Overleg:Hond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
  Kwaliteitsbeoordeling

Opmerkingen 2003-2004[brontekst bewerken]

Als een hond afstamt van de grijze wolf, wat is er dan met de dingo aan de hand? Ik dacht altijd dat de dingo de voorouder was van de tegenwoordige hond... Jürgen 7 aug 2003 18:19 (CEST)

Nee, dat is precies andersom. De dingo is van oorsprong niets anders dan een verwilderde hond. Andre Engels 7 aug 2003 18:39 (CEST)
Toch weer ingewikkelder dan ik dacht. De dingo is waarschijnlijk inderdaad ingevoerd als semi-tam dier, maar dan wel 4000 jaar of langer geleden. En die is inderdaad hetzij gelijk hetzij sterk verwant aan de voorouder van de meeste honden. Maar dat gaat niet in tegen de afstamming van de grijze wolf. Er is simpelweg een afstamming van de grijze wolf, waarvan dan weer zowel de hond als de dingo afstammen. Andre Engels 7 aug 2003 18:58 (CEST)
Oh, en om het helemaal ingewikkeld te maken: De dingo kun je aantreffen onder de wetenschappelijke namen Canis dingo (soort: dingo), Canis lupus dingo (dingo als ondersoort van de wolf), Canis familiaris dingo (dingo als ondersoort van de hond), Canis lupus familiaris (hond als ondersoort van de wolf), en misschien nog wel andere... Andre Engels 7 aug 2003 19:00 (CEST)
Dit betekent alleen dat de biologen het ook niet goed weten. De indeling is niet altijd eenduidig omdat het moeilijk te achterhalen is wat er in het verleden gebeurd is. Je kunt alleen maar zoveel mogelijk aanwijzingen tegen elkaar houden en een conclusie trekken. Vervolgens komt er een nieuwe onderzoeker en die trekt weer een andere conclusie...
Ik zou me er maar niet al te veel zorgen om maken. Als de grote lijnen maar kloppen en het vak blijft zo wel spannend. Hypatia 7 aug 2003 19:42 (CEST)
Toch zijn door recent DNA onderzoek veel dingen bevestigdm naar ook tegen gesproken. De hond is en blijft daarbij een ondersoort van de Wolf: Canis lupus. Van welke wolven ondersoort (want dat is de Grijze Wolf) de Hond afstamt (Canis lupus familiaris) is inderdaad niet helemaal duidelijk. jeroenvrp 7 aug 2003 20:30 (CEST)
Nou, bij Wikipedia kun je véél bijleren!!! Jürgen 7 aug 2003 20:10 (CEST)
Dat is zeker waar!! Hypatia 7 aug 2003 20:22 (CEST)~~
Tot zover is het misschien toch maar verstandig de benaming: "Canis lupus familiaris dingo" aan te houden. Om volledig te zijn. Veel auteurs houden van een tweenamensysteem (Linnaeus). Dus, dan is het: 'Canis dingo' (hondachtige; dingo). Echter, degenen die willen dat de wolf daarbij hoort, voegt 'lupus' toe, omdat de hondachtigen, inclusief de wolven, afstammen van een vroege hondachtige voorouder, die eruit zag als een wolf. Men spreekt dus niet van wolfachtigen maar hondachtigen. Pieter 7 aug 2003 21:36 (CEST)
Mmmm... Een ondersoort van een ondersoort? Kan dat in de zoölogische nomenclatuur? Andre Engels 7 aug 2003 21:50 (CEST)
Ik vrees dat die nomenclatuur een beetje uit zijn voegen gegroeid is. Als ik het goed begrijp zijn er daarom ook vormen van taxonomie waar men boven het genus niets meer erkent (families, ordes enz.enz) omdat je begint blijft met infra-sub,super,hyper,parv enz om de relaties beter tot zijn recht te laten komen.Jcwf 7 aug 2003 21:53 (CEST)

Jeroen: volgens de taalunie is het wolf, grijze wolf (niet:Wolf, Grijze Wolf) enz. (wist ik ook niet, dus gevraagd)Jcwf 7 aug 2003 21:47 (CEST)

De kwestie van de hoofdletters in de benamingen is al eerder besproken. Pieter 7 aug 2003 21:58 (CEST)
Ja maar dit is een overlegpagina. Reactie op dingo: Een ondersoort van een ondersoort kan niet. De dingo is ook geen ondersoort, maar gewoon een variateit (of ras als je dat wil, maar dat is niet biologisch) van de hond (Canis lupus familiaris). jeroenvrp 7 aug 2003 22:03 (CEST)
Canis is geen ondersoort, maar de aanduiding dat de soort tot de orde van de Canidae of hondachtigen behoort. Pieter 7 aug 2003 22:33 (CEST)
Nee, Canis niet, maar als je een binomiale naam in drie delen hebt (zoals Canis lupus familiaris) is de derde een ondersoort (de tweede een soort en de eerste een geslacht). Het is dus niet Canis, maar familiaris dat een ondersoort is. Andre Engels 7 aug 2003 22:58 (CEST)
Dus we stellen vast dat de dingo een verwilderde hond is ontstaan uit de Grijze wolf, net als de hondachtigen. Zijn Latijnse naam is dan Canis Lupus Familiaris Dingo. Dat zal ik nooit meer vergeten!!! Jürgen 7 aug 2003 23:05 (CEST)
Dat klopt niet helemaal - "hondachtigen" is een grotere groep, waarvan de grijze wolf er slechts een is. Verder is Canis Lupus Familiaris Dingo fout - na de 'Canis' moeten het allemaal kleine letters zijn, en ik denk dat Canis lupus dingo gebruikelijker is. Om over al die andere varianten nog maar te zwijgen... Andre Engels 7 aug 2003 23:10 (CEST)

Canis is niet een indicatie dat de soort tot de Canidae behoort, maar één van de geslachten van de familie Canidae of hondachtigen, die ook andere geslachten zoals Lycaon en Vulpes omvat. Gewoonlijk noemt men de familie naar één van de geslachten die het omvat, in dit geval Canis, maar het had net zo goed Vulpidae kunnen zijn geweest...Fedor 5 sep 2003 11:00 (CEST)

Dus, om het kort te maken: Canis lupus dingo is misschien het beste, hoewel Canis lupus familiaris dingo volledig is. Daarom zal ik dan ook canis als geslacht, lupus als soort en dingo als ondersoort nemen in de taxonomische lijst. O, ja: op Taxonomische lijsten zie je de taxonomische lijst opgesteld onder elkaar. Kan er iemand de volledige zaken geven, of een deel ervan, zodat hij compleet in orde is? Dit vraag ik even om problemen weg te werken voor enkele ongewervelden. (Dit hoeft nu niet per se vandaag, maar als het kan, nou graag dan!!!)Jürgen 5 sep 2003 17:20 (CEST)

Behalve de wetenschappelijke benadering is deze pagina ook voorzien van een overzicht van hondenrassen. Dit overzicht is niet wetenschappelijk gefundeerd, en volgens mij onvolledig en zelfs tegenstrijdig met de definities en klassificaties van hondenrassen die internationaal zijn vastgelegd in de rassenverenigingen. Aangezien ik nieuw ben op wikkipedia graag een tip, ik wil hier best een steentje bijdragen, maar weet niet precies wat er verwacht wordt in dit geval. Mogelijk een aparte pagina voor de rassen, onderverdeling, ... Bekijk hiervoor misschien even www.fci.be .

Voor de beleefdheid nog even ondertekenen Anomalie (wie niet ?) 17 jan 2004 01:10 (CET)

Ga vooral je gang. jeroenvrp 17 jan 2004 05:27 (CET)


Om wat inspiratie op te doen zou je op de engelse wiki kunnen kijken hoe de hondenrassen daar zijn opgenomen. Evanherk

Er is een veel fundamenteler probleem met de dingo; wanneer er sprake is van domesticatie, dan spreek je van een dierenras. De dingo wordt door sommigen gezien als een verwilderde hond. Door anderen als een kruising tussen een hond en een wolf (niet Canis lupus). Aangezien de taxonomie binnen het geslacht Canis niet uitgekristalliseerd is, mag hij die het "weet" het zeggen. Wanneer je spreekt over rassen, dan voldoet een hond die tot een ras hoort aan een definitie van dat ras volgens een bepaalde meestal nationale vereniging. Het gevolg is dat een Nederlandse kampioen Doberman niet als kampioen gezien wordt in een ander land. Dit is een reden waarom sommige landen hun standaard proberen te harmoniseren. Wanneer je spreekt over een ondersoort, dan is er sprake van trinominale nomenclatuur. In de zoologie verkiest men geen gebruik te maken van varieteiten, dus er is geen ruimte voor een C. l. subsp. familiaris var. dingo (dit in tegenstelling tot de botanie). NB de trinominale naam zou dan zijn C. l. var. dingo.

