LEGO Masters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lego Masters)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LEGO Masters
Genre Spelprogramma
Speelduur 85 minuten (incl. reclame)
Presentatie Ruben Nicolai
Kürt Rogiers[1][2]
Jury Bas Brederode
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland

Vlag van België België

Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 11 april 2020
Afleveringen 8 (30 mei 2020)
Seizoenen 1
Zender RTL 4/VTM
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

LEGO Masters (Engels voor LEGO meesters) is een televisieprogramma waarin deelnemers strijden om de titel ‘beste LEGO-bouwer’.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Britse format van Tuesday’s Child en LEGO. De Duitse, Australische en Amerikaanse versies van het programma worden, evenals de Nederlandstalige versie, (mede)geproduceerd door de Endemol Shine Group.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

LEGO Masters is een wedstrijd om de titel ‘LEGO Master’ en een prijs. De producent noemt het een “epische realityshow waarin de beste LEGO-bouwers het in duo’s tegen elkaar opnemen voor een geweldige prijs en de titel LEGO Master.”[3] In elke aflevering worden teams van twee bouwers uitgedaagd met opdrachten die ze binnen enkele uren moeten volbrengen. De creaties worden beoordeeld door een jury. Sommige afleveringen bestaan uit verschillende opdrachten, bijvoorbeeld een 'voordeel'-opdracht en een eliminatieopdracht. In sommige afleveringen of voordeel-opdrachten wint het beste team de “Golden Brick” (Nederlands: “Gouden Steentje”) dat ze in een van de komende afleveringen in kunnen zetten voor immuniteit. Na de eliminatie-opdrachten wordt bepaald welk team het minst goed presteert en afvalt.

Nederlands-Belgische versie[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandstalige versie van het programma wordt geproduceerd door EndemolShine Nederland voor het Nederlandse RTL en het Vlaamse VTM, en gepresenteerd door Ruben Nicolai en Kürt Rogiers.[4][5] De opnames vonden plaats tussen 3 februari tot 6 maart 2020.[6]

Zaterdag 11 april 2020 vond de eerste uitzending plaats. De volgende dag werd bekendgemaakt dat het programma in Nederland met bijna 1,6 miljoen kijkers succesvol van start was gegaan.[7] Het was die dag het op-één-na best bekeken programma, na het NOS Journaal van 20.00 uur.[8] In België keken diezelfde avond 727.087 mensen naar de eerste aflevering, waarmee het programma die dag het op-één-na best bekeken programma was, na het 7 Uur Journaal.[9]

Aan het achtdelige programma doen acht kandidatenduo’s mee, vier uit Nederland, drie uit België en een samengesteld Nederlands-Belgisch team. In totaal zullen ze 121 uur bouwen en 14 opdrachten uitvoeren. Ze hebben 2,5 miljoen bouwstenen ter beschikking.[10] De jurering wordt verzorgd door Bas Brederode, die als senior-ontwerper bij LEGO werkt en in het programma ‘de Brickmaster’ wordt genoemd.[11]

Het winnende duo wint behalve een trofee van LEGO ook 25.000 euro en een reis naar het LEGO House in Billund, Denemarken.[12]

Op 14 mei 2020 werd bekend dat er een tweede seizoen zou volgen.[13][14][15]

Eliminatietabel[bewerken | brontekst bewerken]

LEGO Masters BE/NL 2020
Positie Team Land Relatie Afleveringen
1GE 2 3 4 5GE 6 7 8
1 Lola & Jan Vlag van Nederland Ex-geliefden VEILIG WINV RISICO VEILIG RISICO VEILIG WIN WINNAARS
2 Martijn & Jos Vlag van Nederland Vrienden WINGS 2DE VEILIG VEILIGGS VEILIG WIN 2DE TWEEDE
3 Björn & Corneel Vlag van België Vrienden VEILIG VEILIG WIN WIN WINV 2DE RISICO DERDE
4 David & Giovanni Vlag van België Vrienden 2DE VEILIG VEILIG RISICO VEILIG RISICO ELIM
5 Andreas & Arno Vlag van België Partners VEILIG VEILIG VEILIG 2DE VEILIG ELIM
6 Evelien & Natasja Vlag van Nederland Vriendinnen VEILIG RISICO VEILIG ELIM
7 Kasper & Ed Vlag van Nederland Vader & zoon VEILIG VEILIG ELIM
8 Eric & Jaco Vlag van BelgiëVlag van Nederland Samengesteld team VEILIG ELIM
GE Deze ronde was er geen eliminatie
GS Het team won het Gouden Steentje.
GS Het team zette het Gouden Steentje in om een plek in de volgende ronde veilig te stellen.
V Het team wint ‘een groot voordeel’ in de volgende aflevering.

