PortAventura World

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Port Aventura)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PortAventura World
Logo Port Aventura tijdens de 15e verjaardag
Logo Port Aventura tijdens de 15e verjaardag
Slagzin Vive el momento
Eigenaar Investindustrial + KKR
Opening April 1995
Eerdere namen Port Aventura

Universal's Port Aventura Universal Studios PortAventura Universal Mediterránea PortAventura World (huidig)

Seizoen Maart tot januari
Oppervlakte 115 ha
Attracties
Totaal >50
Achtbanen 7
Waterattracties 3
Locatie
Locatie Salou en Vila-seca, Vlag van Spanje Spanje
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken
Dragon Khan in PortAventura

PortAventura World is het grootste Spaanse themapark gelegen in Salou en Vila-seca. Het park behoort tot de top tien van best bezochte attractieparken van Europa. PortAventura bestrijkt een oppervlakte van 115 ha en heeft sinds 2002 ook een waterpark; PortAventura Caribe Aquatic Park.

Het themapark heeft enkele prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder "Best Live Show in the world, voor de show FiestAventura die tijdens de zomermaanden wordt opgevoerd rond middernacht. Tijdens de show wordt er vuurwerk afgestoken, muziek gespeeld, een show op het water uitgevoerd en worden vuur-, licht- en watereffecten gebruikt.

Geschiedenis[bewerken]

Parking ingang met het eerste logo, 1997.

1995 - PortAventura opende zijn poorten. Het was onderdeel van de Amerikaanse groep Universal Studios en had het de naam 'Universal Studios Mediterranea - Port Aventura'. De mascotte van het park is Woody Woodpecker. Het logo dat werd gebruikt was een zonnetje. Het park bezit vanaf het begin Dragon Khan, El Diablo - Tren de la Mina en de 3 waterattracties Tutuki Splash, Grand Canyon Rapids en Silver River Flume.

1997 - Het park opende jaar de houten race-achtbaan Stampida en de houten juniorachtbaan Tomahawk. Beide staan in de Far West-zone.

1998 - De juniorachtbaan Tami Tami werd geopend in het themagebied Polynesia.

1999 - In dit jaar introduceerde het park de nieuwe show "FiestAventura", die sindsdien nog steeds heel populair is. De show omvat licht-, water- en geluidseffecten, vuurwerk en een waterparade.

2000 - Door de vele winsten die het park elk jaar boekt - mede door het toerisme van Salou, Tarragona en Barcelona - heeft het park in 2000 de attractie Sea Odyssey geopend. De attractie is een simulator met enkele effecten en een 3D-film. Hierin neemt men deel aan een onderzoeksmissie naar een vermiste duikboot, bijgestaan door een dolfijn die de mensentaal kan spreken. De zevende etappe van de Ronde van Spanje kwam dit jaar aan in PortAventura.

2001 - In 2001 opende het park een nieuwe attractie in het themagebied Mexico. De attractie kreeg de naam Templo del Fuego. In deze attractie lopen de bezoekers in groep door een tempel. Per zaal krijgt men een show te zien waarbij de geschiedenis van de tempel wordt verteld. Tijdens de show wordt er vuur gebruikt. De dertiende etappe van de Ronde van Spanje kwam aan in het park. Deze etappe vertrok uit Andorra.

2002 - In 2002 werd er in het park niets nieuws gebouwd maar werd een aangrenzend waterpark aangelegd dat de naam Costa Caribe kreeg. Later werd deze naam veranderd naar Caribe Aquatic Park, PortAventura Aquatic Park en sinds 2013 heet het PortAventura Caribe Aquatic Park.

2005 - Bij de aanvang van het nieuwe seizoen veranderde het park zijn logo. Samen met de logowijziging introduceerde het park de nieuwe vrijevaltoren Hurakan Condor. Deze attractie was vernieuwend, doordat de attractie 96 meter hoog is en men erin zit of hangt. Bovenaan de attractie worden sommige gondels gekanteld om een foto te maken. Het park vierde in 2005 zijn tiende verjaardag.

