | bloks). De Afrikaanse misdaadbendes zitten achter computers in de bijlmer en elders en pogen je op te lichten. Eerste keer datik er eentje op Wikipedia tegenkom trouwens. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 10 jul 2007 14:35 (CEST)

Welkomstsjabloon[bewerken]

Hoi, ik zie het welkomstsjabloon niet meer, hoe "ken" dat? Zie (voorbeeld) Overleg gebruiker:Igor wijnker, een OP die ik zojuist heb aangemaakt. eVe Roept u maar! 10 jul 2007 16:53 (CEST)

Ik heb het geknoei hersteld. — Zanaq (?) 10 jul 2007 16:56 (CEST)
Skander heeft er aan zitten werken zie [hier] - ik durf nix te wijzigen als atechneut maar contact hem ff zou ik zeggen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 10 jul 2007 16:57 (CEST)
@Zanaq: you're the greatest :) - eVe Roept u maar! 10 jul 2007 16:57 (CEST)
@MoiraMoira: in zulke gevallen ga je natuurlijk niet uitzoeken wat er mis is, maar draai je alles terug naar de laatst bekende werkende situatie. @Eve: :-) — Zanaq (?) 10 jul 2007 17:00 (CEST)
Zelfs dat durfde ik niet want ik zag wijzigingen van Skander van verschillende data dus wist niet wat nog goed was of niet. Call me a coward :) Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 10 jul 2007 17:02 (CEST)
Wat is er mis mee dan? Ik heb dat sjabloon honderd keer zitten testen. Melsaran (overleg) 10 jul 2007 17:31 (CEST)
Geen idee, maar het was precies zoals Eve zegt. — Zanaq (?) 10 jul 2007 17:35 (CEST)

Auteursrechtenschending[bewerken]

Even een vraagje, ik heb de pagina Geert Baetens genomineerd voor verwijdering vanwege auteursrechtenschending. De aanmaker van het artikel heeft het artikel vervolgens aangepast, zie hier. Zou dat genoeg zijn om het geen auteursrechtenschending meer te kunnen noemen? Tukka 10 jul 2007 17:29 (CEST)

Zo te zien niet. De volgorde is zelfs nog hetzelfde. Merk op dat er geen link naar de brontekst is gegeven. — Zanaq (?) 10 jul 2007 17:49 (CEST)

Strömsund[bewerken]

Hallo, zou iemand voor mij de foto's van Strömsund uit het Zweedse artikel kunnen plaatsen in het Nederlandse artikel. De Zweden hebben twee artikelen; gemeente en dorp; voor Nederland is dat volgens mij niet nodig. De steden aldaar zijn veel kleiner dan hier en er zijn relatief weinig gegevens bekend. Wellicht iets voor iemand die de Zweedse taal machtig is. Alvast bedankt.Ceescamel 10 jul 2007 23:31 (CEST)

Als sv:Strömsund = Strömsund kan je dat toch prima zelf? Alle foto's staan op Wikimedia Commons en kunnen dus eender als afbeeldingen die hier lokaal geüpload zijn gebruikt worden. Het enige wat je zou moeten doen is het Zweedstalige voorvoegsel Bild: vertalen in Afbeelding: en je bent klaar. Tip voor de volgende keer: probeer te linken in je eigen bijdrage, dat maakt het ondubbelzinniger wat je bedoelt en het is voor anderen makkelijker om op de artikelen te komen. Zie het bewerkingsveld voor hoe ik bijv. naar het Zweedse artikel heb gelinkt. «Niels» zeg het eens.. 11 jul 2007 00:18 (CEST)
ik heb wat foto's opgehaald; ik ben zelf helemaal niet thuis digitaal foto's knippen, plakken etc, maar ze staan er op.Ceescamel 11 jul 2007 12:00 (CEST)

Bedrijfsnaam[bewerken]

Hoe zit het met het noemen van bedrijfsnamen in Wikipedia? Ik zie bijvoorbeeld, dat bedrijven als Philips en ASML zelfs een eigen pagina hebben.- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 82.169.221.138 (overleg|bijdragen) op 11 juli 2007 15:36.

Omdat het bekende bedrijven zijn "verdienen" bedrijven als Philips natuurlijk een artikel. Het noemen van bedrijfsnamen is gewoon toegestaan zolang het niet met de bedoeling is reclame voor het bedrijf te maken. Tukka 11 jul 2007 16:27 (CEST)

Hoe om te gaan met een vandalismemelding?[bewerken]

Hallo,

Ik heb recent de wijziging van 62.163.195.173 ongedaan gemaakt op het artikel Ari da Silva Ferreira, omdat hij het artikel had gevandaliseerd met een scheldwoord. Moet ik deze gebruiker nog ergens melden zodat hij een evt. blokkering krijgt of is het ongedaan maken genoeg? Laat mij dit a.u.b. even weten.

Groeten, Tvdm

Kijk hier: Wikipedia:Vandalismebestrijding voor meer informatie, vooral dossier onder nog wat tips is een antwoord op je vraag. - Warddr (overleg) 11 jul 2007 19:16 (CEST)
Je hebt het goed en voldoende opgelost. Niet meer energie insteken als nodig. Je kunt deze anonieme persoon een tijdje in de gaten houden. Bij recidive hardere maatregelen. VanBuren 11 jul 2007 21:08 (CEST)

inschrijfen[bewerken]

ik wil me inschrijfen maar steeds komt er wachtwoord niet goed . kun u mij helpen

groet A T van Dijk Imminga

Wil je inloggen of inschrijven? In het geval van inschrijven moet je goed opletten dat je twee keer hetzelfde wachtwoord intikt om je account aan te maken. Wanneer je wil inloggen moet je opletten of de "Caps lock"-toets niet toevallig aanstaat. Groet, Tukka 12 jul 2007 14:02 (CEST)

Vraag?[bewerken]

Waar kan ik het makkelijkst leren hoe ik een Wikipedia pagina kan maken 12 jul 2007 16:44 Patman0101

Het makkelijkst is gewoon te beginnen: dan krijg je vanzelf tips, zoals Je kunt je bijdragen op overlegpagina's met vier tildes (~~~~) ondertekenen.. In het welkomsjabloon op je overlegpagina staan nuttige links. Hier zijn er nog een paar: Wikipedia:snelcursus, wikipedia:spiekbriefje, wikipedia:geannoteerd artikel. Als je specifieke vragen hebt kun je die altijd stellen. — Zanaq (?) 12 jul 2007 16:57 (CEST)

Wat is de fout in deze expressie?[bewerken]

Ik word hier helemaal gek van - en misschien ben ik het al. In Sjabloon:Maand heb ik geschreven:

|zatkleur={{subst:#if:{{{zatkleur|}}}|<font color={{{zatkleur}}}>| }}

De bedoeling is dat er

|zatkleur=<font color=paars> 

komt te staan als de parameter zatkleur is opgegeven, en anders

|zatkleur=

Maar wat ik ook probeer, het werkt niet. Is de parameter wel opgegeven, dan gaat het goed, maar als ik geen parameter opgeef, lijkt het erop of hij de accolades aan het einde niet ziet.

Wie is slimmer dan ik (iedereen waarschijnlijk)? Handige Harrie 13 jul 2007 10:03 (CEST)

Het lijkt erop of het woordje 'font' problemen veroorzaakt bij de verwerking van #if. Maak ik een spelfout, bijvoorbeeld 'fot' in plaats van 'font', dan werkt de #if goed - maar dan wordt 'fot' doorgegeven in plaats van 'font'.

Het gaat steeds meer op een wikibug lijken: Als er niet aan de conditie voldaan is en er staat 'font' in de then-tak, dan wordt het begin van de else-tak niet gevonden. Handige Harrie 13 jul 2007 10:11 (CEST)


Raadselachtig. Als je |zatkleur={{subst:#if:{{{zatkleur|}}}|<{{fontcolor}}{{{zatkleur}}}>| }} gebruikt, met het testsjabloon {{fontcolor}} zou het moeten werken. — Zanaq (?) 13 jul 2007 10:41 (CEST)

{{fontcolor}}

Da's wel slim bedacht! Helaas wordt het alleen maar erger. Er staat nu "<font color=blue>zwarte tekst" in de uiteindelijke presentatie, in plaats van "blauwe tekst".

Ik moet zo even weg, maar misschien heb je hier ietst aan.

 • De expressie bevat twee isgelijktekens: een toekenning in een toekenning. Dat zou in een #switch voor problemen kunnen zorgen, maar dat weet ik niet zeker.
 • Je gebruikt <font>, dat is een depricated tag die in XHTML 1.0 strict niet wordt ondersteund, in transitional nog wel. Het is alleen daarom al aan te bevelen om CSS te gebruiken: voorbereid op de toekomst. Mogelijk is wat je wilt daarmee ook makkelijker te realiseren.
 • Of de expressie binnenstebuiten keren:
|{{subst:#if:{{{zatkleur|}}}|zatkleur=<font color={{{zatkleur}}}>| }}

Misschien heb ik vanmiddag even tijd om er dieper in te duiken. RToV 13 jul 2007 11:39 (CEST)

1. Twee gelijktekens geven zelfs in een switch geen probleem, heb ik al gemerkt. Alleen voor de defaultwaarde kan het natuurlijk niet, maar daar is ook een oplossing voor ('#default' ervoor). Ik heb hier een switch waarin staat:
|{{#switch:{{{2}}}{{{3}}}
|0s=week=45
|#default=week=44 
en dat werkt perfect. Ook in #ifeq doen twee gelijktekens het goed.
2. Depricated en CSS is abracadraba voor mij.
3. Binnenstebuiten heb ik al geprobeerd zonder effect.
Handige Harrie 13 jul 2007 12:02 (CEST)
Ik heb het ook nog geprobeerd met style=color:blue, maar het blijkt dat dat niet werkt als er een wikilink, tussen dubbele haken, achter staat. Een wikilink is achter 'style' altijd blauw (of rood).
Ik zou ook alleen de kleur kunnen doorgeven. In het aangeroepen sjabloon staat dan niet {{{zatkleur}}}tekst</font> maar <font {{{zatkleur}}}>tekst</font>. Nadeel daarvan is dat de letters groter worden als er geen kleur is meegegeven.
Handige Harrie 13 jul 2007 17:11 (CEST)
In dat geval kun je een span binnen de wikihaken plaatsen:
[[wikilink|<span style="color:green">Dit is een groene wikilink naar ''wikilink''</span>]]

Resultaat: Dit is een groene wikilink naar wikilink. RToV 13 jul 2007 19:20 (CEST)

Misschien kan ik die tip later nog wel eens gebruiken. Ik heb het probleem inmiddels opgelost door alleen de kleur door te geven (dus: zatkleur=green). Het opgeroepen sjabloon verzint er dan "font color" bij. Daar is een #ifeq voor nodig, want "font color" moet niet gegenereerd worden als er geen kleur is opgegeven. Het nadeel is dat het opgeroepen sjabloon een aantal keren hetzelfde moet doen. Handige Harrie 13 jul 2007 23:04 (CEST)

Overlappende infobox[bewerken]

Zoveelste probleem van een overlappende infobox. Kan iemand dit op Morlanwelz-Mariemont fixen (en wellicht op duizenden andere pagina's ook ?) ? -rikipedia 13 jul 2007 18:53 (CEST)

Ik heb een breedbeeldscherm, dus ik zie niets bijzonders. Enige mogelijkheid die ik zie is de fotogallerij minder breed maken, ik weet niet of dat oké is? Tukka 13 jul 2007 18:55 (CEST)
Ik zie ook geen probleem, en ik heb géén breedbeeldbeeldscherm, maar een "ouwe" 15-inch CRT. De infobox overlapt dus met de galerij? Niels(F)? 13 jul 2007 19:06 (CEST)
@Niels: voor de schermbreedte is het aantal pixels van belang, niet het aantal inches waarop die worden weergegeven.
@Tukka: een smal beeldscherm kun je simuleren door je window/venster smaller te maken.
@Rikipedia: ik heb de <gallery> vervangen door {{gallery}}. Die laatste is zo breed als het window/venster toelaat. Volgende plaatjes komen automatisch op een volgende regel. Probleem opgelost? RToV 13 jul 2007 19:16 (CEST)
De infobox overlapte bij mij inderdaad de gallerie. Probleem is door RToV opgelost nu, dank je wel. Ik zal ditkeer de oplossing proberen te onthouden, voor het geval ik de overlapping nog eens ergens zie opduiken. -rikipedia 13 jul 2007 21:24 (CEST)

Thumb met omringende achtergrondkleur[bewerken]

Is het mogelijk om de omringende achtergrondkleur rond een thumb te wijzigen. Deze neemt namelijk altijd de achtergrondkleur van de pagina aan, maar in sommige gevallen (zie bijvoorbeeld mijn o.p.) is de thumb opgenomen in een div met een andere achtergrondkleur.  Emil·76  13 jul 2007 23:26 (CEST)

Je kunt de afbeelding in een div met de gewenste kleur zetten. Dan bij de afbeelding |thumb weglaten. Moet je wel zelf het bijschrift regelen. RToV 13 jul 2007 23:46 (CEST)
M82 Chandra HST Spitzer.jpg
Zoiets dus...

