Overleg:Pesten (gedrag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik mis eigenlijk "pesten op het werk" en een verwijzing naar lichtelijk gerelateerd "stalking"; dit zijn recent toch actief besproken onderwerpen (maar ik zou er zelf niets over kunnen schrijven) Rob Hooft

Reactie op bovenstaand: een instantie die zich bezighoudt met pesten op het werk is http://www.bbzfnv.nl/ www.pestweb.nl levert advies over pesten op school aan met name kinderen, jongeren (maar ook ouders en docenten.)

De eerste en de tweede zin spreken elkaar enigszins tegen. In de tweede zin worden immers zaken genoemd die in zijn geheel niets meer van doen hebben, met de in de eerste zin genoemde, "kleine grapjes en plagerijen". Buiten het discutabele bijvoeglijknaamwoord "kleine" is verder het gebruik van "grapjes en plagerijen" discutabel. Het herhaaldelijk maken van een grapje is immers geen grapje meer. Voor plagerijen hetzelfde verhaal. Een betere beschrijving zou wellicht iets zijn over "denigrerende opmerkingen". Het stukje over wie slachtoffer kunnen worden is ook enigszins kort door de bocht. Je kan ook slachtoffer worden als nieuweling, als je een keer een verkeerde reaktie geeft of zelfs wanneer er helemaal niets afwijkends is van "de norm". In dit artikel mag je haast stellen dat het probleem bij het slachtoffer gelegt wordt. Dit is ronduit fout, maar mag eigenlijk ook best als gevaarlijk beschouwd worden. Ik sta niet voor de gevolgen in als een jeugdig slachtoffer dit onder ogen krijgt. Het stukje over pestprogramma's op veel middelbare scholen is mijn inziens volkomen onterecht. Ik weet niet wat hier exact met "veel" bedoeld wordt, maar ik heb meerdere middelbare scholen bezocht en ben nog nooit zo'n pestprogramma tegengekomen. Navraag bij anderen leverde mij ook op dit gebied weinig op. Verder wordt in dit stukje ook gesproken over eenmalige projectweek die waarschijnlijk geen of weinig effect zal sorteren. Ik mis hier wat een langdurig project op zal leveren. Het laatste stuke over wat zinvol is durf ik ook in twijfel te trekken. Dit kan namelijk een totaal averechts effect hebben. Persoonlijk heb ik nog nooit een zinvol effect hiervan kunnen bespeuren. Ik vind ook dat het aanbeveling verdient dat stuk op z'n minst bijhoorlijk uit te breiden, omdat de materie veel te zwaar is om af te doen met een paar zinnetjes tekst. Ik wil niemand voor de borst stoten met mijn kritiek, want in wezen is de tekst best ok, maar het onderwerp gaat gewoon echt veel dieper. Misschien dat ik zelf tezijnertijd nog even aandacht aan de materie ga besteden, maar ik vind het persoonlijk een beetje te zwaar onderwerp om "zomaar" eventjes te behandelen. Tristan 17 apr 2005 05:27 (CEST)

Externe links verdwenen[brontekst bewerken]

Ik zie dat een flink aantal externe links verdwenen zijn, oa. die naar het grootste forum met als doel opvang van pestslachtoffers.

Wel staat de site van drs. van der Meer er nog tussen, welke binnen 'de kringen' als erg dubieus bestempeld staat (Fora waar jonge users 'minder geschikt' materiaal toegestuurd krijgen, pest-achtige sfeer op fora, zonder aannemelijke reden bannen van users, ..).

2 links zal ik in ieder gaval weer toevoegen.

