Indische Buurt (Nijmegen): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.901 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(→‎Geschiedenis: niet relevant voor de buurt; de buurt is heel iets anders dan een deel van de geschiedenis van de stad; in dit artikel dient het te gaan over de buurt, de geschiedenis van de buurt; evt personen die hier geboren zijn / gewoond hebben.)
 
Een nieuwe Indische buurt, '[[Batavia (Nijmegen)|Batavia]]', wordt aan de Waal in Nijmegen-West gebouwd sinds 2016.<ref>https://indischebuurten.nl/buurten/48-nijmegen</ref><ref>https://docplayer.nl/56396411-Indische-buurt-galgenveld-nijmegen.html</ref>
 
==Geschiedenis==
In tegenstelling tot andere steden (Den Haag uitgezonderd) kan Nijmegen spreken van een Indisch karakter. Er zijn naast de buurt meer sporen van het Indische verleden te zien. In Nijmegen lag het opleidingscentrum van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL); het Korps Koloniale Reserve. Zij waren sinds 1911 gelegerd in de Prins Hendrikkazerne.
[[File:Celebesstraat, Sumatraplein, Indische buurt, Galgenveld, Nijmegen.jpg|thumb|left|Celebesstraat, Sumatraplein, Indische buurt, Galgenveld, Nijmegen]]
De 'Kolonialen', zoals ze in de volksmond genoemd werden, kregen een opleiding van vier tot twaalf maanden die ook het Maleis omvatte. Om te wennen aan het tropenvoedsel kregen de militairen bovendien pittige nasimaaltijden voorgeschoteld. Na terugkomst uit Nederlands-Indië vestigden Oud-kolonialen zich en gefortuneerde plantagehouders lieten er mooie villawoningen bouwen.[2] Mooie voorbeelden van Herenhuizen waar gepensioneerde KNIL-officieren gewoond hebben zijn te vinden aan de Oranjesingel en de Groesbeekseweg. De KNIL-soldaten hadden elke zes jaar recht op verlof en keerden dan onder meer terug naar Nijmegen, de plaats waaruit zij waren vertrokken. Afhankelijk van hun rang duurde hun verlof zes tot twaalf maanden. Het was gebruikelijk dat men tijdens het verlof overkwam met het hele gezin. In Nijmegen stonden op verschillende plaatsen verlofhuizen, onder andere in de Fransestraat, de Javastraat in de Indische buurt<ref>http://www.historien.nl/de-koloniale-reserve-in-nijmegen/</ref> en in de Burghardt van den Bergstraat in Nijmegen-oost en Huize Insulinde in Hees. Deze huizen hadden lange tuinen en waren speciaal gebouwd voor de KNIL-militairen en hun gezinnen. Als het dienstverband er op zat, vestigden sommigen zich permanent in Nijmegen. Over het algemeen strekte het leefgebied van de 'Oud-Indiegangers" zich uit over heel Nijmegen-Oost.
 
==Afbeeldingen==
2.801

bewerkingen

Navigatiemenu