iPad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ipad)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De iPad 2
iPad, iPad Pro.

De iPad is een in 2010 geïntroduceerde tablet-pc van het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple. Net zoals de iPhone en de iPod touch bevat de iPad een multi-touchscherm, waardoor deze met de vingers is te bedienen. Dit in tegenstelling tot vroegere tablets, die meestal met een stylus werden bediend. Er zijn inmiddels diverse modellen van de iPad verschenen.

Alle modellen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: uitsluitend wifi en wifi + cellular.[1] De wifi + cellular-uitvoering maakt het mogelijk om over het mobiele netwerk te internetten, mits daarvoor een aparte simkaart geplaatst wordt en er een data-abonnement afgesloten wordt. Tevens bevat de wifi + cellular-versie een gps-ontvanger. Beide modellen zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten.

Geschiedenis[bewerken]

Eerste generatie: iPad[bewerken]

iPad
Een e-mail beantwoorden met het softwarematige toetsenbord.
Een e-mail beantwoorden met het softwarematige toetsenbord.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten Wifi: 3 april 2010
Vlag van Verenigde Staten Wifi + cellular: 30 april 2010
Vlag van Nederland Vlag van België iPad: 23 juli 2010
Beëindigd 25 maart 2011
verschijningsdatum iPad 2
Processor(s) 1 GHz Apple A4 custom-design[2][3]
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De iPad heeft een multi-touchscherm van 9,7 inch (24,6 centimeter) en weegt ongeveer 700 gram.[2] Het draait op iOS, net zoals de iPhone en iPod touch en is daarmee in feite een grote broer van deze apparaten. Telefoneren, zoals met de iPhone, is niet mogelijk, maar VoIP wel.

De iPad werd tijdens een persconferentie door Apple in San Francisco op woensdag 27 januari 2010 voor het eerst aan het publiek getoond door Apple-topman Steve Jobs.[4]

De gebruiker kan met het apparaat onder andere boeken (zogenaamde e-books) lezen, luisteren naar muziek, films kijken, videogames spelen, e-mailen en browsen op internet. Apple levert de volgende software mee met de iPad: Safari, Mail, Foto's, Video's, YouTube, iPod, iTunes Store, App Store, Google Maps, Notities, Agenda, Contacten en Spotlight. Tevens kan het apparaat vrijwel alle bestaande programma's (voor de iPhone en iPod touch) uit de App Store gebruiken en zijn er iPad-specifieke programma's verkrijgbaar. Net als de iPod en iPhone, synchroniseert de iPad gegevens met een Microsoft Windows- of Mac OS X-computer via iTunes.

In eerste instantie konden, evenals op de iPod touch en de iPhone, alleen enkele ingebouwde applicaties gelijktijdig met andere applicaties draaien. Hierdoor kon het apparaat aanzienlijk langer werken op een batterijlading. Met iOS 4.2 is daar verandering in gekomen, want daarmee is het wel mogelijk te "multitasken" (meer programma's tegelijk open hebben staan).[5] Ondanks herhaaldelijke verzoeken van Adobe, weigert Apple ondersteuning voor Adobe Flash te bieden, omdat Apple meent dat het zeer nadelige effecten zal hebben op de prestaties van de iPhone, iPod touch en de iPad.[6] Een groeiend aantal websites biedt echter toegang tot materiaal zonder gebruik te maken van Adobe Flash, door bijvoorbeeld gebruik te maken van video in HTML5, speciale apps aan te bieden in de App Store of een speciale variant van hun website te ontwikkelen voor gebruik met iPhone, iPod touch of iPad.

In de App Store is een speciale uitvoering van iWork, Apples eigen kantoorsoftwarepakket, voor de iPad verkrijgbaar. Van de tekstverwerker Pages, het presentatieprogramma Keynote en het spreadsheetprogramma Numbers zijn nieuwe versies ontwikkeld, die geoptimaliseerd zijn voor gebruik met de iPad. Bestanden kunnen uitgewisseld worden tussen iWork en Microsoft Office.