Beter de dubieuze links weghalen in plaats van links naar fora toevoegen. Je kunt je bijdragen op overlegpagina's met vier tildes (~~~~) ondertekenen. 2 apr 2007 21:09 (CEST)
Als je goed kijkt, dan gaat het om een site met een uitgebreid aanbod aan info buiten het forum om. 2e link die ik terug wilde zetten bezit inmiddels alleen nog een forum, dus die is (inmiddels) terecht weg. LHO 2 apr 2007 22:58 (CEST)

Jeroen (ben je ook Wiki Jeroen?), Wikipedia is niet de plaats om je vetes met Jörgen en Bob vd Meer uit te vechten. Jouw forum lijkt sprekend op dat van Jörgen, beiden hebben nog wat info, maar het blijven voornamelijk forums. Je beschuldigt pesten.net van een 'pesterige sfeer', die beschuldiging is echter ook op jouw eigen forum van toepassing. Los daarvan, hier haal je link van pesten.net net weg, voegt je eigen forum toe en meldt in het commit-log dat dit 'Nav overleg' is, terwijl dat niet het geval is.

pestforum is toegevoegd door LHO, tegenpesten door 83.128.75.69, stoppesten door Jucla en pesten.net door 82.169.154.135. --Fenke 10 okt 2007 00:19 (CEST)

links[brontekst bewerken]

Hoi,

Ik heb geen links zonder overleg weggehaald, enkel nav. overleg pagina van 1 wiki de andere wiki gelijk getrokken. Overigens is de hele discussie zinloos - aangezien er naar directories verwezen wordt (wat een goede oplossing is).

Ik heb Jörgen al in geen drie jaar meer gesproken (gelukkgig) - en zover ik weet heeft hij op het moment geen forum meer.

Ik heb geen vete met dhr. Van der Meer, ik wijs er enkel op dat zijn methodes vrij dubieus zijn, en dat op de fora gerelateerd aan pesten.net zeer ondeugdelijk materiaal naar minors gestuurd wordt. Lijkt me toch een reden om jonge mensen daar enigsinds uit de buurt te houden.

Wat ik mij wel afvraag is waarom los naar mobbing verwezen wordt, dit is simpelweg engels voor pesten, en dus vrij zinloos (pagina's staan ook op de nederlandse directory).

En nee, ik ben niet wiki-jeroen oid :)

LHO 3 dec 2007 18:10 (CET)

De paginageschiedenis leek een patroon te laten zien waarin jullie drieen links naar elkaars forums weghaalden en die naar je eigen hebben toevoegden. Maar goed, de frequentie was laag en DMOZ biedt een redelijke oplossing.
Ik vind dat een persoonlijke mening over vd Meer (a) niet thuis hoort in artikelen op wikipedia en (b) geen invloed mag hebben op beslissingen omtrent de inhoud van artikelen en ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met woorden als dubieus enzo. Fenke 4 dec 2007 10:48 (CET)

Ik heb recent een eigen website opgemaakt www.pestenophetwerk.net die naar mijn mening op zijn minst iteressante informatie samenvat van internationale onderzoekers. Graag een reactie of deze info hierin kan verwerkt worden of is het de moeite om een nieuw artikel te starten specifiek over Pesten op het werk SigmaSan 6 dec 2009 20:28 (CET)

Verwijzing 'Mobbing' overbodig?[brontekst bewerken]

Op de pagina wordt verwezen naar 'Mobbing', deze link stuurt in feite de gebruiker weer terug naar 'Pesten'. Zou die verwijderd kunnen worden?
Uitgevoerd Uitgevoerd

Een enkele keer?[brontekst bewerken]

Het artikel zegt: Een enkele keer resulteert dit in de zelfmoord van het slachtoffer.

Een enkele keer?

Is niet elke keer te veel? Ik beschouw dit wel als een grofheid. [[1]] -----PURRAKHS (overleg) 15 jul 2011 12:04 (CEST).

