Maçonnieke Stichting Ritus en Tempelbouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ritus en Tempelbouw
Maçonnieke Stichting Ritus en Tempelbouw
Opgericht 1946
Zetel Barendrecht
Website

De Maçonnieke Stichting Ritus en Tempelbouw is een zelfstandige geschiedkundige stichting voor vrijmetselaren in het Nederlands-Vlaams taalgebied, zonder specifieke stroming.

Oprichting en doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

In 1946 werd de stichting opgericht, een fusie van twee vooroorlogse organisaties: Maçonnieke Vereeniging tot Bestudering van Symbolen en Ritualen (1905) en Vereeniging Tempelbouw (1931). Het hoofddoel is het bestuderen en vormgeven van diverse aspecten van de vrijmetselarij, waaronder ontstaan, ontwikkeling, rituelen en materiële aspecten.

Bekendheid en publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Ritus en Tempelbouw staat vooral bekend om haar periodieke uitgave Thoth, wat haar naam heeft gevestigd. Ze propageert actief de authentieke benadering van maçonnieke geschiedschrijving, beïnvloed door de Engelse Quatuor Coronati Lodge. Hierbij staat centraal dat geen enkel feit wordt aanvaard zonder grondig bewijs, en het vermijden van ongefundeerde theorieën. De stichting moedigt historische onderzoekers aan om bruikbare hypothesen te ontwikkelen die steunen op harde feitelijke gegevens.