Okay het is een alternatief, maar wel vrij omslachtig als je gewoon een thumb wilt.  Emil·76  13 jul 2007 23:53 (CEST)

Sjabloon van maken... Misschien heb ik morgen een beter idee. RToV 14 jul 2007 00:13 (CEST)
Ik zag stomtoevallig net dit sjabloon bij de Franse wiki :).  Emil·76  14 jul 2007 09:34 (CEST)

aanmelden (inloggen)[bewerken]

LS

Het lukt mij niet om in te loggen. Krijg de boodschap dat ik geen cookies accepteer. Voor de zekerheid gechecked, maar die worden wel degelijk geaccepteerd, ik zie ze ook staan in de lijst. Vervolgens een nieuw wachtwoord laten opsturen. Kom in het scherm dat ik de tijdelijke log-in moet voltooien met het kiezen van een nieuw ww. Vervolgens komt weer de boodschap dat ik geen cookies accepteer, kortom ik ben weer terug op hetzelfde punt. Tot nu toe nooit een probleem gehad.

Welke browser gebruik je? Als het Internet Explorer of een andere standaard webbrowser van je OS moet je eens een gratis alternatief als firefox proberen, deze werkt op zowat alle besturingssystemen. - Warddr (overleg) 14 jul 2007 09:54 (CEST)

Ik gebruik Firefox. Maar ook bij IE loop ik in hetzelfde "rondje", blijkbaar ligt het ergens anders. (bij wikipedia?)

Raar, ik heb geen last met firefox (ook niet met IE trouwens), wat is je gekozen gebruikersnaam, dan zal ik eens kijken of deze echt bestaat. (probeer voor alle veiligheid toch eens (extra --> opties --> privacy en dan onder de tittel cookies een vinkje te zetten bij cookies van webistes accepteren en dan te kiezen voor cookies bewaren tot ze verlopen) - Warddr (overleg) 14 jul 2007 10:07 (CEST)

Sjabweg[bewerken]

Op Sjabloon:Sjabloonweg staat: Het is niet de bedoeling dat het sjabloon al van pagina's verwijderd wordt voordat het uit het systeem is verwijderd.

Hoe zit dat? Als je een sjabloon weggooit dat op sommige pagina's gebruikt wordt, dan richt je schade aan aan die pagina's. Juist als een sjabloon nergens gebruikt wordt, is er een goeie reden om het sjabloon weg te gooien. Handige Harrie 15 jul 2007 17:56 (CEST)

Men bedoelt: niet weghalen voordat de verwijdernominatie is afgerond. Net als met categorieën dus: niet bij nominatie sjablonen/cats van pagina's afhalen, pas bij evt. verwijdering door een moderator laten doen. Niels(F)? 15 jul 2007 17:58 (CEST)
Ik mag dus van alles en nog wat op eigen houtje veranderen zonder iemand toestemming te vragen (zolang het kwalitatief goed is) maar als mijn wijziging tot gevolg heeft dat een sjabloon overbodig wordt, dan moet ik eerst een verwijdernominatie aanvragen (en doet een moderator het vuile werk voor me).
Ik heb me de afgelopen week onledig gehouden met het maken van een geringe hoeveelheid sjablonen waarmee ik enkele tientallen andere sjablonen (44 stuks, geloof ik) overbodig maakte. Ik heb de aanroep van de oude sjablonen (waar ze voorkwamen) allemaal verwijderd, en vervangen door de nieuwe, zodat ik kon constateren dat het allemaal goed werkte. Had dus niet gemogen. Volgens jou had ik mezelf een boel werk kunne besparen door het vervangen (en dus ook het testen) door een moderator te laten doen. Handige Harrie 15 jul 2007 18:46 (CEST)
Appels en peren. Dat sjabloon is er voor: iemand ziet een sjabloon, vindt het onzinnig of onnodig, plakt sjabweg en zet het op de lijst. Jij bent met heel iets anders bezig, met sjablonen die alleen in andere sjablonen worden gebruikt. Je maakt één sjabloon, vervangt de aanroepen en maakt daarmee 44 sjablonen overbodig. Chapeau! Die 44 kunnen allemaal weg, mits aan GFDL wordt voldaan. Persoonlijk zou ik dat via de normale verwijderlijst doen na even een paar weekjes wachten. RToV 15 jul 2007 18:56 (CEST)
@Haarie - zoals RToV al zegt, jij hebt iets heel anders gedaan. Het gaat erom dat als een sjabloon is genomineerd voor verwijdering er moet worden gewacht met het verwijderen van dat sjabloon van pagina's waar het wordt gebruikt. Pas als het sjabloon echt verwijderd gaat worden, kan het ook uit artikelen worden gehaald. PatrickVanM 15 jul 2007 19:37 (CEST)
Mijn excuses dat ik het zo onduidelijk formuleerde (blijkbaar?) maar wat Patrick en RToV zeggen. Niels(F)? 15 jul 2007 19:51 (CEST)
Over het algemeen ben ik heel terughoudend met het verwijderen van andermans bijdragen. Ik zal dus niet zo gauw een sjabloon nomineren voor verwijdering, en al zeker niet als er pagina's zijn die dat sjabloon gebruiken (overleg- en gebruikerspagina's uitgezonderd). De aanbevolen werkwijze komt me erg onzorgvuldig voor.
Maar goed, ik heb de afgelopen weken het volgende gedaan, ongeveer in die volgorde:
1 Nieuwe sjablonen gemaakt.
2 Pagina's opgezocht waarop de oude sjablonen worden gebruikt, en sjablonen vervangen. Daarmee werd ook de goede werking van de nieuwe sjablonen getest.
3 Oude sjablonnen genomineerd voor verwijdering.
Uit jullie reacties krijg ik de indruk dat dat goed was. Dat lijkt mij ook. Maar de instructie op Sjabloonweg doet vermoeden dat ik stap 2 aan de moderatoren had moeten overlaten. Handige Harrie 15 jul 2007 20:42 (CEST)

Probleem met wachtwoord[bewerken]

Mijn gebruikersnaam is Gklinkenberg. Die bestaat wel want als ik een nieuw ww vraag krijg ik dat netjes opgestuurd. Heb het nu van andere pc af geprobeerd, maakt niets uit. Wat ik nu merk is dat ik dan bij het kiezen van een nieuw ww de mededeling krijg dat het fout is. Dat is een beetje rare melding als je een nieuwe aanmaakt, of er moet worden bedoeld dat het niet voldoet aan een bepaalde standaard? (lengte/cijfers etc) Ziijn daar regels voor? Ik kon ze zo snel niet vinden. Ik ben bezig om op vakantie te gaan, dus wellicht dat ik geen gelegenheid meer heb om te reageren en/of te checken.

Op een of andere manier werkt het nu ineens wel. Niets aan mijn instellingen gewijzigd, dus het blijft vreemd. Garmtkl Nadat het aanmelden gisteren op een gegeven moment goed lukte, vandaag weer hetzelfde liedje. Enfin, ik ga eerst maar op vakantie, maar het klopt niet. Ik accepteer cookies en Wikipedia blijft maar zeuren dat ik ze niet accepteer. Geldt voor zowel Firefox als IE. Garmtkl

Verdomd lastig. Toevallig recent iets geïnstalleerd of veranderd? Iets met je virusscanner bv? Prettige Wikibreak in elk geval. RToV 15 jul 2007 23:16 (CEST)
Zonder de pc of firefox opnieuw op te starten weer met zelfde gegevens proberen in te loggen, en zie hier het werkt. Que? Garmtkl 15 jul 2007 23:52 (CEST)
Hee, ik lees dit net, en heb net een soortgelijk iets aan de hand gehad (zie twee parargrafen of zo hieronder). Volgens mij is het gewoon een onduidelijke procedure. Je logt in met het tijdelijke w.w. wat opgestuurd was. Dan moet je onmiddellijk een nieuw w.w. instellen. Als je dat doet, krijg je een foutmelding (onterecht!) en een scherm waarop je weer moet inloggen. Dit moet je doen met het gewijzigde w.w. wat je net hebt ingevoerd! Als je dat doet, is alles OK en kun je dat w.w. in het vervolg blijven gebruiken.
Het hele punt is dat je na het wijzigen van je w.w. een foutmelding krijgt. Dit is onterecht en zet mensen volledig op het verkeerde been. Die pagina moet gewijzigd worden, er moet iets komen te staan van "om technische redenen moet u nu nogmaals inloggen met uw nieuwe wachtwoord" of zo. Dat snapt iedereen en dan is er niets meer aan de hand.
EdY 16 jul 2007 21:12 (CEST)

Procedure rond nieuw wachtwoord per email[bewerken]

Ik heb geen vraag maar ik wil wel even wat kwijt.

Ik was mijn wachtwoord vergeten en heb dus een nieuwe per email laten opsturen. Geen probleem, was er binnen een minuut. Inloggen met dat tijdelijke wachtwoord, en dan krijg je meteen een scherm waarop staat dat dit een tijdelijk w.w. was en dat je het meteen moet veranderen. Ook prima, doen we dus... Maar als je dat gedaan hebt, krijg je een foutmelding en weer een pagina waarop je je moet aanmelden. Dus ik dacht tot tweemaal toe dat er bij het instellen van het nieuwe w.w. iets fout was gegaan en probeerde het dus weer met het mij toegezonden tijdelijke w.w. En dat is kennelijk niet de bedoeling! Je moet je dan opnieuw aanmelden met het gewijzigde w.w. wat je net hebt ingesteld! Al met al vind ik dit een bijzonder onduidelijke procedure, waarbij vooral die foutmelding mensen lelijk op het verkeerde been kan zetten.

Ik ben er nu weer in, en ik weet mijn (nieuwe) w.w., dus dat is allemaal geen probleem, maar ik wilde dit toch even laten weten. Misschien zijn er wel meer mensen die volledig het bos ingestuurd worden.

EdY 16 jul 2007 21:07 (CEST)

Heb even hetzelfde geprobeerd wat je hierboven beschrijft, maar alles verliep soepel. Hij zegt : "U bent ingelogd met een tijdelijke code die per e-mail werd toegezonden. Om het inloggen te voltooien, moet u een nieuw wachtwoord invoeren:", daarna was en bleef ik gewoon ingelogd. Blijft een vreemde situatie. Misschien weet iem. er meer over te vertellen. Weet je nog welke foutmelding je dan kreeg na het veranderen van het wachtwoord?  Emil·76  16 jul 2007 21:22 (CEST)
Nee, maar ik zal het nog eens proberen, en als het weer gebeurt eventueel een screendump maken (mocht dat helpen, ik kan natuurlijk ook gewoon de tekst hier melden). In elk geval: even geduld s.v.p., ik kijk of het reproduceerbaar is. EdY 16 jul 2007 21:48 (CEST)
Freestyle: probeer het maar eens door eerst een fout wachtwoord in te voeren, zodat je zo'n invulveld krijgt waarin je een tekst moet overtypen, en log daarna in met het per email toegestuurde tijdelijke wachtwoord. Als je dan weer een nieuw definitief wachtwoord invoert krijg je de foutmelding die ik bedoel: "Uw wachtwoord werd met succes gewijzigd. U logt nu in..." en daaronder in een rood kader "Aanmeldfout: Het ingegeven wachtwoord is niet juist. Probeer het opnieuw. Het wachtwoord is hoofdlettergevoelig." En nu moet je dus opnieuw inloggen met het zojuist ingestelde wachtwoord.
Als je niet eerst een fout wachtwoord invult loopt alles soepeltjes, dat heb ik nu net ook gemerkt.
EdY 16 jul 2007 22:01 (CEST)

Meermalen verwijderd artikel[bewerken]

Twee weken geleden constateerde ik dat het lemma Johannes Marcus niet bestond. Het gaat hier om de schrijver van het tweede evangelie - ongetwijfeld iemand die een artikel in Wikipedia waardig is. En dus besloot ik het artikel maar te maken.

