Overleg:Tuinman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Resultaat van een Wikigame[bewerken]

Wikigame.svg

Dit artikel is het resultaat van een wikigame! FlyingbirdFby0.jpg 4 sep 2006 19:58 (CEST)

Samenvoegen Hovernier en Tuinman[bewerken]

Vooruitlopend voorstel: samenvoegen van Hovenier en Tuinman. --Johjak (!) 20 aug 2006 11:54 (CEST)

Dit artikel heeft nu dezelfde interwiki als Hovenier.. lijkt me niet de bedoeling? Er is een grote overlap tussen beiden uiteraard:
ho·ve·nier (de ~ (m.), ~s)
1 tuinman => tuinier
2 tuinder
tuin·man (de ~ (m.))
1 iem. die beroepshalve tuinen verzorgt
Simeon 20 aug 2006 15:23 (CEST)
Een hovenier is iemand, meestal met een eigen bedrijf, die tuinen aanlegt en onderhoudt. Een tuinman is gewoon een werknemer, bijvoorbeeld in dienst van een hoveniersbedrijf, die een tuin onderhoudt. Ik denk dat je hovenier en tuinman vergelijken kunt met de relatie tussen aannemer en timmerman. Hans (JePe) 21 aug 2006 20:19 (CEST)
Ik weet niet of dat het precieze onderscheid is. Een paar maten van me werken in dienst van een hoveniersbedrijf en die noemen zichzelf ook hovenier. Beter zou je kunnen zeggen dat een hovenier in dienst is van een gespecialiseerd bedrijf, terwijl een tuinman direct in dienst is van de werkgever, de eigenaar van het perceel.
Is inderdaad mosterd na de maaltijd, acht jaar later, maar ach. Fey|Bart - 20 nov 2014 10:49 (CET)

Pagina hernoemen naar Hovenier?[bewerken]

Hovenier is nu een redirect naar Tuinman. Op de pagina staat dat er ook tuinvrouwen bestaan. Er staat dat men een opleiding kan doen bij bijvoorbeeld een ROC, maar op roc.nl komt de term 'tuinman' niet voor. Wel staat daar de term 'hovenier'. Die term stemt dus overeen met de opleidingsnaam. Het is ook de term die veel hoveniersbedrijven zelf gebruiken. Het ziet er dus naar uit dat dit gangbaar taalgebruik is. Wat vinden jullie? (Zie ook Verzoekpagina artikel verplaatsen) Vriendelijke groet, Laurier (overleg) 3 nov 2018 09:37 (CET)