 Het team won deze opdracht.

 Het team was deze ronde tweede.

 Het team was veilig.

 Het team was een-na-laatste, of laatste zonder eliminatie.

 Het team werd geëlimineerd.

Afleveringen en kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen LEGO Masters BE/NL 2020
Aflevering Titel Vlag van België Vlag van Nederland
Uitzenddatum
Vlag van België
kijkers (positie)[9]
Vlag van Nederland
kijkers (positie)(% marktaandeel)[8]
1 “Mega City” zaterdag 11 april 2020 727.087 (#2) 1.917.000 (#2) (25,5%)
De teams krijgen 15 uur de tijd om een halfvoltooide stad af te maken door op de leegstaande plekken hun eigen 'manshoge' gebouw te bouwen.
In het tweede deel van de opdracht moeten ze in drie uur een 'aanval op hun gebouw' vormgeven. Het team dat won ontving het Gouden Steentje. Dat kon in de tweede tot en met de vijfde aflevering worden ingezet als het team vreesde uitgeschakeld te kunnen worden; door het inzetten zou het team die aflevering niet afvallen. De opdracht werd gewonnen door Martijn & Jos.
2 “Space smash” zaterdag 18 april 2020 672.115 (#6) 1.681.000 (#2) (22,8%)
De acht teams krijgen zeven uur de tijd om een ontwerp met het thema ‘ruimte’ te bouwen, dat er spectaculair moet uitzien als het aan het einde vernield wordt. Voorafgaand aan het bouwen werd er geloot voor: vernieling door honkbalknuppel, met 100 km/u crashen tegen een muur, vallen van 4 meter hoogte vanaf een hoogwerker of opgeblazen worden door een explosie. Aan het eind van de aflevering valt er één team af. Het winnende duo krijgt een voordeel in de opvolgende opdracht. De opdracht werd gewonnen door Lola & Jan.
3 “Cut in half” zaterdag 25 april 2020 614.252 (#6) 1.600.000 (#2) (23,4%)
De zeven overgebleven teams krijgen tien uur de tijd om van een half voorwerp weer een compleet voorwerp te maken, maar dan zo fantasierijk mogelijk. Daarna worden de teams gesplitst en krijgen de eersten van het team een uur de tijd om ieder een zeedier te maken, vervolgens krijgen de anderen van het team een uur de tijd om elk een landdier te maken. Na die beide afzonderlijke opdrachten moet het team samen van de beide dieren één dier maken. Hiervoor mogen ze geen nieuwe blokjes gebruiken en moeten ze alle blokjes van de beide gebouwde dieren gebruiken. En ook hier krijgen ze één uur de tijd voor. Aan het eind van de aflevering valt er één team af.

Het gewonnen voordeel voor team 'Lola & Jan' was het mogen kiezen van het halve voorwerp, en het toekennen van de overgebleven halve voorwerpen aan de andere teams.

4 “Break & make” & “Droomappartement” zaterdag 2 mei 2020 620.338 (#7) 1.822.000 (#2) (26%)
De zes overgebleven teams krijgen twee opdrachten. Bij de eerste opdracht moeten alle teams met exact dezelfde set steentjes, 1.723 stuks, in vier uur tijd iets naar eigen keuze maken. Ze mogen geen aanvullende steentjes uit de Brickshop halen en alle stukjes moeten worden gebruikt. De winnaars van deze opdracht krijgen voor de tweede opdracht 12 uur de tijd, waar de rest van deelnemers 11 uur krijgt. De winnaars van de eerste opdracht zijn David & Giovanni. In de tweede opdracht moeten de teams drie verdiepingen van een appartementencomplex bouwen en inrichten. De woning moet hun eigen droomappartement voorstellen. Aan het eind van de aflevering valt er één team af. Team 'Björn & Corneel' won deze aflevering.
5 “Voertuigen” & “Brug” zaterdag 9 mei 2020 619.561 (#3) 1.510.000 (#2) (26,7%)
Ook deze keer twee opdrachten. De eerste opdracht was om een grotere versie te maken van het voertuig dat ze van de Brickmaster kregen. Dit waren een helikopter voor Björn & Corneel, een trein voor Lola & Jan, een boot voor Martijn & Jos, een raket voor Arno & Andreas en een sportauto voor David & Giovanni. Hiervoor kregen de teams drie uur de tijd.