2007 - Het park pakte uit met een primeur, de achtbaan Furius Baco. De trein wordt uit het station versneld van 0 km/h naar 135 km/h in drie seconden. Kort na de opening had de attractie nog enkele gebreken, waardoor hij meermaals per dag "buiten dienst" was.

2008 - Het park opende twee golfterreinen: Golf Sur en Golf Norte. Ook deden figuren uit Sesamstraat hun intrede in het park. Templo del Fuego bleef gedurende het hele seizoen gesloten.

De versieringen voor de 15de verjaardag van het park.

2009 - PortAventura Resort opende het vierde Hotel Gold River. Ook de derde golfbaan Golf Centre en het nieuwe congrescentrum werden geopend. Voor de bouw van het vierde hotel werd ook Stampida omgebouwd. Hiervoor werden de stations verplaatst, de heuvel anders georiënteerd en de rit werd veel ruwer. Het park besloot om Templo del Fuego enkel nog te openen tijdens het zomerseizoen en dit telkens tot een bepaald tijdstip.

2010 - Hotel Port Aventura werd omgedoopt naar Hotel Villa Mediterránea. Het park vierde zijn 15-jarig bestaan. Enkele shows werden vernieuwd en het park introduceerde ook nieuwe shows. Sea Odyssey kreeg twee tijdelijke films, een prehistorische film overdag en een Egyptische film 's avonds. Hiermee verloor de attractie het thema Polynesië, hoewel het er nog steeds toe behoort. Het park creëerde een eigen song en organiseerde Celbration On Ice in het convention center. Tami Tami, LocoLoco Tiki en Waikiki werden uit het aanbod geschrapt omdat het park deze in het Sesamstraat-thema opnam. Caribe Aquatic Park werd omgedoopt naar PortAventura Aquatic Park.

2011 - PortAventura opende de gloednieuwe kinderthemazone SésamoAventura. Sea Odyssey kreeg twee nieuwe films die de voorganger vervangen: Turtle Vision 4D (Sammy's avonturen) en Aquaride.

2012 - Het park kondigde een grote nieuwe investering aan; een nieuwe achtbaan - met als doel de hoogste van Europa te worden - zal gebouwd worden naast Dragon Khan. Shambhala zou de snelste hypercoaster worden en zal de hoogste Europese afdaling op zijn naam kunnen zetten. Vanaf 2012 kunnen kampeerwagens ook tijdens de nacht op de parking staan. Het Campamento Mongol vervangen door een autorijschool voor kinderen.

2013 - Het park herdoopte het waterpark tot Costa Caribe Aquatic Park en opende een nieuw gedeelte met de hoogste glijbaan van Europa. Tevens heeft het park enkele nieuwe shows en een nieuwe attractie in het Mexicaanse themagebied. De hotels zijn gerenoveerd.

2017 - Opening van Ferrari Land, gewijd aan het Italiaanse sportwagenmerk en Italië. De belangrijkste attractie van Ferrari Land is de Red Force.

Onderdelen[bewerken]

Het hele PortAventura-complex telt verschillende parken en andere onderdelen.

PortAventura Park[bewerken]

Mediterrània
Toegang tot het Polynesische themagebied.
Toegang tot het Chinese themagebied.
Toegang tot het Mexicaanse themagebied.
Toegang tot het Far West themagebied.

Het pretpark PortAventura Park heeft zes thematische zones: Mediterrània, Polynesia, SésamoAventura, China, México en Far West. Het park heeft in elke zone de typerende flora geplaatst om de bezoekers nog meer het gevoel te geven in een nieuwe cultuur te zijn beland.

Mediterrània

Bij het binnenkomen van het park komt men terecht aan het Mediterraanse meer. Vanaf het meer kan men onder meer Furius Baco, Hurakan Condor, Dragon Khan en Shambhala zien liggen. De zone is vormgegeven als een mediterrane havenplaats. Er bevinden zich enkele restaurants, souvenirshops en typerende gevels. Verder bevinden zich aan het einde van dit themagebied de drie attracties Furius Baco, Estació del Nord en Port de la Drassana. In de zomer wordt hier 's avonds de show FiestAventura of Aquamusic opgevoerd. Na dit gebied kan men naar Polynesia of naar de Far West gaan.