Daarbij kreeg ik de melding dat het artikel al eerder bestond, en dat het al twee keer verwijderd was.

Nu heb ik inmiddels geconstateerd dat Wikipedia wel een prullenmand heeft, maar geen vuimisophalers. De moderatoren kunnen de prullenmand vullen, maar er ook weer dingen uit terughalen. Het is dus waarschijnlijk mogelijk antwoord te geven op de volgende vraag:

Waarom is het artikel Johannes Marcus al twee keer verwijderd? En zal het ook een derde keer gebeuren? Handige Harrie 15 jul 2007 20:32 (CEST)

Lees het logboek: [2]. Het is dus 2x eerder verwijderd omdat het onzin was. Wel vreemd dat het al zolang niet bestond. Niels(F)? 15 jul 2007 20:34 (CEST)
Hm, daat staat inderdaad wat er in het artikel stond op het moment van verwijdering:
Op 12 okt 2005 vraagt iemand zich af waarom het artikel niet bestaat. Ik neem aan dat het artikel met die vraag gecreëerd is. De vraag is dan zeer terecht, maar de vraag levert geen wikiwaardig artikel op.
Op 19 sep 2006 staat er "Hoooooi!" in het artikel. Is het artikel met die uitroep gecreëerd of stond er voordien (tussen 12 okt 2005 en 19 sep 2006) nog iets anders in? Het logboek vermeldt daar niets over, maar de laatste wijzigingen staan ook niet in het logboek, dus het logboek is niet compleet.
En ja, het blijft raadselachtig waarom het artikel pas in 2007 door mij gecreëerd moest worden, terwijl het allang had moeten bestaan. Handige Harrie 15 jul 2007 20:54 (CEST)
P.S. Eingelijk dacht ik hetzelfde als die snuiter van 12 okt 2005. Maar ik deed er wat aan.
Omdat iemand een 'onzinartikel' aanmaakt met een tekst als 'deze pagina moet worden gemaakt' kan er heus wel iemand geinspireerd raken en dat artikel maken. Maar vergeet niet, iedereen draagt vrijwillig bij aan Wikipedia. Je kunt dus niet zeggen dat een artikel allang had moeten bestaan. PatrickVanM 15 jul 2007 21:30 (CEST)
Dat klopt wel een beetje. Maar er zijn onderwerpen die min of meer verplicht aanwezig zijn, zoals Groningen, Charles de Gaulle en Internet. Je zou raar opkijken als zo'n artikel er nog niet was. Dat geldt ook voor Johannes Marcus, hoewel dat ook Marcus of Marcus (evangelist) had kunnen heten. Handige Harrie 15 jul 2007 22:48 (CEST)
Nogmaals, wikipedia wordt gemaakt door vrijwilligers. Blijkbaar is er nog geen vrijwilliger geweest die Johannes Marcus interessant genoeg vond. PatrickVanM 17 jul 2007 08:17 (CEST)

Artikel staat genomineerd voor verwijderd[bewerken]

Hoi,

Nog geen 5 minuten nadat ik mijn eerste artikel geplaatst had was het reeds genomineerd voor verwijdering.

Volgens mij heb ik me toch aan alle spelregels gehouden. Ik heb vele helplinks gevolgd, maar kan niets vinden over de reden van verwijdering.

Kunt u mij helpen ?

Artikel: V.V. Vossen Boys

Tsja. De V.V. Vossen Boys wordt kennelijk als niet encyclopisch beschouwd. Je kunt hier de discussie volgen. En het is fijn als je je bijdragen op overleggen en dergelijke ondertekent met 4 tildes, dus met ~~~~, dan verschijnt automagisch je naam en de datum/tijd. Zo dus: Balko 17 jul 2007 23:41 (CEST)

Wie beschouwt dit dan niet als encyclopedisch ? Is dat in dit mijn geval bijvoorbeeld 1 persoon geweest ? En kan ik dan ook zomaar van ieder willekeurig ander artikel zetten, dat het verwijderd dient te worden ? Deefje72 18 jul 2007 00:13 (CEST) Ik zie nu ook de discussie. Moet of mag ik me daar ook mee bemoeien ? Deefje72 18 jul 2007 00:16 (CEST)

Moet niet, mag wel. Je mag ook doorwerken aan je artikel. Het staat namelijk alleen genomineerd voor verwijdering. De beslissing valt pas over twee weken. Tot die tijd kun je werken aan uitbreiding en verbetering. RToV 18 jul 2007 00:28 (CEST)
Ik zou eerlijk gezegd niet al te veel tijd gaan steken in uitbreiding en verbetering, dat zou zonden zijn als het uiteindelijk toch weg moet. SanderK 18 jul 2007 09:21 (CEST)
Je kunt inderdaad elk artikel nomineren voor verwijdering. Als je dit echter doet uit wraakgevoelens zal dat snel duidelijk zijn en niet op prijs worden gesteld. Als je een artikel tegenkomt waar je echt je vraagtekens bij zet (qua inhoud of encyclopedische waarde) wordt het juist op prijs gesteld dat je het nomineert. PatrickVanM 18 jul 2007 09:24 (CEST)

duidelijkheid over gebruik van afbeelding?[bewerken]

Hallo, kortgeleden het artikel over Earthlings gemaakt. Omdat het me een aanvulling leek er een afbeelding bij te hebben, heb ik als eerste op de website van de makers gekeken.

In hoeverre geld het aanbieden (als download) van afbeeldingen op hun site als expliciete toestemming voor het gebruiken ervan?

Ik heb een email gestuurd naar de makers, en daarin toestemming gekregen de afbeelding te plaatsen, maar twijfel of deze toestemming expliciet genoeg is, zoals op de Wikipedia:Upload gevraagd word: "De maker moet expliciet toestemming hebben gegeven voor verspreiding, wijziging en commercieel gebruik van zijn of haar creatie"

De toestemming voor gebruik heb ik dus, maar ik heb verzuimd te vragen over wijziging en/of commercieel gebruik.- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Jobkooi (overleg|bijdragen) op 18 jul 2007 09:13.

ja inderdaad, handtekening vergeten... sorry Jobkooi 18 jul 2007 15:53 (CEST)

Mediawiki online zetten[bewerken]

Beste mensen. Ik heb een eigen wiki opgezet, maar ik heb tot op heden geen duidelijke informatie kunnen vinden over hoe ik media wiki online kan zetten. Zou iemand dat me misschien van stap tot stap uit willen leggen? Bedankt voor uw hulp! 17 jul 2007 20:39 83.87.209.197`

Hoe heb je die wiki "opgezet" als je hem niet "online" gezet hebt? Je kunt je bijdragen op overlegpagina's met vier tildes (~~~~) ondertekenen. — Zanaq (?) 17 jul 2007 20:55 (CEST)
Daarnaast is dit Wikipedia, een project dat gebruikmaakt van Mediawiki. Op http://mediawiki.org kun je veel relevantere info vinden. Groeten, Koen Reageer 17 jul 2007 21:07 (CEST)

Ik heb de wiki niet online gezet. Maar ik heb mediawiki slechts geinstalleerd. Ik heb een php-server aangevraagd, en alle bestanden geupload naar de php-server. Vervolgens krijg ik een 404 Error not found-foutmelding.

Als je mediawiki online wilt zetten moet je ofwel zelf een eigen Webserver hebben, bijvoorbeeld onder linux Apache (webserver) (Je moet dan ook PHP en MySQL erbij hebben geïnstalleerd) , of ergens hosting aanvragen (moet ook PHP en Mysql ondersteunen), zodat je daarna de Mediawiki software kan uploaden en installeren. Volg .Koen's advies en ga eerst nog wat snuffelen op http://mediawiki.org/ of stel je vraag bij hun forum.  Emil·76  18 jul 2007 18:44 (CEST)

Zoekfunctie[bewerken]

Wat is het vershil voor de zoekfunctie in de wiki als ik in de naam een _ gebruik i.p.v. een - of een spatie?

Dus b.v. Ellen_Mulder of Ellen-Mulder. Is het zo dat bij een _ er wordt gezocht op Ellen, op Mulder en op de hele naam Ellen Mulder, die dan met de meeste relevantie bovenaan staat? En bij gebruik van Ellen-Mulder moet je dit ook als geheel invoeren in de zoekopdracht, anders vindt hij niets. Klopt dat?

ellen.mulder zo'n a-tje in een slinger xs4all.nl- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door EllenMulder (overleg|bijdragen) op 18 jul 2007 14:33.

Voor de zoekresultaten maakt het in principe niets uit of je een spatie liggend streepje of gewoon streepje gebruikt. In alle gevallen wordt gezocht naar alle pagina's die zowel het ene als het andere woord bevatten (binnen de brontekst zoals die verschijnt als je de pagina bewerkt). Het is niet mogelijk om naar frasen te zoeken zoals bij Google (bijv "blikje tonijn").  Emil·76  18 jul 2007 21:29 (CEST)

Plaastingstermijn nieuwe pagina[bewerken]

Op 16-7 heb ik een nieuwe pagina gemaakt. Na opslaan zag ik dat het 30 tot 48 uur duurt voordat deze benaderbaar is. Tot nu toe kan ik de gemakte pagina niet vinden. Maak ik als nieuwe gebruiker ergens een fout? geplaatst door Gebruiker:Dlab

Nee, de database met nieuwe artikelen moet bijgewerkt worden. Het helpt trouwens als je de precieze titel van het artikel even opgeeft. Dat maakt het wat makkelijker om te zoeken. PatrickVanM 19 jul 2007 08:48 (CEST)

OK, bedankt voor de info, betreft stuk Douane Laboratorium. Dlab 19 jul 2007 09:09 (CEST) Gebruiker:Dlab

Je bedoelt het stuk op je gebruikerspagina? Dat wordt niet geplaatst, dat moet je zelf doen:
 • Links in de zoekbox de naam intypen;
 • Ongeveer middenop het scherm op aanmaken klikken;
 • Je tekst invoegen in het grote vak;
 • Een korte samenvatting invoegen;
 • Klik op Pagina opslaan

en je artikel staat online. Proficiat!

Ik heb het artikel even vluchtig gescand. Qua opmaak voldoet het niet helemaal aan de normen, maar daar helpen we wel mee als je het eenmaal hebt geplaatst.Inhoudelijk kan ik er nog niks van zeggen. RToV 19 jul 2007 09:27 (CEST)

openbaar vervoer Eynatten naar Aachen en Eupen[bewerken]

Geachte

Is er openbaar vervoer tussen Eynatten en Aachen en tussen Eynatten en Eupen? Waar kan de bus genomen worden?