"Oorspronkelijk werd de hond als een soort gezien, het oorspronkelijke uitgangspunt was toen: "je kunt zien dat het een soort is". Omdat de wolf en de hond onderling gekruist kunnen worden zijn en omdat de nakomelingen ervan vruchtbaar zijn, behoren ze tot hetzelfde soort. De dingo, een hond die voorkomt in azie en australie, is op zijn beurt weer een afstammeling van de hond. Omdat het hier om een "natuurlijke" dier gaat wordt hier ook van een ondersoort gesproken, Canis lupus dingo, en niet van een ras. De indeling van het geslacht Canis is nog niet uitgekristalliseerd. "

Je walst hier m.i. toch wel even een aantal malen te kort door de bocht. Dat van dat kruisen is lang niet het eind van het verhaal, zie soort. De Dingo is een afstammeling van de hond: volgens mij is het gewoon een met de mens naar australie meegekomen hondenras dat veel oorspronkelijke kenmerken heeft bewaard en weer is verwilderd.
De indeling van het geslacht canis is inmiddels genetisch vrij duidelijk: canis lupus (wolf) -> canis lupus famliaris (hond) en ergens daartussen is een aftakpijltje te plaatsen dat de dingo wordt. Alle andere hondachtigen (jakhals, vos, hyena en zelfs coyote) zijn al veel eerder afgesplitst. De dingo staat veel dichter bij de hond dan bij de wolf en als de hond al als een ondersoort van de wolf moet worden beschouwd dan moet je dat bij de dingo zeker ook doen. De dingo is geen afstammeling van 'de'hond, net zo min als een chimpansee onze voorouder is. Tegenwoordige hondenrassen zijn net als de dingo afstammelingen van vroege hondenrassen. Evanherk 17 jan 2004 12:56 (CET)
De "rode wolf" Canis rufus heeft hybriden met de coyote Canis latrans. Volgens de definitie van soort zou dit niet moeten kunnen. De dingo wordt door sommigen gezien als een nakomeling van de Canis lupus pallipes en door anderen als een kruising van de hond en deze wolf. Waar het mij om gaat is dat de theorie stelt dat een gedomesticeerd beest een dierenras is en geen ondersoort. Dat een doberman een hondenras is en een dingo niet, dat is interessant. Overigens een chimp is een ander geslacht als een mens en, er zijn geen hybriden met een mens bekend dus je vergelijking gaat hier mank. GerardM 17 jan 2004 13:14 (CET)
"De definitie van een soort" waar jij het nu over hebt, is niet zo erg makkelijk. Onder soort staan er alleen al een vijftal, en volgens sommige daarvan zou een hond wel, volgens andere niet tot dezelfde soort als de wolf behoren. De terminologie van ras, ondersoort, en soort is ook niet zo vreselijk interessant en is vooral een semantische kwestie. Uiteindelijk kom je op de genetische verwantschap en de lokatie in tijd en plaats van de afplitsing terecht, en hoe je dat dan noemt is niet zo belangrijk als je het maar allemaal over hetzelfde hebt. Maar een discussie van de afstamming van de hond zou wel een 'awareness' van de subtiele semantische verschillen op dit punt moeten tonen. Of hybriden tussen mens en chimp mogelijk zijn is niet bekend. Recent onderzoek heeft overigens aangetoond dat mens en chimp zo nauw verwant zijn dat ze best in 1 geslacht zouden kunnen worden ondergebracht, zoals nog maar enige maanden geleden op de wetenschapspagina's van vele kranten stond. Er zijn overigens in de biologie ook vele echte soorten die samen vruchtbaar nageslacht kunnen voortbrengen - talloze soorten vinken bijvoorbeeld. De door jou gegeven definitie wordt in de praktijk niet zo erg veel meer gehanteerd. Evanherk 17 jan 2004 13:33 (CET)
De terminonlogie van soort, ondersoort en ras is meer dan een semantische kwestie. Noem een neger een chinees een europeaan een ras, een ondersoort en je hebt de poppen aan het dansen. Het zijn zeer geladen begrippen. Waar je tegenaan loopt is dat dat de taxonomie in flux is. Gelijktijdig hebben we nog geen beter middel om dieren planten, een eenduidige naam te geven. ras kwam tot vandaag niet voor in nl:wikipedia.. GerardM 17 jan 2004 13:51 (CET)
Dat is wel een semantische kwestie - dat is precies wat een semantische kwestie is: verschillende mensen kennen verschillende betekenissen toe aan dezelfde term en waar de een een wetenschappelijk onderscheid probeert te maken hoort de ander een belediging van de groep waar hij of zij toe behoort. Laten we proberen iets constructiever te discussiëren. Kunnen we we het over de volgende zaken eens zijn?
 1. de hond stamt af van de wolf canis lupus.
 2. de dingo stamt af van canis lupus.
 3. de dingo en de hond hebben waarschijnlijk samen een gemeenschappelijk voorvader die weer afstamde van de wolf.

