Saïd El Khadraoui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Said El Khadraoui)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saïd El Khadraoui
Saïd El Khadraoui
Saïd El Khadraoui
Geboren Leuven, 9 april 1975
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij SP / sp.a
Functies
1994 - 2018 Gemeenteraadslid Leuven
1998 - 1999 Kabinetsmedewerker Ministerie
van Binnenlandse Zaken
1999 Kabinetsmedewerker ministerie
van Begroting
2001 - 2003 Schepen Leuven
2003 Volksvertegenwoordiger
2003 - 2015 Lid Partijbureau
2007 - 2014 Europees Parlementslid
2007 - 2015 Internationaal Secretaris sp.a[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Saïd El Khadraoui (Leuven, 9 april 1975) is een Belgisch politicus voor de sp.a. Tussen 2001 en 2003 was hij schepen in Leuven. Tussen 2003 en 2014 was hij Europees Parlementslid.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

El Khadraoui is de zoon van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder. Hij studeerde aan het Sint-Pieterscollege van Leuven in de richting Latijn-wiskunde. In deze school engageerde hij zich in de leerlingenraad. Na zijn middelbare studies ging hij moderne geschiedenis studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daar was hij actief in de studentenbeweging en werd tijdens de tweede kandidatuur preses van de studentenkring Historia. Vervolgens volgde hij een aanvullende opleiding Internationale Betrekkingen aan de KU Leuven en aan het Institut d'études politiques de Paris.

Professionele carrière[bewerken]

In 1994 werd El Khadraoui verkozen tot gemeenteraadslid te Leuven. In augustus 1998 kon hij aan de slag gaan op het kabinet van vicepremier Louis Tobback. Daar hield hij zich bezig met de voorbereiding van de ministerraden en met Europese kwesties. Na het ontslag van Tobback als minister bleef hij op post bij diens opvolger, Luc Van den Bossche. Na de verkiezingen van juni 1999 heeft hij nog enkele maanden gewerkt voor vicepremier en minister van Begroting, Johan Vande Lanotte. Hij nam als derde opvolger ook deel aan de Europese verkiezingen en kreeg 16.692 voorkeurstemmen.

Tussendoor slaagde Saïd in het diplomatiek examen, waarna hij in oktober 1999 ambtenaar werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na enkele maanden werd El Khadraoui, in het kader van zijn opleiding tot diplomaat, naar New York gestuurd om er voor België de mensenrechtenproblematiek op te volgen bij de Verenigde Naties. Tijdens zijn verblijf in New York vroeg Louis Tobback hem om "toch zeker nog één keer" op te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2000. Hij werd verkozen met 1306 voorkeurstemmen en werd aangesteld op 4 januari 2001 tot schepen cultuur, onderwijs, inburgering, ontwikkelingssamenwerking & studentenaangelegenheden.

In 2003 nam hij deel aan de Belgische federale verkiezingen als lijsttrekker voor de Kamer in het arrondissement Leuven. Hij werd verkozen met 21.015 voorkeurstemmen. Op 5 juni 2003 legde hij de eed af als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Omdat de twee functies volgens hem niet cumuleerbaar zijn, nam hij op 22 september 2003 ontslag als schepen.

Na het ontslag van Anissa Temsamani volgde Europarlementslid Kathleen Van Brempt haar op als staatssecretaris van Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk. Als eerste opvolger voor het Europees Parlement werd Saïd op zijn beurt op 7 oktober 2003 Europarlementslid. Acht maanden later nam hij deel aan de Europese verkiezingen vanop de derde plaats en werd verkozen met 60.712 voorkeurstemmen. In het Europees Parlement was hij coördinator van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten (PES) inzake transport- en toerismedossiers. Daarnaast was hij plaatsvervangend lid voor de commissie voor economische en monetaire zaken. Tevens was hij ondervoorzitter in de delegatie voor betrekkingen met de Masjraklanden (Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië) en is hij plaatsvervanger in de delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten. Op 3 november 2009 kreeg El Khadraoui de MEP-Award van het Parliament Magazine in de categorie Transport. Hij werd door zijn collega-Europees Parlementsleden uitgekozen vanwege zijn werk voor het bekomen van een eurovignet. In 2014 werd El Khadraoui niet herkozen. Ook was hij van 2007 tot 2015 internationaal secretaris van sp.a.

