Regering-De Theux de Meylandt I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De unionistische regering-De Theux de Meylandt regeerde over België van 4 augustus 1834 tot 18 april 1840. Er waren oorspronkelijk 4 katholieke ministers, 2 liberale en 1 technicus.

Verloop[bewerken]

Nadat de Regering-Goblet d'Alviella-Rogier na een conflict met minister van Oorlog ontslag nam, kreeg de katholiek Barthélémy de Theux de Meylandt op 1 augustus 1834 de opdracht om een nieuwe regering te vormen en op 4 augustus was hij met zijn opdracht klaar.

De regering-de Theux de Meylandt I streefde naar verzoening met de voormalige buitenlandse en binnenlandse vijanden van het regime. Zij slaagde erin het vredesverdrag te laten ratificeren in het parlement. Toen echter bleek dat ze ook de in ongenade gevallen generaal Jacques Van der Smissen in zijn graad van luitenant-generaal had hersteld, kwam het tot een heftig debat bij de bespreking van de begroting voor het departement Oorlog. Bij de stemming over een motie ingediend door Dumortier bleek dat de regering geen meerderheid had en op 14 maart 1840 nam de Theux ontslag als voorzitter van de ministerraad.

Samenstelling[bewerken]

Minister Naam Partij
Buitenlandse Zaken Felix de Mûelenaere Katholieken
Binnenlandse Zaken Barthélémy de Theux de Meylandt Katholieken
Justitie Antoine Ernst Liberalen
Financiën Edouard d'Huart Liberalen
Openbare Werken Jean-Baptiste Nothomb Katholieken
Oorlog luitenant-generaal Louis Evain technicus
Zonder Portefeuille Félix de Mérode Katholiek

Herschikkingen[bewerken]

Luitenant-generaal Evain werd op 19 augustus 1836 als minister van Oorlog vervangen door generaal-majoor Jean-Pierre Willmar.

Felix de Mûelenaere nam na een conflict met de Theux over de mogelijke benoeming van Jacques Coghen tot minister van Staat ontslag in december 1836 en werd op Buitenlandse Zaken, na weigeringen van onder meer Charles Rogier, vervangen door de Theux, die dit departement combineerde met Binnenlandse Zaken.

De ministers Ernst en d'Huart namen ontslag in maart 1839 omdat zij niet akkoord gingen met de uitvoering van het Verdrag der XXIV Artikelen, waardoor België het huidige Nederlands-Limburg en Groot-Hertogdom Luxemburg verloor. Hierdoor kwam het unionisme feitelijk ten einde, en werd de regering-de Theux de eerste niet-unionistische regering van België. De portefeuille van Justitie werd aanvankelijk waargenomen door Jean-Baptiste Nothomb, die dit combineerde met Openbare Werken; vervolgens werd Jean Raikem minister van Justitie. De portefeuille van Financiën werd gedurende enkele weken overgenomen door de Mérode, tot hij zelf ontslag nam. Daarna nam Léandre Desmaisières Financiën over.

Zie ook[bewerken]