"The Dingo, Canis lupis: Breed: dingo is a member of a group of primitive dogs characterised by short coats, erect ears, characteristic skull shape and teeth and, most importantly an annual breeding cycle. It is a medium built, elegant and active dog of great nimbleness and agility with a head and body length of 860 - 980 mm and tail length of 260 - 380 mm. Adults generally weigh between 10 an d 20 kg. " ( http://www.dingosanctuary.org/dingo_old/core.html ) Of zie jij dat anders? Evanherk

PS nog een heel goede site: http://www.powow.com/sandyhodges/paleo/dog.htm over de afstamming van de diverse soorten/rassen van honden. Evanherk

 1. De hond en de dingo worden beide als een ondersoort van de C.lupus gezien. Ook als de dingo van de hond afstamt, dan IS het een afstammeling van de C.l.
 2. Dat honden diverse oorsprongen hebben is niet zo verassend; er worden nog steeds honden met wolven gekruist.
 3. Taxonomie is geen zwart wit wetenschap; er zijn allerlei regeltjes die de logica onderuit halen. Voorbeeld is de weigering in zoologie om taxons lager dan ondersoort te erkennen.
 4. http://www.lioncrusher.com/animal.asp?animal=168 roept: Taxonomic Note

"This site uses the unpopular scientific name of Canis lupus familiaris dingo rather than Canis lupus dingo or Canis familiaris dingo, because the former suggests that the dingo is a subspecies of wolf rather than a sub-type of dog, and the latter ignores the new scientific data that makes the nomenclature C. familiaris archaic; it is now known that the domestic dog is indeed the same species as the grey wolf and read as C. l. familiaris.

However, there is still scientific debate over the classification of the dingo, and until a standard is set for this species, all three classifications are technically correct." GerardM 18 jan 2004 11:34 (CET)

Maar Gerard, dat heb ik allemaal ook nooit ontkend. Ik begrijp uit jouw punten 1-4 dat je het met mijn punten 1-3 wel eens bent. jouw 1) heb ik ook nooit ontkend. En dat taxonomie geen zwart-wit wetenschap is ben ik met je eens, maar ik poog nu juist door het zo nauwkeurig mogelijk formuleren termen als ondersoort en ras te vermijden juist omdat daar zoveel verwarring door ontstaat. Als je die woorden gebruikt krijg je al snel ruzie hier tenzij je erbij uitlegt in welke betekenis je de woorden gebruikt. Ik zal eens proberen om een korte samenvatting in het artikel hond over de afstamming van de hond te geven zoals die uit het werk van die man uit 1997 tevoorschijn is gekomen, (en recenter uiteraard als ik het kan vinden). Evanherk 18 jan 2004 11:46 (CET)

De situatie is nogal complex. In een vrij goed gedocumenteerd boek staan ook MtDna vergelijkingen waarin verwantschap met hondenrassen, jakhalzen, coyotes, afrikaanse wilde honden en wolven worden gevonden. Aangezien al deze dieren kunnen kruisen is het waarschijnlijk heel lastig om een duidelijke cladistische verwantschap te vinden tussen voornoemde groepen. Ik stel me zo voor dat Afrikaanse tamme honden wel eens met een jakhals kruisen, net zoals de Europese en Amerikaanse honden met wolven. Gecombineerd met selectie op raseigenschappen heeft waarschijnlijk onze tamme honden opgeleverd die dus als een ratjetoe kunnen worden beschouwd.
Een ander interssant artikel met wat recentere referenties geeft als meest aannemelijke voorouder een uitgestorven wolvensoort uit tropisch Azië met veel meer hondachtige eigenschappen, wat een verklaring biedt voor het ontbreken van overgangstypen tussen de wolf en de hond. Deze Aziatische wolvensoort had klaarblijkelijk meer hondachtige eigenschappen, met name een gele of geelrode kleur. Ook een 100.000 tot 200.000 jaar geleden uitgestorven kleinere wolvensoort uit China Canis (lupus) familiaris is een kandidaat. (Koler-Matznick, J. 2002. Origins of the dog revisited. Anthrozous 15(2): 98 - 118. ) http://dinets.travel.ru/dogs.htm .Viridiflavus 8 apr 2009 18:26 (CEST)

