Sjoerd Sjoerdsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjoerd Sjoerdsma
Sjoerd Sjoerdsma
Algemene informatie
Volledige naam Sjoerd Wiemer Sjoerdsma
Geboren Eindhoven, 10 juli 1981
Functie Tweede Kamerlid
Sinds 20 september 2012
Partij D66
Titulatuur MSc
Politieke functies
2012–heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Sjoerd Wiemer Sjoerdsma (Eindhoven, 10 juli 1981) is een Nederlands politicus namens D66. Sinds 20 september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer. Sinds maart 2021 heeft hij daar de portefeuille Buitenlandse Zaken, Europese zaken, MH17 en initiatiefwet dubbele nationaliteit. Tevens is hij vice-fractievoorzitter van D66.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerdsma studeerde sociologie aan University College Utrecht, het internationale honours college van de Universiteit Utrecht, en internationale betrekkingen aan de London School of Economics and Political Science. Na een traject als rijkstrainee werkte hij als ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassade in Kabul en de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit. Sjoerdsma woonde ook enige tijd in Jeruzalem.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 werd hij verkozen in het Nederlands parlement. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 (19 zetels), de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, de Eerste Kamer verkiezingen in 2019 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 (24 zetels) was hij campagneleider van D66.

China en Rusland[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerd Sjoerdsma staat bekend om zijn kritische houding tegen mensenrechtenschendingen in China en in Rusland. Sjoerd Sjoerdsma heeft onder andere een motie ingediend waarbij de regering uitsprak dat er "in China een genocide plaatsvindt op de Oeigoerse minderheid"[1]. Op 22 maart 2021 heeft de Europese Unie sancties opgelegd tegen specifieke Chinese functionarissen. China heeft als antwoord hierop ook sancties ingediend tegen Europese functionarissen. Onder andere Sjoerd Sjoerdsma staat op deze lijst. Dat betekent dat hij China niet meer in mag reizen. Er is verder geen onafhankelijke rechter waar Sjoerdsma de uitspraak kan bevechten in China zoals dat wel in de EU kan, aldus minister van buitenlandse zaken, Stef Blok[2]. Rusland heeft Sjoerdsma eveneens op een zwarte lijst geplaatst, waarschijnlijk vanwege zijn werk als initiatiefnemer van de Europese Magnitsky-wet.

Brexit noodwet[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerdsma loodste in 2020 de zogenaamde Brexit noodwet door de Tweede en Eerste Kamer. Deze wet maakte het mogelijk voor Nederlanders in het VK om de Britse nationaliteit aan te nemen zonder de Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven.

Zie de categorie Sjoerd Sjoerdsma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.