19 jul 2007 17:40 (CEST)~

Datum Republikeinse Kalender[bewerken]

Een tijdje geleden had ik het er met Gebruiker:Tropische Storm Sven over of de huidige datum op de Franse Republikeinse Kalender niet automatisch zou kunnen aangepast worden (zie [3]). We zijn er toen echter niet uitgekomen, zodat Tropische Storm plichtsgetrouw elke dag zijn edit doet om de datum aan te passen. Ik heb het idee dat de Engelse wikipedia wel een automatische aanpassing voorziet, maar toch schijnen daar de data niet altijd goed in de pas te lopen. Het sjabloon zelf dat ze gebruiken past zich zover ik kan zien wel effectief dagelijks automatisch aan, maar ik ben niet zeker of dit sjabloon zich ook effectief zichtbaar dagelijks aanpast op de pagina w:en:French Republican Calendar waar het gebruikt wordt (ergens halverwege het artikel). Heeft er hier iemand verstand van, en valt het Engels systeem hier ook toe te passen (liefst natuurlijk met automatische aanpassing op de pagina zelf) ? -rikipedia 18 jul 2007 22:02 (CEST)

Leuk projectje! Ik heb wat sjablonen van de Engelse wiki overgehaald en het bestaande sjabloon in het artikel aangepast. Er zitten wat beperkingen aan het systeem, met name een nog onbekend aantal handmatige acties rond de Franse jaarwisseling. Het is dus niet helemaal automatisch, maar voorlopig kan Sven met vakantie. :-) Ik zal kijken of ik eea de komende tijd verder kan automatiseren. RToV 19 jul 2007 15:54 (CEST)


Het probleem met een automatische aanpassing is het volgende: het ijkpunt van de kalender. Dit is namelijk de herfstequinox. Het etmaal, dat de herfstequinox plaatsvindt (zoals waargenomen vanuit Parijs) is de 1ste vendémiaire, de eerste dag van het nieuwe jaar. Dit lijkt me zeer lastig te programeren, dit is de reden waarom het kalenderblad op het Engelse lemma uit de pas loopt. Maar een systeem dat slechts één keer per jaar (op 22, 23 of 24 september) bijgesteld moet worden is al een hele vooruitgang; ik ben benieuwd.Tropische Storm Sven 20 jul 2007 01:15 (CEST)
Vandaag staat er 1 Messidor, ik denk dat het 1 Thermidor moet zijn. Kan je dat eens nakijken ? Verder vind ik het ook prima met een automatische aanpassing. -rikipedia 20 jul 2007 12:09 (CEST)
Dat heb ik ook gezien, de maand loopt niet mee.Ik heb het geprobeerd handmatig te veranderen, maar dat lukte niet. Ook de sansculotides kunnen straks een probleem vormen. Tropische Storm Sven 20 jul 2007 13:04 (CEST)

Ik copieëer dit item naar Overleg:Franse Republikeinse Kalender en zet het overleg aldaar voort. RToV 20 jul 2007 13:29 (CEST)

Ge-uploaden image weggehaald[bewerken]

Gaarne uw hulp svp Ik heb zo net een image ge upload Serie "Schildpadden 2004" Image:Postalstamps 1.gif met toestemming van de Posterijen van de Nederlandse Antillen. Ik heb het schriftelijk bewijs nr249/07 gemaild naar permissions-at-wikimedia.org Nu ga ik controleren en de image is verdwenen! Ik ben de ontwerper van deze zegels en de copyrights staan op naam van de posterijen vandaar de schriftelijke toestemming die in uw bezit is. Wie kan me hierbij helpen want ik weet nu niet meer wat ik nu moet doen? Voormij is dit de eerste maal dat ik een van mijn eigengemaakte zegels wil up-loaden. Mijn dankJohn Baselmans 20 jul 2007 03:05 (CEST)

Hallo John, ik zag dat je ook al een verzoek had geplaatst bij verzoeken aan moderators. Dat op zich is al genoeg. Het terugplaatsen kan ook alleen door een moderator gebeuren, maar dan moet die wel zeker weten dat de toestemming aanwezig is. Niet zo in paniek raken, ongetwijfeld zal die afbeelding in de loop van de dag weer terug zijn gezet. PatrickVanM 20 jul 2007 07:47 (CEST)
Blijft allemaal toch een vreemde wereld voor me Patrick. Heb je toestemming, waar ik 3 weken op heb gewacht en dan pats boem image weer weg!! Maar je hebt gelijk we zitten in een goed team wat willend is te overleggen en te kijken wat mogelijk is. Thanks voor je goede zorgenJohn Baselmans 20 jul 2007 12:40 (CEST)

Inloggen[bewerken]

Ik was lang met vakantie en kon nu maar niet in Wikipedia komen.

Ik kan nu inloggen op Wikipedia Engels. Ik moest wel eerst een nieuw password aanvragen.

Echter in allerlei standen blijft inloggen op Wikipedia Nederlands onmogelijk. Jullie zouden een bericht hebben gezonden over een nieuw password, maar dat heb ik niet ontvangen.

Help me eens. ik wil blijven inloggen op mijn oude password.

Groeten, Kees van der Pols, bij jullie "Kees38".

Als je in je oorspronkelijke gebruikersaccount een emailadres hebt opgegeven kun je een ander password aanvragen als je dat vergeten bent. Als je emailadres in de tussentijd is gewijzigd, of als je helemaal geen adres had opgegeven dan kan je geen nieuw password aanvragen. Handmatig kan ook niemand bij de passwords, je zal dus gewoon een nieuw account moeten aanmaken. Wel kan je dan vanaf je nieuwe gebruikerspagina een link maken naar je oude, zodat duidelijk is dat het dezelfde persoon betreft. Caseman 21 jul 2007 10:27 (CEST)

Gebruik van afbeeldingen[bewerken]

Geachte

Ik zou graag op mijn website enkele van de afbeeldingen die op wikipedia staan gebruiken. Ik weet dat dit bij een groot deel van de afbeeldingen mogenlijk is door gewoonweg een pagina te maken waarop een aantal gegevens van de afbeeldingen vermeld worden en eveneens onder welke licentie de afbeeldingen vallen. Nu vroeg ik me af of het verplicht is zelf zo een pagina te maken, of dat het eveneens in orde is wanneer er een link gelegd wordt naar de pagina over de betreffende afbeelding op wikipedia.

Alvast bedankt voor uw reactie

Met vriendelijke groeten (Naam verwijdert door vraagsteller)

Het is hier niet ongebruikelijk dat afbeeldingen verwijderd worden omdat iemand vond dat er iets niet in orde was m.b.t. de licentie of om andere redenen bijvoorbeeld vanwege verplaatsing naar Commons. Je loopt dus een vrij grote kans dat na verloop van tijd de links die je maakt niet meer kloppen. Of het in theorie zou mogen weet ik persoonlijk niet, maaar om bovenstaande reden is het i.i.g. af te raden.  Emil·76  21 jul 2007 09:35 (CEST)
Je kan ook op de pagina waar je de foto gebruikt gewoon vermelden; deze afbeelding komt van wikipedia (+ link naar de afbeelding-informatiepagina) en is door ... onder de licentie ... vrijgegeven.
Of iets soortgelijk. - Warddr (overleg) 21 jul 2007 09:45 (CEST)

Waarschuwing vandalisme[bewerken]

Wanneer mag je na het geplaatst krijgen van een waarschuwing op je overleg pagina die verwijderen?

--Fred Knoks 22 jul 2007 11:51 (CEST)

Jean Marie Pfaff[bewerken]

Het is mij een raadsel WAAROM Mwpnl het door mij bewerkte artikel heeft veranderd. De door mij aangebrachte veranderingen wezen op KEIHARDE feiten zoals een gerechteljke procedure die de broer van Jean Matie Pfaff begon tegen zijn broer ivm naasvervalsing In de door mij aangebrachte veranderingen schreef ik dat vader Pfaff die nu reeds een jaar of 40 dood is een drankprobleem had,dat is een feit. In dat artikel schreef ik dat JMP met name populair was bij rechtse hooligans gedurende zijn verbrlijf in Duitsland. Ik schreef dat JMP neerkijkt op de zwarte medemens,heeft u JMP horen spreken na een pintke te Bras?ik wel! Kijk nu even naar die video waarin JMP die werknemer te M schopt,er is sprake van een automatisme waaruit bljkt dat JMP geen enkel respect heeft voor zijn gekleurde medemens. Allemal feiten die middels een klein onderzoekje al of niet op internet te controleren zijn. Ik maak bezwaar tegen de manier waarop Mwpnl probeert een ander beeld te scheppen van de werkelijkheid door BEWUST enkele feiten te verzwijgen.

HOEZO ZOU MIJN ARTIKEL VANDALISTISCH ZIJN?? - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 81.68.88.237 (overleg|bijdragen) op 22 jul 2007 06:10 (CEST)..

Door hier te reageren laat je in ieder geval merken geen echte vandalist te zijn. Je bewerkingen op Jean-Marie Pfaff lijken helaas wel wat vandalistisch, omdat ze zwaar ingaan tegen Wikipedia:Neutraal standpunt. Balko 22 jul 2007 13:58 (CEST)
Informatie over levende personen moet altijd voorzien zijn van een bronvermelding. RToV 22 jul 2007 21:07 (CEST)

licentie[bewerken]

Geachte moderatoren, Ik weet niet goed welke licentie ik moet kiezen bij het plaatsen van mijn afbeeldingen. Het is eigen werk. Afbeeldingen/Foto's mogen door anderen met bronvermelding gebruikt, gekopieerd en vermenigvuldigd worden, maar niet voor commerciële doeleinden. Afbeeldingen/Foto's mogen niet bewerkt, gewijzigd en gemanipuleerd worden als het om de inhoud gaat. Formaat van de gehele afbeelding wijzigen (afmeting) is geen probleem (niet bijsnijden). Afbeeldingen/Foto's mogen niet verkocht worden. Welke licentie is dan het meest geschikt?

Graag de omschrijving met het bijpassende Sjabloon. Op dit moment werk ik nog met uploaden op lokaal niveau. Graag de licentie (volledige opdrachtregel) voor lokaal niveau en als deze anders is voor WikiCommons ook deze bijpassende licentie (opdrachtregel). Bij mijn afbeeldingen staat nu: Licentie > Eigen werk of GFDL . Als ik de omschrijvingen lees van de huidig gebruikte licentie (eigen werk/GFDL) voldoen deze niet aan het bovenstaande. Bij voorbaat dank.--Okido 22 jul 2007 14:05 (CEST)

Als je de beperking "niet commercieel" aanvoert kun je het schudden. Dan maar niet uploaden. Ook lokaal trouwens. (PS aanvulling: Voorbeeld: Dit plaatje [Afbeelding:1997 Najadengroep vijver Gemeentehuis Wierden.jpg] heb je geupload met een licentie die commercieel gebruik toestaat, maar je hebt erbij gezet dat het met "toestemming auteur" is. Dat kan dus niet. Zal wel worden verwijderd.) Johjak (!) 22 jul 2007 14:36 (CEST)
@Johjak. De oorspronkelijke licentie is door iemand anders gewijzigd het was eerst GFDL of ik heb dat zelf zonder opzet/onbewust gedaan. Helaas is dit geen antwoord op mijn vraag. Het direct klaarstaan met de opmerking 'verwijderen' is een bijzonder vervelende en niet prettige opmerking. Waarom stel ik dan een vraag bij Helpdesk? Ik dacht dat we op Wikipedia een klein beetje meer kunnen samenwerken. Ik geef aan dat ik niet weet welke licentie ik het beste kan gebruiken. Aan je antwoord is dus de conclusie te verbinden dat bij 'commercieel' alles is geoorloofd?

Maar goed laat dat commercieel dan eens weg. Blijft overeind: Afbeeldingen/Foto's mogen door anderen met bronvermelding auteur gebruikt, gekopieerd en vermenigvuldigd worden. Afbeeldingen/Foto's mogen niet bewerkt, gewijzigd en gemanipuleerd worden als het om de inhoud gaat. Formaat van de gehele afbeelding wijzigen (afmeting) is geen probleem (niet bijsnijden). Afbeeldingen/Foto's mogen niet verkocht worden. Dit zijn toch geen onredelijke voorwaarden. Mijn vraag is nu juist welke licentie ik dan wel kan gebruiken, die het dicht bij mijn wensen in de buurt komt. of kan ik zelf een omschrijving toevoegen?--Okido 22 jul 2007 15:48 (CEST)

Het zijn zeker geen onredelijke voorwaarden, maar ze kunnen niet op Wikipedia worden gebruikt. Voorwaarden voor alle inhoud van Wikipedia, zowel tekst als afbeeldingen zijn: vrij verpreidbaar en vrij bewerkbaar. Daarnaast mag je ook eisen dat je naam vermeld wordt, bij licenties als CC-BY-SA en GFDL is dat al 'inbegrepen'. Als je niet toestaat dat de foto's bewerkt of verkocht mogen worden, kunnen ze niet op Wikipedia gebruikt worden. Groeten, Koen Reageer 22 jul 2007 16:14 (CEST)

(na bwc) Mijn opmerking "Zal wel worden verwijderd." was niet bedoeld als 'onprettige opmerking' maar als waarschuwing zodat je later niet teleurgesteld zult zijn. Dat geldt ook voor je andere ge-uploade plaatjes. Verder kan ik er helaas niet veel aan toevoegen. Ik begrijp je probleem ook niet goed. Je stelt een hypothetische vraag met de opmerking "laat commercieel weg". Het heeft m.i. geen zin dat te beantwoorden. Je wilt allerlei voorwaarden stellen over o.a. bewerkingen, en je zegt dan wel weer dat ze niet verkocht mogen worden (dus commercieel). Ik kan je alleen het advies geven, en excuses als het onvriendelijk overkomt: doe niet zo moeilijk. Of geen voorwaarden, of geen plaatjes. Dan ben je van alle mogelijke problemen af. Hou je beste plaatjes voor jezelf voor je commerciele toepassingen. Johjak (!) 22 jul 2007 16:19 (CEST)

