Horeca en winkels op Nederlandse treinstations

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Servex)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NS Stations Retailbedrijf
Hoofdkantoor NS Stations
Onderdeel van Nederlandse Spoorwegen
Oprichting 1973
Hoofdkantoor Utrecht (Nederland)
Omzet 315 miljoen[1]
Winst 28 miljoen (2010)
Website http://retail.nsstations.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

NS Stations Retailbedrijf (voorheen Servex) is een horeca- en retailbedrijf, onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen, dat onder andere veel eetgelegenheden op spoorwegstations in Nederland uitbaat.

Op stations beheert NS Stations Retailbedrijf commerciële ruimtes in de stationshal, op de perrons en dergelijke. Verder verzorgt het bedrijf de automaten op stations (exclusief die voor vervoerbewijzen) en de catering in de treinen. Het fungeerde als uitbater van het stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

NS Stations Retailbedrijf is onderdeel van de NS en ontstond in 1973 voor het beheer van kiosken en restauraties op de stations. Het bedrijf ontplooit activiteiten op zo'n 90 stations in Nederland.

Tot 14 mei 2012 was NS Stations Retailbedrijf bekend onder de naam Servex. De naam Servex verdween en de activiteiten maken sindsdien integraal onderdeel uit van de stationsorganisatie van de Nederlandse Spoorwegen: NS Stations.

Horeca- en winkelformules op NS-stations[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgebaat door NS Stations Retailbedrijf[bewerken | brontekst bewerken]

 • Formules van nationale en internationale ketens, waarvan de vestigingen op de stations door NS Stations Retailbedrijf worden uitgebaat:
 • Eigen formules van NS Stations Retailbedrijf:
  • Automaten
  • Julia's
  • Kiosk
  • Railcatering
  • Shakies
  • Smullers
  • Fiets & Service
  • StationsHuiskamer

Kiosk[bewerken | brontekst bewerken]

Kiosk heeft een assortiment aan producten die de reiziger nodig zou kunnen hebben. Zo kan hier verse koffie, thee, broodjes, snoep en koek gehaald worden maar ook tijdschriften en beltegoed. Er zijn vestigingen met een uitgiftebalie en inloopwinkels waar soms ook treinkaartjes worden verkocht. Enkele zaken verkopen ook snacks. Sinds april 2020 wordt er door Kiosk geen tabaksartikelen meer verkocht.[5]

AH to go[bewerken | brontekst bewerken]

AH to go is een winkelformule van Albert Heijn voor gemakswinkels met, naast vestigingen elders, in 2008 31 vestigingen op diverse grote NS-stations; op station Amsterdam Centraal zijn er drie, twee van NS Stations Retailbedrijf in het NS-gedeelte, en een van Ahold zelf in het metrostation. Men verkoopt onder meer sigaretten, drank, kant-en-klaarmaaltijden, frisdrank, koffie en thee, warme broodjes. Daarnaast is er een eenvoudig assortiment aan dagelijkse boodschappen. Bier is verkrijgbaar tegen een flink hogere prijs dan andere AH-vestigingen. De vestigingen van AH to go op de NS-stations zijn eigendom van Stationsfoodstore, een onderdeel van NS Stations Retailbedrijf. Stationsfoodstore is een franchisenemer van Ahold (AH supermarkten).

Tijdens de Coronapandemie, was AH to go tot in juni 2020 op de meeste stations de enige winkel waar voedsel en drank te koop was.

Smullers[bewerken | brontekst bewerken]

Smullers is een snackbarketen met 36 vestigingen.

Julia's[bewerken | brontekst bewerken]

Julia's is een restaurantformule in Italiaanse stijl en producten, waar verse meeneem-pastamaaltijden verkocht worden. De maaltijden worden bereid in een open keuken. Er zijn andere Italiaanse producten verkrijgbaar, zoals Illy-koffie, belegde ciabatta's, saladegerechten en tiramisu.

