Sint Maartenspoort (buurt in Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Heureka (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2011 om 19:54. (taal)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint Maartenspoort
Wijk van Maastricht
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Coördinaten 50°51'29"NB, 5°42'22"OL
Inwoners 1.654

Sint Maartenspoort is een wijk in Maastricht en maakt deel uit van het stadsdeel Centrum.

Ligging

De wijk ligt ingeklemd tussen de rivier de Maas in het westen en het spoorwegemplacement in het oosten. Aan de noordkant vormt de oostelijke oprit naar de Noorderbrug de uiterste grens, in het zuiden is dat de oprit naar de Wilhelminabrug en de Sint Maartenslaan. Wyck, Wyckerpoort en Limmel zijn de aangrenzende wijken. De oostelijke grens behoeft enige precisering: deze loopt precies in het midden van het spoorwegemplacement. Ter hoogte van de splitsing van het emplacement in de lijnen Maastricht-Venlo en Maastricht-Hasselt loopt de grens tussen Sint Maartenspoort en Wyckerpoort recht omhoog om aan te sluiten bij het kruispunt Franciscus Romanusweg-Viaductweg.

Sint Maartenspoort bestaat uit vier delen:

  • de woonbuurten Sterrepleinbuurt en Roed Dörrep (ten zuiden van de Sint Antoniuslaan)
  • het Tuindorp Sint Maartenspoort (ten noorden van de Sint Antoniuslaan)
  • het noordelijk deel, spoorwegemplacement en detailhandelslocatie (ten noorden van Antonius Bieleveldstraat)
  • de westelijk van de Franciscus Romanusweg gelegen strook: de Griend

Geschiedenis en naamgeving

De naam Sint Maartenspoort verwijst naar de stadspoort die iets ten noorden van de Sint-Martinuskerk stond.

Hoewel Sint Maartenspoort tegenwoordig bij het centrum gerekend wordt, hoorde het niet tot het historische grondgebied van de stad Maastricht. De stadsmuur van Wyck volgde het tracé van de huidige Sint-Maartenslaan. Wel is de Sterrepleinbuurt gebouwd op de gesloopte vestingwerken van Wyck, maar daarvan is in dit deel van de stad niets bewaard gebleven.

Vrijwel heel Sint Maartenspoort is gebouwd tussen 1910 en 1925. De Sterrepleinbuurt was een protestantse enclave in katholiek Maastricht, met een eigen kerk, school en verenigingsgebouw. In het Roed Dörrep en het Tuindorp Sint Maartenspoort werden de meeste woningen gebouwd door de van oorsprong socialistische woningbouwvereniging Beter Wonen. Bij een vergissingsbombardement door de Amerikaanse luchtmacht in 1944 werd een deel van het Roed Dörrep verwoest en kwamen hier en elders in de stad ruim 100 mensen om het leven. Een monument op het Schildersplein herinnert hieraan.

Het Griendpark ontstond pas eind 19e eeuw nadat het westelijk deel van het Sint-Antoniuseiland was afgegraven en de daarbij vrijgekomen aarde was gebruikt om de oostelijke Maas-arm te dempen. Na de Tweede Wereldoorlog werd hier een helihaven aangelegd, die in de jaren 70 plaats moest maken voor de Eurohal, de voorloper van het MECC. Na de sloop van de Eurohal eind jaren 80 werd hier het Griendpark met een ondergrondse parkeergarage aangelegd.

Architectuur en stedenbouw

Sterreplein met vm. gereformeerde kerk (rechts)

In de wijk liggen een aantal opmerkelijke gebouwen en ensembles. Aan de Sint Maartenslaan ligt de voormalige Ambachtschool uit 1911 in Hollandse Neorenaissance-stijl. Een andere school, de Suringarschool is geïnspireerd op de Amsterdamse School.

De woningcomplexen van Beter Wonen in het Roed Dörrep en het tuindorp van Sint Maartenspoort werden begin jaren 20 ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Gulden & Geldmaker. Ze tonen de kenmerken van de Amsterdamse School.

Een belangrijk monument van het Nieuwe Bouwen is het seinhuis uit 1932 van Sybold van Ravesteyn op het spoorwegemplacement.

Recente interessante bouwwerken zijn te vinden langs de oprit naar de Wilhelminabrug: de Minerva bioscoop, de Maasresidentie van Jan Dautzenberg en de Platte Zaol (onder de brug).

Voorzieningen

Aan de noordzijde van de Tuinwijk Sint Maartenspoort ligt een winkelcentrum met een supermarkt en enkele winkels met een bovenstedelijke functie.

De grootse bioscoop van Maastricht, de Minerva bioscoop, bevindt zich in Sint Maartenspoort, evenals de Platte Zaol, een zaal voor feesten en concerten. De sociëteit van studentenvereniging Koko is gevestigd in een deel van de zgn. Botermijn, nabij het spoorwegemplacement.

De wijk heeft een groot eigen wijkpark langs de Maas, het Griendpark. In het park bevindt zich o.a. een skatebaan.

De wijk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Station Maastricht ligt vlakbij en een groot aantal bussen hebben een halte in de Sint Maartenslaan. Door de nabijheid van de binnenstad is de parkeerdruk groot. Onder het Griendpark bevindt zich een grote parkeergarage.

Fotogalerij

Externe link