De Verenigde Staten waren als eerste aan de beurt met een lancering van de iPad op 3 april 2010. Andere grote markten zoals Frankrijk, Duitsland en Japan waren 28 mei 2010 aan de beurt. De iPad werd in Nederland en België op 23 juli gelanceerd.[7]

In december 2010 werd de iPad door de Nederlandse vakpers verkozen tot beste product van 2010. De jury noemde de tablet 'gamechanging' en een 'revolutie in de mediawereld'.[8]

Tweede generatie: iPad 2[bewerken]

iPad 2
De iPad 2, in combinatie met het accessoire 'Smart Cover'
De iPad 2, in combinatie met het accessoire 'Smart Cover'
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 11 maart 2011
Vlag van Nederland Vlag van België 25 maart 2011
Processor(s) 1,08 GHz Apple A5 dual-coreprocessor
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De iPad 2 is de opvolger van de iPad en is in de Verenigde Staten te koop sinds 11 maart 2011. Andere landen volgden op 25 maart 2011.

Het toestel heeft als hoofddoel het consumeren van media zoals boeken, muziek, games en kranten. Het apparaat werd in een persconferentie in San Francisco op 2 maart 2011 voor het eerst aan het publiek voorgesteld door Apple-topman Steve Jobs. Dit zorgde voor enige verrassing, omdat Jobs al enkele weken op ziekteverlof was.

De opnieuw ontworpen tablet beschikt, in tegenstelling tot zijn voorganger, over een voor- en achtercamera om bellen via FaceTime mogelijk te maken. Hij beschikt tevens over een Apple A5-dual-coreprocessor. Hij is 33% dunner en tot 15% lichter dan de eerste versie van de iPad en, afhankelijk van de toepassing, tot negen keer zo snel.[9]

Derde generatie: de nieuwe iPad[bewerken]

de nieuwe iPad (3e generatie)
IPad 3.png
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 16 maart 2012
Vlag van Nederland Vlag van België 23 maart 2012
Beëindigd 23 oktober 2012
verschijningsdatum 4e generatie iPad
Processor(s) 1,08 GHz Apple A5X dual-coreprocessor met quad-core graphics
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 7 maart 2012 introduceerde Apple de opvolger van de iPad 2. Deze kreeg geen cijfer of andere aanduiding mee. De naam van de derde generatie iPad is ook gewoon iPad. Tijdens de introductie en in reclamecampagnes gebruikt Apple de naam 'de nieuwe iPad'. Consumenten gebruiken ook wel de benaming iPad 3. De derde generatie iPad bevat een Retina-display met 2048×1536 pixels, vier keer meer dan de iPad 2. Apple paste dit type scherm ook al toe op de iPhone 4 en de iPhone 4S. Verder bevat de nieuwe iPad een A5X-processor en aan de achterzijde een 5-megapixel iSight-camera. Bovendien biedt hij door middel van een LTE-chip ondersteuning voor 4G. Deze iPad beschikt verder over Bluetooth 4.0. De derde generatie iPad is sinds 16 maart 2012 verkrijgbaar in de Verenigde Staten en sinds 23 maart 2012 in Nederland, België en andere delen van Europa.

Vierde generatie: iPad met Retina-display[bewerken]

iPad met Retina-display (4e generatie)
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 2 november 2012
Processor(s) 1,4 Ghz Apple A6X dual-coreprocessor met quad-core graphics
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 499 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 23 oktober 2012, amper 6 maanden na de aankondiging van de nieuwe iPad (3e generatie), introduceerde Apple weer een nieuwe versie van de iPad. Deze kreeg als werktitel 'iPad met Retina-display'. Deze vierde generatie van de iPad heeft als vernieuwing de Apple A6X-chip, de lightning-connector, wereldwijde LTE-dekking en een FaceTime-camera van 720p. Op 29 januari 2013 kondigde Apple aan dat van dit model ook een versie met een opslagcapaciteit van 128 GB beschikbaar komt.