De formule is door NS Stations Retailbedrijf ontwikkeld. In november 2008 werd een pilot-store geopend in de Westtunnel van Station Amsterdam Centraal.[6] Er volgden vestigingen op de stations Amsterdam Amstel, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Zuid, Amersfoort Centraal, Arnhem Centraal, Groningen, Leeuwarden, Leiden Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Nijmegen en Zwolle.

Railcatering[bewerken | brontekst bewerken]

Railcatering wordt ingezet op een beperkt aantal Intercitytreinen rondom Utrecht en Almere. Hierbij is een verkoper aan boord met een rugtas en een bak voor, die verschillende producten van de Kiosk verkoopt, waaronder koeken, chocolade en snoep, koffie en thee. De aanwezigheid van een railcateraar wordt via de omroep kenbaar gemaakt. Tot circa 2003 werd Railcatering uitgevoerd met een karretje. Het gebruik van deze karretjes verklaart de liftdeuren in de oudere VIRM-dubbeldekkers.

StationsHuiskamer[bewerken | brontekst bewerken]

Op enkele stations in Nederland is de nieuwe formule StationsHuiskamer aanwezig. Op de grotere stations gaat het om een ruime lunchroom/koffiebar, op kleinere stations zijn de winkels vergelijkbaar met Kiosk, maar dan met een zitgelegenheid voor reizigers die op de trein moeten wachten.

Uitgebaat door HMSHost[bewerken | brontekst bewerken]

Broodzaak (voorheen C'est du Pain)[bewerken | brontekst bewerken]

Broodzaak verkoopt belegde en luxe broodjes en koek, koffie, thee, melk, sappen en frisdranken. Tot 2008 heetten de winkels C'est du Pain, daarna is die naam geleidelijk verdwenen. Sinds eind 2018 is deze formule door HMSHost van NS Stations Retailbedrijf overgenomen. In mei 2019 werd bekend dat HMSHost de 29 locaties van Broodzaak ombouwt naar het nieuwe concept Treck.

Burger King[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 27 Burger King-vestigingen op stations[7] en twee daarbuiten. NS Stations Retailbedrijf was tot 2015 de grootste franchisenemer van Burger King in Nederland. Eind 2015 is de exploitatie van Burger King van NS Stations Retailbedrijf overgegaan naar HMSHost.[8] De vier grootste Burger King-vestigingen die HMSHost exploiteert op de stations zijn Station Amsterdam Centraal, Station Amsterdam Bijlmer ArenA, Station Amsterdam Amstel en Station Utrecht Centraal. Een aantal van de stationsvestigingen zijn zogenaamde 'compact stores'. Deze zijn kleiner en bieden een beperkter assortiment.

La Place Express[bewerken | brontekst bewerken]

La Place en La Place Express hebben eveneens enkele horecafaciliteiten op stations.

NS Stations Retailbedrijf en zijn voorgangers in het nieuws[bewerken | brontekst bewerken]

2005: cao-conflict[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2005 was Servex in het nieuws omdat er een conflict ontstond tussen werknemers en werkgevers over de cao van het bedrijf, wat resulteerde in stakingen bij sommige vestigingen.

2009: discriminatie[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2009 kwam Servex negatief in het nieuws omdat de door geëxploiteerde AH to go-winkels Marokkaanse Nederlanders als personeelsleden zou weren. Dit zou blijken uit een overzicht van de afdeling personeelszaken van de Albert Heijn to go-winkels.[9]

Op 1 april 2010 is de Commissie Gelijke Behandeling na onderzoek tot de conclusie gekomen dat Servex, het hoofdkantoor van de AH to Go's op de stations, discriminatie op grond van ras en leeftijd heeft toegelaten.[10] De Commissie heeft ook kunnen vaststellen dat er daadwerkelijk een 22-jarige sollicitant geweigerd is vanwege zijn leeftijd, terwijl niet duidelijk was dat het om een functie ging waarvoor een dergelijk onderscheid is toegelaten.[11]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie NS Stations Retailbedrijf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.