Carnivoor/omnivoor?[brontekst bewerken]

Is een hond nou een carnivoor of een omnivoor, nmw. eten honden zowat alles, mijn hond eet namelijk ook bepaalde "mensenkoekjes" (het liefst in de thee gedoopt) en verder vindt ie pasta en melkproducten heerlijk, hij eet ook bepaalde groenten... dus vroeg me af is dat alleen mijn hond die omnivoor is of de rest ook? Servien | Overleg 6 sep 2005 22:40 (CEST)

barf[brontekst bewerken]

Deze passage van ano verwijderd: , ook wel barf genoemd. De term wordt gebruikt voor het zelf samenstellen van verse/rauwe voeding. Uitleg: Barf is een uitdrukking voor kotsen en ik twijfel dan ook wel heel erg sterk aan het waarheidsgehalte. Waerth 27 nov 2005 09:22 (CET)

BARF is wel degelijk een voedingsmethode waar veel honden het prima op doen,zelfs honden die voor veel fabrieksmatig voer allergisch zijn. Zoek eens op Ian Billinghurst,bijvoorbeeld. Of kijk eens op www.barfnatuurlijk.nl of op de rauwvoerpagina.

Barf staat voor Bones And Raw Flesh...– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Peter Mönnich (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Tandformule[brontekst bewerken]

Ik lees in het artikel dat voor het melkgebit meestal kleine letters worden gebruikt (i1, i2, i3, c1, enz.). Dat is vreemd. Dit onderscheid wordt vaak gebruikt voor het verschil tussen tanden in de bovenkaak (hoofdletters) en de onderkaak (kleine letters) (daarvoor wordt soms ook het nummer in super- of subscript geschreven, dus M1 en M1). Het melkgebit wordt aangeduid met de letter d (van deciduous): dM1, dM2, dM3. Wat is de verklaring voor dit verschil? Ucucha (overleg) 9 jun 2006 16:36 (CEST)

Obarskyrs project[brontekst bewerken]

 • moet het stukje 'Terminologie wel blijven'? Het lijkt me dat het óf sterk uitgebreid moet worden, óf weg.
 • de opmaak van het begin van het artikel is lastig - ik heb wat zitten prutsen, bij mij lijkt het nu wel aardig, maar op een andere computer gaat het waarschijnlijk weer helemaal mis - wie is er handig in opmaakcodes?
 • hoe zit het nu met de lage frequenties die honden kunnen horen op 25 m afstand?

Vulpes 9 jun 2006 16:41 (CEST)

 • wat wordt bedoeld met drie-dimensionaal zien? diepte zien? Vulpes 9 jun 2006 17:10 (CEST)
 • de opmerking onderaan in de taxobox dat we huisdieren als aparte soort beschouwen komt niet overeen met de naam C. lupus fam.Vulpes 14 jun 2006 12:16 (CEST)
Terminologie: Mss. zou men dat gewoon in vloeitekst kunnen schrijven, en niet in deze tabelvorm.
De opmaak is idd. lastig. We zullen wel zien of er een oplossing kan gevonden worden. Zo als het nu staat vind ik het ook niet mooi.
Wbd. lage frekwenties: Dat stamt af van de Duitse wikipedia. Ik heb er tot nu toe nog geen bron gevonden, als mij dat niet lukt, zal ik het verwijderen.
Ja drie-dimensioneel zien is diepte zien
Snap niet helemaal, wat je met je laatste opmerking bedoelt. Groetjes Obarskyr 17 jun 2006 10:25 (CEST)
Als C.lupus familiaris is de hond een ondersoort van de wolf. Wie de hond als aparte soort ziet gebruikt het aloude C.familiaris. Volgens mij is de eerste vorm tegenwoordig gebruikelijker (zie ook de Duitse en Engelse Wilipedia's). En de huiskat wordt bij ons ook als ondersoort aangeduid. Kortom, Wikipedia ziet het huisdier niet (consequent) als aparte soort. Dus naam is juist, toelichting niet. Vulpes 17 jun 2006 16:20 (CEST)
 • Iets anders, nav de opmerking van Fransvannes. Is het niet aantrekkelijker voor de lezer om met de geschiedenis te beginnen? Hoewel die geschiedenis nog wat meer structuur nodig heeft, en er een paar gaten inzitten.Vulpes 17 jun 2006 16:20 (CEST)