Polynesia

Polynesia is het themagebied met de tropische flora en een overvloed aan palmbomen en varens. Het gebied heeft watervallen en er zijn waterplassen aanwezig. De eerste attractie die is Tutuki Splash, een waterattractie. Ook zijn hier onder meer de shows "Aloha Tahití", "Dino Escape 4-D Experience" en "Aves del Paraíso". De andere attracties zijn onder meer Kontiki en Canoes.

SésamoAventura

Dit is de jongste zone van het park. Volledig gethematiseerd naar de figuurtjes van Sesamstraat. De gezichtstrekker is de Magische boom, die centraal in de zone staat. SésamoAventura grenst aan Polynesie en China maar is enkel toegankelijk vanuit Polynesie. Het is tevens bereikbaar met de trein.

China

In het Chinese themagebied wandelt men langs typische oriëntaalse gebouwen en kan men een miniatuurversie van de Chinese Muur bewandelen. Het gebied is aangekleed met bonsaïboompjes en twee Chinese toegangspoorten. De topattractie hier is Dragon Khan, maar het gebied heeft ook nog een theekopjesattractie, een speelzone en nog enkele andere attracties. In China is ook het Gran Teatro Imperial, waar meestal een Chinese acrobatenshow wordt opgevoerd.

México

México heeft een typisch restaurant en een souvenirshop. De topattractie hier is Hurakan Condor, de 96 m hoge vrijevaltoren. Voor de bouw van deze toren heeft het park een attractie moeten verwijderen. Hier vindt men ook de show-attractie Templo del Fuego, die echter door te hoge kosten enkel tijdens de zomermaanden en tot een bepaald tijdstip geopend is.

Far West

Hier zijn de cactussen, de rovers en de saloons te vinden. Het gebied heeft een volledig nagebouwd Far West-dorp en heeft ook drie houten achtbanen: de race tussen de Stampida-treinen en Tomahawk. Verder twee waterattracties: Silver River Flume en Grand Canyon Rapids. In een van de gebouwen wordt een cancanshow opgevoerd.

Tijdens Halloween wordt vlak voor het sluiten van het park de weg naar Mediterranea gesloten omdat het park zich dan klaar maakt voor de Halloweenparade. Er wordt wel een weg geopend naar Polynesie, maar deze is langer.

Costa Caribe Aquatic Park[bewerken]

La Laguna de Woody in PortAventura Aquatic Park.

Dit is het waterpark van PortAventura. Het park ligt naast het pretpark en heeft een eigen ingang en een gemeenschappelijke ingang met PortAventura. Het park heeft twee zones: een indoorzone en een outdoorzone. Het park bezit twaalf glijbanen en enkele andere attracties. Het park is volledig gebouwd in Caribische sfeer.

Voor mensen die er meerdere dagen blijven heeft Port Aventura een hotel gebouwd, dat is gebaseerd op de Caraïben. Het hotel heet "Hotel Caribe" en heeft een eigen, groot zwembad.

Beach Club[bewerken]

PortAventura heeft een eigen strand in Salou. Het strand is enkel toegankelijk voor de bezoekers van de hotels van het resort. Er zijn zwembaden aanwezig en een restaurant met de naam Lumine. Het restaurant is het enige gedeelte dat ook open is voor het publiek. Verder kunnen de mensen er ook relaxen, sporten en genieten van het uitzicht.