Ik zie dat je de licentie op [Afbeelding:1997 Najadengroep vijver Gemeentehuis Wierden.jpg] hebt veranderd. Er zou bronvermelding gegeven moeten worden. Dat kan wel onder GFDL. Maar je hebt er nog steeds staan "toestemming auteur". Dat laatste kan dus niet. Hetzelfde geldt voor je andere plaatjes. Johjak (!) 22 jul 2007 16:24 (CEST)
Wat moer er dan staan achter 1.Bron; en wat moet er staan achter 2. Toestemming? Wikipedia werkt met meerdere licenties. Mensen kunnen zich toch bij het lezen van een licentie akkoord of niet akoord gaan met een licentie dat is toch vrijwillig. Zoals Koen schrijft lijkt Wikipedia mee te werken aan commerciële activiteiten. Verspreiden, geen probleem, maar men mag teksten toch ook niet zomaar wijzigigen en klakkeloos overnemen. Het is juist een actueel onderwerp de manipulatie met foto's e.d. Dus willen julli dan nog eens kijken naar mijn aangebrachte wijzigingen in de licentie. Iemand die het niet wil hoeft de foto's toch niet te gebruiken. Dit heeft niets met Wikipedia intern te maken, omdat Wikipedia wel verantwoordelijk om zal gaan met de Afbeeldingen. --Okido 22 jul 2007 19:01 (CEST)
Ik probeer het wat duidelijker te zeggen: een licentie is inderdaad een verhaal waarin staat hoe de gebruiker (de lezer) met de tekst/afbeeldingen om mag gaan. De lezer mag er niet zomaar een licentie kiezen, de auteur moet er één aanwijzen. Doet de auteur dat niet, dan valt een tekst/afbeelding gewoon onder auteursrecht dat gebruik van het werk erg moeilijk maak. Op Wikipedia willen we juist dat iedereen gebruik kan maken van ons werk, op (bijna) alle mogelijke manieren. Jij, als auteur van de betreffende afbeeldingen, moet dus een licentie kiezen waarbij je toestemt dat de afbeeldingen vrij te bewerken en te verspreiden zijn. Wil je dat niet, dan kunnen de afbeeldingen niet op Wikipedia gebruikt worden. Groeten, Koen Reageer 22 jul 2007 19:51 (CEST)


Voorbeeld:
Description: foto van zo&zo gebouw / photo of such&such building
Source: eigen werk / own work
Date: 24 juli/July 2007
Author: nl:gebruiker:hijofzij
Permission: I hereby release this work into the public domain
Johjak (!) 22 jul 2007 20:06 (CEST)

De beste licentie kan je kiezen door hier http://creativecommons.org/license/ enkele vraagjes te beantwoorden; als er een licentie is uitgekomen dan zeg je het maar en dan geef ik (of een hulpvaardige collega) je het juiste sjabloon wel. - Warddr (overleg) 22 jul 2007 20:19 (CEST)

Maar goed laat dat commercieel dan eens weg. Blijft overeind: Afbeeldingen/Foto's mogen door anderen met bronvermelding auteur gebruikt, gekopieerd en vermenigvuldigd worden. Afbeeldingen/Foto's mogen niet bewerkt, gewijzigd en gemanipuleerd worden als het om de inhoud gaat. Formaat van de gehele afbeelding wijzigen (afmeting) is geen probleem (niet bijsnijden). Afbeeldingen/Foto's mogen niet verkocht worden. Dit zijn toch geen onredelijke voorwaarden. Mijn vraag is nu juist welke licentie ik dan wel kan gebruiken, die het dicht bij mijn wensen in de buurt komt. of kan ik zelf een omschrijving toevoegen?--Okido 22 jul 2007 15:48 (CEST)

Ik heb vanmiddag 2 van de foto's genomineerd omdat ze met bovenstaande voorwaarden werden aangeboden. (van deze discussie hier was ik overigens niet op de hoogte). Ik denk niet dat er een licenties is op wikipedia bij je wensen in de buurt komt. CC-BY-SA kan je kiezen, maar bijsnijden en verdere (commerciele) verspreiding blijft mogelijk. Michiel1972 22 jul 2007 22:12 (CEST)
Ik heb inmiddels bij de afbeeldingen wijzigingen aangebracht. Alles overziende ben ik het niet eens met deze gang van zaken (licensie). Ik ben van mening dat Wikipedia met de tijd moet meegaan en een platform moet en kan bieden aan fotografen, kunstenaars en overigen die hun werk toch enigszins beschermd willen zien. Het tast immers het kopiëren, verspreiden en vertonen niet aan. Volgens mij zou de variant by-nc-nd-2.5-nl een goede mogelijkheid zijn. Maar ik denk dat als ik het sjabloon heb, dat hier de doodstraf wel op zal staan. Bedankt.--Okido 22 jul 2007 23:09 (CEST)
Het verzorgen van volledig vrije informatie is juist met de tijd mee gaan, heb ik altijd gedacht. Niet Commercieel en Geen Afgeleiden zijn gigantische beperkingen van afbeeldingen en dat strookt niet de filosofie van Wikipedia. Er staan geen doodstraffen op iets wat je op Wikipedia kunt doen, enkel de betreffende afbeelding wordt in het ergste geval verwijderd. Groeten, Koen Reageer 22 jul 2007 23:16 (CEST)
Koen, jij hebt er moeite mee te luisteren naar de mening van anderen en daardoor je eigen mening ook maar iets bij te stellen. Heerlijk naïef noemen we dat. Leg je oor eens te luister in je omgeving. Privacy komt weer meer centraal te staan. Ook is er op dit moment een actie gaande die het manipuleren met foto's en afbeeldingen aan de kaak stelt. Maar dit alles gaat aan Koen voorbij. Je hebt het over beperkingen! Je mag de afbeeldingen van een ander op Wikipedia kopiëren, verspreiden en vertonen. Wat wil je nog meer? Al die diverse opties, licenties en keuzemogelijkheden bij het uploaden van een afbeelding zijn pure flauwekul omdat ze geen enkele betekenis hebben. Als je met keuzemogelijkheden komt, moeten deze wat voorstellen en dan is de eerste voorwaarde deze inzichtelijk te maken.Gegroet.--Okido 22 jul 2007 23:55 (CEST)
Okido. Nog een keer: alle afbeeldingen op nl.wikipedia.org dienen geen beperkingen tov verspreiding, gebruik en bewerking te hebben. Zie ajb het beleid hieromtrent en voorbeelden van licenties die daarvoor zorgen. Bovenstaande tekst bevat een aantal niet hard te maken kwalificaties over wat Koen al dan niet zou kunnen en vinden en kan beschouwd worden als een persoonlijke aanval. Niels(F)? 23 jul 2007 00:03 (CEST)
Dit heeft niets met een persoonlijke aanval te maken, maar met een gezonde vorm van meningsuiting en uitwisseling van gedachten. Als Koen dit zo ervaart, dan betreur ik dat. Dat zou het laatste zijn wat ik wil. Ik geef een mening en niet meer dan dat. Aan de andere kant geef ik aan dat als men in overleg is en vragen stelt op de Helpdesk het niet netjes is de betreffende afbeeldingen te voorzien van verwijderingsnominaties. Hoe dit overkomt, dan mag je toch ook eens in mij verplaatsen. Je doet zoveel werk om alles goed te krijgen, vraagt hulp enz. Dit komt bij mij bijzonder dreigend over en ervaar ik als een persoonlijke aanval. Hoe komt dit over bij de mensen die de afbeeldingen zien. Die denken vast daar is iets mis mee, geen zuivere koffie, daar is iets mee aan de hand. Sta daar dan als moderator ook eens bij stil. Ik zou de emblemen van de verwijderingsnominaties helemaal uit Wikipedia halen, ze komen agressief en bedreigend over. Het zou beter zijn deze te vervangen door vriendelijk ogende emblemen met een tekst van: Deze pagina, artikel, afbeelding staat onder tijdelijk toezicht van Wikipedia. De gegevens hebben nader onderzoek nodig alvorens Wikipedia tot definitieve acceptatie over kan gaan. Dit komt veel vriendelijker over en geeft veel meer begrip bij de mensen die aan het betreffende artikel e.d. werken en ook bij de overige lezers. Daarmee is voor mij de zaak gesloten. Koen, het heeft totaal niets met je persoonlijk te maken en heb je dat zo ervaren dan mijn excuses. Gegroet.--Okido 23 jul 2007 00:46 (CEST)
Jij geeft aan dat je vindt dat Koen moeite heeft met het luisteren naar anderen. Koen luistert volgens mij genoeg en heeft je ook een duidelijk antwoord gegeven, als er al iemand is die niet luistert, ben je het toch echt zelf. Er is nu al meerdere keren uitgelegd hoe de licenties werken op wikipedia en je blijft er maar op hameren dat jij een andere licentie wilt. De licentie die jij wilt is er gewoon niet op wikipedia. Het nomineren van een afbeelding voor verwijdering is gedaan door Michiel1972 die niets van dit overleg afwist (wat hij ook vertelde). Er is dus geen sprake van niet netjes handelen terwijl overleg gaande is, hij wist gewoon niet van dit overleg. Lees de uitleg van Koen nog eens rustig door, nergens ben je aangevallen, mensen hebben je alleen proberen te helpen, helaas voor jou kan wat jij wil niet op wikipedia. Dat is niet aggressief of bedreigend, wat jij wil is gewoon geen optie. PatrickVanM 23 jul 2007 09:49 (CEST)

Overlappende infoboxen[bewerken]

Ditmaal weer op Wuustwezel. Ik had het destijds opgelost met <<clear all>>, maar dat had dan weer witruimtes voor gevolg (zie diskussie hierover op mijn overlegpagina Overleg_gebruiker:Rikipedia#Opmaak_Belgische_dorpen. Men revert echter die aanpassingen, zonder ermee rekening te houden dat ze wel degelijk een bedoeling hadden, namelijk : die overlapping wegkrijgen. Maar klaarblijkelijk bestaat er geen oplossing voor ? -rikipedia 23 jul 2007 18:07 (CEST)

Leg je probleem even voor aan Gebruiker:Zonneschijn. Hij heeft de tabellen toegevoegd,[4] kan er misschien wat aan doen, en tevens zeggen wat de relevantie van die tabellen is. Ik zie die niet zo 1-2-3. Als ze eruit kunnen is het probleem gelijk opgelost. RToV 23 jul 2007 19:44 (CEST)

Meerdere malen pagina Tactus verwijderd[bewerken]

Graag zou ik willen weten waarom reeds meerdere malen de Tactus Verslavingszorg pagina verwijderd is terwijl de Jellinek, onze collega instelling in het westen van het land, wel een pagina met z'n instelling mag vullen?

Daarnaast wordt Tactus een aantal malen genoemd in andere documenten waardoor het denk ik handig zou zijn als die aanklikbaar worden en vervolgens alg. informatie over de instelling te lezen is.

/////

Op uw overlegpagina staat een kopje "Tactus Verslavingszorg". Wat snapt u niet aan de tekst die daar staat? U mag best een artikel aanmaken, maar u mag niet teksten integraal overnemen van andere websites, en het artikel moet ook neutraal zijn, c.q. louter feiten bevatten. Wervende teksten zijn dus taboe. Lexw 24 jul 2007 12:32 (CEST)

Deze tekst is alleen binnen de organisatie bekend en is niet afkomstig van een site die externen kunnen bezoeken. Maar ik begrijp het nu en zal het anders erop gaan zetten.

Ik heb toch echt de tekst via Google kunnen vinden, dus de tekst is echt vindbaar voor externen. Fijn dat je in overleg treedt, jammer dat het eerst veel pogingen en verwijderingen heeft gekost met toenemende ergernis van een aantal mensen die niet snappen dat je niet eerder in overleg treedt of reageert op je eigen overleg. PatrickVanM 24 jul 2007 13:54 (CEST)

Herhalend bericht[bewerken]

Kan iemand eens bestuderen waarom er al een aantal dagen berichten herhaaldelijk geplaatst worden op de overlegpagina's van meerdere artikelen. Als voorbeeld: Overleg:Taoïsme. Het zijn berichten van Gebruiker:CommonsTicker. Dit is toch niet nodig? Johjak (!) 21 jul 2007 10:08 (CEST)

CommonsTicker is een bot die automatisch berichten plaatst op pagina's waar plaatjes van Wikimedia Commons gebruikt worden, als er op Commons wat gewijzigd wordt. Op zich is dit nuttig, want het kan zijn dat het plaatje verwijderd is of zo aangepast dat het voor het desbetreffende artikel niet meer van toepassing is. Je zou bij de botbestuurder (zie zijn gebruikerspagina) eens kunnen vragen of dat voor bepaalde soorten plaatjes, zoals icoontjes, uitgeschakeld kan worden. Caseman 21 jul 2007 10:20 (CEST)
Volgens de pagina Gebruiker:CommonsTicker is de lokale contactpersoon Gebruiker:JePe maar die heeft al sinds half mei geen bewerkingen meer gedaan. Johjak (!) 21 jul 2007 21:13 (CEST)
Het is gewoon een fout, de laatste berichten op Overleg:Taoïsme zijn precies hetzelfde, en dus niet correct reagerend op hetgeen op commons gewijzigd wordt. Het komt op meerdere plaatsen voor. Het uitschakelen voor bepaalde plaatjes is dus onnodig: de bug moet gefixt. Wie is de botbestuurder? Is het niet ontwikkeld door es:Usuario:Orgullomoore? — Zanaq (?) 22 jul 2007 22:05 (CEST)
Nee, door de:Benutzer:Duesentrieb volgens de gebruikerspagina. Op zijn duitse overlegpagina heeft iemand al een opmerking gezet. Ciell 23 jul 2007 08:03 (CEST)
Aangezien er niet gereageerd wordt, heb ik (na IRC overleg) CT voor 2 dagen geblokt. JePe heb ik gemaild, ook Duesentrieb zal ik op die manier proberen te bereiken. Ciell 24 jul 2007 11:34 (CEST)
CT haalde iedere keer zijn recente meldingen leeg, in plaats van die ouder dan 7 dagen... Inderdaad een bugje dan. Nu fixed, zou opgelost moeten zijn. Ciell 24 jul 2007 23:35 (CEST)

Commons[bewerken]

Bij Commons heb ik twee foto's geplaatst. Gemeentehuis Wierden Voorgevel.jpg en 1997_Najadengroep vijver Gemeentehuis Wierden.jpg. Ik weet niet hoe ik deze in een categorie kan krijgen of indelen en hoe deze dan te vinden is. Het zou moeten zijn:

Categorie: Wierden|

Categorie: Afbeelding Nederland|Wierden

of moet men in plaats van Afbeelding Image gebruiken? Kan iemand mij hierbij helpen dit bij de afbeelding voor elkaar te maken. Ik kan dan mogelijk aan de aangebrachte structuur later zien hoe dit moet. Bij voorbaat dank. Het gaat om de twee afbeeldingen op Commons niet op lokaal niveau. Bij voorbaat dank.--Okido 24 jul 2007 16:46 (CEST)

Even ter verduidelijking, het gaat om http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Gemeentehuis_Wierden_Voorgevel.jpg en http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:1997_Najadengroep_vijver_Gemeentehuis_Wierden.jpg. Ten eerste moet je in plaats van [[Categorie:Wierden]] het Engelse [[Categorie:Wierden]] gebruiken. Daarnaast bestaan zowel de categorie Wierden als Afbeelding Nederland niet. Ik ga even voor je kijken of ik de juiste categorieën kan vinden. Groeten, Koen Reageer 24 jul 2007 16:57 (CEST)
Ik heb de categorie Wierden aangemaakt en de beide afbeeldingen bijgewerkt. Qua geografische locatie is er maar één categorie (Wierden) nodig. Deze zit in Geography by country > Geography of the Netherlands > Provinces of the Netherlands > Overijssel. Genoeg info dus. Je zou nog wel een categorie over het onderwerp (gemeentehuis) kunnen toevoegen. Groeten, Koen Reageer 24 jul 2007 17:24 (CEST)

== Commons deel II ==[bewerken]

Koen heeft mij uitstekend geholpen. Koen heeft alles voorgedaan en uitgelegd. Waarvoor mijn dank. Ik heb zelf een aantal subcategorieën aangemaakt onder Wierden. De volgende

 • Geschiedenis
 • Heelal
 • Kunst&Cultuur
 • Mens&Maatschappij
 • Natuur
 • Religie
 • Sport
 • Gemeente Wierden
 • Techniek
 • Wetenschap

Maar wat gebeurde er nu? Bij Sport gekomen was deze niet aan te maken. Ik heb dit ondervangen door er Sport Wierden van te maken. Een kennis zei tegen mij, wacht eens even Sport bestaat natuurlijk al in het Engels. Oh, wacht even dan kan er dus iets mis zijn. Hij zei mogelijk is het wel de bedoeling dat uitsluitend de woorden in het Engels moeten zijn. Als we in Windows mappen aanmaken dan is de mapnaam de hele directory structuur c:\Wikipedia\Wetenschap en niet alleen Wetenschap zoals lijkt op te gaan binnen de categorieën van Commons. Geef je aan de foto Natuur mee dan komt deze nu automatisch in de categorie Wierden terecht. Dit kan dus niet. In Amsterdam kan ook wel iemand denken, ik zet mijn foto in de category Natuur, dan zit je dus niet goed. Dat is niet de bedoeling. Ik begrijp niet dat het systeem voorbij kan gaan aan de volledige bestandsnaam. Dat is vragen om moeilijkheden. Wat moet ik nu doen? Moet ik overal Wierden achter zetten?

 • Geschiedenis Wierden
 • Heelal Wierden
 • Kunst&Cultuur Wierden
 • Mens&Maatschappij Wierden
 • Natuur Wierden
 • Religie Wierden
 • Sport Wierden
 • Gemeente Wierden
 • Techniek Wierden
 • Wetenschap Wierden

of moet het in het Engels, dan moet er volgens mij ook Wierden achter omdat daar zeker al een groot aantal categorieën al bestaat.

 • History Wierden
 • Heelal Wierden ?
 • Art&Culture Wierden
 • People&Self Wierden
 • Nature Wierden ?
 • Religion Wierden
 • Sports Wierden
 • Gemeente Wierden
 • Technology Wierden
 • Science Wierden

Mijn Engels is niet zo goed, mogelijk dat iemand de juiste vertaling kan geven van de onderwerpen. Wie heeft met dit onderwerp ervaring en kan mij helpen. Ik wil graag komen met een goede structuur, omdat meer mensen in mijn omgeving goede en professionele foto's willen plaatsen. --Okido 25 jul 2007 01:15 (CEST)

Let wel. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat iemand waar dan ook een foto kan toevoegen aan welke category dan ook. Maar vermoedelijk zal dit niet zijn of haar bedoeling zijn omdat de category gekoppeld is aan Wierden.--Okido 25 jul 2007 01:37 (CEST)

Hallo Okido, ik denk dat je nog niet helemaal goed begrijpt hoe de categorieen werken.

Een categorie op Commons en ook op Wiki kun je het best vergelijken met een bakje. In dit bakje kun je een bepaalde foto stoppen; bijvoorbeeld "gemeentehuis Wierden.jpg". Op dit bakje staat dan "Category Wierden". Dit bakje kun je in een grotere bak stoppen. Koen heeft geregeld dat het bakje "Category Wierden" in de bak "Overijssel" zit, samen met veel andere bakjes; bijvoorbeeld het bakje "Category Zwolle". Anderen hebben eerder al geregeld dat de bak Overijssel in de bak "the Netherlands" zit en dat die weer in de bak "Europe" zit. Het leuke van wiki is dat je 1 foto tegelijk in meerdere bakjes kunt plaatsen. Een foto van het park in Wierden kun je in de bak "Wierden" (de Category Wierden) stoppen én tegelijk in de bak "Natuur" (de "Category Nature"). Die bak "Natuur" zit al in de grotere bak bijvoorbeeld "Aarde", dat heeft iemand al geregeld. Een Amsterdammer die een foto van het Vondelpark heeft gemaakt stopt deze foto natuurlijk in het bakje "Amsterdam" maar ook in het bakje "Nature". Daardoor zitten de foto's van het Vondelpark en het Wierdense park bij elkaar en kan iemand die het bakje "Natuur" opentrekt beide foto's zien. Ik maak er nu een eind aan, de nacht komt eraan. Als ik meer duidelijkheid kan verschaffen, dan hoor ik het graag. Miho 25 jul 2007 02:16 (CEST)

Wacht even Miho, die category natuur, heelal, geschiedenis, religie heb ik zelf aangemaakt (met Koens hulp) en zijn allemaal nieuw. Ze horen bij Wierden en niet bij Amsterdam. Ik en mogelijk anderen willen daar de foto's van een park uit Amsterdam helemaal niet zien dan moeten ze naar de category Amsterdam en de subcategory die bij Amsterdam hoort gaan. Als iemand uit Amsterdam daar toch foto's wil plaatsen oké, dan hou je dat toch niet tegen. Maar er moet op de een of andere manier een verbinding tot stand kunnen worden gebracht tussen Wierden en de subcategory deze zijn immers 'geestelijk' een ander woord schiet me niet te binnen met elkaar verbonden. Er bestaat een relatie tussen die twee. Ik heb inmiddels de Helpdesk (Kroeg) van Commons gevonden en benaderd. Bedankt voor je uitleg, het is al laat. Morgen is er weer een dag. --Okido 25 jul 2007 02:40 (CEST)

Afbeeldingen Commons Category[bewerken]

Niels, bedankt voor je bericht, helaas is de vraag/probleem nog niet beantwoord. Volgens mij moet net als bij Wikipedia niet uitsluitend de regel <Category: Techniek> in het document staan maar voor of na deze regel <Category: Wierden|Techniek> of iets dergelijks. Het lijkt mij nader inzien onlogisch of zelf onmogelijk Techniek te koppelen aan Wierden, omdat de sub Techniek mogelijk ook bij andere plaatsen kan bestaan.Ik zal eens een test doen bij Mozaïek_Postkantoor_Wierden.jpg doen in de Category Kunst&Cultuur.Iemand die een foto Techniek plaats uit Amsterdam moet dan zelf opletten dat hij of zij de voorcategory aangeeft.--Okido 11:26, 25 July 2007 (UTC)

Voor de goede orde plaats ik vanzelfsprekend het onderstaande ook op Wikipedia omdat de mensen van Wikipedia mij goed hebben geholpen. Niels van Commons heeft gereageerd.

Niels, na diverse tests ben ik tot de voorlopige conclusie gekomen dat mogelijk de juiste opdrachtregel of sjabloon zoals jullie dat noemen Category: Kunst&Cultuur|Wierden moet zijn. De foto staat dan in Kunst&Cultuur en niet tevens in de Category Wierden. Het lijkt mij dan dat er een koppeling is tussen de beide category's

Blijft een feit dat anderen zich er van bewust zijn ook hun afbeeldingen te koppelen aan de hoofd/sub categorie. Nu zeg je mogelijk, het verhaal klopt niet of ja, dat wist ik wel en dat had je ook moeten weten, maar als ik het niet weet dan weten anderen dit mogelijk ook niet. Goed, mogelijk onwetendheid en een fout van mijn kant, graag toch je mening over de opdrachtregel en hoe kijk je tegen het Engels aan, is Engels de bedoeling of zeg je Wierden is toch 'lokaal' niveau en laat mooi staan. --Okido 11:59, 25 July 2007 (UTC)

Deze pagina is geen chatforum. Zou bovenstaande informatiesessie verplaatst kunnen worden naar bijvoorbeeld de overlegpagina van Okido? Even ter vereenvoudiging en om de boel wat op te laten schieten: als je op commons een Category:Wierden hebt kun je daar al je plaatjes in kwijt. Slechts 1 categorie dus. Pas als je een categorie met bv. meer dan 50 plaatjes hebt kun je eens gaan denken aan een subcategorie. Je kunt in de beschrijving van je plaatjes zetten wat het voorstelt. Johjak (!) 25 jul 2007 15:04 (CEST)
Johjak doet hier een goed voorstel. Zet alles in Category Wierden. Bedenk overigens hetvolgende: Om een pagina in een bepaalde categorie te plaatsen, plaatst men simpelweg de tekst Categorie:Naam ergens in de pagina. De gewoonte is om dit onderaan te doen. Mocht je je pagina anders gealfabetiseerd willen hebben, dan kun je een | gebruiken, bijvoorbeeld Einstein op Albert Einstein. Dan komt Albert Einstein onder de E te staan, i.p.v. onder de letter A (van Albert). Met Category: Kunst&Cultuur|Wierden komt het plaatje in de categorie Kunst&Cultuur te staan onder de letter "W". Het | -teken heeft niets met hoofd/subcategorie, enkel met alfabetisch rangschikken. Miho 25 jul 2007 15:57 (CEST)
Verder overleg kan hier

Afgerond[bewerken]

Betreffende informatie kan van de Helpdesk verwijderd worden. Bedankt voor de hulp. Op deze plek is het dan afgerond.--Okido 25 jul 2007 20:25 (CEST)

Griekse tekst weergeven[bewerken]

In het artikel "Geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel" wordt de Griekse tekst niet goed weergegeven. Hoe kan ik dat verhelpen?