Begin[brontekst bewerken]

Hoe komt het dat het artikel na het sjabloon zieartikel zo'n enorm gat heeft? Emiel 12 jul 2006 16:18 (CEST)

Dat gat wordt veroorzaakt door sjabloon:taxobox, ik heb geen idee wat daar mis mee is.T Houdijk 14 aug 2006 12:27 (CEST)

Referenties[brontekst bewerken]

Onlangs kreeg ik van Wolfgang Schleidt het verzoek om bij referentie nr 13 de externe link naar het artikel te plaatsen. Ik ben echter niet thuis in de door jullie gebruikte code. Kan iemand van jullie onderstaand verzoek honoreren?

just received from my old fried and co-author the mail below, and I wonder, 

whether you could insert below the reference # 13 The links (both?) to our presence in the internet:


Schleidt, W. M., Shalter, M. D. 2003 Co-evolution of humans and canids: An alternative view of dog domestication: HOMO HOMINI LUPUS ? Evolution and Cognition 9(1): 57-72.

http://geocities.yahoo.com.br/otazoo/coevolution.pdf http://www.d-fence.net/black-rubber.html

Bert van der Werf

Gedaan Vulpes 23 okt 2006 09:18 (CEST)

Blaffen[brontekst bewerken]

Quote: "Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat honden het systeem van blaffen waarschijnlijk hebben ontwikkeld om zo met de mens te kunnen communiceren."

Naar mijn weten blaft de wolf wel degelijk, maar in veel mindere mate. Dat de hond dit heeft ontwikkeld klopt dus in ieder geval niet. Hopelijk kan iemand hier bronnen voor aanleveren anders ben ik genoodzaakt om de hele passage te verwijderen. --- jeroenvrp 15 feb 2007 01:42 (CET)

Blaffen wordt vaak gezien als neotenie, er zijn verschillende onderzoekers met dit onderwerp bezig. Ik vermoed dat hier gerefereerd is aan onderzoek dat een paar jaar geleden in Science is verschenen, de naam van de auteur is me ontschoten. Als je even zoekt vindt je het wel. Aardig is ook het recente werk van de Hongaarse etholoog Pongrácz. De hele passage verwijderen is echt wat cru, beter is het om de formulering te verbeteren, of de passage uit te breiden. Veel success. --Vulpes 16 feb 2007 11:02 (CET)

Zet de uitkomsten van verschillende onderzoeken naast elkaar. Dat lijkt mij de beste oplossing.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.119.163.220 (overleg · bijdragen) 2008-02-07T20:12:55

Speurhond??[brontekst bewerken]

Hallo hondenliefhebber,

Ik zag met verbazing dat er geen lemma "speurhond" is, zelfs geen doorverwijs. Ben zelf geen kenner en slechts een alledaagse liefhebber, voel me dus niet geroepen om zo'n pagina te maken. Een doorverwijs naar hond of politiehond zou ik best kunnen maken, maar het lijkt me dat er een mooi artikel van te schrijven is! Dus, ben je enthousiast, weet je er iets van, maak een begin! Bij boterzuur heb ik al een verwijzing naar speurhond gemaakt. Laat de speurhond niet dwalen, baas! Bertux 25 dec 2007 16:43 (CET)

Penis van de hond[brontekst bewerken]

Ik heb een foto gemaakt van de penis van de hond. maar ik zie dat daar nergens iets over staat. Kan iemand daar iets over bij doen met de foto? Het gaat om deze foto:

De erecte penis van een hond.

Astanak 10 sep 2008 17:52 (CEST)

done zaheer12a 10 sep 2008 18:14 (CEST)

Lost Dutch Photo of Forgotten Extraordinary Extinct Tenggerese dogs[brontekst bewerken]

I wondered if I could interest you in spending a few minutes using your Dutch language skills to find an extraordinary photo, or if not, point me in the direction of someone you think might. I don’t know if Nederlans Wikipedia has an article about this dog, but the English one doesn’t, (although it is lightly mentioned in the article Canis lupus dingo) and I think it should, and if it ever does, it should feature this photo, because it's maybe the only one.

