Veldloge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veldloge is vrijmetselaarsjargon voor het aanduiden een militaire vrijmetselaarsloge zonder vaste standplaats. Ze bestaan in principe alleen uit militairen. Dergelijke loges verhuisden mee met het regiment waar ze van afhingen.

Veldloges waren populair in de achttiende eeuw en de negentiende eeuw, toen er nog volop oorlog gevoerd werd in Europa. De laatste veldloges functioneerden in Europa omtrent de Eerste Wereldoorlog.

Zo bestonden in Nederland de veldloges De opgaande Oranjezon en L’Union militaire onder het Grootoosten der Nederlanden.

Sedert 2006 is er opnieuw een, oneigenlijke, veldloge actief in de Antwerpse voorkempen. Het is een interobediëntieel initiatief van Vlaamse en Nederlandse vrijmetselaars die een logezitting in open lucht of in de vrije natuur organiseren. Deze avondactiviteit vindt jaarlijks plaats op 21 juni in het kasteel Fruithof te Boechout. Ze vindt plaats ter gelegenheid van de zomerzonnewende of de langste dag van het jaar.

Het woord veldloge wordt ook gebruikt voor het uitvoeren van een rituaal in de open lucht (bijv. een afgeperkt stuk bos). Dat gebeurt dan onder auspiciën van een normale loge die de rest van het jaar binnenshuis bijeenkomt.

Zie ook[bewerken]