Na anderhalf uur werd de deelnemers verteld dat ze hun bouwwerk door moesten geven aan hun buren (in de volgorde zoals hierboven genoemd). Van het ontvangen bouwwerk moest dan vervolgens, met zo min mogelijk aanpassingen van het aangeleverde, nog steeds het voertuig gemaakt worden dat het team oorspronkelijk als opdracht gekregen had.

Als de twee minst presterende teams werden Martijn & Jos, vanwege het stapelen, en Lola & Jan genoemd, die 'neerstortten' op de laatste plek. Als best presterende teams werden David & Giovanni en Björn & Corneel genoemd, waarbij de laatstgenoemden als winnaar werden aangemerkt. Deze uitslag zou eventueel van belang kunnen zijn bij de tweede opdracht. Dat bleek later alleen zo te zijn bij een gelijke score bij die tweede opdracht.

De tweede opdracht bestond uit het bouwen van een brug met een overspanning van drie meter. Hierbij ging het puur om de draagkracht van de constructie. De tijd voor deze opdracht was tien uur. Hierna werden de afzonderlijke constructies getest op hun draagkracht. Dit werd allereerst gedaan door met een afstandbestuurbare auto geladen met 4 kg over de brug te rijden. Daarna werden een voor een gewichten op de brug geplaatst. Dit vond plaatst met achtereenvolgens 8 kg, 8 kg, 10 kg, 10 kg, 12 kg, 12 kg, 14 kg, 14 kg, 16 kg, 16 kg, 20 kg en 20 kg. Het maximale gewicht dat de brug kon dragen bij de verschillende teams was van hoog naar laag:

  • Björn & Corneel, 160 kg, het maximum, meer gewichten waren niet beschikbaar.
  • Martijn & Jos, 36 kg
  • Arno & Andreas, 16 kg
  • David & Giovanni, 16 kg
  • Lola & Jan, 8 kg

Hierdoor wonnen Björn & Corneel deze aflevering, met een voordeel in de volgende aflevering. Als laatste werden Lola & Jan genoemd, om vervolgens te horen te krijgen dat er deze week geen eliminatie was.

6 “Apparaten” zaterdag 16 mei 2020 629.060 (#3) 1.880.000 (#2) (26,1%)
Deze keer bestond de eerste opdracht uit het in het klein nabouwen van een apparaat. Hiervoor kregen ze slechts 10 minuten de tijd. De Brickmaster gaf aan hierbij vooral te letten op hoe exact de kopie is, of het in verhouding is en of alle essentiële details aanwezig zijn. Ook gaf hij aan dat het leuk zou zijn als ze nog iets zouden kunnen inbouwen. Björn & Corneel mochten vanwege hun overwinning vorige keer de eerste keuze maken en daarna de andere apparaten verdelen onder de teams. Er werd aangegeven dat de keuze ook van belang zou zijn voor de tweede opdracht. Björn & Corneel verdeelden de apparaten als volgt: Björn & Corneel zelf de Polaroid fotocamera, Martijn & Jos de radio, David & Giovanni de naaimachine, Andreas & Arno het broodrooster en Lola & Jan de blender.

Voor de tweede opdracht moest een grote versie van het apparaat worden gebouwd. De voorkant moest een realistische weergave zijn, aan de achterkant wilde de Brickmaster een dwarsdoorsnede zien waar aan de hand van een verhaal moest blijken hoe het apparaat werkt. Hiervoor werd tien uur de tijd gegeven.

Als beste teams werden Björn & Corneel en Martijn & Jos naar voren gehaald. Hierbij werd het bouwwerk van Björn & Corneel fantastisch genoemd en voor de winnaars Martijn & Jos als geniaal betiteld. De duo's in de gevarenzone waren Andreas & Arno en David & Giovanni. Hierbij viel het doek voor Andreas & Arno.

7 “De tijd” zaterdag 23 mei 2020 607.537 (#6) 1.741.000 (#2) (26,8%)
De opdracht ging deze keer over het reizen door de tijd, met de trein als vervoersmiddel. Er moest per team een zogenaamde 'tijdtrein' gebouwd worden. De Brickmaster stelde zich voor dat het een trein moest worden die sneller kan dan het licht. Een fantasievolle trein, vol creativiteit. De tijd die ze hiervoor kregen was een uur.

