Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Natuurwetenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Natuurwetenschapper)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linnaeus' tabel van het dierenrijk uit Systema Naturae (1735). Hij maakte de indeling in het Latijn van "I. Quadrupedia II. Aves III. Amphibia IV. Pisces V. Insecta VI. Vermes", dus viervoeters, vogels, amfibieën, vissen, insecten en wormen. Bij de viervoeters begon hij met de mensachtigen, waaronder hij de mens, apen en de luiaard schaarde.
Atoommodel van Bohr van een element met atoomnummer Z (met kernlading Ze) waarin een elektron terugvalt van niveau 3 naar 2 en een foton uitzendt

De natuurwetenschappen zijn de takken van de wetenschap die met behulp van empirische en wetenschappelijke methoden op zoek gaan naar natuurwetten die verklaringen kunnen bieden voor natuurverschijnselen.

Met presentaties en debatten tijdens conferenties en symposia en met peer review bij wetenschappelijke publicaties werkt de wetenschappelijke gemeenschap aan het waarborgen van de kwaliteit van de wetenschap, haar methodes en interpretatie van resultaten.

Men spreekt tegenwoordig vaker en vaker gewoon van 'wetenschap(pen)' in plaats van natuurwetenschappen (alhoewel hier ook wiskunde en informatica onder valt, zie formele wetenschap). De technische wetenschappen zijn verschillend van de natuurwetenschappen. De focus van de natuurwetenschappen ligt bij de theorie en het onderzoeken van de natuurwetten, waar het bij de technische wetenschappen ligt bij het onderzoeken van de toepassing van deze theorie en technologische ontwikkelingen. Onder de exacte wetenschappen vallen de natuurwetenschappen en technische wetenschappen.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Klassieke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De natuurwetenschappen kunnen als volgt worden ingedeeld:

Levenswetenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de maatschappelijke vraag is er een groei in de studie van de levende materie ontstaan met meer interdisciplinair natuurwetenschappelijke vakgebieden, die niet geheel onder de biologie passen. De discipline van de studie naar levende materie wordt daarom soms ook "levenswetenschappen" in plaats van biologie genoemd. Naast de eerder genoemde indeling onder de biologie vallen daar ook onder:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten