Rozenoordbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rozenoordbrug
Luchtopname van de Rozenoordbruggen, juli 2014, met duidelijk zichtbaar de bouw van een nieuwe spoorbrug ten behoeve van het OV SAAL-project
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 54′ OL
Overspant Amstel
Lengte totaal ~250 m
Breedte ~20 m
Doorvaarthoogte 5.80 (-40 NAP) m
Doorvaartbreedte 29 m
Aantal sporen 6 (2 metro en 4 trein)
Langste overspanning ~60 m
Beheerder Rijkswaterstaat, GVB en ProRail
Brugnummer 174P (A10)
Bouw
Opening 1981, 1989, 1990, 1993, 2015
Gebruik
Huidig gebruik auto-, trein-, metro-, voetgangers- en fietsverkeer
Weg A10
Spoorlijn Amsterdamse metro en spoorlijn Weesp - Leiden
Architectuur
Type Plaatbrug
Rozenoordbrug (groot-Amsterdam)
Rozenoordbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Rozenoordbrug (brug nr. 174P (A10)) bestaat uit een tweetal verkeersbruggen over de rivier de Amstel in Amsterdam. De bruggen verbinden Amsterdam-Zuid met Overamstel. Tussen de beide verkeersbruggen liggen nog drie spoorbruggen; een voor de Amsterdamse metro en twee voor het treinverkeer van de Nederlandse Spoorwegen op de spoorlijn Weesp - Leiden. Alle bruggen zijn vernoemd naar het vroegere buitenhuis Rozenoord dat hier tot in de jaren veertig van de 20e eeuw aan de Amsteldijk stond. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op deze plaats meer dan 100 verzetsstrijders gefusilleerd.

De bruggen voor autoverkeer zijn onderdeel van de Ringweg om Amsterdam. De eerste (zuidelijke) brug werd geopend in 1981. In 1989 kwam de tweede (noordelijke) brug in gebruik, waarmee de weg zijn uiteindelijke breedte kreeg. De brug telt twee maal vier rijstroken. Op de zuidelijke brug ligt een aparte strook voor voetgangers en fietsers.

Rozenoordmetrobrug[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de aanleg van de Amstelveenlijn

De metrobrug (brug 1638) kwam in gebruik in 1990 met de opening van de Amstelveenlijn, tegenwoordig (gegevens 2022) rijden de lijnen 50 en 51 hierover. De metrobrug kreeg in november 2017 een aparte naam Rozenoordmetrobrug, om opgenomen te worden in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG).

Rozenoordspoorbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste spoorbrug kwam in gebruik in 1993 met de opening van de zuidelijke tak van de verbinding tussen de stations Amsterdam RAI en Duivendrecht. Rond 2015 is een tweede spoorbrug in gebruik genomen in het kader van het Project Openbaar Vervoer Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (OV SAAL). De spoorbruggen kregen ook in november 2017 een aparte naam Rozenoordspoorbrug, eveneens om opgenomen te worden in de BAG.

Rozenoordbrug
Rozenoordbrug
Zie de categorie Brug 1638, Rozenoordbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.