Ondertussen bleef El Khadraoui in zijn thuisbasis Leuven actief als gemeenteraadslid en sp.a-fractieleider. In 2015 nam hij ontslag als fractieleider om zich te kunnen toeleggen op een nieuwe functie, namelijk als beleidsadviseur bij de interne denktank die de Europese Commissie adviseert over actuele en toekomstgerichte thema's.[2] Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij geen kandidaat meer.[3]

Externe link[bewerken]

Leden (32):Vlag van BelgiëVlag van Vlaanderen Socialistische Partij Anders (sp.a) · Vlag van BelgiëVlag van Wallonië Parti Socialiste (PS) · Vlag van Bulgarije Bǎlgarska Socialističeska Partija (BSP) · Vlag van Cyprus Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (EDEK) · Vlag van Denemarken Socialdemokraterne (SD) · Vlag van Estland Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) · Vlag van Finland Suomen Sosialidemokraattisen Puolue (SDP) · Vlag van Frankrijk Parti Socialiste (PS) · Vlag van Duitsland Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) · Vlag van Griekenland Panellinio Sokialistiko Kinima (PASOK) · Vlag van Hongarije Magyar Szocialista Párt (MSZDP) · Vlag van Ierland Labour Party (PLO) · Vlag van Italië Partito Socialista Italiano (PSI) · Vlag van Letland Latvijas Sociāldemokrātiskā Strādnieku Partija (LSDSP) · Vlag van Litouwen Lietuvos Socialdemokratu Partija (LSDP) · Vlag van Luxemburg Letzeburger Socialistesch Arbechterpartei (LSAP) · Vlag van Malta Partit Laburista (PL) · Vlag van Nederland Partij van de Arbeid (PvdA) · Vlag van Noorwegen Det Norske Arbeiderpartiet · Vlag van Oostenrijk Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) · Vlag van Polen Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy (SLD-UP) · Vlag van Portugal Partido Socialista · Vlag van Roemenië Partidul Social Democrat (PSD) · Vlag van Slovenië Socialni Demokrati (SD) · Vlag van Slowakije SMER - sociálna demokracia · Vlag van Spanje Partido Socialista Obrero Español (PSOE) · Vlag van Tsjechië Česká Strana Sociálně Demokratická (ČSSD) · Vlag van Zweden Sveriges socialdemokratiska arbetareparti · Vlag van Verenigd Koninkrijk Labour Party (LP) · Vlag van Verenigd Koninkrijk Páirtí Sóisialta Daonlathach an Lucht Oibre (SDLP) · Vlag van Verenigd KoninkrijkVlag van Schotland Pàrtaidh Làbarach na h-Alba (PLA) · Vlag van Verenigd KoninkrijkVlag van Wales Llafur Cymru (LC)
Partijvoorzitters:Wilhelm Dröscher · Robert Pontillon · Joop den Uyl · Vítor Constâncio · Guy Spitaels · Willy Claes · Rudolf Scharping · Robin Cook · Poul Nyrup Rasmussen
Fractievoorzitters EP:Guy Mollet · Hendrik Fayat · Pierre Lapie · Willi Birkelbach · Käte Strobel · Francis Vals · Georges Spénale · Ludwig Spénale · Ernest Glinne · Rudi Arndt · Jean-Pierre Cot · Pauline Green · Enrique Baron Crespo · Martin Schulz
Fracties EP:Fractie van de Socialisten (S) ('53-'58) · Socialistische Fractie (SOC) ('58-'93) · PES ('93-'09) · Socialisten en Democraten (S&D) ('09)
Voorloper:Confederatie van Socialistische Partijen van de Europese Gemeenschap (CSPEG)
Commissarissen Juncker:Neven Mimica · Corina Crețu · Maroš Šefčovič · Frans Timmermans · Pierre Moscovici · Karmenu Vella · Vytenis Andriukaitis · Federica Mogherini
Leden Europese Raad:Werner Faymann · Helle Thorning-Schmidt · François Hollande · Robert Fico · Matteo Renzi · Joseph Muscat · Zoran Milanović · Stefan Löfven · Bohuslav Sobotka