Hotels[bewerken]

PortAventura bezit vier hotels: El Paso, Villa Mediterránea, Caribe en Gold River. Het Hotel Villa Mediterránea (voordien Hotel Port Aventura) is gelegen naast het park en heeft een privé-ingang tot het park. Het was het eerste hotel van het park. Hotel El Paso is het tweede hotel van het park en is gelegen iets buiten het parkdomein. Het hotel is volledig ingericht volgens Mexicaanse en Far West-stijl. Het derde hotel Caribe Resort is gebouwd toen het waterpark Costa Caribe (later PortAventura Aquatic Park) geopend werd. Het heeft een tropisch thema en een groot zwembad. Het hotel ligt iets dichterbij dan El Paso maar ligt aan de rand van het parkdomein. Het vierde hotel Gold River werd geopend in de zomer van 2009. Dit hotel is volledig opgetrokken in de Far West-stijl en heeft een directe toegang tot het park. In 2012-2013 werden de hotels vernieuwd.

"Estacionamiento autocaravanes"[bewerken]

PortAventura opende voor het seizoen 2012-2013 een speciale plaats op de parking waar caravans en motorhomes een hele nacht kunnen blijven staan. Dit wordt aangeboden in combinatie met een entreeticket, waarbij de reiziger (meestal op weg naar het zuiden of terug naar het noorden) overdag het park bezoekt, 's nachts overnacht in hun kampeerwagen en de dag nadien hun tocht verder zetten naar hun bestemming. Hiermee speelde het park in op de doortrekkende toeristen die anders het park links zouden laten liggen.

Lumine Golf[bewerken]

Het PortAventura Resort bezit drie golfbanen: Golf Sur (18 holes), Golf Norte (18 holes) enGolf Centre (9 holes). De banen grenzen niet allemaal aan het park maar worden afgesneden door de Autovia Tarragonna-Valencia. Ze worden begrensd door La Pineda, Salou en Vila Seca. Ze zullen deel gaan uitmaken van het sportgebied dat het resort wil bouwen. Er zijn verschillende formules om het golfgebied te gebruiken met elk verschillende prijzen. Voorheen heetten de golfbanen PortAventura Golf maar ze werden hernoemd naar Lumine Golf, aansluitend bij het Lumine Restaurant dat tevens eigendom is van het PortAventura resort.

Congrescentrum[bewerken]

In oktober 2009 opende PortAventura ook een congrescentrum, waar tentoonstellingen en vergaderingen plaatsvinden. Ook het congrescentrum heeft een eigen toegang tot PortAventura Park.

Themagebieden[bewerken]

Naam Aantal attracties
Mediterranea 3
Polynesia 4
China 7
Mexico 7
Far West 10
Sesamo Aventura 6

Achtbanen[bewerken]

Naam Bouwjaar Type Bouwfirma Themagebied
Furius Baco 2007 Wing rider Intamin AG Mediterranea
Dragon Khan 1995 Stalen achtbaan met loopings Bolliger & Mabillard China
Stampida (links) 1997 Houten achtbaan (Dueling coaster) CCI Far West
Stampida (rechts) 1997 Houten achtbaan (Dueling coaster) CCI Far West
Tomahawk 1997 Houten achtbaan CCI Far West
El Diablo, Tren de la Mina 1995 Mijntreinachtbaan Arrow Dynamics Mexico
Tami Tami 1998 - 2010, 2011- Stalen achtbaan (Junior coaster) Vekoma Voorheen: Polynesië; SésamoAventura
Shambhala Expedición al Himalaya 2012 Stalen achtbaan (Hypercoaster) Bolliger & Mabillard China (Himalaya)
Red Force 2017 Gelanceerde achtbaan Intamin AG Ferrari land
Junior Red Force 2018 Stalen achtbaan (Junior coaster) SBF Visa Group Ferrari land

Waterattracties[bewerken]

Naam Bouwjaar Type Bouwfirma Themagebied
Tutuki Splash 1995 Shoot-the-Chute Intamin AG Polynesië
Silver River Flume 1995 Boomstammetjes Intamin AG Far West
Grand Canyon Rapids 1995 Rapid River Intamin AG Far West

Thrill-rides[bewerken]

Naam Bouwjaar Type Themagebied
Hurakan Condor 2005 Vrije val toren Mexico
Yukatan 1995 Rups Mexico
Crazy Barrels Far West
Kon-Tiki Wave 1995 Zwaaiend schip Polynesia
Serpiente Emplumada 1995 Mexico
Volpaiute 1995 Flipper Far West
Tutuki Splash
Furious Baco, de snelste achtbaan in PortAventura
Hurakan Condor, de vrijevaltoren van 96m hoog

Andere attracties[bewerken]

China[bewerken]

 • Fumanchú
 • Waitan Port
 • Cobra Imperial
 • Tea Cups
 • Área Infantil China
 • Driving School (nieuw 2012)

Polynesië[bewerken]

SésamoAventura[bewerken]

Dit themagebied is gesitueerd naast Polynesië.'

