Sjoerd Sjoerdsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjoerd Sjoerdsma
Sjoerd Sjoerdsma
Algemene informatie
Volledige naam Sjoerd Wiemer Sjoerdsma
Geboren Eindhoven, 10 juli 1981
Functie Tweede Kamerlid
Sinds 20 september 2012
Partij D66
Titulatuur MSc
Politieke functies
2012–heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (Eindhoven, 10 juli 1981) is een Nederlands politicus namens D66. Sinds 20 september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Studie en werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerdsma studeerde sociologie aan de Universiteit van Utrecht en daarna theorie en geschiedenis van internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science. Hierna werd hij ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij in het ambtelijke onderhandelingsteam voor de herziening van het Benelux-verdrag zat. Ook werkte hij op de ambassade in Kabul, waar hij hielp bij de afbouw van de militaire missie in Uruzgan en de opbouw van de politietrainingsmissie in Kunduz. Daarna was hij een jaar lang werkzaam bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit in Oost-Jeruzalem.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd hij verkozen in het Nederlands parlement. In zijn eerste Kamerperiode voerde hij het woord over Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en later, tijdens de Syriëcrisis, ook over Asiel en Integratie. Hier verzette hij zich tegen het Nederland-Ruslandjaar en zette zich samen met Pieter Omtzigt in voor een betere controle rondom de nasleep van de MH17-vliegramp. In zijn tweede Kamerperiode voerde hij naast Buitenlandse Zaken ook het woord over Economische Zaken en Emancipatie. Zijn werk op dat laatste terrein leidde tot een herziening van de canon met daarin prominentere aandacht voor de historische rol van vrouwen. In zijn derde en huidige Kamerperiode voert hij naast Buitenlandse Zaken ook het woord over Europese Zaken en Media.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, de Eerste Kamer verkiezingen in 2019, de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 en de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was hij campagneleider van D66. In 2022 legde hij zijn functie als campagneleider neer.

Sjoerdsma loodste in 2020 de brexit-noodwet door de Tweede en Eerste Kamer. Deze wet maakte het mogelijk voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk om de Britse nationaliteit aan te nemen zonder de Nederlandse nationaliteit op te geven. Tevens is hij indiener van een initiatiefwet die meervoudige nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland mogelijk maakt.

Sjoerdsma zette zich in de Tweede Kamer in tegen mensenrechtenschendingen in China en in Rusland. Sjoerdsma heeft onder andere een motie ingediend waarbij de regering uitsprak dat er "in China een genocide plaatsvindt op de Oeigoerse minderheid".[1] Op 22 maart 2021 heeft de Europese Unie sancties opgelegd tegen specifieke Chinese functionarissen. China heeft als antwoord hierop ook sancties ingesteld tegen Europese functionarissen waaronder Sjoerdsma.[2] Rusland heeft Sjoerdsma eveneens op een zwarte lijst geplaatst, waarschijnlijk vanwege zijn werk als initiatiefnemer van de Europese Magnitsky-wet. Voor dat laatste initiatief ontving hij samen met zijn collega Omtzigt de Magnitsky mensenrechtenprijs.

In de zomer van 2021 nam de Kamer een motie van hem aan die regelde dat alle Nederlanders een gratis coronatest ontvingen die geldig was voor buitenlandse reizen. Begin 2022 nam de Kamer de motie Sjoerdsma die het kabinet opriep de defensie-uitgaven naar 2% van het BNP te laten groeien, conform het streven van de NAVO-lidstaten.

Tijdens de kabinetsformatie 2021-'22 ontstond er ophef toen Sjoerdsma samen met twee D66-persvoorlichters had ingestoken bij parlementaire journalisten dat informateur Johan Remkes te veel gedronken had tijdens een onderhandeling.[3][4] De partij kreeg veel kritiek vanwege de roddel, zowel van binnen als buiten de partij.[5] D66 nam snel na de ophef de opmerkingen publiekelijk terug en D66-partijleider Sigrid Kaag maakte excuses voor de roddel.[6]

Nevenactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerdsma was na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 verkenner in Gouda. Hij adviseerde daar een doorstart van de al zittende coalitie.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerdsma woont samen en heeft met zijn partner twee kinderen.

Zie de categorie Sjoerd Sjoerdsma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.