Het heeft ook als bijkomend voordeel dat we Tuinman (doorverwijspagina) naar Tuinman zouden kunnen verplaatsen. — Zanaq (?) 3 nov 2018 09:47 (CET)
Tegen Tegen Wikipedia moet die meegaan met de trend voor luxere benamingen als die niet grondig gebaseerd zijn in het dagelijks leven. The Banner Overleg 3 nov 2018 09:58 (CET)
Zie ook resultaten voor hovenier en resultaten voor tuinman op Delpher. The Banner Overleg 4 nov 2018 10:44 (CET)
De achternaam Tuinman is verantwoordelijk voor een groot deel van die hits; de achternam Hovenier is zeer zeldzaam of non-existent. Jürgen Eissink (overleg) 4 nov 2018 13:05 (CET).
Voor Voor Het synoniem 'tuinier' c.q. 'tuiniersbedrijf' wordt in het artikel nog gemist. En wat te denken van 'tuinierder'? Of 'tuinlui' en 'tuinlieden'? 'Tuinbaas'? Een verwijzing naar tuinder (een ander beroep, hoewel met enige overlap) zou ook wel goed zijn (ik zal het aan de 'Zie ook' toevoegen). Het zou me niet verbazen als hovenier als beroepsnaam ouder is dan tuinman, waarmee de term geen luxere of meer elitaire benaming van tuinman zou zijn. Het Haarlem's Dagblad maakt al in 1914 gewag van een bijeenkomst van de "vereeniging van hoveniers-werklieden "Door Eendracht Verbetering"" in café De Postduif, en de Nederlandsche Staatscourant meldt in 1918 het bestaan van Vereeniging van Hoveniers- en Bloemkweekersknechts "Herleven", gevestigd te Haarlem. In 1872 werd in Zwolle een 'vereeniging van tuinlieden' opgericht. Rond 1900 werden op meerdere plekken vereenigingen van tuiniers opgericht. Naar een vere(e)niging van tuinmannen heb ik vergeefs gezocht. Al met al denk ik dat 'hovenier' vooral duidt op iemand die als zelfstandige werkt, en dat 'tuinman' meer een connotatie van loonwerk heeft, maar als de beroepsgroep zelf vooral voor de benaming hovenier kiest (en dat lijkt het geval), dan zou dat hier ook de voorkeur moeten hebben. Jürgen Eissink (overleg) 3 nov 2018 13:07 (CET).
Voor Voor omdat het een meer inclusieve benaming betreft. De beroepsnamen hovenier en tuinier zijn al uit de tijd van Rembrandt van Rijn: [1] en [2]. VanBuren (overleg) 3 nov 2018 14:12 (CET)
Voor Voor Voor de zekerheid meld ik nog even dat ik zelf ook vóór mijn eigen voorstel ben. ;-) Laurier (overleg) 4 nov 2018 08:54 (CET)
Volgende stap wordt het samenvoegen van Marskramer, Teut (handel) en Kiepkerel in het meer inclusieve Koopman? The Banner Overleg 4 nov 2018 10:38 (CET)
We bekijken één probleem per keer. Dat van jou kan een andere keer besproken worden. VanBuren (overleg) 4 nov 2018 11:52 (CET)
Het is hetzelfde soort kromme redenatie als hier gehanteerd wordt. The Banner Overleg 4 nov 2018 13:36 (CET)
Jij stelt, naar analogie van je voorbeelden, impliciet voor om twee pagina's in het leven te roepen: Tuinman en Hovenier. Lijkt me op voorhand geen probleem, maar dat is wel een andere kwestie. Jürgen Eissink (overleg) 4 nov 2018 14:07 (CET).
Nee, die pagina's zijn er al geweest. En bij de samenvoeging is de info van Hovenier ingevoegd bij het artikel Tuinman. (Zie bijvoorbeeld hier) The Banner Overleg 4 nov 2018 15:16 (CET)
Dan zie ik niet waarom je de opmerking maakte. Jürgen Eissink (overleg) 4 nov 2018 15:44 (CET).
Voor Voor Volgens mij is hovenier de gebruikelijke benaming voor de beroepsgroep. Mark in wiki (overleg) 4 nov 2018 13:51 (CET)
Neutraal Neutraal - Ik heb geen principieel bezwaar tegen deze hernoeming, maar vraag me anderzijds af of het nu per se nodig is. Welk acuut probleem wordt er precies mee opgelost? De Wikischim (overleg) 4 nov 2018 13:53 (CET)
Zijn wijzigingen op Wikipedia alleen bedoeld om acute problemen op te lossen? ;-) Laurier (overleg) 4 nov 2018 13:56 (CET)
Titelwijzigingen zijn in principe bedoelt om problemen op te lossen. Anders is een titelwijziging immers compleet zinloos en BTNI. The Banner Overleg 4 nov 2018 15:16 (CET)
Tegen Licht tegen - een hovenier is toch een dure tuinman of -vrouw? Als dat het geval is, is tuinman de meeromvattende term - Magere Hein (overleg) 4 nov 2018 14:56 (CET)
Een tuinman/tuinvrouw kan dan toch net zo goed een goedkope hovenier zijn? (Als het al waar zou zijn, wat moeilijk valt te onderbouwen...) Mark in wiki (overleg) 4 nov 2018 15:01 (CET)
Hovenier is juist een paar jaar terug ingevoegd in dit artikel. The Banner Overleg 4 nov 2018 15:42 (CET)
Vanwaar toch het idee dat hovenier een luxe of dure (zie hierboven) tuinman zou zijn. Dat je niet bekend bent met die benaming is prima, maar dan op basis van die onwetendheid tegenstemmen is onbegrijpelijk. VanBuren (overleg) 4 nov 2018 17:13 (CET)
Ik denk dat o.a. het feit dat er geen ROC-opleiding is voor tuinman, maar wel voor hovenier, impliceert dat de term 'hovenier' niet elitair, luxueus of duur is, maar juist gewoon. Volgens mij is het ROC geen elitair opleidingsinstituut. Laurier (overleg) 4 nov 2018 18:15 (CET)
Ik ben al lang bekend met de benaming hovenier; dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat een hovenier protesteert als z/hij tuinman- of vrouw wordt genoemd, andersom bij mijn weten niet. Dat suggereert dat de hoveniers een deelverzameling van de tuinlieden zijn, niet andersom. Het is als het verschil tussen een schoonmaker en een interieurverzorger, of tussen een classificeerder en een ketelbikker: geen. Groet, Magere Hein (overleg) 4 nov 2018 20:07 (CET)
Dus jouw punt is je GOO dat ooit een hovenier heeft geprotesteerd, in jouw aanwezigheid, omdat hij/zij per se geen tuinman wilde worden genoemd? Oké, sluit de discussie, jongens, Magere Hein heeft uit eerste hand een tuinmantrauma meegemaakt. Jürgen Eissink (overleg) 5 nov 2018 00:14 (CET).
Jürgen, probeer effe je discussiepartners in hun waarde te laten. Met cynisme kom je niet verder, en het maakt je tot een vervelend mannetje om mee te spreken. Vinvlugt (overleg) 5 nov 2018 08:54 (CET)
En dat zeg ik waar? Magere Hein (overleg) 5 nov 2018 07:25 (CET)
Jouw argument is "dat een hovenier protesteert als z/hij tuinman- of vrouw wordt genoemd, andersom bij mijn weten niet". Maar hoe weet je dat? Het lijkt me op zijn minst twijfelachtig, het klinkt als origineel onderzoek, en is denk ik niet aan te tonen. Mark in wiki (overleg) 5 nov 2018 08:23 (CET)
Hier lees ik het volgende: Tuinman, hovenier, veel mensen vragen zich af wat nu eigenlijk het verschil is tussen deze 2 beroepen. Bent u op zoek naar de persoon die uw tuin een kleine of grote onderhoudsbeurt geeft of kleine aanpassingen doet in uw bestaande tuin? Dan heeft u een tuinman nodig. Is uw tuin toe een aan complete metamorfose met een nieuw tuinontwerp en een nieuwe tuinaanleg? Dan bent u bij een hovenier aan het juiste adres. Een hovenier kan ook het onderhouden van uw tuin voor u oppakken, maar in de praktijk blijkt een tuinman vaak voordeliger. Kennelijk is het toch niet helemaal hetzelfde, hoewel dat niet uit het artikel blijkt. Ik heb de indruk dat een hovenier zich meer dan een tuinmens ook met "grijze" zaken als de bestrating bezighoudt. Kattiel (overleg) 9 nov 2018 15:04 (CET)
Voor Voor er is mogelijk wel een onderscheid te maken als we tuinman als historisch beroep kunnen behandelen, net als dienstmeisje. Merk op dat we ook een beginnetje over het beroep hortulanus hebben en tuinarchitect. Hannolans (overleg) 10 nov 2018 12:30 (CET)