iPad mini[bewerken]

iPad mini
Tot op de vierkante millimeter een iPad.
Tot op de vierkante millimeter een iPad.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 2 november 2012
Processor(s) 1,08 Ghz Apple A5 dual-coreprocessor
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 329 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 23 oktober 2012 kondigde Apple een kleinere versie van de iPad aan: de iPad mini. De iPad mini heeft een nieuw ontwikkelde behuizing, in plaats van een kopie van die van de eerdere iPads. De randen zijn dunner dan bij een reguliere iPad. Dit heeft ervoor gezorgd dat het scherm groter kon worden dan bij andere tablets met vergelijkbare afmetingen. Tegelijk bracht het een nieuw probleem met zich mee: je duim schuift vaak op het scherm in plaats van dat hij op de behuizing blijft zitten. Hiervoor heeft Apple speciale software ontwikkeld die herkent met welke vinger(s) wordt gewerkt en met welke het scherm wordt vastgehouden. Het toestel heeft een schermdiagonaal van 7,9 inch. De schermresolutie komt overeen met de iPad 2 (1024×768), echter wel over een kleiner schermoppervlak, waardoor de iPad mini toch een grotere pixeldichtheid heeft dan de iPad 2. Ook heeft de iPad mini de nieuwste wifitechnologie aan boord. De iPad mini heeft een Apple A5-chip, dezelfde chip die in de iPad 2 te vinden is. Gezien zowel de derde als vierde generatie iPad een nieuwere chip bevatten, was dit minder vernieuwend. Door te bezuinigen op het scherm en de chip kan de mini echter wel als budgetmodel in de winkel worden verkocht.

Alle modellen van de iPad mini hebben met een 5MP-camera aan de achterkant, waarmee foto's kunnen gemaakt worden. Verder kan men filmen in 1080p-kwaliteit (1920×1080). Aan de voorkant zit een FaceTime HD-camera waarmee 1,2MP-foto's gemaakt kunnen worden en filmpjes in 720p-kwaliteit (1280×720). Beide camera's hebben "tap to focus", gezichtsherkenning en geotagging.

De iPad mini was leverbaar in 2 kleuren:

 • zwart: zwarte rand rond het scherm met een zwarte aluminium achterkant en zwart glanzend Applelogo;
 • wit: witte rand rond het scherm met een zilveren aluminium achterkant en zilver glanzend Applelogo.

De opslaggroottes waren 16 GB, 32 GB en 64 GB.

iPad mini 2 met Retina-scherm[bewerken]

iPad mini met Retina-display
Net zo spectaculair. Twee keer zo snel.
Net zo spectaculair. Twee keer zo snel.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 1 november 2013
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Apple M7 (coprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 389 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 22 oktober 2013 kondigde Apple de tweede generatie van de iPad mini aan. De iPad mini 2 beschikt over een Retina-scherm, een snellere A7-processor en een M7-coprocessor. De tweede generatie van de iPad bevat standaard iOS 7.

iPad mini 3[bewerken]

iPad Mini 3
Met Touch ID.
Met Touch ID.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 22 oktober 2014
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-mini-3/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 17 oktober 2014 kwam Apple met zijn derde generatie.

iPad mini 4[bewerken]

iPad Mini 4
Gigantisch. Klein.
Gigantisch. Klein.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 9 september 2015
Processor(s) Apple A8 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 399 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-mini-4/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 9 september 2015 kwam Apple met zijn vierde generatie iPad mini. Er kan worden gekozen uit 16, 64, of 128 GB geheugenopslag en uit de kleuren zilver, goud en spacegrijs. De iPad mini 4 heeft een A8-processor en een 8 MP camera met mogelijkheid voor 1080p video-opname.

iPad Air[bewerken]

Denk niet te licht over kracht.
Denk niet te licht over kracht.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 1 november 2013
Beëindigd Vlag van Verenigde Staten 21 oktober 2014
Processor(s) Apple A7 (hoofdprocessor)
Apple M7 (coprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 479 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.nl/ipad/[dode link]
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Air voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 22 oktober 2013 kondigde Apple de iPad Air aan. Deze iPad is dunner en lichter dan zijn voorgangers en is verkrijgbaar in de grijs/zwart en zilver/wit. Hij heeft een snellere 64-bit A7-processor en een M7-coprocessor. Hij wordt standaard geleverd met iOS 7.

