Nicolaas van Hagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nicolaas van Haeghen (ca. 1629 - 1684) was een 17e-eeuwse orgelbouwer, werkzaam in de Zuidelijke Nederlanden, werkend vanuit Antwerpen. Hij was leerling van Hans Goltfuss in Keulen.

Werklijst orgels[bewerken | brontekst bewerken]

Hij bouwde het grootste en merkwaardigste Zuid-Nederlandse orgel van de 17e eeuw, in de Predikherenkerk (nu Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Aan dit orgel werkten mee: Van Haeghens zwager Maes en François van Isacker. Via Maes te Brugge en van Isacker te Veurne vormde Van Haeghen een school in West-Vlaanderen, waartoe Van Isackers leerlingen Boidin en Jan van Belle behoorden, alsook Ramault uit Brugge. Zij verkenden de Noord-Nederlandse strekkingen en verwerkten die in hun instrumenten in Vlaanderen. Dit streven moet van Van Haeghen zijn uitgegaan.

Hij leverde en/of herstelde orgels in Middelburg (Nieuwe Kerk en Waalse Kerk) en Goes (Grote of Maria Magdalenakerk). Hij is werkzaam geweest in de Grote Kerk in Dordrecht, maar geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk zorgden er voor dat deze afgebouwd moest worden door de plaatselijke orgelbouwer Carl Jacobsz. Pellereyn; het orgel ging in 1859 geheel verloren toen Willem Hendrik Kam een nieuw orgel bouwde. Ook zijn werk aan het orgel van de Grote of Sint-Catharijnekerk in Brielle is inmiddels ongedaan gemaakt. Het is bekend dat hij voorts werkte aan orgels in Amsterdam en Rotterdam.