 • Waikiki
 • Loco-Loco Tiki
 • La granja de Elmo
 • El salto de Blas
 • CocoPiloto
 • Tami-Tami
 • El Huerto Encantado
 • SésamoAventura Station
 • El árbol mágico
 • Magic fish
 • Mariposas saltarinas

Mexico[bewerken]

Mediterranea[bewerken]

 • Port de la Drassana
 • Estació del Nord

Far West[bewerken]

 • Penitence Station
 • Carrousel
 • Buffalo Rodeo
 • Wild Buffalos

Shows[bewerken]

Naam Themagebied Opmerking
FiestAventura Mediterranea Alleen in de zomer
La parade del verano Mediterranea Alleen in de zomer
Sésamo Parade Mediterranea
Aloha Tahití Polynesië 's Avonds vervangen door Noches de Fuego en Tahití
Aves del Paraiso Polynesië Vogelshow
Pareos en Bora Bora Polynesië
Noches de Fuego en Tahití Polynesië Vervangt op zomeravonden Aloha Tahití
Sea Odissey 4D Polynesië 4D film*
Bubblebou China Zeepbellenshow
Music Generation China
Los Shaloin de Shambhala China
Templo del Fuego Mexico Afhankelijk van de drukte
Baila Mexico Mexico Afhankelijk van de drukte
Bang Bang West Far West
Atraco al Saloon Far West
SésamoAventura SésamoAventura
¡Es la hora de la aventura! SésamoAventura

(*) Deze show heeft twee films. Hiervoor zijn twee wachtrijen voorzien.

Voormalige shows
Naam Themagebied Opmerking
Woody y sus amgios Mediterranea, Polynesië, China, Mexico & Far West Ontmoeting met de mascottes
China Town China -2009
Guau China Hondenshow
¡Hola PortAventura! China
¡Hola PortAventura: summer nights! China 2011
Ritmos de América Mexico Dansshow
La gran Fiesta Mexico 2011
Fort Frenzee Far West
Yes we Can Can! Far West Cancanshow
Maverick, el Tahúr Far West
Country Music Far West
Aventura en el Oeste Far West Weekends: in de zomer
The Big Small Show Far West
Can Can Forever Far West Cancanshow
Betty Boop's American Music Far West 2011
Woody on tour Far West, Mexico, Mediterranea 2011
Betty Boop on tour Far West, Mexico, Mediterranea 2011
Jarana Mexicana Mexico
Ábrete Sesamo Mexico Kindershow met de Sesamstraat figuren
Xian-Mei y el pequeño panda China
PortAventura LIVE! China Show voor het 15-jarig bestaan van het park
Aquamusic Mediterranea
Sésamo on tour SésamoAventura 2011

Evenementen[bewerken]

15e verjaardag[bewerken]

Ter gelegenheid van de 15e verjaardag van het park organiseerde het in de zomer van 2010 een speciale ijsshow over de geschiedenis van de film van de voorbije eeuw. Deze show bevatte choreografieën van ex-wereldkampioen ijsschaatsen Alexander Zhulin. De show werd in het congrescentrum gehouden.

Noches Blancas[bewerken]

Op 30 juni 2012 organiseerde het park de eerste van de Noches Blancas, waarbij het park geopend is tot 4 uur 's nachts. Alle attracties en enkele shows zullen hierdoor ook tijdens de nacht openen.

Attracties die operatief zijn gedurende de nacht zijn onder andere het hele SesamoAventura-themagebied, Dragon Khan, Shambhala, Tea-Cups, Tutuki Splash, Silver river Flume, Furius Baco, Hurakan Condor, Serpiente Emplumada, Stampida en nog enkele andere.