iPad Air 2[bewerken]

iPad Air 2
Licht. Zwaargewicht.
Licht. Zwaargewicht.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 22 oktober 2014
Processor(s) Apple A8X (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 499 (16 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-air-2/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Air 2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 oktober 2014 kondigde Apple de tweede generatie van de iPad Air aan. Deze beschikt ook over een Retina-scherm, een snellere processor en heeft Touch ID. Dit verscheen eerder op de iPhone 5S, 6 en 6 Plus. De iPad Air 2 wordt standaard geleverd met iOS 8. Hij is verkrijgbaar in grijs/zwart, goud/wit en zilver/wit.

iPad Pro[bewerken]

iPad Pro
De pc voorbij.
De pc voorbij.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten november 2015
Processor(s) Apple A9X (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 919 (32 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-pro/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Pro voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 9 september 2015 introduceerde Apple de iPad Pro. Deze iPad werd voorzien een Retinascherm van 12,9 inch (het grootste aanraakscherm ooit in een Appleproduct) met een nauwkeuriger touch-technologie, een A9X-processor en een vernieuwd speakersysteem waarbij 4 speakers (boven en onder) voor een betere klank en een stereo-effect zorgen. Nieuw is ook de Smart Connector aan de zijkant van de iPad, waarmee Apples Smart Keyboard, dat speciaal is ontworpen voor de iPad Pro, aangesloten kan worden zonder gebruik te hoeven maken van bluetooth of andere draadloze technologieën. Tot slot introduceerde Apple de Apple Pencil als accessoire voor de iPad Pro, een drukgevoelige stylus die het samen met de nauwkeurige touch-technologie mogelijk maakt de iPad als tekentablet te gebruiken.

Op 21 maart 2016 werd de 9,7 inch-iPad Pro gepresenteerd. Nieuw zijn onder andere het scherm en een verbeterde camera.[10]

De iPad Pro werd standaard geleverd met iOS 9, heeft een maximale opslagcapaciteit van 256 GB en is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, goud, roségoud en wit.

iPad Pro 2e generatie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie iPad Pro 2e generatie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

iPad Pro 3e generatie[bewerken]

iPad Pro 3e generatie
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten november 2018
Processor(s) Apple A12X Bionic (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 899 (64 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-pro/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica
1rightarrow blue.svg Zie iPad Pro 3e generatie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 oktober 2018 werd in New York de derde generatie iPad Pro aangekondigd. Deze iPads zijn verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver, met een opslagcapaciteit van 64 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB. De iPad Pro heeft een edge-to-edge-Liquid Retina Display in de formaten 11" en 12,9". Apple heeft ze verder voorzien van de nieuwe Apple A12X Bionic-processor. Aangezien het scherm de hele voorkant van de iPad bedekt en de homebutton verdwenen is, heeft TouchID plaats gemaakt voor FaceID.

Met de komst van de nieuwe iPad Pro heeft Apple tevens de Apple Pencil 2 uitgebracht. Deze wordt nu op de zijkant van de iPad geplaatst en geladen.

iPad (2017)[bewerken]

iPad (2017)
Flinterdun. Bomvol lol.
Flinterdun. Bomvol lol.
Type Tablet-pc
Ontwikkelaar Apple Inc.
Verschijning Vlag van Verenigde Staten 24 maart 2017
Processor(s) Apple A9 (hoofdprocessor)
Basisprijs Vlag van Nederland Vlag van België 409 (32 GB + wifi)
Website http://www.apple.com/nl/ipad-9.7/
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

Op 21 maart 2017 introduceerde Apple een nieuwe iPad. Er is verwarring over de naam doordat men hem in marketing enkel "iPad" noemt, er in officiële statements naar dit model wordt verwezen met "5e generatie iPad" en andere bronnen het de "7e generatie iPad" of "iPad 2017" noemen.