Mobbing[brontekst bewerken]

Mobbing wordt in dit artikel verkeerd geïnterpreteerd, vermoedelijk verkeerd vertaald. en:Mobbing - Mobbing in the context of human beings means bullying of an individual by a group in any context.. Momenteel is mobbing een redirect naar dit artikel maar verdient w.m.b. een eigen artikel. Mvg, BlueKnight 10 mrt 2012 03:37 (CET)

Tim Ribberink[brontekst bewerken]

Hallo, ik heb

  • Tim Ribberink (Nederland) pleegde als 20-jarige op 1 november 2012 zelfmoord omdat hij naar eigen zeggen zijn hele leven "bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten" is geweest. Toen zijn ouders op 5 november 2012 een deel van zijn afscheidsbrief publiceerden in de rouwadvertentie, laaiden er felle discussies op over de gevolgen van pesten.

verwijderd. Luister eerst naar http://degidsfm.vara.nl/Fragmenten-detail.9963.0.html?%26tx_ttnews%5Btt_news%5D%3D80875. Hij was hoogstwaarschijnlijk psychotisch, en van pesten is geen bewijs, behalve dan die concept SMS. Tragisch in ieder geval. -- Stratoprutser (overleg) 24 jan 2013 12:05 (CET)

Ik denk dat het zeer onverstandig is om zo snel met conclusies te komen [2] Crazyphunk 25 jan 2013 12:17 (CET)

Zelfdoding[brontekst bewerken]

De lijst met als kopje Bekende gevallen van pesten heb ik hernoemd naar Extreme gevallen uit de media. Liever zou ik zien dat de hele lijst met personen die zich gesuïcideerd hebben verdwijnt, er wordt daarmee een veel te direct verband gelegd. Een alinea waarin wordt besproken dat pesten in een aantal gevallen heeft geleid tot zelfmoord is wel op zijn plaats in het artikel. JanB (overleg) 26 apr 2013 10:26 (CEST)

Link naar pestweb[brontekst bewerken]

De verwijzing naar externe link naar Pestweb klopt niet meer. Het moet zijn www.pestweb.nl Pestweb geeft informatie aan ouders, leerkrachten en kinderen over pesten op school. Binnenkort wordt de website van Pestweb omgevormd en richt het zich met name op kinderen en jongeren. Ouders en schoolprofessionals kunnen dan voor informatie over pesten in relatie tot school terecht op www.schoolenveiligheid.nl

Ik heb de link aangepast. Met vriendelijke groet, MrBlueSky (overleg) 26 feb 2014 12:48 (CET)

Extreme gevallen uit de media[brontekst bewerken]

Wat mij betreft is het ongepast om persoonlijke verhalen op Wikipedia te zetten. Te meer omdat het compleet irrelevant is voor het begrijpen van het fenomeen "pesten", maar ook omdat Wikipedia niet is opgericht met sensatie als doelstelling. Graag een onderbouwde reactie (ik verwacht namelijk weinig mededogen). --TrotseNeger (overleg) 10 apr 2014 02:29 (CEST)

Té subjectief, informeel en weinig bronvermelding[brontekst bewerken]

Beste boys,

Na het lezen van dit artikel, moet ik de conclusie trekken dat dit artikel té subjectief is. Om te illustreren:"Vaak wordt qua gedrag, kleding, sociale vaardigheid of in andere opzichten afwijken van de groep als aanleiding gezien voor pesten. Deze bewering is echter niet alleen onwaar, maar ook uiterst kwetsend voor slachtoffers." Waaruit blijkt dit? Het lijkt me immers aannemelijk. Sterker: ik weet zeker dat het niet mee kunnen komen in de groep (sociale vaardigheid) een frequente oorzaak is van pesten. Daarom mijn volgende punt, gebrek aan bronvermelding. Voorbeeld:"Pesten op het werk kan ziekteverzuim met naar schatting 50% doen toenemen." Dit wordt niet gestaafd door enige vorm van bronvermelding. Wat mij ook tegen het been stuit is het informele karakter van het artikel. Een dringend verzoek het artikel aan te passen. Groet, TrotseNeger (overleg) 10 apr 2014 04:04 (CEST)

Het zou erg helpen als je hieronder dan eens de (stukken) tekst formuleert zoals jij ze graag gezien zou hebben. Het zou meteen je betoog wat concreter maken want eerlijk gezegd kan ik er geen touw aan vastknopen.  Wikiklaas  overleg  10 apr 2014 06:11 (CEST)

streekscholen en traditionele jongensopleiding[brontekst bewerken]

Onderzoek heeft aangetoond dat pesten het meeste voorkomt op grote scholen met grote klassen waar het contact met de docent afstandelijk is en waar weinig wordt gedaan om de onderlinge sfeer te verbeteren.