Met hun 'tijdtreinen', die echt door de tijd zouden gaan reizen, gingen de teams vervolgens naar een plateau. Dit was ingedeeld in vier vlakken. Elk van die vlakken vertegenwoordigde een periode in de tijd, te weten: de prehistorie, de middeleeuwen, de industriële revolutie (ca. 19de eeuw) en de toekomst.

Het vlak dat de teams toegewezen kregen werd bepaald via loting. Door het blind kiezen van een van de minifigs, die elk symbool stond voor een tijdperk, werd de periode aan het team toegewezen. Martijn & Jos, als winnaars van de vorige keer, mochten als eerste kiezen. Dat werd de prehistorie. Daarna lootten David & Giovanni de toekomst. Lola & Jan pakten de minifig dat voor de industriële revolutie stond. En Björn & Corneel hielden zo de middeleeuwen over. De Brickmaster gaf aan bij deze opdracht vooral te gaan letten op het verhaal. Naast het hoofdverhaal wilde hij ook een heleboel kleine verhaaltjes zien die de humor brengen. Ook moest het volkomen duidelijk zijn welk tijdperk werd weergegeven. Voor deze opdracht kregen de teams zestien uur de tijd. Hierna moesten de teams hun tijdtrein over het plateau laten rijden, waarbij deze ook door hun tijd reed.

Als twee beste teams werden Martijn & Jos en Lola & Jan naar voren gehaald. Lola & Jan werden hierna tot winnaar uitgeroepen. Daarna waren de laatste twee teams aan de beurt, David & Giovanni en Björn & Corneel. Hierbij viel uiteindelijk voor David & Giovanni het doek.

8 “Finale” zaterdag 30 mei 2020 593.686 (#2) 1.851.000 (#1) (32,4%)
De finale start met de overgebleven drie teams. Justin Ramsden, een collega van de Brickmaster, wordt als extra jurylid toegevoegd. Deze aflevering is er geen opdracht. Ze mogen eindelijk bouwen wat ze altijd al hebben willen bouwen, het is geheel aan de teams.

De beoordeling vindt plaats door 150 personen - de vijf eerder afgevallen duo's en 140 'trouwe kijkers' - die elk goed zijn voor een stem (een LEGO-steentje), en door de beide juryleden die elk een diamanten steentje kunnen uitdelen dat 50 stemmen waard is. Voor deze opdracht krijgen de teams 28 uur de tijd.

Als de bouwwerken klaar zijn, mogen de juryleden elk hun diamanten steentje uitdelen en worden vervolgens de 150 'gewone' steentjes uitgedeeld. Bij de bekendmaking van de uitslag eindigen Björn & Corneel als derde. Daarna wordt getoond dat de Brickmaster zijn diamanten steentje aan Martijn & Jos gegeven heeft en dat Justin voor Lola & Jan gekozen heeft. Hierna wordt bekendgemaakt dat Lola & Jan de winnaars zijn van deze LEGO Masters.

Internationale versies[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigd Koninkrijk[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste uitzending van LEGO Masters in het Verenigd Koninkrijk werd op 24 augustus 2017 uitgezonden op Channel 4.[16][17] Het programma werd gepresenteerd door Melvin Odoom. De jury bestond tijdens het eerste seizoen uit LEGO-designer Matthew Ashton en bouwkundige Roma Agrawal, en in het tweede seizoen uit Ashton en presentatrice Fran Scott.[18][19] Het programma werd in het Verenigd Koninkrijk vergeleken met The Great British Bake Off, de originele Britse versie van Heel Holland Bakt, en kreeg goede waarderingen.[20] Het winnende team ontving een LEGO Masters-trofee, gemaakt van Lego-blokjes, en de titel ‘Lego Master’. Daarnaast werden hun creaties tentoongesteld in het Lego Museum in Billund, Denemarken.[21][22]
Het eerste seizoen in het Verenigd Koninkrijk bestond uit 4 afleveringen, dat tussen 24 augustus 2017 en 14 september 2017 werd uitgezonden.
Het tweede seizoen bestond uit 5 afleveringen, dat tussen 6 november 2018 en 4 december 2018 werd uitgezonden.
Op 11 december 2018 werd een kerstspecial uitgezonden waarin 6 kinderen uit beide series duo’s vormden met bekende britten, waaronder acteur Warwick Davis.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van LEGO Masters (Duits: Lego Meister) in Duitsland bestond uit 4 afleveringen, dat tussen zondag 18 november 2018 en zondag 9 december 2018 op de televisiezender RTL Television werd uitgezonden.[23][24] De voorrondes vonden op zaterdag 2 juni 2018 plaats in Keulen, op 16 juni 2018 in München en op 30 juni 2018 in Hamburg.[25] De show werd in de nazomer in Keulen opgenomen.[26]