Het is de eerste iPad met een Apple A9-processor. Hij is daardoor sneller dan de iPad Air 2, maar is iets dikker (even dik als de iPad Air). Deze iPad wordt standaard geleverd met iOS 10, heeft een opslagcapaciteit van 32 of 128 GB en is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, goud en zilver.[11]

Tijdlijn[bewerken]

Modelvergelijking[bewerken]

Hardwarespecificaties van de Apple iPad-modellen
Modellen iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Introductie 3 april 2010 11 maart 2011 16 maart 2012 2 november 2012 1 november 2013 24 oktober 2014 24 maart 2017 27 maart 2018 2 november 2012 12 november 2013 24 oktober 2014 9 september 2015 31 maart 2016 11 november 2015 13 juni 2017 30 oktober 2018
Originele iOS versie 3.2 4.3 5.1 6.0 7.0.3 8.1 10.3 11.3 6.0 7.0.3 8.1 9.0 9.1 9.3 10.3.2 12.1
Hoogste iOS versie 5.1.1 9.3.5 10.3.3 12.1 9.3.5 12.1
Specificaties iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Afmetingen hoogte 242,8 mm 241,2 mm 240 mm 200 mm 203,2 mm 240 mm 305,7 mm 250,6 mm 305,7 mm 247,6 mm 280,6 mm
breedte 189,7 mm 185,7 mm 169,5 mm 134,7 mm 134,8 mm 169,5 mm 220,6 mm 174,1 mm 220,6 mm 178,5 mm 214,9 mm
dikte 13,4 mm 8,8 mm 9,4 mm 7,5 mm 6,1 mm 7,5 mm 7,2 mm 7,5 mm 6,1 mm 6,9 mm 6,1 mm 6,9 mm 5,9 mm
Gewicht (g) 680 g 601 g 650 g 652 g 469 g 437 g 469 g 308 g 331 g 298,8 g 437 g 713 g 469 g 677 g 468 g 631 g
Scherm iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Diagonaal (in) 9.7" 7.9" 9.7" 12.9" 10.5" 12.9" 11" 12.9"
Resolutie (pixels) 768×1024 1536×2048 768×1024 1536×2048 2048×2732 1668×2224 2048×2732 1668×2388 2048×2732
Pixel dichtheid (ppi) 132 264 163 326 264
Kleurweergave Kleurdiepte TrueColor 24-bit (16777216 kleuren)
DCI-P3 kleurruimte Nee Ja Nee Ja
True Tone Nee Ja Nee Ja
Technologie LCD Liquid Retina LCD
Verversingssnelheid 60 Hz ProMotion 120 Hz
Apple Pencil support Nee Ja Nee Ja
Split-view Nee Ja Nee Ja
Geheugen/Processor iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
RAM 256 MB 512 MB 1GB 2GB 512 MB 1 GB 2 GB 4 GB 4/6 GB
Opslag 16/32/64 GB 16/32/64/128 GB 32/128 GB 16/32/64 GB 16/32/64/128 GB 16/64/128 GB 16/32/64/128 GB 32/128/256 GB 64/256/512 GB 64/256/512 GB/1 TB
CPU Naam A4 A5 A5X A6X A7 A8X A9 A10 A5 A7 A8 A9X A10X Fusion A12X Bionic
Motion coprocessor M7 M8 M9 M10 M7 M8 M9 M10 M12
Bit 32-bit 64-bit 32-bit 64-bit
Cores Single-core Dual-core Triple-core Dual-core Quad-core Dual-core Hexa-core Octa-core
Productie procedé 45 nm 45/32 nm 45 nm 32 nm 28 nm 20 nm 16/14 nm 16 nm 32 nm 28 nm 20 nm 16 nm 10 nm 7 nm
ARM instructieset v7 v7s v8 v7 v8
OpenGL ES rendering 2.0 3.0 2.0 3.0
GPU PowerVR SGX535 PowerVR SGX543MP2 PowerVR SGX543MP4 PowerVR SGX554MP4 PowerVR G6430 PowerVR GXA6850 PowerVR GT7600 PowerVR GT7600+ PowerVR SGX543MP2 PowerVR G6430 PowerVR GX6450 PowerVR 7XT PowerVR GT7600+ Apple Hepta-core
Connectiviteit iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Bluetooth 2.1 4.0 4.2 4.0 4.2 5.0
Wi-Fi a/b/g/n a/b/g/n/ac a/b/g/n a/b/g/n/ac
AirDrop Nee Ja
Apple Pay Nee Ja Nee Ja
GPS Ja
GLONASS Nee Ja
SIM Micro-SIM Nano-SIM Nano-SIM/e-SIM
Connectoren Audio 3.5mm audio jack Nee
Opladen 30-pin connector 8-pin Lightning USB-C 3.1
Batterij iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Capaciteit (mAh) 6613 6579 11487 11560 8827 7340 8827 4440 6471 5124 7306 10307 8134 10875 ??
Voltage 3.75V 3.8V 3.7V 3.72V 3.75V 3.82V 3.77V ??
Technologie Lithium-ion ??
Camera iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Camera aan de voorzijde Apertuur Geen Camera n/a ƒ/2,4 ƒ/2,2 ƒ/2,4 ƒ/2,2
Megapixel 0.3 MP 1.2 MP 5 MP 1.2 MP 7 MP
Video Resolutie FWVGA (480×854) in 30 fps HD (720×1280) in 30 fps FHD (1080×1920) in 30 fps FHD (1080×1920) in 60 fps
Hoofdcamera Autofocus Geen Camera Nee Ja
Apertuur n/a ƒ/2,4 ƒ/2,2 ƒ/2,4 ƒ/1,8
Megapixel 0.7 MP 5 MP 8 MP 5 MP 8 MP 12 MP 8 MP 12 MP
Video resolutie HD (720×1280) in 30 fps FHD (1080×1920) in 30 fps 4K (2160×3840) in 30 fps FHD (1080×1920) in 30 fps 4K (2160×3840) in 30 fps 4K (2160×3840) in 60 fps
Flits Nee Ja Nee Ja
Optical Image Stabilization Nee Ja Nee
Sensoren iPad iPad 2 iPad 3 iPad 4 iPad Air iPad Air 2 iPad 5 iPad 6 iPad Mini iPad Mini 2 iPad Mini 3 iPad Mini 4 iPad Pro 9.7" iPad Pro 12.9" 1G iPad Pro 10.5" iPad Pro 12.9" 2G iPad Pro 11" iPad Pro 12.9" 3G
Touch-id Nee Ja Nee Ja Nee
Face-id Nee Ja
Microfoons 1 2 1 2 5
Siri Nee Ja
Barometer Nee Ja Nee Ja
Achterkant van de iPad wifi

