Regering-De Mûelenaere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De unionistische regering-De Mûelenaere regeerde van 26 juli 1831, enkele dagen na de troonsbestijging van koning Leopold I tot 17 september 1832.

Verloop[bewerken]

Na het ontslag van Joseph Lebeau kreeg de katholiek Felix de Mûelenaere op 24 juli 1831 van de pas geïnstalleerde koning Leopold I de opdracht om een regering te vormen en op 26 juli 1831 was hij met zijn opdracht klaar.

In augustus 1831 werd de regering-De Muêlenaere geconfronteerd met de Tiendaagse Veldtocht, waarbij Nederland België binnenviel. De regering toonde echter weinig daadkracht en schatte het Belgische Leger sterker dan het in feite was. Uiteindelijk moesten de Fransen België te hulp schieten.

Hierdoor moesten er nieuwe onderhandelingen komen met de grootmachten. In oktober 1831 kwam er een akkoord, het Verdrag der XXIV artikelen, waarbij België grondgebied moest afstaan aan Nederland. Ondanks hevige oppositie keurde het parlement het verdrag goed en ondertekende hij op 15 november 1831 tegen zijn zin het verdrag.

Na onenigheden met de grootmachten over het verdrag nam de Muelenaere op 17 september 1832 uiteindelijk ontslag als voorzitter van de ministerraad.

Samenstelling[bewerken]

Minister Naam Partij
Buitenlandse Zaken Felix de Mûelenaere Katholieken
Binnenlandse Zaken Etienne de Sauvage Liberalen
Justitie Jean Raikem Katholieken
Financiën Jacques Coghen Liberalen
Openbare Werken Jean-Baptiste Nothomb Katholieken
Oorlog Amédée de Failly Liberalen

Herschikkingen[bewerken]