Henk.

Doet het hier (Max OS X, Safari 3.0.2) prima: waarschijnlijk ligt het aan je tekenset/browser. Wat gebruik je? Groeten, Koen Reageer 26 jul 2007 16:36 (CEST)
Hier WinXP/FF 2.0.0.5 ook. Niels(F)? 26 jul 2007 16:40 (CEST)
Met WinXP FF 2.0.0.3 werkt het ook OK - eVe Roept u maar! 26 jul 2007 16:43 (CEST)
Hier op een heel oud computertje (windows 97?) worden een aantal tekens niet goed weergegeven. Josq 26 jul 2007 16:51 (CEST)
Ter illustratie een regel. Πιστεύο εἰς ἕνα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων.
Heeft de vraagsteller hetzelfde probleem? Josq 26 jul 2007 16:56 (CEST)

Ja dat klopt. Zo ziet het er uit. Ik gebruik echter WinXP en IE 6.0. Henk.

He... nu ik op een nieuwere computer kijk, geeft ie bovenstaande regel normaal weer. Blijkbaar worden de gecopypaste blokjes toch gewoon vertaalt. Josq 26 jul 2007 17:02 (CEST)
In IE 6 worden idd een aantal tekens niet weergegeven :S. Het lijkt voornamelijk de letters met accenten (spiriti oa) te betreffen. Ik weet helaas niet 1-2-3 een oplossing. Niels(F)? 26 jul 2007 17:07 (CEST)

Den Delper[bewerken]

Hallo,

Ik had graag een artikel geschreven over het cafe Den Delper gelegen aan de Oude Markt Mijn vraag is nu of dit mogelijk is?

mvg Andreas

Technisch kan het Andreas. Gewoon op Den Delper klikken, artikel schrijven en opslaan. Vraag is natuurlijk of het café in een algemene encyclopedie thuishoort en waarom. Anderzijds zijn er genoeg café's, straten en buurtjes in Nederland beschreven, dat ik zo langzamerhand zit te wachten waar die Vlaamse café's blijven eigenlijk... Groet, Dolledre Overleg 27 jul 2007 01:18 (CEST)

Foto[bewerken]

Mag ik een foto gebruiken die op Wikipedia staat om te publiceren in een tijdschriftje bij een eigen tekst? Zo ja, welke bronvermelding zet ik er dan bij? Wikipedia of een andere?

Ja in principe mag dit, er zitten wel een aantal beperkingen aan. Als de bijvoorbeeld foto een GFDL-licentie heeft moet je deze bijvoegen. En als bronvermelding moet je over het algemeen de tekst of gebruiker die onder de afbeelding staat vermelden. Als je even aangeeft om welke afbeelding het precies gaat kunnen we je precies vertellen wat je moet vermelden. - Dammit 27 jul 2007 14:32 (CEST)

zoek vermist persoon[bewerken]

ik zoek een persoon die destijds in Montbard frankrijk heeft gewoondt. Nu hjeb ik op de site ven die plaats gekeken maar ik kom er niet achter waar ik kan kijken of die persoon of zijn familie daar nog woont? Is er misschien een andere methode om iemand op te sporen en zijn daarvoor bruikbare tips.

Beste, als het een bekend persoon is kun je proberen of je een artikel krijgt als je de naam intypt van deze persoon in Wikipedia, of anders bijv. de Franse wiki. Als het een onbekend persoon is dat is Wikipedia niet het medium om deze persoon te vinden en zul je andere wegen moeten bewandelen. Arnaud 27 jul 2007 19:28 (CEST)

Wikipedia for blind and other handicapped user[bewerken]

Goedendag! - I am an user at de.WP. We are looking for central pages and discussions about how to make Wikipedia usable for blind and other handycapped user. In german WP the central page is Wikipedia:BIENE. Just give me some links. - Met vriendelijke groet --Logograph 27 jul 2007 23:24 (CEST)

analoge camera's[bewerken]

ik wil graag weten wat het verschil is tussen een analoge fotocamera en een digitale camera.

Deze vraag kun je beter stellen op de pagina Wikipedia:Informatiebalie Groeten, Pbrundel 28 jul 2007 10:43 (CEST)
Simpel gezegd: in een analoge camera moet een filmpje en in een digitale een geheugenkaarje. Caseman 28 jul 2007 11:17 (CEST)

IP-adres veranderen in gebruikersnaam[bewerken]

Bij het ingeven van een artikel vergat ik me aan te melden, waardoor het met mijn IP-adres is opgeslagen en niet met mijn gebruikersnaam. Daardoor vind ik dat artikel (Mastiekdorpen) nu niet terug onder "Mijn bijdragen". Is er een manier om alsnog het IP-adres te vervangen door mijn gebruikersnaam, of om de pagina op een andere manier in Mijn bijdragen te zien te krijgen? kdw 28 jul 2007 15:27 (CEST)

Nee. Klinkt bot maar kan gewoon niet. Niels(F)? 28 jul 2007 15:55 (CEST)
Je kan het artikel natuurlijk wel gewoon op je volglijst zetten... Caseman 28 jul 2007 17:11 (CEST)
OK, dan zal ik dat doen. Bedankt. 213.224.223.169 28 jul 2007 17:43 (CEST)

Categorien herbenoemen[bewerken]

Kunnen categorien worden herbenoemd, en zo ja, hoe? Bedwyr 28 jul 2007 17:28 (CEST)

Ja, al omvat dat simpelweg het maken van een nieuwe categorie met een andere naam en het verhuizen van alle artikelen daarheen; iets als "wijzig titel" dat met een gewone pagina kan bestaat niet. Verzoeken tot hernoeming of verwijdering van categorieën kunnen op de te verwijderen categorieën-pagina. Niels(F)? 28 jul 2007 17:35 (CEST)

Probleem weergeven .SVG bestanden[bewerken]

Ik heb gisteren een .svg bestand geüpload en het probleem is dat het niet op de pagina verschijnt na het goed invoeren van de code. Je moet erop klikken om de foto te kunnen bekijken. Ik heb het over de afbeelding Afbeelding:Kaart leeuwarden vosseparkwijk harlingervaart frieslandhal.svg op de pagina http://nl.wikipedia.org/wiki/Vosseparkwijk. Ik heb deze afbeelding gemaakt met Inkscape en het is een gewoon .SVG bestand dat zou moeten werken op wikipedia. Alvast bedankt, Baldrick, 28 jul 2007 21:19 (CEST)

Verwijder eerst alle jpg/png/gif lagen en objecten uit het svg bestand, en upload dan nog eens. Daar ligt het probleem in 95% van de gevallen aan. Michiel1972 29 jul 2007 01:57 (CEST)
Ik heb wat geschrapt in het bestand (oa inderdaad een geïncludeerd jpg/png/gif-je) is het zo beter/wat je bedoelde? Niels(F)? 29 jul 2007 02:10 (CEST)
Nu is die inderdaad zichtbaar. :) Michiel1972 29 jul 2007 02:32 (CEST)

Tekens van het fonetisch schrift[bewerken]

Hoe kan ik tekens die alleen in het fonetisch schrift voorkomen invoegen in een artikel? Stormbeest 29 jul 2007 17:16 (CEST)

Onderaan elk bewerkvenster staat een blokje met Speciale tekens. Als je in het drop-down menutje Fonetisch selecteerd, kun je tekens uit IPA toevoegen. Groeten, Koen Reageer 29 jul 2007 17:24 (CEST)

Afbeelding Commons[bewerken]

Weet iemand hoe je een afbeelding van Commons kunt verwijderen of renamen.--Okido 29 jul 2007 17:17 (CEST)

Verwijderen kun je alleen als mod, je kunt wel een afbeelding ter verwijdering nomineren, meer info op Commons:Commons:Deletion guidelines. Hernoemen van afbeeldingen kan niet. je dient de afbeelding opnieuw onder de nieuwe naam te uploaden en de oude versie ter verwijdering nomineren. Dit soort info staat overigens allemaal in Commons:Help:Contents. Groeten, Koen Reageer 29 jul 2007 17:22 (CEST)
Koen, bedankt is opgelost.--Okido 29 jul 2007 23:34 (CEST)

Referenties[bewerken]

Sinds kort komt mijn naam ook voor in de Engelstalige Wikipedia. Waar makako8 ook mijn referenties heeft geplaatst. Kan ik die vertalen en ook plaatsen op de Nederlandse pagina of is dat niet gebruikelijk? Gaarne uw advies.John Baselmans 29 jul 2007 21:50 (CEST)

Mijn idee? Doe maar liever niet. Wacht tot een andere Wikipediaan je "encyclopedische waarde" inziet en een artikel over je maakt het artikel uitbreidt. Zelfpromotie is niet iets waar met open armen op gereageerd wordt hier. Ciell 29 jul 2007 21:58 (CEST)
Ciell bedankt voor je eerlijk antwoord en ik laat het zo. De discussie zelfpromotie is al volop geweest en ik wist niet dat ik zoveel opschudding bezorgde terwijl ik duidelijk geen zelfpromotie wil! Gelukkig ziet de engelse versie het objectiever maar goed ik trek me terug uit deze wereld en ga me weer concentreren op mijn werk, Thanks 29 jul 2007 22:29 (CEST)

e-mailadres[bewerken]

Bij voorkeuren kun je optioneel een e-mailadres ingeven. Ik vraag mij af, waar wordt dat e-mailadres dan zichtbaar en is dit beveiligd opdat je niet allerlei Spam krijgt. Komt dan de e-mailfunctie onder een bepaalde knop te zitten en is dit standaard? Welke gebruiker heeft zo'n emailknop. Dan kan ik het zien.--Okido 29 jul 2007 23:31 (CEST)

Het e-mailadres is niet zichtbaar voor andere gebruikers en wordt ook niet aan andere partijen doorgegeven. Zie ook Wikipedia:Privacybeleid#E-mail.2C_mailing_lists_and_IRC. Iedere geregistreerde gebruiker heeft zo'n knop, ga naar de gebruikerspagina en kijk in de linkerkolom, onderste blokje. Daar staat E-mail gebruiker. Als er een e-mailadres geregistreerd staat en de gebruiker staat e-mails toe, dan kun je een mail sturen, anders krijg je een melding. Groeten, Koen Reageer 29 jul 2007 23:54 (CEST)

Donatie[bewerken]

Worden donaties via de nederlandse girorekening ook vermeld in de lijst van donaties? De mijne van omstreeks 11 juli j.l. zie ik nog niet terug. Zou wel aardig zijn. Of geldt dat alleen voor de betreffende (Pay-Pal e.d.) betaalopties. 86.83.145.83 29 jul 2007 19:53 (CEST)

Ik denk enerzijds dat enkel de pay pal/credit card/ebookers genoemd worden, aangezien je enkel bij die vorm van donaties kunt kiezen tussen anoniem of onder een naam doneren. Wilt u het echt weten, stuur dan eens een e-mail aan de foundation: donationsAt sign.svgwikimedia.org. Ciell 29 jul 2007 22:09 (CEST)

Ik zal zien. Bedankt 86.83.145.83 30 jul 2007 18:24 (CEST)

Afbeeldingen verschijnen niet hoewel correct geupload[bewerken]

Ik heb een artikel geschreven Lancia Gamma en wilde daarbij een fotogalerij plaatsen. Ik heb alles netjes gecopieerd van het hommeltje en alle juiste namen ingevuld. De galerij staat er maar de foto's staan er niet in. Wie helpt? Gebruiker:Fjvelsen

Ik heb het probleem opgelost. Er staat nog wel 4x dezelfde foto omdat ik de correcte naam niet wist. Ik neem aan dat je er nu uitkomt. Miho 27 jul 2007 20:57 (CEST)