De iPad heeft een elektronische gyroscoop op basis van versnellingsmeters. Hiermee wordt bepaald in welke stand het toestel zich bevindt: staand, liggend en zelfs schuin. De gebruikersinterface wordt hierop aangepast. Ook heeft de iPad, net als de iPhone, een ingebouwd digitaal kompas, dat zowel het geografische noorden als het magnetische noorden kan aanduiden. Sommige applicaties op de iPad gebruiken dit kompas, soms in combinatie met de ingebouwde gps-ontvanger. De gps-ontvanger is alleen beschikbaar op de wifi + cellular-uitvoering.[2] De muteknop, die bij de presentatie van de iPad nog aanwezig was, was bij de definitieve versie vervangen door een knop waarmee de automatische rotatie van het beeldscherm uitgezet kan worden.[12] In iOS 4.2.1 kreeg de knop weer de functie van muteknop en sinds iOS 4.3 kan de gebruiker in het instellingenmenu kiezen tussen rotation lock en muteknop. Zo wordt schuin lezen, bijvoorbeeld in bed, mogelijk.

Accessoires[bewerken]

 • iPad Keyboard Dock
 • iPad Case voor de eerste generatie iPad
 • iPad Dock
 • iPad Camera Connection Kit
 • iPad USB Power Adapter
 • Apple Dock Connector naar VGA-adapter
 • Bluetoothtoetsenbord
 • Smart Cover[13]
 • Smart Case[13]
 • Apple Pencil

Steve Jobsscholen[bewerken]

In 2013 zijn in Nederland zeven zogenaamde Steve Jobsscholen van start gegaan; basisscholen met onderwijs waarin de iPad een belangrijke rol speelt. Het wordt Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT) genoemd.[14][15][16]