In “Notes from the Leyden Museum, Rijksmuseum van Natuurlijke Historie te Leiden“ , Vol. XVII, 1896/7, on p.220, F. A. Jentink writes:

“…A fine photograph representing the author with three Tenggerese dogs accompanied the copy of the above mentioned paper which Dr. Kolbugge forwarded to me.” But Jentink does not include the photo, just a drawing of the head and some photos of the skulls, which still may reside in Holland.

The paper he was talking about was in the journal entitled “Natuurkundig Tijdschrift voor Nederlandsch Indië” published in 1896 T. 55, by Dr. Kohlbrugge, paper on "The Mammals of the Tengger", which is a very large mountain on Java. It sounds as if the photo was not published in that journal, but it may exist somewhere on the internet or in a Dutch museum. I can’t find this photo on the internet, but maybe I could if I knew Dutch or lived in the Netherlands, maybe it could be found and adquired by Wikipedia. It should become a very famous photo, because, as Desmond Morris says in his encyclopedia of dogs, “there are many spotted dogs, but this is the only striped one.” I have seen some brindle dogs that approach stripedness, but I wouldn’t call them truly striped dogs. Jentink and Kolbugge both seemed overjoyed with the beauty and unusualness of this dog, also called the East Java Dog or Javanese Dingo, and were heartbroken and disgusted when they seemed to go extinct from tropical lowland disease and interbreeding with ordinary lowland mongrels. It would compound the tragedy if this lost photo were also never to be seen again. 67.246.33.203 18 aug 2011 07:49 (CEST)

I doubt that this photo that you refer to will exist on the internet. If you are lucky the photo is in the collection of a museum like the Rijksmuseum Volkenkunde. Best regards JRB (overleg) 18 mei 2013 15:11 (CEST)

Goofy/Willy e. coyote[brontekst bewerken]

Ik vraag me af of Goofy en Willy e. Coyote niet uit de lijst moeten van bekende honden. Aangezien Goofy een dingo is en Willy E. Coyote een coyote...--Dianaf (overleg) 31 jan 2012 16:21 (CET)

De hond[brontekst bewerken]

honden zijn lieve dieren maar soms kunnen ze heel vervelend maar ook speels. sommigen honden bijten ook als je met ze aan het spelen bent. als je een hond hebt dan moet je er wel goed voor zorgen anders gaat de hond mechien dood. want je moet een hond in ieder geval wel de hond uitlaten.

p.s. je kan heel goed je werkstuk over honden doen en deze invoor matie nemmen – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.209.35.190 (overleg · bijdragen)

Nou, misschien hebben jonge scholieren nog iets aan deze tips ! :) p.s. mechien = misschien en invoor matie = informatie - Groetjes, - Richardkw (overleg) 3 feb 2012 23:05 (CET)

Honden school[brontekst bewerken]

Bij opvoeding staat "Het is sterk aan te raden om met de puppy vanaf de leeftijd van 8 weken naar een hondenschool te gaan." Maar de meeste scholen laten puppies pas toe NA de 3de inenting en dat is bij 12 weken. Wellicht moet die 8 weken aangepast worden op de pagina. Gerard.van.Dorst (overleg) 17 mei 2013 11:27 (CEST)

Misschien is dat een verschil tussen België en Nederland, maar als je even googelt, dan zul je wel scholen vinden die het vanaf 8 weken doen. Wat gebruikelijk is, heb ik even geïnformeerd. Beter laten staan dus, denk ik. --MichielDMN 🐘 (overleg) 17 mei 2013 15:10 (CEST)

Slecht advies dan wat ze je hebben gegeven, met 8 weken komen ze uit het nest bij een nieuwe eigenaar, wat al een enorme stress geeft voor de puppies. Alleen al vanwege deze reden zou 12 weken verstandiger zijn, lijkt beter me dat Wikipedia hier in mee gaat.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gerard.van.Dorst (overleg · bijdragen)

Slecht advies? Van iemand die hiervoor gestudeerd heeft? Wel goed, het zij zo. Heb je dan enige bron die dat staaft? Ik vind op internet her en der dat je honden vanaf 8 weken naar de hondenschool kunt brengen omdat bepaalde zaken tussen 8 en 12 weken moeten aangeleerd worden. Het artikel spreekt ook niet over een nieuwe eigenaar. --MichielDMN 🐘 (overleg) 18 mei 2013 14:37 (CEST)

Vila[brontekst bewerken]

Bij geschiedenis: Wie is Vila? En waarom zou hij beweren dat er 4 gropen van honden zijn? Ancient Greek Pegasus icon.pngBellepheron _xXx_ 1 aug 2013 16:08 (CEST)

hondenpoep[brontekst bewerken]