Zomer[bewerken]

In juli en augustus opent het park telkens tot middernacht. 's Avonds worden Furius Baco, Grand Canyon Rapids, Templo del Fuego en Tutuki Splash vroeger gesloten om de avondshows voor te bereiden of om de bezoekers comfortabel droog te houden. Rond middernacht wordt Aquamusic of FiestAventura opgevoerd, shows met licht, water en vuurwerk, gesynchroniseerd op filmmuziek of per thema in het park.

Halloween[bewerken]

Tijdens de maanden september, oktober en begin november wordt het park omgetoverd tot een griezelpark. Gebouwen krijgen griezelattributen, het park krijgt pompoenen, hooibalen en andere griezeleffecten en er worden ook speciale attracties en shows geopend voor Halloween.

Kerst[bewerken]

Eind november wordt het park volledig in de kerstsfeer gedompeld. Kerstbomen maken hun opwachting, de kerstman neemt zijn plaatsje in, het park krijgt aangepaste verlichting en er zijn speciale shows. Dit evenement duurt tot in januari.

Kerstshows
Naam Themagebied Opmerking
La Llegada de los Emisarios Reales Mediterranea Muziek, licht, water en vuurwerkshow
La Entraga de Cartas Mediterranea
Un Día Especial Polynesië
Woody on Ice Polynesië IJsshow
El Viaje de Clara China
Jarana Mexicana Mexico Kerstmuziek op z'n Mexicaans
El Bosque Encantado Mexico
Can-Can Christmas Far West
Christmas Country Band Far West

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]


Attractieparken in Europa
België:Bellewaerde · Bobbejaanland · Boudewijn Seapark · Comics Station · Mega Speelstad · Plopsaland De Panne · Plopsa Indoor Hasselt · Plopsa Coo · Walibi Belgium
Bulgarije:Sofia Land
Denemarken:Bakken · BonBon-Land · Djurs Sommerland · Fårup Sommerland · Legoland Billund · Tivoli Gardens · Tivoli-Karolinelund
Duitsland:Belantis · CentrO Park · Churpfalzpark · Eifel Park · Europa-Park · Fort Fun · Hansa-Park · Heide-Park · Holiday Park · Hollywood- und Safaripark · Legoland Deutschland · Movie Park Germany · Phantasialand · Rasti-Land · Ravensburger Spieleland · Schwaben Park · Serengeti Park · Skyline Park · Steinwasen-Park · Tripsdrill · Wild- und Freizeitpark Klotten · Wunderland Kalkar
Finland:Linnanmäki · PowerPark · Särkänniemi
Frankrijk:Bagatelle · Disneyland Park · Walt Disney Studios Park · Futuroscope · La Mer de sable · Nigloland · Parc Astérix · Parc Saint-Paul · Walibi Sud-Ouest · Walibi Rhône-Alpes · Walygator Parc · Puy du Fou
Hongarije:Vidámpark
Italië:Cinecittà World · Fiabilandia · Gardaland · Italia in Miniatura · Mirabilandia · Movieland Studios
Nederland:Attractiepark Slagharen · Avonturenpark Hellendoorn · Duinrell · Familiepark Drievliet · Efteling · Plopsa Indoor Coevorden · Toverland · Walibi Holland
Noorwegen:Tusenfryd
Oostenrijk:Wiener Prater
Polen:Lunapark · Rabkoland · Silezisch attractiepark
Spanje:Isla Mágica · Parque de Atracciones de Madrid · Parque Warner Madrid · PortAventura World · Ferrari Land · Terra Mítica · Tibidabo
Verenigd Koninkrijk:Alton Towers · Camelot · Chessington World of Adventures · Drayton Manor · Flamingo Land · Legoland Windsor · Lightwater Valley · Oakwood · Pleasure Beach Blackpool · Thorpe Park
Zweden:Liseberg · Skara Sommarland · Tivoli Gröna Lund
Zwitserland:Conny-Land