Maar ook op streekscholen waar de geografische woonafstand tussen de leerlingen hoog is en scholen met een sterke naar sekse ongelijke verdeling. bijvoorbeeld in een traditionele jongensopleiding in de techniek worden vaak meisjes gediscrimineerd door leerlingen en leerkrachten die vinden dat techniek uitsluitend geschikt is voor jongens/mannen.

188.200.96.57 25 jun 2014 00:10 (CEST)

Naar welk onderzoek verwijs je hierbij? Het zal ergens gepubliceerd zijn, neem ik aan. En welke consequenties moet dat dan volgens jou hebben voor dit artikel? Ik zie in je opmerking namelijk nergens een voorstel om de tekst aan te passen.  Wikiklaas  overleg  25 jun 2014 02:12 (CEST)

Dit was bijvoorbeeld het geval op het Corbulo College in voorburg dat leerlingen zich op een jongensopleiding zich bedreigt voelen dan op een normale school. Er is wel een onderzoek naar het homofobe gedrag tussen leerlingen op een jongensschool. Bijvoorbeeld 'Jongens onder elkaar' Lex van Teeffelen Amsterdam : Vakgroep Sociale psychologie 77.60.185.2 20 jun 2016 17:15 (CEST)

Pesten versus verslaving[brontekst bewerken]

Bij pesten treed (soms) een kick op bij de dader. Ik zie hier overeenkomsten met een gok verslaving Iemand die vaak pest zou dus in principe baat kunnen hebben bij een behandeling in een verslavingskliniek die de kick van het pesten kan wegnemen en de verslaafde weer in normaal gedrag kan doen terugkeren. Pesten is namelijk helemaal niet stoer maar verslavend. Dit verklaart ook waarom pesters hun slachtoffers vaak willekeurig uitzoeken. Mogelijk is dit artikel hiermee te verbeteren. Wim Hamhuis (overleg) 28 jun 2014 07:47 (CEST)

Pesten (gedrag) en Pesten op het werk: Indikken, bronnen, integratie[brontekst bewerken]

Aan het onderwerp Pesten op het werk is in een afzonderlijk artikel gewijd. In het artikel Pesten (gedrag) is een korte paragraaf over Pesten op het werk opgenomen. Wellicht is samenvoegen van beide artikelen beter. Tegenstrijdigheden en dubbelingen liggen door de verspreiding over twee artikelen op de loer.
De geschiedenis van beide artikelen is lang, in talloze mutaties zijn ze gegroeid naar de actuele inhoud. Hierdoor is met name het artikel Pesten op het werk rommelig geworden. Ook de consistentie in de schrijfstijl is matig. Ik deed inmiddels wat opruimwerk maar het artikel kan nog compacter. Van bronverwijzingen zijn de artikelen niet royaal voorzien. Dit zal deels veroorzaakt zijn door de emotionele lading van het onderwerp. Juist daarom moeten schrijvers bij iedere mutatie alert zijn op de encyclopedische waarde ervan.
Hans Plantinga (overleg) 28 nov 2014 12:07 (CET)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pesten (gedrag). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 00:15 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pesten (gedrag). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 apr 2019 00:19 (CEST)

Haren uittrekken[brontekst bewerken]

Lotje kwam deze afbeelding tegen en vroeg zich af of deze hier geschikt is. Lotje (overleg) 28 aug 2019 07:47 (CEST)

Is een spelletje pesten? Brimz (overleg) 28 aug 2019 11:34 (CEST)

Dode link[brontekst bewerken]

Referentie [16] bij Fleur Bloemen verwijst naar een niet meer bestaande link. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Cb0krw (overleg · bijdragen) 1 sep 2019 15:00