Kan dat laatste stuk over hondenpoep verwijderd worden? Het is duidelijk geschreven als een eigen mening en standpunt en dus niet wikipediawaardig.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door JordySchaap (overleg · bijdragen)

Dat het "opmerkelijk" is, is inderdaad een mening en is bij deze geschrapt. Dat het idee bestaat, dat klopt vast wel? --MichielDMN 🐘 (overleg) 6 mei 2014 22:30 (CEST)

Wolf[brontekst bewerken]

De grijze wolf heeft/had inderdaad een groot verspreidingsgebied niet alleen 'De Verenigde Staten van America' maar ook Canada misschien kan iemand Noord-America plaatsen waar nu Verenigde Staten van America staat– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.224.2.178 (overleg · bijdragen)

Uitgevoerd Uitgevoerd Kleuske (overleg) 19 nov 2014 13:05 (CET)

Penislengte van een hond[brontekst bewerken]

Een erg vage vraag maar het valt me gewoon op. De penis van mijn hond is na het dekken van een teefje bijna zo lang als zijn achterpoten lang zijn en dus vergeleken met de proporties van een mens enorm. Hoe is dit verschil in proporties te verklaren - evolutionair gezien? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.84.233.35 (overleg · bijdragen) 27 feb 2017 02:26‎

Ondanks dat dit inderdaad een behoorlijk vage vraag is, is mij óók al 'ns opgevallen dat de penis van een middelgrote hond al net zo groot is als die van een mens terwijl die van een kat amper 2 cm. is... Ik heb mij ook al eens afgevraagd hoe dit kan, dus ook ik ben wel nieuwsgierig naar het antwoord. OXYGENE 7-13 (OVERLEG) 27 feb 2017 16:37 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Hond. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 01:33 (CEST)

Rijp en groen[brontekst bewerken]

Door een verwijzing kwam ik op dit lemma. Wat een curieuze mengeling van rijp en groen, gedocumnteerde informatie en losse ideetjes zonder enige bron. Ik heb flink gesnoeid, herordend en bijgeschreven maar het kan nog veel beter. mvg HenriDuvent 10 dec 2017 14:24 (CET)

Ik heb de lijst van bekende honden naar een apart lemma verplaatst. mvg HenriDuvent 14 dec 2017 00:59 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Hond. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 feb 2018 15:03 (CET)

Bronnen-verwijzingentabel[brontekst bewerken]

Onleesbaar op tablets en mobiele telefoons door breedte van de appendixtabel. Die moet in de lengte staan. TheBartgry (overleg) 29 mrt 2018 13:44 (CEST)

foto toegevoegd onder afbeeldingen[brontekst bewerken]

Afbeelding toegevoegd:[brontekst bewerken]

Ik heb een afbeelding geupload: [1]. Deze heb ik geplaatst op de pagina Hond onder het kopje afbeeldingen. Hiermee sla ik twee vliegen in één klap: Er was nog geen foto van een kruising geplaatst waardoor mijn toevoeging mijn inziens relevantie heeft én ik heb hiermee (hoop ik) een foto van mijn drie grote lieverds (waarvan de grootste lieverd overleden is) vereeuwigd.Van links naar rechts: Munchkin, Rakker en Mikkie.

--Hamster-007

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Hond. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 26 okt 2018 04:10 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hond. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 apr 2019 01:53 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Hond. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 mei 2019 21:35 (CEST)

De hond als gevaar voor de gezondheid van mensen[brontekst bewerken]

Iemand heeft zitten kliederen in De hond als gevaar voor de gezondheid van mensen. Die sectie eindigt als volgt:

Dertien hondenrassen zijn volgens dit onderzoek relatief vaak bij bijtincidenten betrokken, waaronder verschillende terrier- en herderrassen, en de rassen dobermann, bouvier en Nederland.

Gezien de formulering heeft iemand een hondenras vervangen door het woord Nederland. Helaas kun je niet even doorklikken naar de bron van de bewering, en met WikiBlame zoeken op het woord Nederland gaat ook niet helpen. Dus zet ik het maar hier, in de hoop dat iemand de oplossing heeft. Digital Brains (overleg) 4 okt 2020 18:12 (CEST).

Dank je, is hersteld, mvg HenriDuvent 4 okt 2020 20:52 (CEST)
 1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drie-kruisingen-op-een-bank-Three-dogs-on-a-bench.jpg#Beschrijving