De geheimzinnige ster: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
862 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
details toegevoegd
k (overbodig woord weg)
(details toegevoegd)
'''De geheimzinnige ster''' (originele titel: ''L'Étoile mystérieuse'') is het tiende album uit de reeks ''[[De avonturen van Kuifje]]'' van de Belgische tekenaar [[Hergé]].
 
Er bestaan twee versies van dit boek: de originele versie uit 1942 en een licht aangepaste versie uit 1954. De eerste Nederlandse vertaling in albumvorm verscheen in 1947. In 1974 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling.
 
Het is het eerste in een Nederlandstalige versie gepubliceerd verhaal uit de Kuifje-strips en verscheen vanaf 1 september 1943 dagelijks in het Belgische dagblad ''[[Het Laatste Nieuws]]''. Het is dit verhaal in deze krant waar op 23 oktober 1943 de hoofdpersoon voor het eerst aangesproken werd met de naam Kuifje. Daarvoor heette hij in alle Nederlandstalige uitgaven Tintin.<ref>{{aut|Opstal, H. van}} (1994) Essay RG. Het fenomeen Hergé, De Lange, p. 82</ref> Een plaatje verderop werd voor het eerst [[kapitein Haddock]] aan de Nederlandstalige lezers getoond. Hij werd geïntroduceerd als de voorzitter van de Liga der Zeevarende Geheelonthouders, maar dronk er in het verhaal stevig op los. Overigens wordt hij door een radiopresentator aan het eind van het verhaal anders voorgesteld, namelijk als de erevoorzitter van deze organisatie.
== Verhaal ==
{{Leeswaarschuwing}}
44.461

bewerkingen

Navigatiemenu