Heren, laat maar ik heb helemaal genoeg van deze software. Kennelijk kan iemand alleen met plaatjes op Wikipedia werken als hij een IQ heeft van 80 of 180 en ik heb helaas geen van beiden (slechts 147). Het doet sterk denken aan de troep van meneer Gates. Je upload een plaatje van 1.8 Mb en dan zegt het programma: Sorry hoor, maar het lijkt een leeg bestand. Dan upload je precies hetzelfde opnieuw en dan gaat het goed, alleen kan de pagina de link naar de foto helemaal never nooit meer vinden. Ik heb er daverend genoeg van. Ik kost 300 Euro per uur en heb iets (heel veel)beters te doen dan dit onvoorstelbaar amateuristisch geklooi. Wat'n afgang! Fjvelsen 27 jul 2007 23:00 (CEST)

Ik kost nul euro per uur en ik doe het met plezier. En mijn IQ... Och, laat maar. RToV 27 jul 2007 23:11 (CEST)

En voor nop heb ik zelfs alle geüploadde plaatjes in het artikel gezet. Heb ik nou 80 of 180? Miho 28 jul 2007 00:49 (CEST)

Ik wil het niet weten. :-) En bedankt voor het plaatjes plakken. Gisteravond had ik geen puf meer, anders had ik het gedaan. RToV 28 jul 2007 09:05 (CEST)

Heren, allemaal mijn welgemeende excuses: ik was helemaal uitgeput en als ik ergens niet tegen kan is het software die problemen veroorzaakt in plaats van oplost. Ook ik help Wikipedia te vullen en besteed ook vele uren voor nop, met name met het verbeteren van taal- en stijlfouten van anderen want daar ben ik toevallig weer erg goed in en zo helpen we allemaal elkaar. Ter geruststelling: ik doe graag iets voor een ander maar mijn tijd is vreselijk schaars en wel omdat die ook zo duur is: daartussen bestaat nu eenmaal een automatische correlatie. Het teruglezend schaam ik me en ik zal mij voortaan inhouden maar ik blijf het wel hopeloos onduidelijk vinden allemaal en dus domweg te tijdsintensief voor iemand met weinig tijd.Fjvelsen 30 jul 2007 19:16 (CEST)

verwijdering[bewerken]

Recreactiebad is fout, moet zijn recreatiebad (zonder c). Foto inmiddels opnieuw geupload met nieuwe bestandsnaam. Bad name met reden bij de oude foto toevoegd maar deze staat er nog. Hoelang duurt zoiets of gaat dit automatisch. Kan een moderator van Wikipedia dit regelen. Image:Sport-&Recreactiebad De Kolk Wierden 2005.jpg--Okido 30 jul 2007 18:31 (CEST)

Ik zie een rode link naar de nieuwe naam in het verwijdersjabloon. Foute upload, foute naam of foute verwijdering?
Image:Sport-&Recreatiebad De Kolk Wierden 2005.jpg RToV 30 jul 2007 18:41 (CEST)
Zie het al: in het sjabloon staat geen Image in de link. Misschien moet je dat even aanpassen. Maar ook dan kan het even duren voordat hij weg is. Verwijderen is handmatig werk en het is nu rond etenstijd. RToV 30 jul 2007 18:46 (CEST)
Het is een Commonsafbeelding, daar kunnen we hier niets aan doen. Ciell 30 jul 2007 19:26 (CEST) Kijk even op commons:Commons:Deletion guidelines voor hoe het daar gaat. Ciell 30 jul 2007 19:27 (CEST)

Gebruikersboxen naast elkaar[bewerken]

Hallo. Hoe zet je gebruikersboxen naast elkaar op een gebruikerspagina? Ik heb nu een lange rij en hij is te lang dat je het onderste stukje van mijn gebruikerspagina niet meer kan zien. Hoe kun je het naast elkaar zetten? Het gaat om deze deze pagina. TahR78 30 jul 2007 19:34 (CEST)

De tabel waar ze momenteel in staan zorgt dat ze telkens op een nieuwe regel komen, haal de code om een nieuwe rij te beginnen (|-) weg, en ze staan vanzelf naast elkaar. Zie ook Help:Gebruik van tabellen. - Dammit 30 jul 2007 19:40 (CEST)

gebruikersnaam veranderen[bewerken]

Hi,

Even een vraagje. Vandaag creërde ik een gebruikersnaam. Deze werd gemaakt met vermelding 'Luigi pipo' terwijl dit eigenlijk 'Luigi Pipo' moest zijn, maar voor ik merkte dat 'Pipo' genoteerd werd als 'pipo' had ik al doorgeklikt en kon ik geen wijzigingen meer doorvoeren. Hoe kan ik dit veranderen? Als ik probeer een nieuwe gebruikersnaam te maken als 'Luigi Pipo' krijg ik de mededeling dat deze naam te veel gelijkenissen vertoont met de reeds bestaande naam 'Luigi pipo'. Wat uiteraard juist is ............

Kan ik dit veranderen? Ik ben overal 'gekend' als Luigi Pipo. Luigi = de Italiaanse naam waarvan mijn (echte) voornaam 'Gino' afgeleid werd : Gino is afkorting van het Italiaanse 'Luigino' wat dan weer het verkleinwoord is van 'Luigi'. 'Luigi' is Italiaans voor 'Louis' wat op zijn beurt Frans is voor 'Lodewijk'. Pipo : in de West-Vlaamse betekenis van 'zeveraar' en niet zo zeer in de betekenis van 'clown' of dergelijke.

Bedankt alvast en saluutjes, Gino (Luigi Pipo)

Op deze pagina kun je verzoeken je account te laten hernoemen: Wikipedia:Verzoek voor hernoeming van account (dank aan Eve). - Dammit 27 jul 2007 14:34 (CEST)

Hi, alvast bedankt voor de info. Maar voorlopig kan ik de bedoelde pagina niet bewerken, omdat mijn account nieuw is. Men vraagt om 4 dagen te wachten. Gebruikersnaamverandering zal ik zo spoedig mogelijk doorvoeren. Thanks again. G.

Beveiliging is opgeheven, je kunt nu wel binnen 4 dagen een verzoek indienen. PatrickVanM 31 jul 2007 11:00 (CEST)

Thanks. Ik heb zojuist wijziging aangevraagd (31/07/2007 om 13h13) en heb mij vervolgens afgemeld. Bij terug inloggen om 13h19 was de wijziging reeds doorgevoerd !!! Waw! Excellente service and thanks voor de hulp. Gino (Luigi Pipo).

veeltepelmuizen.[bewerken]

Hallo beste.

Ik heb een vraagske voor jullie. Mag de zogenaamde veeltepelmuis vrij gehouden worden of niet, de ene zegt van wel, de andere zegt dan weer van niet. Ik zou het wel eens met zekerheid willen weten.

En als het niet mag, kan je mij dan even een reden bij vermelden waarom. In verband met agressie of kunnen deze dieren ziektes over brengen op mensen?.

Vriendelijke groeten Rudy ( alias regius ).

Ik gok dat het niet mag, in het artikel over de veeltepelmuis staat namelijk dat ze "een reservoir zijn voor de Pest" en het ook op mensen kunnen overdragen. Overigens is deze vraag eigenlijk meer geschikt voor de Wikipedia:Informatiebalie, deze helpdesk is meer voor problemen met de site of software zelf.- Dammit 31 jul 2007 11:48 (CEST)

Nieuwe artikelen en categorien[bewerken]

Ik had een paar nieuwe artikelen aangemaakt, maar ze verschijnen niet in de categorien waar ik ze toe had laten behoren. Moeten ze eerst gecheckt worden door moderators of is er iets anders? Bedwyr 31 jul 2007 19:18 (CEST)

Ik zal even kijken als ik de fout kan ondeken, Liveshop 31 jul 2007 19:19 (CEST)
Gecheck of niet gecheckt is zie ze wel zitten in de categorieen, misschien kan het zijn dat je er overheen keek of dergelijken. Groetjes, Liveshop 31 jul 2007 19:21 (CEST)
Als je het inderdaad had over bijv. Caladbolg en Gáe Bulg, die zie ik wel degelijk in Categorie:Ierse mythologie zitten. Misschien moet je het overzicht van de categorie even verversen (CTRL-F5)? Mvg, Niels(F)? 31 jul 2007 19:23 (CEST)
Oh ik zie het. Moest de pagina verversen. bedankt! Bedwyr 31 jul 2007 19:26 (CEST)

Afbeeldingen[bewerken]

Voor een week geleden heb ik twee afbeeldingen op lokaal niveau geupload. Omdat dit allemaal experimenteel was op licentie gebied met een onjuiste licentie is er nogal wat mis gegaan. Dit heb ik een dag later direct gecorrigeerd met de juiste licentie GFDL enz. Nu had ik vanavond weer een bericht over dit onderwerp (u heeft nieuwe berichten). Op die manier wordt het wel een langdurige geschiedenis. Een afbeelding is spoorloos verdwenen, dit is 1997 Najadengroep vijver Gemeentehuis Wierden.jpg, de ander Gemeentehuis Wierden Voorgevel.jpg staat er nog met de verwijderingsnominatie. Inmiddels heb ik beide afbeeldingen ook naar Commons geupload. Welke moderator kan eventueel de twee lokale geuploade (Wikipedia)afbeeldingen verwijderen. Dan is dit voorbij. Ik kom er zo niet meer uit en kan er ook niets meer aan doen.--Okido 31 jul 2007 19:20 (CEST) Het kan ook zijn dat ik de verdwenen Afbeelding Najadengroep zelf via verplaatsen, verplaatst heb naar Commons dat weet ik niet meer. --Okido 31 jul 2007 19:24 (CEST)

Presentatie Wikipedia[bewerken]

Geachte lezer

Ik heb een projekt/artikel opgestart op Wikipedia en ben voornemens hiervoor de hulp in te roepen van ca 100 collega's van mij, verspreid in het land. Dit omdat het een vrij groot projekt zou kunnen worden en ik zelf zeker niet alle deskundigheid in huis heb. Deze collega's komen op 26 september samen in Breukelen en daar wil ik graag een goede uitleg/presentatie over Wikipedia laten geven. Ik zoek dus een deskundige op Wikipedia gebruiksgebied, die dit zou willen doen. Met vriendelijke groet van FransUitEL 30 jul 2007 09:40 (CEST)

Wat is nou precies je bedoeling. Wil je een project opstarten over je eigen bedrijf en dat door al je collega's laten vullen? Dan is het misschien handiger om een bedrijfswiki op het intranet te installeren. Kun je iets duidelijker omschrijven wat je wilt dat je collega's gaan doen en wat voor project het behelst. PatrickVanM 30 jul 2007 10:22 (CEST)
Hoi Patrick, zie voor uitleg ook mijn overlegpagina (hier en hier). Groet eVe Roept u maar! 30 jul 2007 10:29 (CEST)
Hoi Eve :-) Het is me nu duidelijk. Ik kan ook niet op 26 september (Breukelen is wel dichtbij) maar ja, moet gewoon werken. PatrickVanM 30 jul 2007 10:34 (CEST)

Bedankt voor deze eerste reacties. Deze presentatie staat "gepland" in in de ochtend ongeveer tussen 11 en 12 uur. Maar ik denk dat verschuiven van deze periode geen problemen zou op leveren. Het prgramma staat nog maar in grove lijnen vast. De persoon/deskundige die deze presentatie zou kunnen doen voor ons, krijgt een in overleg te bepalen vergoeding en uiteraard de reiskosten. Ik moet dat nog intern bespreken maar deze zoektocht in de Wikipedia-helpdesk is een eerste stap. Met vriendelijke groet FransUitEL 30 jul 2007 10:53 (CEST)

Het loopt nog niet echt storm met aanbiedingen. Dit wordt wat zorgelijk geloof ik. Met groet van FransUitEL 2 aug 2007 14:59 (CEST)

Dit is denk ik ook niet echt de goede plek om dit te vragen. Misschien bereik je in de kroeg een groter publiek. Niet iedereen kijkt hier. PatrickVanM 2 aug 2007 15:09 (CEST)

Dit was de plaats die me geadviseerd werd beste Patrick maar ik kan dat natuurlijk verkeerd begrepen hebben. Ik zal de kroeg ook eens bezoeken vermits ik hem kan vinden. Overigens bedankt voor dit tweede advies. Met vriendelijke groet FransUitEL 3 aug 2007 10:33 (CEST)

Er zijn wel degelijk mensen die vaker workshops geven: zo bestaat er zelfs een heuse Werkgroep Trainingen. Neem eens contact met hun op: zij weten vast wel iemand die een presentatie doen wil. Ciell 3 aug 2007 11:23 (CEST)

gekopieerd naar Wikipedia:De kroeg