De serie werd gepresenteerd door Oliver Geissen,[27] terwijl de jury bestond uit LEGO-senior-designer Juliane Aufdembrinke en Paolo Tumminelli,[28] designprofessor uit Keulen.[29] Iedere aflevering werden de opdrachten bekendgemaakt door een van de bekende tv-persoonlijkheden Lutz van der Horst (comedian),[30] Reiner Calmund (voetbalbekendheid)[31] en danser Joachim Llambi.[27][32] Onder de deelnemers waren enkele binnen de ‘Lego-gemeenschap’ bekende personen zoals Christoph Helfenbein van de Lego-website www.imperiumdersteine.de, Claus-Marc Hahn van de Lego-website www.brickscreations.com en vader en zoon Wolfgang en Marcel Diaz van het YouTube-kanaal Spacebricks.[31][33][34] Ook nam een kandidatenkoppel uit Oostenrijk deel.[35]

In elk van de vier opzichzelfstaande afleveringen streden vier teams van twee personen.[noot 1] Na de eerste ronde viel een van de teams af en streden de overige drie om de winst in de aflevering, een LEGO-trofee en een plaats in de „Liga der LEGO Master“.[36] Alle kandidaten ontvingen een kleine vergoeding[37] en een LEGO-tegoedbon van 100 euro.[33]

In januari 2020 werden kandidaten opgeroepen zich aan te melden als deelnemer voor een tweede seizoen dat eind 2020 uitgezonden zal gaan worden. Gecertificeerd LEGO-bouwer René Hoffmeister zal optreden als jurylid.[38]

Australië[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van LEGO Masters in Australië werd tussen 28 april en 14 mei 2019 op de televisiezender Nine Network uitgezonden. De serie werd gepresenteerd door comedian Hamish Blake,[39][40] terwijl de jury bestond uit LEGO-designer Ryan “The Brickman” McNaught, die in de finale bijgestaan werd door LEGO Senior Design Manager Fenella Charity. Het winnende team ontving na 9 afleveringen $100,000 AUD, een LEGO Masters Australia 20XX-trofee en de titel ‘Lego Master’. Het eerste seizoen werd gesponsord door LEGO, Honda, Kmart and The A2 Milk Company.[41]
Nadat het eerste seizoen een succes bleek werd besloten een tweede seizoen te produceren.[42][43][44][45] De opnames hiervoor werden in januari 2020 afgerond.[46] Het tweede seizoen begon op 19 april 2020. Het seizoen bestond uit 11 afleveringen, waarvan de laatste, de finale, werd uitgezonden op 18 mei 2020.

Prijzen
  • Lego Masters Australië 2019 won tijdens het AACTA-gala op 4 december 2019 in Sidney de Australische AACTA Award[47] in de categorie ‘Best Entertainment Program’.
  • Lego Masters Australië 2019 won tijdens de Realscreen Summit op 28 januari 2020 in New Orleans de Amerikaanse RealScreen-Award[46] in de categorie ‘Best Competition: Quiz or Game Show’.

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste uitzending van de Amerikaanse versie van LEGO Masters werd op 5 februari 2020 uitgezonden op Fox.[48][49]
De serie werd gepresenteerd door acteur Will Arnett. Arnett sprak ook stemmen in voor The LEGO Movie, The Lego Movie 2: The Second Part en The Lego Batman Movie.
De serie bestond uit 10 afleveringen, waarin 10 teams om de titel streden.[50] Onder de deelnemers waren enkele binnen de ‘Lego-gemeenschap’ bekende personen zoals YouTuber ‘Iceberg Bricks’ (pseudoniem van Mel Brown) en Boone Langston, bekend van het YouTube-kanaal “Beyond the Brick”, die beiden al voor de serie veel fans hadden.[51][52][53] De jury bestond uit LEGO-designer Jamie Berard en LEGO Senior Design Manager Amy Corbett.
In de finale, die op 15 april plaatsvond, streden de drie overgebleven teams om een prijs van $100.000, een LEGO Masters-trofee en de titel ‘Lego Master USA 2020’.[53][54]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]